pszenicznej lub kukurydzianej tortilli . Początkowo fajita przyrządzana była wyłącznie z mięsa wołowego , jednak w chwili obecnej popularne są również wersje z mięsem kurczaka, wieprzowiną lub krewetkami . W restauracjach mięso pieczone i podawane jest często z cebulą i papryką . Popularnymi dodatkami są: kwaśna(...)śmietana , guacamole , salsa , pico de gallo , ser i pomidory . źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Fajita Zapraszam dziś Was na fajitę w wydaniu drobiowym. Jest pyszna. Składniki: pojedyncza pierś z kurczaka 1 czerwona, 1 żółta papryka, 1 zielona papryka 1 duża cebula 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżeczka soli, papryki słodkiej w proszku oraz suszonego czosnku olej do smażenia Przygotowanie: mięso umyj, potnij
Oka w rosole czyli KaFka gotujemarynowanych kawałków kurczaka, który później jest nadziewany na szpadki i grillowany. Marynata bazuje głównie na jogurcie z dodatkiem soku z cytryny i/lub koncentratu pomidorowego oraz różnych przypraw. Podaje się go z chlebkiem arabskim np. pitą i sosem czosnkowym. Przepis na to danie zaczerpnęłam z książki "Kuchnia Libańska" S. Hage. Składniki: 1/2 łyżeczki papryki 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego(...)czubata łyżka jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę sok z połowy cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 3-4 wyfiletowane udka z kurczaka Przygotowanie: W misce dokładnie wymieszać paprykę, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, jogurt, czosnek, sok z cytryny i oliwę. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, dodać do marynaty, wetrzeć ją dokładnie w mięso. Miskę przykryć folią
Codzienne GotowanieJeśli macie ochotę na chińszczyznę, zróbcie koniecznie to danie, bardzo pikantne i pyszne. Dla zwolenników mniej pikantnych potraw proponuję zmniejszyć ilość ostrej papryki Co potrzeba: 700 g piersi z kurczaka, 2 opakowania warzyw po chińsku (po 450 g każde), 50 g świeżego imbiru, 1 łyżka nie czubata mąki ziemniaczanej, Olej do smażenia, Ryż ugotowany według TEGO przepisu Co potrzeba(...)łyżki octu ryżowego, 2 łyżki sosu ostrygowego, 6 łyżek sosu sojowego ciemnego, 1 łyżeczka nie pełna papryki ostrej w proszku, 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku, 1 pełna łyżeczka cukru trzcinowego Wykonanie: Wszystkie składniki na marynatę przekładamy do miski, dokładnie mieszamy. Piersi kurczaka płuczemy, osączamy z wody, kroimy wzdłuż na 2 lub 3 pasy w zależności od grubości piersi
Bułka z Chlebemwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Przepyszne, delikatne i aromatyczne skrzydełka, które w połączeniu z serkiem mascarpone smakuję naprawdę rewelacyjnie. Kurczak idealnie komponuje się z ryżem lub makaronem. 1 kg skrzydełek papryka w proszku ostra/słodka pieprz ziołowy sól 1/2 cytryny (skórka + sok) posiekana zielenina olej czosnkowy (najlepiej z kawałkami czosnku) Nadzienie: 4-5 łyżek serka mascarpone(...)skórką) nasmarować serkiem. (Skórę można delikatnie ponacinać. Serka nie żałować i dodawać go jak najwięcej.) Naczynie żaroodporne pokryć warstwą oleju czosnkowego i ułożyć w nim kurczaka. Całość oprószyć solą, pieprzem i papryką. Mięso delikatnie wymieszać, aby pokryło się warstwą tłuszczu. Na wierzchu posypać startą skórką cytryny i zieleniną. Piec około 70-90 minut w 180 stopniach. (W razie potrzeby podlać
Di gotujepęczak 1/2 dużej piersi z kurczaka 1/3 szkl. czarnych oliwek 1/2 ogórka szklarniowego 8 suszonych pomidorów kilka gałązek natki pietruszki 1 dymka ze szczypiorkiem kolendra mielona, papryka w proszku do przyprawienia piersi z kurczaka sól, pieprz do smaku olej do smażenia kurczaka 2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego (może być olej, którym zalano suszone pomidory) 1,5 łyżki soku z cytryny(...)Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić na niewielkie kawałki, usmażyć na niewielkiej ilości oleju, przyprawiając kolendrą , papryką i solą. Mięso przełożyć z patelni na talerz, pozostawić do wystygnięcia. Ogórka obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Suszone pomidory i oliwki pokroić na kawałki. Natkę pietruszki i dymkę , umyć i posiekać. Do dużej miski przełożyć: kaszę pęczak, usmażoną pierś z kurczaka, oliwki, ogórka
Codziennik Kuchennysól, pieprz, czerwona słodka papryka, kapusta pekińska, 270g sera feta, puszka ananasów ( po odsączeniu ok.270g), 3 łyżki ziaren słonecznika, puszka kukurydzy, majonez. Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć, oprószyć czerwoną papryką, dodać olej i podsmażyć. Pozostawić do ostygnięcia. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, pozostawić do ostygnięcia. Kapustę piekińską, ananasa i ser feta pokroić, dodać do nich
W kuchni u MonikiDania z kuchni indyjskiej przygotowuję sporadycznie, dlatego też raczej trzymam się przepisów, tylko minimalnie je zmieniając. 800 g piersi z kurczaka, 1 łyżka kolendry w ziarnach, 1 łyżka kuminu w nasionach, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrego chilli w płatkach, 2 łyżki masła klarowanego, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 1 łyżka startego świeżego imbiru(...)drobiowego, 500 ml pomidorów krojonych z puszki, 60 ml śmietany 18 %, 1 łyżka pasty tamaryndowej, czerwony barwnik spożywczy, Przyprawy zmielić. Cebule pokroić w półplasterki. Czosnek rozgnieść. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Piersi z kurczaka, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki grubości około 0,5 cm. Kolendrę, paprykę, kumin i chilli podprażyć chwilę na rozgrzanej suchej patelni, następnie dodać masło, wymieszać. Dodać
królestwo garówKurczakburgery - Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 1 mała bułka + mleko do namoczenia 2 ząbki czosnku łyżka bułki tartej jajko przyprawy;odrobina chili, czosnek w proszku, słodka papryka, pieprz, przyprawa do kurczaka (opcjonalnie) panierka: 75 g płatków kukurydzianych 6 łyżek bułki tartej 1,5 łyżki mąki pszennej bułki do hamburgerów (gotowe lub np. z tego przepisu ) sałata lodowa
Słodka Stronapomidorów 3 ząbki posiekanego czosnku 20 dag pieczarek 4 łyżki kaszy manny 20 dag startego sera żółtego Jedna starta marchewka sól, pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka podwójna pierś z kurczaka – ok 500 g 3 łyżki oleju Opcjonalnie łyżeczka koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Kaszę ugotuj w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Pieczarki pokrój w plasterki, a czosnek posiekaj(...)Posól i popieprz. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodaj marchewkę i podsmaż jeszcze chwilę. Kurczaka pokrój w kostkę, posól i popieprz. Podsmaż. Przełóż do podsmażonych pieczarek. Dodaj pomidory z puszki. Dopraw tymiankiem, oregano i słodką papryką. Duś chwilę. Na koniec dodaj kaszę manną Kaszę odcedź i przesyp do dużej miski, dodaj sos i starty ser żółty. Wszystko dobrze
Fabryka pomysłówpieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Kluseczki z semoliny z sosem Knedle ze śliwkami Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron(...)zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami Naleśniki z serem, jogurtem greckim i cytrusami Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi Penne
Moja smaczna kuchniazwykle - prosto i szybko! Składniki: 350 g szpinaku mrożonego 2 filety z kurczaka (mniejsze) 1 cebula 5-6 ząbków czosnku 1 ser pleśniowy ketchup sok z cytryny 2 żółtka 1 opakowanie ciasta francuskie (ja użyłam XXL) przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, słodka papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa Rozpoczynamy od posiekania cebuli i zeszkleniu jej z jedną łyżeczką ksylitolu. Gdy cebula zezłoci(...)imbirem i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dusimy 10 minut. W międzyczasie umytego i osuszonego kurczaka kroimy w drobną kostkę i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz gałką muszkatołową, mieszamy. Tak przygotowanego kurczaka dusimy przez 5-10 minut, aż będzie soczysty i miękki. Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Możemy przejść do klejenia sakiewek! :) W tym celu rozwijamy ciasto francuskie
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Piotr 17 września 2018 Smakowity przepis na lekki, prosty i letni obiad - treściwy makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i świeżymi pomidorami z pewnością przypadnie Wam do gustu! Składniki: makaron - 300g (użyłem tagliatelle) kurczak - 1, pojedynczy filet oregano - duża szyczpta papryka słodka - duża szyczpta bazylia suszona - duża szyczpta fasolka szparagowa - 300g pomidory - 3 większe oliwa - 2 łyżki masło - 60g parmezan - garść(...)Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Na większej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy pokrojonego w mniejsze kawałki kurczaka i smażymy przez kilka minut. Doprawiamy oregano, papryką, bazylią, solą oraz pieprzem. Smażymy przez kilka minut. Pomidory kroimy na mniejsze części i umieszczamy w wyciskarce o grubym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy
Pogotujmy.plSkładniki (4 porcje): 400 gram piersi kurczaka 500 gram dyni 200 gram fasolki szparagowej żółtej- ja użyłam zamarynowanej, zeszłorocznej papryka czerwona cebula czosnek 3/4 puszki pomidorów, najlepiej krojonych 450 gram pieczarek sól pieprz liść laurowy ziele angielskie łyżka oliwy z oliwek świeże oregano do przybrania przed podaniem kasza pęczak do podania Cebulkę i czosnek drobno siekamy i na rozgrzanej oliwie(...)piersi kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i smażymy kilka minut. W tym czasie kroimy pieczarki na 4 części i wrzucamy do kurczaka. Czas pokroić w kostkę paprykę, którą również wrzucamy do garnka z pozostałymi, smażącymi się składnikami. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy 25-30 minut. W tym czasie fasolkę szparagową
Mango Papajaminuty. Kurczaka kroimy w niewielką kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na 1-2 łyżkach oleju sezamowego. Do przyrumienionego kurczaka dodajemy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Smażymy przez kilka minut. Następnie dorzucamy zielony groszek i pokrojoną w paseczki paprykę. Podsmażamy przez kilka minut, następnie dorzucamy podgotowanego brokuła i kukurydzę. Całość smażymy jeszcze razem do lekkiego przyrumienienia. Dolewamy sos teriyaki(...)minuty. Kurczaka kroimy w niewielką kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na 1-2 łyżkach oleju sezamowego. Do przyrumienionego kurczaka dodajemy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Smażymy przez kilka minut. Następnie dorzucamy zielony groszek i pokrojoną w paseczki paprykę. Podsmażamy przez kilka minut, następnie dorzucamy podgotowanego brokuła i kukurydzę. Całość smażymy jeszcze razem do lekkiego przyrumienienia. Dolewamy sos teriyaki
Pogotujmy.plnasion (u mnie: pestki słonecznika i dynia) 1 woreczek brązowego ryżu pieprz, sól, pietruszka, 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 1 ząbek czosnku, szczypta papryki słodkiem i curry Przygotowanie: Marynata : kurczaka kroimy w paski, wkładamy do miski, zalewamy oliwą, sosem sojowym, dodajemy pietruszkę, sól, pieprz, paprykę i curry. Mieszamy. Odstawiamy na minimum 20 minut do lodówki. Ryż
Kitchens Alphabet