obiad podaję proste i zdrowe dania, np. młode ziemniaczki z pyszną surówką. Dla bardziej głodnych domowników oczywiście do tego kurczaki ala'KFC . A co u Was było dziś na obiad? Składniki: 1/2 główki kapusty włoskiej lub innej 3 młode marchewki 2-3 gałązki natki pietruszki 2 łyżeczki soku z cytryny sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek lub olej
Słodkie okruszkiściekły. Na dużej patelni rozgrzewam masło, wrzucam ugotowaną marchew, dodaję miód i chwilę podsmażam. Groszek odcedzam i dodaję do marchewki. Wymieszam i dodatek gotowy. Moja propozycja podania, to ; marchew glazurowana, ziemniaki z wody z koperkiem i kotlet z piesi kurczaka:) SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenszkl. mąki kieliszek wody lub mleka sól, pieprz, vegeta, 2 szczypty ziół prowansalskich, odrobina gałki. warzywa: 2 średnie marchewki 1/2 cukinii średniej (około 35 dag.) 10-15 cm. białej części pora 1/2 główki czosnku 20 dag. fileta z kurczaka, pociętego w cienkie paski, 2-3 łyżki masła klarowanego i oleju, WYKONANIE: wszystkie składniki na spaeztle dokładnie mieszamy, zagotowujemy
Kuchnia Beatymieszać) Po tym czasie wyłączamy gaz i trzymamy mięso kolejne 10 minut, żeby "odpoczęło" co spowoduje, że będzie soczyste Kurczaka przygotowanego w ten sposób można jeść bez dodatków, ale ja podałam z ziemniakami posypanymi posiekanym koperkiem i surówką z marchewki Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comczasie w pracy, odebrałam z pięć telefonów w sprawie: Kochanie a gdzie mamy..... :) SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 2 duże pęczki buraczków z liśćmi (botwiny) 5-6 ziemniaków 1 liść laurowy 4 kuleczki ziela angielskiego 2 duże marchewki 1 pietruszka 2 plastry selera kawałek pora 2-3 łyżki śmietany sól pieprz opcjonalnie
Kuchnia w opałachSkładniki:pól kg piersi z kurczaka2 garscie fasolki szparagowej2 marchwiesólpieprzezioła prowansalskie1 jajko1,5 szklanki bułki tartejWykonanie:Piersi z kurczaka rozcinamy na plastry, delikatnie każdy robijamy, oprószamy solą, pieprzem. W osolonej wodzie gotujemy fasolkę szparagowa i pokrojoną w słupki marchewkę. Odlewamy wodę po ok 15 minutach, studzimy. Oprószamydosc obficie ziołami. Na każdym plastrze piersi zkurczaka układamy ciasno fasolki szparagowe i marchewkę
Z Majeczką w kuchniKiedy już było miękkie wyjęłam, wystudziłam. Mięso oddzieliłam od kości, posiekałam na drobno. Do wywaru dodałam pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Gotowałam do miękkości. W osobnym naczynku zalałam pszenicę wrzątkiem. Pozostawiłam na 10 min. do napęcznienia. Mięso z kurczaka z powrotem wrzuciłam do wywaru. Dodałam pszenicę. Doprawiłam do smaku mieszanką warzywną. Na koniec posypałam posiekaną natką pietruszki. Idealna
bastalenamarchewki 1 pietruszka troche selera 1 por pol malego kalafiora pol malych brokul 3 srednie ziemniaki mieso na wywar ( np. kurczak ) jazynka, pieprz, ziele angielskie, lisc laurowy smietana Mieso myjemy, wkladamy do garnka i zagotowujemy mieso W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy warzywa Jak juz sie zagotuje mieso wrzucamy marchewke, pietruszke, selera i pora
Klaudynkowa kuchniadługim wstępem i dobrnęliście do przepisu:) Składniki na 6-7 sztuk mniejszych niż standardowy kebab: Mięso: 80 dag podudzi z kurczaka 2 łyżki oleju 2 łyżki przyprawy kebab-gyros Prymat Surówka nr 1: ¼ niewielkiej główki białej kapusty 1 mała marchewka Odrobina soku z cytryny Odrobina cukru Sól Surówka nr 2: Nieduża sałata lodowa 1 nieduży pomidor Pół małej cebuli Sól
Fabryka pomysłówkurczakapieprz pomidory z puszkiduża cebulapołowa papryki (używam konserwowej)150 g kukurydzy z puszki100 g krojonych ananasów z puszki2 małe marchewki (zwykle dodaje ok. 100 g marchewki typu "baby")połowa dużego jabłka2 ząbki czosnku1/2 łyżeczki musztardy sarepskiejsok z połowy cytrynysłodka paprykaodrobina ostrej papryki1,5 łyżki cukruok. 4 łyżki syropu spod ananasówłyżeczka octu ryżowego (opcjonalnie)pieprzodrobina soli(...)dusić wszystko przez ok. 30 minut. W połowie duszenia dodać musztardę, ocet, syrop z ananasów, pół łyżeczki słodkiej papryki, odrobinę papryki ostrej oraz szczyptę soli i pieprzu. Kurczaka kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy i smażymy w niewielkiej ilości tłuszczu, przez ok. 4-5 minut. Przekładamy do przygotowanego sosu i wszystko razem podgrzewamy przez kilka minut. Wykładamy
Słodka Stronagęsi z glazurowanymi buraczkami Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Łosoś z pieca Pieczony łosoś w posypce z curry Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Dietetyczny pasztet z kurczaka Pasztet rybny Sałatka lwowska Sałatka z ananasem Sałatka z paluszków krabowych Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Sałatka krabowa z kawiorem Łosoś w galarecie Gravlax a la tuńczyk Gravlax - marynowany łosoś(...)Tradycyjna sałatka jarzynowa Suszone grzyby w cieście piwnym Aromatyczny pasztet z Kotlety z kalafiora Wegeburgery z marchewką Potrawy dla dzieci Barszcz czerwony wigilijny Zupa grzybowa Uszka z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi ruskie Kotleciki z łososia Chrupiące polędwiczki z kurczaka z pieczonymi ziemniakami Ryba po grecku w wersji odchudzonej Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka z paluszków krabowych Sałatka
Codziennik Kuchennyktóra nadała mu całkiem nowy wymiar. Chrupiący kurczak słodko kwaśny Składniki: 2 piersi z kurczaka olej do głębokiego smażenia (używam arachidowego, może być również rzepakowy) 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku ½ czerwonej papryki ½ małej zielonej papryki 1 mała marchewka ½ cebuli czerwonej 2 plasterki ananasa z puszki około 10 cm dymki 4 grzyby mun Sos: 2 łyżki(...)skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej) ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 małe jajko 1/4 szklanki wody 1 łyżka oleju szczypta soli szczypta przyprawy 5 smaków Przygotowanie: Mieszamy wszystkie składniki marynaty. Kurczaka kroimy w kostkę. Zalewamy marynatą i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Mieszamy wszystkie składniki panierki aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Składniki sosu również łączymy ze sobą. Grzyby
Mania Gotowanialitry wody – kilka marchewek – 1- 2 pietruszki (korzeń) – kilka liści z natki pietruszki – niewielki seler – cebula (obrana i opieczona nad palnikiem/ gazem, etc.) – kilka liści laurowych, ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz Wykonanie: Bulion: mięso opłukać (kurczaka można obrać ze skóry, jeśli jest dość tłusty); warzywa obrać, można pokroić. Mięso włożyć do garnka, zalać zimną
Pociąg Do Kuchnihansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 300g piersi z kurczaka pokrojonej w paski 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paski 1 duża cebula pokrojona w kosteczkę 2 ząbki czosnku 2 średnie marchewki pokrojone w zapałkę kilka grzybków mun, wcześniej osobno podgotowanych i pokrojonych w paseczki spora garść zielonego groszku, może być mrożony
W garach u GosiMakaron penne wyłożyć na talerz, polać sosem cukiniowym, obsypać pokrojonym w kostkę pomidorem. Na wierzch można ułożyć kawałki gotowanego kurczaka. Inne przepisy z CUKINIĄ możecie znaleźć u: Karoliny - Ciasto z cukinii i Lazania z cukinii Alicji - Kasza jaglana z cukinią, marchewką i brokułem Ani - Cukinia a la ananas na zimę i Ciasto cukiniowe z malinami i kremem cytrynowym Jeśli chcesz
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie