kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:34/456)

Kurczak w sosie z gorgonzoli z suszonymi pomidorami i gruszką 146

Pierwsze skrzypce w tym daniu gra oczywiście sos z gorgonzoli, niesamowicie wyraźny przełamany smakiem słodkiej gruszki. Przepis jest bardzo szybki i prosty, kurczak pieczę się sam w piekarniku a przygotowanie sosu zajmie Ci tylko 5 minut. Będziesz potrzebować 4 porcje pierś z kurczaka - 4 pojedyncze suszone pomidory - słoiczek orzechy włoskie - 70 gram oliwa - 2 łyżki ulubiona przyprawa do kurczaka gruszka(...)Suszone pomidory odłów z zalewy na papier, po odsączeniu pokrój na mniejsze kawałki i włóż do sakiewki wraz ze świeżymi ziołami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Na 5 minut przed wyjęciem kurczaka na każdej piersi połóż plaster gruszki. II Etap - Orzechy Orzechy włoskie zalej wrzątkiem z cukrem i odstaw pod przykryciem na 20 minut

Wylizany Rondel
Kurczak pieczony z batatami w ziołach 153

Dziś gotuję razem z Anią, Malwiną, Mirabelką i Martą. Temat - bataty z piekarnika. Przygotowałam z tej okazji kurczaka pieczonego z batatami w ziołach. Gorąco polecam! Kurczak: 10 podudzi z kurczaka przyprawa do gyrosa suszony czosnek wędzona papryka w proszku posiekane igiełki z gałązki rozmarynu 2 łyżki masła Bataty: 3 duże bataty sól, pieprz, słodka papryka suszony kminek, suszony(...)czosnek posiekane igiełki z gałązki rozmarynu 3 łyżki oliwy lub oleju, np. pieprz kajeński (mała szczypta) sól (opcjonalnie) Piekarnik nagrzać do 180 o C. Kawałki kurczaka umyć, osuszyć i posypać z wszystkimi przyprawami i ziołami. Ułożyć na blasze. Bataty obrać, umyć, pokroić w grubą kostkę. Umieścić w misce, dodać zioła, przyprawy i olej. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na kurczaka i pomiędzy

Czerwień i błękit
Udka z kurczaka zapiekane z ziemniakami 214

ząbki. Nie obierać z łupin!  Porozrzucać na blasze/w naczyniu między ziemniakami. Udka ułożone na blasze/w naczyniu posmarować majonezem i posypać pozostałą łyżką przyprawy do kurczaka. Udka z ziemniakami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zaopiekać bez przykrycia przez 45 - 65 minut, po czym zmienić ustawienia piekarnika na termoobieg i zapiekać(...)ulubioną surówką. U mnie oprószone drobno posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Wszystkie ziemniaki muszą być podzielone na podobnej wielkości kawałki, aby się równomiernie upiekły. Przyprawę do kurczaka i do ziemniaków można zastąpić swoimi ulubionymi ziołami. Jeśli ktoś boi się, że ziemniaki będą niedopieczone, może je wcześniej podgotować przez około 10 - 12 minut. Pod koniec pieczenia można także całość

Gospodyni Miejska
Kurczak pieczony na ziemniakach 197

dziś kolejne szybkie w przygotowaniu danie, które wymaga jedynie czasu na pieczenie w piekarniku. A ziemniaczki przygotowane w ten sposób są po prostu pyszne. Pychotka Składniki: 8 podudzi z kurczaka 1 kg ziemniaków przyprawa do kurczaka 4 łyżki oleju 0,5kg fasolki szparagowej (niekoniecznie) sól Sposób przygotowania: Umyte i dokładnie osuszone kawałki kurczaka natrzyj przyprawą z wszystkich stron. Obrane(...)minut w lekko osolonej wodzie. Powinny pozostać całkowicie twarde. Dużą formę wysmaruj olejem, przełóż do niej ziemniaki, skrop olejem i lekko posól. Na ziemniakach połóż kawałki kurczaka i fasolkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz min.50 minut (do miękkości kurczaka i ziemniaków ). Pod koniec pieczenia odkryj naczynie aby woda odparowała. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz

Cukiernia Pychotki
DROBIOWY KEBAB NA TALERZU 223

Domowy kebab z piekarnika to ostatnio wielki hit internetu, dlatego i ja postanowiłam się z nim zmierzyć. Użyłam mięsa drobiowego z fileta z kurczaka, ale w ten sam sposób można zrobić również kebab z innego rodzaju mięsa. Podałam go na talerzu z opiekanymi ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej oraz sosem czosnkowym, ale równie dobrze można podać go w bułce(...)marynatą nacieramy filety z kurczaka, następnie zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godz., a najlepiej na całą noc. Następnego dnia: Filety z kurczaka wyciągamy z lodówki, aby się ogrzały. Cebulę obieramy i kroimy na pół. Jedną połówkę cebuli umieszczamy w środku obręczy i wbijamy w nią patyczek do szaszłyków (jak na zdjęciu poniżej

Kuchnia MagdaLeny
Jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka – pierogi nadziewane farszem 84

bądź cielęciną) stwarza jeszcze więcej możliwości. Farsz świetnie wzbogaca smak kury, a do tego podczas jednego pieczenia uzyskujemy więcej jedzenia – czyli działamy ekonomicznie, bo lepiej wykorzystujemy raz nagrzany piekarnik. Nadzienie z kurczaka świetnie sprawdzi się też jako farsz do ravioli lub (w bardziej tradycyjnej wersji) do pierogów. To jeden z naszych ulubionych patentów kulinarnych na resztki pieczonego kurczaka. Zobacz też

Niedzielny kucharz
Jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka – pierogi nadziewane farszem 262

bądź cielęciną) stwarza jeszcze więcej możliwości. Farsz świetnie wzbogaca smak kury, a do tego podczas jednego pieczenia uzyskujemy więcej jedzenia – czyli działamy ekonomicznie, bo lepiej wykorzystujemy raz nagrzany piekarnik. Nadzienie z kurczaka świetnie sprawdzi się też jako farsz do ravioli lub (w bardziej tradycyjnej wersji) do pierogów. To jeden z naszych ulubionych patentów kulinarnych na resztki pieczonego kurczaka. Zobacz też

Niedzielny kucharz
Kurczak marynowany i pieczony w sosie chimichurri 194

odchodzi od mięsa)a następnie smarujemy mięso po skórce, z zewnątrz. Zostawiamy na godzinę do zamarynowania.   Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Kurczaka wkładamy na środkowy poziom piekarnika i pieczemy – mój był dość spory, wymagał 1,50h pieczenia zanim mięso w środku miało odpowiednią temperaturę a skórka była idealnie przypieczona. Dzielimy upieczone mięso na porcje

Karo in the Kitchen
Kurczak cytrynowy z tymiankiem 152

włożyć ząbek czosnku i pół cytryny, związać nogi i włożyć go do rękawa do pieczenia. Do rękawa wrzucić też cząstki cytryny, 2 ząbki czosnku i kilka gałązek tymianku. Kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 2 godzin. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw aby mięso ładnie się zarumieniło. Po upieczeniu odczekać 10 minut

Smakołyki Asi
Kurczak w szynce zapiekany z sosem grzybowym. 256

prawdziwków, to dostaniemy w nagrodę naprawdę niezwykle aromatyczne danie o głębokim  i złożonym smaku. Po prostu niebo w gębie, co tu więcej pisać ;) Składniki: 5 niedużych piersi z kurczaka 10 plasterków szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej) 5 łyżek posiekanego szpinaku 7 łyżek startego żółtego sera 7 łyżek bułki tartej 250 g pieczarek 1 garść suszonych prawdziwków (namoczonych) 1 cebula(...)ćwiartki. Dodać prawdziwki wraz z płynem od namaczania, masło oraz sól i pieprz do smaku. Smażyć na średnim ogniu około 15 minut. Dodać śmietankę i wymieszać. Naczynie z kurczakiem wyjąć z piekarnika i dodać do niego sos grzybowy. Piersi posypać resztą sera i bułki i wstawić z powrotem do piekarnika na 5 minut. Podawać obficie posypane natką pietruszki

zadanie-gotowanie
Kurczak pieczony w żeliwnym garnku 511

soczyste i aromatyczne. Dziś mogę to potwierdzić - tak soczystego kurczaka nie jadłem chyba nigdy wcześniej, a jego zapach pobudzał ślinianki do działania jeszcze zanim otworzyłem piekarnik! Na mój "pierwszy raz" z żeliwnym garnkiem wybrałem kurczaka z wolnego wybiegu, co i Wam polecam. Tak, jest droższy od tego "przemysłowego", ale naprawdę wart swej ceny. No i nie bez znaczenia jest świadomość(...)czasie obrać i pokroić ziemniaki, przełożyć do miski, posypać solą i tymiankiem i wymieszać. Gdy garnek będzie już gorący, przełożyć do niego kurczaka, obłożyć przygotowanymi wcześniej ziemniakami, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec 1 godzinę i 15 minut

W SMAK
Wtorek – Kurczak z ryżem a la pilaf 118

przepisu zrobić od podstaw. Wychodzi równie smaczne! Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Marynata: 2 łyżki miodu Sok z całej średniej cytryny 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka soli Ryż a la pilaf: Pół szklanki ryżu(...)Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Mieszamy składniki marynaty. Odstawiamy na kilka minut. Myjemy filety, osuszamy i dodajemy do marynaty. Odstawiamy na minimum 15 minut. Krok 2 Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kurczaka osączamy z marynaty, przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 30-35 minut. Krok 3 Przygotowujemy ryż. Ziarenka płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Siekamy drobno

Niedzielny kucharz
Pieczony filet z kurczaka z salsą pomidorową z jarmużem i imbirem 159

Szybki, łatwy i wyśmienity pomysł na kurczaka! Pieczony w piekarniku, bez tłuszczu, pod delikatną salsą pomidorową z jarmużem, pietruszką, imbirem i nutą czosnku smakuje idealnie!  Mięso jest soczyste, miękkie i przechodzi smakiem warzyw! W sam raz na wprowadzenie odrobiny lata w środku zimy ;) Pieczony filet z kurczaka z salsą pomidorową z jarmużem i imbirem Składniki: 2 filety z kurczaka

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Pizza z pieczarkami i kurczakiem na Dzień Pizzy 171

płaska łyżeczka soli 1 szklanka letniej wody dwie kulki  mozzarelli (150g) 1 łyżka suszonego oregano 200 ml przecieru pomidorowo-paprykowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 udka duszonego kurczaka 1 duża cebula ok 400 g pieczarek 1 łyżka masła sklarowanego sól i pieprz do smaku Wsyp  mąkę  pszenną do miski, zrób dołek. Wlej w dołek połowę wody, rozkrusz(...)kulki wielkości odpowiedniej do tego jakiej wielkości chcesz mieć pizzę. Rozwałkuj ciasto podsypując maką, rozłóż do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około1/2 godziny. Rozgrzej w tym czasie piekarnik.  Pokrój mozarellę, obierz kurczaka z kości i rozerwij mięso na cząstki.  Wymieszaj przecier pomidorowo-paprykowy z koncentratem. Dodaj oregano - wymieszaj po czym posmaruj przecierem pizze. Rozłóż na pizzy kawałki kurczaka

Gotuj Sam!
Kurczak pieczony nadziewany jabłkami 143

Polecam Wam kurczaka pieczonego w piekarniku i nadzianego farszem z jabłek. Farsz sprawi, że mięso nie będzie suche, a soczyste. Idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Można podawać z ryżem, ziemniakami, frytkami. Najlepiej smakuje gorący świeżo upieczony. I ta chrupiąca skórka :) Pycha! Składniki 1 kurczak sól pieprz oliwa Nadzienie 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 2 średnie jabłka

O kuchni z uczuciem