odżywką białkową, masłem orzechowym i cynamonem. Tak przygotowany krem rozsmarowuję na usmażonym wcześniej omlecie i układam ulubione owoce. OBIAD Na obiad wykorzystałam po raz kolejny wcześniej ugotowaną pierś z kurczaka. Pokroiłam ją w plastry i namoczyłam w mleku, żółtku i najróżniejszych przyprawach. Następnie obtoczyłam kawałki mięsa w mące ryżowej i usmażyłam z obu stron na oleju kokosowym. Podałam z gotowanymi(...)sposobem, zawsze robię go więcej żeby później móc wykorzystywać w wielu innych daniach - warzywnych potrawkach czy zapiekankach. szpinakowa pasta 1/2 opakowania szpinaku mrożonego 1/2 kostki twarogu chudego ząbek czosnku odrobina oliwy i masła sól, pieprz, bazylia, oregano Na rozgrzanym tłuszczu podsmażam rozmrożony wcześniej szpinak, chwilkę podgrzewam, a następnie wkruszam twaróg i dodaję przyprawy, dokładnie mieszam całość. Gotowe
Kuchnia Ellieosobno i dodamy na końcu. Marchew kroimy w talarki, szalotki w półtalarki, por i paprykę w paski. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy kolejno – marchew, podsmażamy – dodajemy szalotkę, por, czosnek, białe części kapusty, paprykę. Chwilę dusimy pod pokrywką – warzywa nie mogą być rozgotowane. Przekładamy całą zawartość do garnka z bulionem. W miarę potrzeby zupę doprawiamy Na patelnię wlewamy łyżkę oleju(...)posoloną wodą – przykrywamy na 8 minut (nie gotujemy). Odlewamy wodę, a makaron hartujemy zimną wodą, odcedzamy. Na suchej patelni rumienimy ziarna sezamu. Zupę podajemy z makaronem, mięsem z kurczaka (jeżeli gotujemy na bulionie drobiowym), posypaną uprażonymi ziarnami sezamu. Azjatycka zupa pak choi zawsze zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Ważne jest, aby nie rozgotować warzyw. Mają być al dente
mojewypiekiinietylkoLato! Środek wakacji, piękna pogoda i nieustający zapach grillowanego mięsa, szczególnie w weekendy. Oczywiście najprościej wrzucić na grilla kawałek kiełbasy, karkówki czy piersi kurczaka, ale takie jedzenie może szybko się znudzić. Proponuję więc aromatyczne szaszłyczki z delikatnego mięsa z nogi indyka, karmelizowane miodem i pachnące piwem porter. To chyba najlepsze szaszłyki(...)filety z udźca indyka Marynata • 1/2 szklanki miodu • 1/2 szklanki piwa porter • 1/4 szklanki sosu sojowego • 1 łyżeczka musztardy • 1 łyżka oleju • 1/4 łyżeczki pieprzu • 2 ząbki czosnku • 1 duża cebula Wykonanie: • Mięso indyka pokroić na małe kostki ok. 2 x 2 cm. Marynata • Cebulę drobno pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. • Połączyć wszystkie płynne składniki
To co kochamszybko znika. Składniki: podwójna pierś z kurczaka kapusta pekińska ogórki konserwowe 4-5 sztuk 3-4 czerwone cebule groszek + kukurydza przyprawa gyros keczup,majonez sos czosnkowy Pierś z kurczaka pokroić w kostkę,przyprawić przyprawić przyprawą,dokładnie wymieszać.Można zostawić na chwilę w chłodnym miejscu,ale nie jest to konieczne.Podsmażyć mięso na oleju,odsączyć na ręczniku papierowym i wystudzić(...)samodzielnie.Myślę,że napiszę kiedyś post związany z sosem czosnkowym,teraz tylko ten do sałatki podam Sos czosnkowy: 4 łyżki śmietany gęstej 18 % 2 łyżki majonezu 6 ząbków czosnku( ew 4 jeśli chcecie sos delikatniejszy) szczypta pieprzu Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać.Nie należy dodawać tutaj soli...dlaczego? przyprawa gyros do mięsa jest już wystarczająco słona
Niespełnione zdolności kulinarnekoperku oraz listki bazylii -prażone ziarna Ziołowo Mi od Ziarenkowo -olej lniany Wielkopolski SEMCO Przygotowanie Strzępimy salatę lodową, dodajemy szpinak i pomidorki koktajlowe. Następnie kroimy pierś z kurczaka. Dodajemy oliwki. Możemy posolić lekko ale niekoniecznie. Dodajemy ser koryciński pokrojony w kosteczkę. Ten typ sałatki nie wymaga mieszania w misce. Posypujemy koperkiem.Dodajemy listki bazylii. Całość posypujemy orażonymi ziarnami Ziołowo(...)cholesterolu. Łyżka oleju zabezpiecza dzienne potrzeby organizmu w NNKT. Znakomity jest do ziemniaków, kasz, pieczywa, sera , ryb-śledzi, mięs, wszelkich warzywnych sałatek i surówek a szczególnie cebuli i czosnku, do sosu Winegret, majonezów, dresingów itp. Śniadanie gotowe ! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniwystawać powyżej brzegu blachy. Piec około 20 minut w temp. 190 – 200 oC. Zaglądać do piekarnika, żeby się nie spaliły. Wątróbka z drobiu: Składniki: 40 dkg wątróbka z kurczaka 1 cebula 1 jabłko Sól Pieprz świeżo mielony Majeranek Olej do smażenia Masło Wykonanie: Wątróbki pokroić na mniejsze kawałki, posypać świeżo zmielonym pieprzem i smażyć na oleju z dodatkiem masła(...)podanych składników wychodzi 6 - 7 koszyczków. Przepis na sos, wg. najlepszy mnie, a robiłem i jadłem różne, poniżej. Sos czosnkowy: 1 główka obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku 125 ml. Majonez 75 ml. Śmietana 18% 1 łyżeczka curry Szczypta vegety 1 łyżeczka soku z cytryny 50 ml.soku z pomarańczy 1 mały pęczek posiekanego koperku Wszystko razem wkładamy
Kulinarny karnet Christopherapoczątku rozszerzania diety. Mięso odpowiednio przygotowane, dosłownie rozpada się w ustach. Jest kruche ale stawia wystarczający opór, żeby przy okazji uczyć dziecko żucia. Istotne są przyprawy. Królik przypomina nieco kurczaka. Jest bielutki i trochę taki bez smaku. To oznacza, że możemy przy nim zaszaleć i puścić wodze fantazji. Czyli moi drodzy co tu ma miejsce? Tak jest! Przemyt ! Przemycamy warzywa(...)ogrodowego otartego 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/3 łyżeczki majeranku 4 ziela angielskie 2 ziarna jałowca 3 gozdziki 2 liście laurowe 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki wody 3 łyżki oliwy z oliwek do pieczenia Królika myjemy, osuszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. W moździerzu, albo używając ścierki i tłuczka (owijamy ziarna ścierką) kruszymy ziarna
Krupeczkiobsmażyć. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Marchewki obrać i pokroić w małe słupki. W głębokiej patelni lub woku rozgrzać olej i najpierw podsmażyć cebulę i czosnek, po czym dodać marchewkę i ciągle mieszając smażyć około 4 minut. Następnie dodać proszek curry, kurkumę, kolendrę, cynamon, sos sojowy i chwilę podsmażyć. Curry proponuję dodać część, aby wyczuć jego ostrość(...)przypadku, jeśli proszek curry jest mało pikantny. Wszystko zagotować, sos powinien zacząć lekko gęstnieć. Pulpeciki najlepiej podawać z ryżem, posypane posiekanym szczypiorkiem. Zobacz również: curry z indykiem i kurczakiem
Kuchcik gotujeGładki uniwersalny sos, który pasuje zarówno do różnych makaronów, jak i do ryżu. Możecie użyć go samego i zrobić, np. spaghetti lub dodać do niego mięso mielone lub kawałki kurczaka, by powstało smaczne i pożywne danie takie jak zapiekanka czy gęściejsza zupa typu krem. Moja rada : jeśli chcecie poeksperymentować usmażcie kawałki ulubionej ryby podobne np. do dania ryby po grecku(...)smak chrzanu dodajcie nieco więcej) 2 łyżki tartego koziego sera 2 łyżeczki suszonych pomidorów 3 łyżki oliwy z oliwek przyprawy: płaska łyżka cukru trzcinowego, sól, pieprz, suszone: oregano, chili, czosnek, bazylia, słodka papryka, natka pietruszki Wykonanie: W garnuszku rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę pokrojoną w mniejszą kostkę, dodaj wszystkie przyprawy wraz z dwoma łyżeczkami suszonych pomidorów. Duś chwilę mieszając
Zasmakuj Kuchnikażda Mamina zupa smakowała wyśmienicie :) Ja jednak kapuśniak gotuję na warzywach (jak większość gotowanych przeze mnie zup), a dopiero na koniec podsmażam wędzoną kiełbaskę z indyka lub z kurczaka i dodaję do kapuśniaku, dzięki czemu zupa zyskuje na aromacie oraz smaku pysznej wędzonki, obowiązkowo też zagęszczam zasmażką z masła i mąki- bez tego kapuśniak już nie smakuje tak dobrze(...)jest odrobinę nadszarpnięta ;) Kapuśniak: * woda- 1,5 litra * kapusta kiszona- 500 g * ulubiona kiełbasa- 250 g * ziemniaki- 4 duże szt. * marchew- 1 szt. * pietruszka- 1 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * ziele angielskie- 6 szt. * listek laurowy- 2 szt. * olej ryżowy- 1 łyżka * sól, pieprz- do smaku * natka pietruszki- do posypania Zasmażka: * mąka pszenna- 1 lekko czubata łyżka * masło
Kraina Miodem Płynącamnie pokrojona na 3 kawałki, by szybciej upiec) sól świeżo mielony pieprz pieprz cayenne 8 ździebeł trawy żubrowej 2-3 szczypty (tyle, ile się weźmie między palce) suszonego czosnku niedźwiedziego 3-4 łyżki oleju po łyżeczce miodu na każdy kawałek Na blasze ułożyć 5 ździebeł trawy żubrowej. Mięso polać olejem, a następnie posypać przyprawami i ułożyć na trawie. Na wierzchu(...)miodem. Tak przygotowaną pierś można wykorzystać na kanapki lub pokroić na grubsze plastry i podać gorące np. z konfiturą (u mnie z konfiturą z aronii, jabłek i pigwowców ). ----- Podobne: Kurczak po portugalsku Pieczona szynka Królik pieczony w winie
Weekendy w domu i ogrodzieworeczka, najlepiej strunowego. Owinąć czystą ściereczką i wałkiem do ciasta potłuc je drobno. Ser zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej, wymieszać z potłuczonymi płatkami kukurydzianymi. Jajko roztrzepać widelcem. Przyprawione kawałki kurczaka obtaczać najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w płatkach z serem. Smażyć w głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączać z nadmiaru tłuszczu(...)większej ilości majonezu zwiększy gęstość. Sos odstawić do lodówki na kilkanaście minut, żeby smaki przegryzły się. Sos czosnkowy: 2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 3 łyżki majonezu 2 duże ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Śmietanę połączyć z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut do lodówki, żeby smaki przegryzły się
Codzienna kuchnia niecodziennaKiedy dopada mnie przeziębienie, nic nie smakuje mi bardziej niż rosół z kurczaka. Dlatego w niedzielę nagotowałam pysznego, esencjonalnego, pachnącego rosołu. Nie rumieniłam warzyw do rosołu, bo planowałam zużyć je do sałatki jarzynowej. Nawet w tym celu dogotowałam ziemniaki i jajka. Niestety, kiedy okazało się, że mąż wyjadł mi całą marchew, machnęłam ręką na sałatkę, a z ziemniaków i resztek(...)mundurkach 10 dag wędzonej ogonówki w plastrach sól rozmaryn suszony ostra papryka w proszku 3-4 łyżki śmietany 18% 10 dag sera gouda w drobnych wiórkach duży ząbek czosnku masło do wysmarowania formy Zapiekanka ziemniaczana Wykonanie: Ziemniaki obrałam ze skórki, pokroiłam w plastry. Ogonówkę pokroiłam w szersze paski. Naczynie żaroodporne o wymiarach 13x21 cm wysmarowałam masłem. Układałam w niej
Kuchenne zapiski EdytyPolecam soczyste filety drobiowe, duszone w białym winie na patelni tylko w 20 minut. To wykwintne i smaczne danie, bedzie się ładnie prezentować
zielonacukinkarozpadać – co gorsza bez mrożenia, świeże. Nic dziwnego – jest bardzo, bardzo delikatne. Jak sprawić, żeby filet nie przywierał do patelni i dał się bezproblemowo obrócić? Kiedy piekliśmy piersi z kurczaka dodawaliśmy mięsu to, czego mu było brak – kurczęcym piersiom natura poskąpiła tłuszczu i wilgoci. To samo robimy z filetem z białej ryby – dodajemy mu jeden bardzo ważny element – sztuczną skórę(...)odkładamy do odcieknięcia na sito, następnie osuszamy papierowymi ręcznikami – jak najdokładniej. Przyprawiamy filety mocno z jednej strony – ja użyłam przyprawy tex-mex, mieszanki kurkumy, kolendry, kozieradki i natki pietruszki, czosnku, chili, kopru włoskiego , kuminu, oregano, skórki z limonki i soli (jeśli kupicie przyprawę do fajita powinna mieć podobny skład). Na patelni rozgrzewamy olej – niedużo, warstwa powinna mieć około
Karo in the Kitchen