pokuszenie kolejnej porcji (i to nie małej!) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten* Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1h Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 5 ziemniaków 2 marchewki 200g pieczarek cebula Około 1 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2-3 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany łyżka przecieru pomidorowego olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona
Kolizje Smakówpysznie :) Mięsko delikatne i aromatyczne, a ponieważ pieczarki uwielbiam pod każdą postacią, to właśnie ich dodatkiem jestem zachwycona. Naprawdę bardzo smaczne i szybkie danie :) Składniki: 4 udka z kurczaka 300g małych pieczarek 3 średnie marchewki 1 szklanka zielonego groszku 3 ząbki czosnku 6 łyżek oleju 1/2 łyżki przyprawy Maggi 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki suszona natka pietruszki
kuchnia doskiAromatyczna, gęsta i z ciągnącym serem w środku. Polecam na jesienne rozgrzanie! 2 cebule 2 ząbki czosnku 300 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 marchewka 1 korzeń pietruszki Kawałek korzenia selera 250 g pieczarek 1,5 litra bulionu wołowego 100 g kremowego serka topionego Gouda 100 g żółtego sera Sól Pieprz Świeży koperek do posypania Filet(...)kosteczkę, pieczarki siekamy bardzo drobno. Kilka możemy pokroić w plastry. Marchew, seler i pietruszkę obieramy. Kroimy w cienkie paseczki. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy kurczaka, chwilę podsmażamy. Wsypujemy pokrojone pieczarki i resztę warzyw. Mieszamy i przesmażamy kilka minut. Całość zalewamy wołowym bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu około 25 minut. Dodajemy starty żółty ser oraz
VioletoweKucharzeniewspaniale smakuje. Polecam!:) My je uwielbiamy. Zamiast kurczaka i serka mascarpone możecie użyć kawałków ryby i sosu pomidorowego. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka szklanka ryżu 1 duży pomidor / ew. 2 średnie 1 czerwona papryka 4 pieczarki 1 średnia cebula 1 opakowanie serka mascarpone oliwa z oliwek sól, pieprz, przyprawa curry, papryka słodka i ostra, oregano(...)czosnek Przygotowanie: Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy. Podsmażamy na niej drobno posiekane warzywa: cebulę, pomidora, paprykę, pieczarki, chwilę dusimy. Dodajemy kurczaka, przyprawiamy, także przyprawą curry. Ryż gotujemy w osolonej wodzie wedle przepisu na opakowaniu. Możecie do ryżu wsypać łyżeczkę curry, ja teraz więcej dodałam go do mięsa na patelni
Zasmakuj Kuchnikażdym zdjęciem znajduje się opis, klikając w niego zostaniecie przeniesieni do posta z przepisem :) #1 Brokuły w cieście __________________________________ #2 Pieczywo czosnkowe __________________________________ #3 Pieczone ziemniaczki __________________________________ #4 Szaszłyki z kurczaka i indyka z pieczarkami i papryką __________________________________ #5 Pieczarki faszerowane __________________________________ #6 Mini tortille __________________________________ #7 Sałatka z brokułem i kalafiorem __________________________________ #8 Muffinki z serem i szynką __________________________________ #9 Sałatka gyros __________________________________ #10 Warkocz z ciasta francuskiego(...)kurczakiem i brokułami __________________________________ #11 Krokiety z serem i pieczarkami __________________________________ #12 Tortilla
Kolejny blog o gotowaniupieczarkami i boczkiem. My uwielbiamy aromat wędzonego boczku i smak grzybów. Farsz dodatkowo otulony był ciągnącym żółtym serem. 3 pojedyncze filety z kurczaka Przyprawa do kurczaka Czosnek granulowany Pieprz 200 g pieczarek 2 cebule 100 g żółtego sera 150 g boczku wędzonego 3 łyżki natki pietruszki Olej do skropienia mięsa Cebulkę oraz boczek kroimy w kosteczkę. Całość przesmażamy(...)patelni. Pieczarki kroimy w plastry, ser ścieramy na tarce na średnich oczkach. Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Mięso przyprawiamy przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym i pieprzem. Mięso układamy na desce na kształt prostokąta. Na nim rozsypujemy posiekaną natkę pietruszki, połowę przesmażonych pieczarek z cebulką i boczkiem oraz starty żółty ser. Całość zwijamy w rulon
VioletoweKucharzenieoleju rzepakowym stało się znowu modne. Pamiętajmy, że taki olej ma wyższą temperaturę wrzenia, zawiera kwasy omega 3 i jest polecany przez dietetyków. Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 100-200 g pieczarek 2 cebule 500 ml słodkiej śmietany (36%) 3 garście makarony farfalle (kokardki) 100 ml wody olej rzepakowy (Rapso) garść świeżej bazylii 4 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka(...)słodka Wykonanie: Kurczaka kroimy w paski, zaś cebulę w piórka i wszystko razem podsmażamy. Dodajemy pieczarki pokrojone w talarki i wodę. Doprawiamy sola pieprzem, słodką papryką i wszystko razem dusimy (ok. 10 min.) Do kurczaka dodajemy śmietanę,makaron i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy, aż makaron będzie ugotowany al dente. Na koniec dodajemy porwaną bazylię. Mieszamy i gotowe. Smacznego
IMPRESJA SMAKUciepło Kurczak faszerowany SKŁADNIKI: kurczak świeży 2 kg pieczarki 0,5 kg wieprzowe mięso mielone 0,5 kg ser żółty 250 g jajka 2 szt przyprawa do kurczaka 1 torebka cebula 1 szt sól do smaku pieprz czarny(...)smaku smalec do smażenia PRZYGOTOWANIE: Z kurczaka usuwamy kości. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu na złoty kolor. Pieczarki umyć, osączyć, drobno pokroić. Dodać pieczarki do cebuli, dusić do odparowania wywaru. Ser żółty zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki farszu połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Farszem nafaszerować kurczaka. Zaszyć
Kuchnia DanusiMięsne i ziołowe danie – aromatyczny kurczak z marchewką i pieczarki podduszone i podane z kaszą gryczaną. Moje smaki Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 szklanki mrożonej w kostce marchewki 1 cebula 6 dużych pieczarek 1 szklanka kaszy gryczanej nie palonej szklanka wody 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, lubczyk, papryka słodka i ostra, majeranek 2 liście laurowe
Zasmakuj Kuchnidaniu i już na stałe zagości w moim jadłospisie ;). Polecam podawać z brązowym ryżem lub kaszą jaglaną dzięki czemu nie dodamy sobie kalorii. Składniki: 2 piersi kurczaka ok. 400 g pieczarek 1 średnia cebula 200 ml śmietany 30% sól, pieprz, papryka 50 ml wody natka pietruszki oliwa do smażenia Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w średnią kostkę. Cebulę obieramy(...)kroimy w piórka. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na rozgrzanej patelni podsmażamy na oliwie posoloną cebulę, aż się zeszkli i wrzucamy do rondelka. Następnie podsmażamy doprawionym pieprzem oraz papryką kurczaka na złoty kolor i dorzucamy do cebuli.Pieczarki przesmażam przez 4-5 minut tylko żeby lekko zmiękły i dokładamy do kurczaka i cebuli.Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy
Pudełko rozmaitości200g mąki pszennej 100g zimnego masła płaska łyżeczka soli żółtko 3 łyżki zimnej wody Farsz: połówka piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 10 sztuk pieczarek 3 ząbki czosnku tymianek przyprawa do kurczaka sól, pieprz 15g masła olej do smażenia Sos: 120ml śmietany 18% 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 jajko oregano tymianek Dodatkowo: ser żółty Wykonanie: Ciasto(...)odrobiną oleju. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy aż się wszystko zarumieni. Kurczaka kroimy w kostkę i obtaczamy w przyprawie do kurczaka. Dodajemy do cebuli i czosnku, smażymy. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w kostkę i dorzucamy na patelnię. Wszystko razem dusimy, aż do wyparowania wody powstałej z warzyw i pieczarek. Wszystko doprawiamy tymiankiem, solą
Czerwona Porzeczkakurczaka, duszone na patelni w aksamitnym sosie pieczarkowym. Mięso duszone na patelni jest soczyste i mięciutkie. Sos, który wytworzy się z podsmażonej cebuli i pieczarek nadaje całości fajnego smaku. Składniki: 6 pałek z kurczaka sól pieprz olej do smażenia 2 większe cebule 500 g pieczarek 2 ząbki czosnku duża garść siekanej, świeżej natki pietruszki 250 ml śmietany
Smak mojego domuProste danie o wyjątkowym smaku :) Składniki 1 filet z kurczaka 25 dkg pieczarek 1 szalotka 100 g serka mascarpone sól, pieprz czubryca czerwona Sposób przygotowania Kurczaka pokroić w kostkę … Czytaj dalej Kurczak w aksamitnym sosie z mascarpone
czarrna od kuchnisugerować nazwą, potrawa jest tylko inspirowana kuchnią hiszpańską, ale nie mam pojęcia czy stricte taki przepis wykorzystują w Hiszpanii. Składniki: 2 ćwiartki kurczaka (albo inne ulubione części ;)) 2 cebule papryka czerwona pomarańcza puszka krojonych pomidorów 5-6 pieczarek 2 ząbki czosnku oliwa ocet balsamiczny pół szklanki wody oregano, bazylia papryka wędzona, papryka ostra sól i pieprz Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć(...)skórę. Oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni ze wszystkich stron. Pomarańczę wyparzamy w gorącej wodzie i kroimy na ćwiartki. Cebulę, paprykę i pieczarki kroimy na kawałki podobnej wielkości. W naczyniu do zapiekania układamy kurczaka, na niego warzywa i ćwiartki pomarańczy. Pomidory miksujemy z wodą, czosnkiem, ziołami, łyżką oliwy i łyżką octu balsamicznego. Sosem zalewamy kurczaka. Potrawę pieczemy
e-PrzepisyKulinarnezalewie lub opakowanie kuleczek kilka pomidorów koktajlowych lub śliwkowych 1 woreczek lub mały słoiczek oliwek (dowolnych) 1 cukinia ok 25 cm długości 200 g pieczarek 3 ząbki czosnku zioła do pizzy, dowolna przyprawa do kurczaka (może być gyros), suszony czosnek olej Filety umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę, przyprawić ziołami i przyprawami. Obsmażyć(...)oleju do lekkiego zrumienienia. Na tym samym oleju zgrillować pokrojoną w plastry i przyprawioną ziołami cukinię, zdjąć z patelni. Na odrobinie oleju obsmażyć pokrojone w plastry pieczarki. Warzywa wymieszać z kurczakiem i oliwkami. W naczyniu do zapiekania wyłożyć kurczaka i warzywa. Na nich położyć odsączone oliwki i mozzarellę (kulkę pokroić w kostkę). Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry pomidory
Czerwień i błękit