właśnie to danie okrzyknął swoim numerem 1 i najbardziej Mu smakowało! ______________________________________________________________________________________________________ Po chwili dania główne. Zapachy WOW! COQ AU VIN ( normalnie jest to kogut ) – restauracja Aubergine podaje natomiast kurczaka zagrodowego, duszonego w warzywach i czerwonym winie, razem z pieczonymi ziemniakami i sałatką. Delikatne mięso ( o łącznej wadze ok. 0,5 kg! ) fantastyczne odchodzące od kości … zatopione w wyrazistym(...)BATATAMI I MARTINI podawany z salsą śmietanową z kolendrą Bardzo delikatny w smaku, świeży, upieczony w całości pstrąg ( doskonale wybrany, bo z dużą ilością ” mięsa ” ), z pietruszką, czosnkiem …. do tego pieczone bataty ( P. stwierdził, że smakują jak frytki! ) – pycha! Salsa śmietanowa z kolendrą niestety nam nie smakowała, ale ogólnie całe danie bardzo smaczne! ______________________________________________________________________________________________________ Z pełnymi brzuchami
Ostra na SłodkoOstatnio na moim blogu zdecydowanie za dużo było kurczaka, gdyż jest to ulubione mięso mojego połówka:). Nadeszła jednak pora na zmianę i dziś proponuję soczyste kotlety schabowe z kostką z karmelizowanymi gruszkami, podane w sosie cydrowym. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne. Polecam na obiad po zabieganym dniu w pracy. Scroll down for recipe English(...)najlepiej z kostką, (o grubości 1,5 cm) 3 duże gruszki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojone w plastry 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 3 ząbki czosnku, pokrojonego w grube plasterki 3 duże gałązki rozmarynu 6 gałązek tymianku sól i pieprz 3/4 szklanki cydru jabłkowego (najlepiej słodkiego) 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 1 łyżka masła Przygotowanie
karmelowydomu lubimy meksykańską kuchnię, ale nie przepadamy za gotowymi kupnymi sosami. A teraz będziemy się mogli delektować cały rok własnoręcznie wyprodukowaną ostrą salsą. Wykorzystam ją do quesadillas z kurczakiem albo do quesadillas z serem . Kto ma ochotę, niech się spieszy, bo jeszcze na targach mamy sezon na paprykę ! Salsa chili na zimę Składniki: 2 duże cebule(...)łyżeczek soli olej do smażenia Wykonanie: Papryczki siekamy b. drobno, pomidory parzymy i obieramy ze skórki, papryki kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i papryczki chili. Po około 5 minutach przekładamy je do garnka i dodajemy do niej pomidory, kolorowe papryki, cukier i ocet. Całość dusimy na niewielkim ogniu, aż salsa
Kulinarne przygody Gatitywersji bezglutenowej użyj odpowiedniego sosu sojowego ** w wersji wegańskiej użyj syropu klonowego Przygotowanie: Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Sos: imbir obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach, czosnek obrać i posiekać. Dodać pozostałe składniki sosu. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Marchewkę obrać, pokroić w słupki. Na patelni rozgrzać olej sezamowy. Dodać marchewkę i smażyć na pół miękko około(...)złocenia tofu. Na koniec dodać makaron oraz sos. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę podsmażyć. Wyłożyć na talerze. Wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem/kolendrą i posiekanymi orzechami. Rada: w wersji mięsnej kurczaka możesz zastąpić piersią z kurczaka Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówsapore, saranno poi accompagnate da una leggera salsa di yogurt alle erbe aromatiche. Buon appetito;):) **** Zapraszam Was na przekąskę, idealn ą na letni obiad. Pieczone pulpeciki z kurczaka zaserwowane w formie szaszłyków z grillowan ą cukini ą i aromatycznym dipem jogurtowo-ziołowym. Smacznego ;):) INGREDIENTI 300 g di polpettine di pollo " Amica Natura-Alcass "* 2 zucchine sale(...)Amica Natura - Alcass " **** SKŁADNIKI 2 cukinie s ó l, pieprz Pulpeciki 500 g drobiowego mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 50 g czerstwej bu ł ki 100 ml mleka 2-3 łyżki bułki tartej oliwa z oliwek sól, pieprz Dip jogurtowo-ziołowy 250 g jogurtu greckiego
La grande e la piccola cuocasię tak przyjęło jak guglować, flesz, jogging i parę innych? Ale z braku lepszego określenia niech będą wrapy, albo paleo tacos też piknie. Staram się gdzie mogę zastąpić mięso kurczaka mięsem indyczym, które jest zdecydowanie zdrowsze. Pisałem już o tym przy okazji przepisu na mięso indyka w kolendrze. Przypomnę tylko , że mięso tego ptaka jest mało kaloryczne (100g to około(...)warzyw nadamy naszym paleo tacos wiosenno-letniego charakteru. A zatem dostajemy zdrowy i nisko kaloryczny posiłek. Składnik 0,6 kg mielonego mięsa z indyka czerwona cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki chilli (jak lubicie bardziej łagodne to wtedy 1 łyżeczkę) 1 łyżeczka kminku ½ łyżeczka papryki ¾ szklanki przecieru pomidorowego ½ szklanki rosołu Do posypania: Jak zwykle to co lubicie, albo co macie
PaleoLifepodawać jako przekąskę, lub jako danie główne z sosem warzywnym. Po przyprawy zajrzyjcie na stronę Owocowego Raju . Mięso: 1 duża pojedyncza pierś z indyka lub złączona podwójna pierś z kurczaka 5 dag sera żółtego kilka liści świeżej szałwii 2 łyżki mąki 2 łyżki masła Pierś z indyka rozciąć tak, by otrzymać duży, równy płat mięsa. Ponacinać w kilku miejscach, lekko(...)olejem i sosem. Piec w tem. 160C przez ok. 60-80 minut. Pod koniec pieczenia sos zaciągnąć zasmażką z masła i mąki. Farsz: 5 dag pieczarek 2-3 ząbki czosnku 15 dag sera żółtego 2 żółtka kilka łyżek oleju szczypta gałki muszkatołowej pieprz szczypta soli Pieczarki obrać, posiekać, podsmażyć na oleju. Zdjąć z ognia. Dodać posiekany czosnek, starty
Apetyczna babeczkaProste dania pamiętajcie są najsmaczniejsze. Dzisiaj przygotowaliśmy brazylijski przysmak na grilla - to kurze serduszka. Nie każdy jest ich fanem jednak moje serce to danie skradło. Przygotowanie
Niezły MłynekSzczaw, wielu osobom do dziś kojarzy sięz niesmaczną zupą ze szkolnej stołówki. Stąd też zapewne wynika niezbyt duża popularność tej rośliny na polskich stołach – a
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Curry możemy przygotować z różnymi dodatkami. Możemy użyć kurczaka, warzyw, jagnięciny, krewetek lub ryby. Cały sekret polega na odpowiednim doprawieniu i dość długim gotowaniu. Curry ma różne stopnie ostrości i to zależy od nas jak bardzo chcemy je mieć ostre. Ja zazwyczaj wybieram to najostrzejsze:-) Warto mieć jednak pod ręką szklankę mleka do popicia. Ilość składników na mulligatanni curry jest(...)mnie dorsz) 800g pomidorów z puszki 400ml mleka kokosowego czubata łyżka miodu 3 średniej wielkości cebule 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka imbiru 3 ząbki czosnku łyżeczka kolendry pół łyżeczki sproszkowanego tamaryndowca garść świeżej pietruszki pół łyżeczki kozieradki łyżeczka kurkumy 3 gwiazdki anyżu 4 papryczki chilli Dodatkowo ryż oraz chlebek naan Sposób przygotowania: Na 3 łyżkach oleju
wysmienityżeby urozmaicić menu. A że święta za pasem więc okazji nie brakuje. Pamiętacie moje faszerowane udka z kurczaka ? Ten przepis do dziś cieszy się ogromnym powodzeniem. Albo przepis na kurczaka faszerowanego (wyluzowanego) ....? To też był Wasz ulubiony przepis. Dzisiaj mam dla Was podobny przepis na danie z drobiu. Tym razem bardziej urozmaiciłam moje danie. Zrobiłam podudzia z indyka, które najpierw(...)świeżego koperku (brak na zdjęciu) 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka suszonego majeranku (brak na zdjęciu) 3 cebulki dymki ze szczypiorkiem ¼ papryki (pomarańczowej) biała część pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól pieprz Ponadto: bawełniana nitka wykałaczki Wykonanie: Pieczarki oczyściłam i pokroiłam na drobne cząstki. Cebulkę dymkę posiekałam. Paprykę pokroiłam na bardzo drobne kawałeczki
Kuchnia u Krysidzisiejsza propozycja japońskiej zupy ramen. Przygotowanie jej to dla mnie za każdym razem inna wariacja dodatków. Składniki na ramen dla 4 osób: Składniki na rosół: 300 g udek z kurczaka 200 g porcji rosołowej wołowej 200g szynki wieprzowej ½ korzenia selera 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 10 cm pora 2 cm świeżego imbiru kilka ziaren pieprzu czarnego kilka liści laurowych(...)papryczka chili żółta cebula dymka 8 plastrów boczku surowego – wędzonego Składniki na marynatę do jajek: 1 szkl wody 50 ml sosu sojowego ciemnego 4 cm imbiru świeżego 3 ząbki czosnku 2 łyżki cukru Przygotowanie: MARYNATA DO JAJEK Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Do garnka wlewamy wodę i sos sojowy, imbir i czosnek ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy cukier
Kierunekuchniaorzechów włoskich Sos 1 małe opakowanie jogurtu greckiego light 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki ziół prowansalskich kilka szczypt pieprzu ziołowego sól świeżo mielony pieprz Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Energicznie mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą i odstawiamy. Szpinak myjemy(...)posiekać) i zieleniną. Sałatkę ze szpinakiem, jajkami i fetą podajemy z ulubionym pieczywem. Tym, którzy lubią treściwe sałatki z mięsem, polecam sałatkę ze świeżym szpinakiem i kurczakiem na ostro
My Chcemy Jeśćorzechów włoskich Sos 1 małe opakowanie jogurtu greckiego light 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki ziół prowansalskich kilka szczypt pieprzu ziołowego sól świeżo mielony pieprz Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Energicznie mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą i odstawiamy. Szpinak myjemy(...)posiekać) i zieleniną. Sałatkę ze szpinakiem, jajkami i fetą podajemy z ulubionym pieczywem. Tym, którzy lubią treściwe sałatki z mięsem, polecam sałatkę ze świeżym szpinakiem i kurczakiem na ostro
My Chcemy Jeśćpowinna pachnieć koprem i nie powinno się go żałować. Chłodnik litewski podaje się z gotowanymi na twardo jajkami, szyjkami rakowymi oraz z kawałkami pieczonej cielęciny, indyka lub kurczaka. W wersji wegetariańskiej dodaje sie gotowane szparagi lub młode ziemniaczki. Jeśli ziemniaki podawane są na ciepło, to serwuje się je na osobnym talerzu. W upalne dni do chłodnika dodaje się kostki(...)jogurtu naturalnego 2 szkl. maślanki naturalnej 4 ogórki gruntowe 6 rzodkiewek kilka młodych, ugotowanych ziemniaków + smażona cebulka lub swarki z boczku 1/4 szkl. siekanego koperku 1 ząbek czosnku lub 2 łyżki siekanego szczypiorku 1/2 łyżeczki soli + 1 płaska łyżeczka cukru do gotowania buraków sól, pieprz czarny do smaku - do przyprawienia chłodnika Przygotowanie: Buraki obrać, pokroić w drobną
Codziennik Kuchenny