kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:35/456)

Nogi z kurczaka po sycylijsku 177

zawsze mi powtarzała , że kura ma najsmaczniejsze „bioderka” , czyli udka i podudzia. Kurczaka w ten sposób droga Lucia robiła zawsze na niedzielę. Kurczak na Sycylii generalnie zawsze jest w niedzielę, jeśli nie z rożna, to z piekarnika. Z dodatkiem ziemniaków. Bo ziemniak na Sycylii to rarystas. Ze względu na cenę, pochodzenie.I kurczaczka marynuje się przez całą noc. Nie ma opcji(...)wierzch gorszku zielonego oraz bazylię. Orginalnie Lucia ,dodawała jeszcze suszonej szałwi i rozmarynu, bo według Sycylijczyków , kurczak + ziemniaki , to ciężkostrawna potrawa.Zamknij pokrywę i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i duś kurczaka do momentu, aż zmięknie ,a mięsko będzie odchodziło od kości. Międzyczasie uparuj ziemniaki.Gotowego kurczaka rozłóż na talerze, połóż ziemniaki- na nie wylej trochę sosu powstałego podczas duszenia

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak zapiekany z ananasem 447

dzisiaj mam dla was pysznego kurczaka zapiekanego w piekarniku z ananasem w sosie barbecue podanego z pure ziemniaczanym. Użyłam świeżego ananasa, ponieważ nie lubię ananasa z puszki, gdyż zawsze są z dodatkiem cukru i konserwantów a świeżo kupiony dojrzały ananasa smakuje o niebo lepiej niż ten puszkowany. Jeżeli ktoś potrzebuje wskazówek jak należy obrać ananas zapraszam tutaj - - - > Ananas Polecam

Delusional Trine
Paprykowy kurczak z warzywami 125

pyszny paprykowy kurczak z warzywami. Do przepisu możecie użyć zarówno nóżek, jak i udek z kurczaka. Danie jest kolorowe i praktycznie robi się samo. Wystarczy zamarynować kurczaka, pokroić warzywa i wstawić do piekarnika. Ja użyłam tylko papryki i cukinii, ale możecie dorzucić pomidorki koktajlowe, bakłażana, czy brokuła. W każdej z wersji danie będzie równie smaczne. Paprykowy kurczak z warzywami Składniki(...)naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 180°C (z termoobiegiem) około 45 minut. W tym czasie, jeśli używamy nóżek, kilkukrotnie obracamy mięso. Po tym czasie polewamy kurczaka miodem, posypujemy rozmarynem i zasypujemy warzywami. Następnie wstawiamy do piekarnika na kolejne 20-25 minut. W trakcie pieczenia możemy kilka razy delikatnie przemieszać potrawę. Idealnym dodatkiem będzie ryż lub leniwe . Smacznego Artykuł Paprykowy kurczak

PatiGotuje
Sałata z warzywami i paluszkami z kurczaka w kremowym sosie 201

postaci szerokiej gamy warzyw, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Kolorowe warzywa, z których każde w odmienny sposób zbawiennie wpływa na nasze zdrowie, a do tego lekki kurczak pieczony w piekarniku bez topienia go w tłuszczu. A i jeszcze kremowy sos, tutaj mały grzeszek w postaci 1 majonezowej łyżki, którą swoją drogą z czystym sumieniem można pominąć przygotowując to danie(...)chrupiąco i smakowicie :) Tak jak lubię najbardziej :) Składniki Sałata lodowa, 1 pomidor, 1 mały ogórek, pół papryki, pół czerwonej cebuli, garść oliwek czarnych, garść kukurydzy, parmezan, 1 pierś z kurczaka, przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, 2 szklanki płatek kukurydzianych, pestki słonecznika Do sosu pół szklanki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz, zioła prowansalskie, kilka kropel soku z cytryny

Mój Smak na Życie
Coq au vin czyli kogut w winie 200

kuchence - ok 2 godzin. Wyszło pysznie, jednak zbyt mocno odparowałam sos. Chcąc nie chcąc, zrobiłam powtórkę. Tym razem garnek z mięsem wstawiłam do piekarnika i pilnowałam aby sos nie wyparował. Metoda okazała się świetna, kurczak  (bo za drugim razem był to kurczak) był miękki i aromatyczny a sos smakowity. Bardzo polecam. Składniki (4 -6 porcji): Kurczak a najlepiej kogut(...)kurczaka, zalać wszystko odstawionym winem, dodać sól i pieprz do smaku. Zagotować, zeskrobać ewentualne smaki z dna naczynia. Garnek przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 2-3 godziny - do czasu aż kurczak będzie miękki. Co jakiś czas zaglądać, w razie potrzeby dolewać wino - sos nie może całkiem wyparować. W międzyczasie na patelni podsmażyć boczek

Stare Gary
Udka z kurczaka - nowy efektowny przepis 130

Udka z kurczaka -nowy,efektowny przepis Jeśli znudziło się wam podawanie udek z kurczaka ciągle w ten sam sposób to zobaczcie ten przepis. Udka prezentują się o wiele lepiej na talerzu, nie ma kłopotu ze sprzątaniem kostek ze stołu, zwłaszcza jeśli jest więcej osób. Mięso można przygotować sobie szybciej, pousuwać(...)kostki i natrzeć przyprawami. Nie trzeba się martwić ewentualnym usuwaniem piórek bo skóra i tak będzie usunięta. Danie to przygotowałam przy użyciu patelni, ale można też skorzystać z piekarnika. Udka z kurczaka -nowy przepis (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI-przepis na 4 osoby 4 udka z kurczaka ulubione przyprawy do kurczaka 4 łyżki oleju z oliwek pół szklanki białego wytrawnego wina

zielonacukinka
Kurczak w panierce panko w sosie miodowo-czosnkowym 511

azjatycka propozycja zainspirowana restauracją Panda Express. W takiej odsłonie mięso jadłam po raz pierwszy. Zazwyczaj w kuchni azjatyckiej panierowane mięso smażymy na głębokim tłuszczu. W tym wypadku kurczak pieczony jest w piekarniku, dzięki czemu unikamy niezdrowego smażenia w dużej ilości oleju.Pomimo moich obaw mięso wyszło naprawdę smaczne i bardzo chrupiące. W połączeniu z pysznym miodowo-czosnkowym sosem, rewelacja. Polecam. Kurczak(...)paprykę kroimy w słupki. Dymkę siekamy. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki.Panierkę panko przesypujemy do woreczka. Do zamarynowanego kurczaka dodajemy roztrzepane jajko i dokładnie mieszamy. Mięso przekładamy do worka z panierką i dokładnie obtaczamy każdy kawałek.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blachę smarujemy dokładnie warstwą oleju aby uniknąć przywierania. Pieczemy kurczaczki około 15-20 minut, do momentu kiedy będą złote

Mania Gotowania
Pizza z kurczakiem i sosem barbecue 135

soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy  1 łyżeczka sosu worcesterchire 2 łyżeczeki brązowego cukru 1 łyżka miodu 2 łyżeczeki octu jabłkowego 1/2 szklanki wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczaka wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Z drożdży, połowy wody, łyżki cukru i łyżki mąki robimy zaczyn i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.  Wszystkie składniki(...)minut, mieszając co jakiś czas. Zabieramy się za  ciasto.  Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy rozczyn, resztę wody i zagniatamy ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Upieczonego kurczaka kroimy w kostkę i rozdrabniamy widelcem. Rozkładamy ciasto na wysmarowanej okrągłej blaszce, smarujemy sosem barbecue, na to nakładamy kurczaka, pokrojoną cebulę w piórka. Posypujemy serem i pokruszoną mozzarellą. Pieczemy

Delusional Trine
Szaszłyki drobiowe w marynacie musztardowej 117

Szaszłyki z kurczaka w marynacie z majonezu i musztardy z dodatkiem miodu. Kruche i delikatne.To fajny sposób na  urozmaicenie obiadu z wykorzystaniem fileta z kurczaka. Do przygotowania w piekarniku, na patelni.Świetnie sprawdzą się w okresie grillowym. ok.600 gram fileta z kurczaka 2 czubate łyżki musztardy sarepskiej 2 czubate łyżki majonezu 3 łyżeczki miodu sól Patyczki do szaszłyków(...)dokładnie mieszamy. Fileta z kurczaka kroimy wzdłuż na 2/3 cm paski. Mięso dodajemy do marynaty,bardzo dokładnie mieszamy aby każdy kawałek był całkowicie zanurzony w marynacie. Przykryć folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc. Zamarynowane mięso mięso nabijamy na patyczki, jak w harmonijkę.  Jeżeli pieczemy w piekarniku, układamy szaszłyki na blaszce wyłożonej papierem

Andzia Pichci
Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem / Hasselback chicken with spinach and ricotta 3718

przygotować kurczaka hasselback z ricottą i szpinakiem. Generalnie jest to nawiązanie do szwedzkich ziemniaczków , które nacina się w specyficzny sposób nadziewa a następnie zapieka w piekarniku. Tym razem padło na piersi kurczaka, którego nacięcia wypełnia się smażonym szpinakiem z ricottą i gałką muszkatołową, a następnie zapieka z ulubionym serem żółtym. Jest to bardzo fajny i widowiskowy przepis, a równocześnie bardzo(...)pieprzem. Napełnij nacięcia mieszanką ze szpinakiem i ricottą, posyp startym serem i papryką i umieść na przygotowanej blaszce. Na tym etapie można włożyć kurczaka do lodówki i upiec w terminie późniejszym. Włóż do piekarnika i zapiekaj przez 20-25 minut (w zależności od wielkości piersi). Wyjmij i podawaj. Smacznego! English version Hasselback chicken with spinach and ricotta (2 servings) Ingredients

karmelowy
Pierś z kurczaka , szybko , prosto i smacznie 154

chilli ( można mniej lub zastąpić ostrą papryką , jest łagodniejsza niż chilli ) dodatkowo : olej do smażenia patelnia którą można wstawić do piekarnika ( bez plastikowych lub drewnianych elementów )   Składniki na marynatę , łączymy ze sobą . Powstałą marynatą, nacieramy obficie piersi z kurczaka i pozostawiamy w niej do następnego dnia , w lodówce . Teraz ,wystarczy rozgrzać olej na patelni – niewiele , i obsmażyć(...)miski ,podczas leżakowania kuraka w lodówce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (dobrze wygrzany do 180 C ) na około 10 minut bez termoobiegu . Po tym czasie, wyłączamy piekarnik , nie otwierając go , kurczak ma tam siedzieć jeszcze 5 minut i dopiero po upływie tego czasu ,wyciągamy patelnię z urobkiem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style

Ogrodnik w podróży
Zielone Tortille 224

plasterki, sałatę oczyszczamy i szatkujemy Ser żółty ścieramy kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczki, oprószamy solą i pieprzem serek mieszamy z bazylią, oregano oraz słodką papryką Piekarnik nagrzewamy do temp 180*C Kurczaka podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek Tortille otulamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika podgrzewamy koło 10-26 minut, po czym wyjmujemy i faszerujemy- smarujemy serkiem z ziołami

Luźna Kuchnia
Środa: Zapiekanka z kalafiora z kurczakiem 101

kalafior z sosem romesco Składniki: 4 udka z kurczaka 1 kalafior 2 łyżeczki suszonego tymianku lub 4 gałązki świeżego 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli 4 łyżki oleju + 1 jedna łyżka 1 cytryna Skórka starta z jednej cytryny 1/2 szklanki tartego parmezanu Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj kalafiora i pokrój(...)kurczaka skórką do dołu. Smaż na średnim ogniu 10 minut. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty. Krok 3 Wyjmij kalafiora z piekarnika, jeszcze raz przemieszaj. Między różyczki włóż udka z kurczaka. Umyj dokładnie cytrynę, pokrój w krążki i dołóż do kalafiora. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut. Po tym czasie na wszelki wypadek nakłuj

Niedzielny kucharz
Środa: Zapiekanka z kalafiora z kurczakiem 127

kalafior z sosem romesco Składniki: 4 udka z kurczaka 1 kalafior 2 łyżeczki suszonego tymianku lub 4 gałązki świeżego 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli 4 łyżki oleju + 1 jedna łyżka 1 cytryna Skórka starta z jednej cytryny 1/2 szklanki tartego parmezanu Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj kalafiora i pokrój(...)kurczaka skórką do dołu. Smaż na średnim ogniu 10 minut. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty. Krok 3 Wyjmij kalafiora z piekarnika, jeszcze raz przemieszaj. Między różyczki włóż udka z kurczaka. Umyj dokładnie cytrynę, pokrój w krążki i dołóż do kalafiora. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut. Po tym czasie na wszelki wypadek nakłuj

Niedzielny kucharz
Rozmarynowy kurczak z jabłkami + goździki od taty :) 208

polecam pieczenia kurczaka w takie upały. Używanie 1,5 h piekarnika tylko pogarsza sytuację :) ale konieczność była wyższa. Czyli ogromny głód + wiejski kurczak z gospodarstwa od brata :) a goździki (zresztą moje ulubione kwiaty) dostałam od taty, który rzekł: "masz kwiatki na swoje sweet focie na bloga" urocze! :)SKŁADNIKI:1 cały kurczak (1,5 kg - 1,7 kg)papryka słodka(...)czosnkiem oraz sporą ilością papryki, polewamy olejem i jeszcze dokładniej wcieramy przyprawy.  Układamy w brytfannie. Na sam koniec posypujemy siekanym rozmarynem.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Po 30 minutach pieczenia polewamy kurczaka  jego sokami z pieczenia. Czynność powtarzamy za kolejne 30 minut. W sumie pieczemy kurczaka 1,5 h. i 3 razy podlewamy. Jeśli

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania