kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:114/456)

Pieczeń drobiowa 118

Czasami mam ochotę na coś, ale sama nie wiem na co. Zaglądam do lodówki, niby pełna, ale zjeść nie ma co. Wyjęłam pieś kurczaka, kawałek udka

Polska Zupa
Piersi kurczaka zapiekane w porach i majonezie 1112

Wykonanie: Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić na plastry. Doprawić do smak solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką. Pora pokroić w talarki. Kurczaka, pora i majonez wymieszać ze sobą dokładnie. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 200st.C przez ok. 20-30 minut. Jeśli mięsko za bardzo się przypieka można je pod koniec przykryć folią aluminiową. Kurczaka

Kulinarne Przeboje
Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym 160

dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj sos pomidorowy. Na wierzchu ułóż nadziane muszle. Posyp grana padano i mozzarellą. Zapiekaj przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Smacznego ! Artykuł Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku

Moja pasja smaku
Zapiekanka z wędzonym kurczakiem 191

wymieszać i umieścić w naczyniu do zapiekania. Śmietanę wymieszać z tartym żółtym serem, jajkami, solą i  pieprzem. Wlać na zapiekankę. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15-20 minut. zapiekanka z wędzonym kurczakiem

O kuchni z uczuciem
Filet z kurczaka w teriyaki 175

filet dobrze się usmażył. Jeśli nie potrzymać go jeszcze chwile na patelni lub przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni C. Usmażony lub/i podpieczony filet z  kurczaka odłożyć na deskę, na około 5 minut. Po tym czasie kroić w grubsze plastry. Smacznego

kolorowotorcikowo
Przepisy sylwestrowe. Ponad 60 propozycji na Sylwestra! 1015

Grzybowe crostini w pikantnej wersji Pikantne ziemniaczki z piekarnika Zapiekane ciabetty faszerowane pieczarkami Ziołowy dip serowy (light) z orkiszowo-słonecznikowymi chrupakami Jaja faszerowane pastą z sardynek Tosty z patelni w ziarenkowo-ziołowej odsłonie z serem i szynką Zapiekanka chlebowa z boczkiem Zapiekane bułeczki z arabską nutą i wędzonym kurczakiem Zapiekanki z warzywami Zapiekana bagietka nadziana serem śródziemnomorskim z suszonymi pomidorami(...)ziemniaczki z kiełbaskami bankietowymi i słodką sałatą Bezmięsne ryżowo-owsiane kotleciki z rzodkiewką Pieczone ziemniaki z kiełbasą - danie z piekarnika Leczo z miksem papryk, pieczarkami i kiełbasą Leczo z cukinią i kiełbasą Krokiety z serem i pieczarkami Roladki z piersi kurczaka z serem i wędliną - ciepłe danie w 20 minut Szybkie i łatwe wypieki Piernikowe babeczki marchewkowe z nutą pomarańczy

Słodkie okruszki
Sałatka z kurczakiem, buraczkiem i kozim serem 176

fety)2-3 pomidorki koktajlowekilka listków sałaty1-2 łyżki zmieszanych nasion słonecznika i dynisól, pieprz, paprykaulubiony smakowy olej – u mnie rzepakowy1. Kurczaka umyć, osuszyć, doprawić solą, pieprzem i papryką. Usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Wystudzonego pokroić w plasterki lub kostkę.2. Buraczka pokroić na półplasterki.3. Nasiona stostować na suchej patelni teflonowej. Odstawić do ostygnięcia

UgotujmyTo.pl
Kurczak pieczony z dynią i papryką / Chicken baked with pumpkin and bell pepper 155

całej rodziny. Ponadto, jest baaardzo łatwe w przygotowaniu, zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Kurczak pieczony z dynią i papryką (4 porcje) Składniki: 4 udka z kurczaka 300 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę 1 papryka, pokrojona w kostkę 100 g kiełbasy, pokrojonej w plasterki 400 ml bulionu drobiowego 150 ml passaty pomidorowej 1 cebula, pokrojonej(...)laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka mielonej papryki słodkiej sól, pieprz i cukier do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C. Rozgrzej większą patelnię z odrobiną oleju, włóż kurczaka i obsmaż z każdej strony do ładnego zarumienienia przez 7-8 minut i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Do tej samej patelni dodaj

karmelowy
Biryani z kurczakiem / Chicken biryani 218

szklanki jogurtu greckiego 2 łyżki listków kolendry, drobno posiekanych 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej sok z ½ cytryny sól Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, włóż kurczaka i podsmaż do zarumienienia, po czym przełóż go na talerz. Do tej samej patelni włóż cebulę, czosnek i imbir, podsmaż przez 2 minuty(...)olejem i wyłóż na jego dno ⅓ ryżu. Następnie wyłóż curry z kurczakiem (zostaw w patelni trochę sosu). Wsyp na jego wierzch resztę ryżu, polej resztą sosu i posyp całość podsmażonymi ziemniakami. Na koniec polej danie resztą bulionu, przykryj przykrywką lub szczelnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 25-30 minut. W międzyczasie wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu jogurtowego. Wyjmij

karmelowy
UDKA MAŚLANO-JOGURTOWE 24938

Pieczone udka z kurczaka w marynacie z masła i jogurtu greckiego, z dodatkiem czosnku oraz rozmarynu. Tak przygotowane udka są soczyste w środku i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Są naprawdę pyszne! Masło w marynacie odgrywa ważną rolę, gdyż zapobiega utracie wilgoci, dzięki temu mięso staje się bardziej soczyste. Natomiast dodatek jogurtu sprawia, że mięso kruszeje i robi się delikatne. Jednak(...)ziemniakami z jabłkami i rozmarynem, dlatego wyłożyłam je na dno blachy, a na nich ułożyłam udka wyciągnięte prosto z marynaty i wszystko włożyłam do piekarnika. Dzięki temu obiad robił się sam! Składniki: 8 udek z kurczaka 100 g masła 100 g jogurtu greckiego 1 łyżka rozmarynu 2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: 5-6 ziemniaków 2 jabłka 1 łyżka rozmarynu

Kuchnia MagdaLeny
UDKA MAŚLANO-JOGURTOWE 24938

Pieczone udka z kurczaka w marynacie z masła i jogurtu greckiego, z dodatkiem czosnku oraz rozmarynu. Tak przygotowane udka są soczyste w środku i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Są naprawdę pyszne! Masło w marynacie odgrywa ważną rolę, gdyż zapobiega utracie wilgoci, dzięki temu mięso staje się bardziej soczyste. Natomiast dodatek jogurtu sprawia, że mięso kruszeje i robi się delikatne. Jednak(...)ziemniakami z jabłkami i rozmarynem, dlatego wyłożyłam je na dno blachy, a na nich ułożyłam udka wyciągnięte prosto z marynaty i wszystko włożyłam do piekarnika. Dzięki temu obiad robił się sam! Składniki: 8 udek z kurczaka 100 g masła 100 g jogurtu greckiego 1 łyżka rozmarynu 2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: 5-6 ziemniaków 2 jabłka 1 łyżka rozmarynu

Kuchnia MagdaLeny
Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym / Roasted chicken with rhubarb and cherry sauce 183

rozgrzej na dużym ogniu masło lub olej, włóż kurczaka i smaż przez 5 minut z każdej strony, do zarumienienia, dopraw porządnie solą i pieprzem w trakcie smażenia. Przełóż podsmażonego kurczaka na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę lub naczynia żaroodpornego. Do tej samej patelni włóż cebulę, czosnek, wiśnie i rabarbar, wymieszaj wszystkie przyprawy i smaż na średnim ogniu przez 2 minuty(...)gotuj przez kolejne 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku, polej sosem udka i posyp je posiekanymi orzechami. Umieść blaszkę w piekarniku nagrzanym do 180 oC i piecz przez 40 minut. Podawaj kurczaka posypanego kolendrą z ulubionymi dodatkami. Smacznego! English version Roasted chicken with rhubarb and cherry sauce (4 servings) Ingredients: 2 tablespoons claifried butter or vegetable

karmelowy
Kurczak z wyjątkowym sosem pieczarkowym 322

śmietany 36%1-2 łyżki masła4-5 ząbków czosnkutymianek (suszony lub świeży)ok. 100 ml czerwonego winasól, pieprz, oliwa do pieczenia Piersi z kurczaka myję osuszam, doprawiam solą i pieprzem i wstawiam do nagrzanego piekarnika na jakieś 25-30 min.Pieczarki myję i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w kostkę. Pieczarki i cebulę wrzucam na patelnie na rozgrzane masło(...)solą i pieprzem. Dodaję pokrojony w plasterki czosnek.Jak pieczarki odparują podlewam winem i dorzucam tymianek.I czekam aż odparują…Dopiero wtedy dolewam śmietanę i jeszcze chwilkę smażę.Podaję upieczonego kurczaka polanego tym wyjątkowym sosem pieczarkowym… SmacznegoPost Kurczak z wyjątkowym sosem pieczarkowym pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Mandi (mandy) do drobiu i jagnięciny 147

bardzo popularną także w Jemenie i innych krajach Bliskiego Wschodu, mieszankę mandi stosuje się najczęściej do  kurczaka  lub  jagnięciny   Kurczaka mandi marynujemy przez co najmniej godzinę i pieczemy bez dodatku tłuszczu. w piekarniku nagrzanym do ok. 170 stopni. W polskich warunkach najlepiej zrobić to w rękawie foliowym, który trzeba rozciąć na około 20 minut przed końcem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata