kurczak z czosnkiem - 9349 przepisów (strona:489/624)

FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ – 6,50 zł 206

którzy także stronią od ryb od razu mówimy, że Wasze pospolite wyobrażenie o cuchnącej, pełnej ości rybie zupełnie nie pasuje do pstrąga – w smaku i teksturze bardziej przypomina kurczaka. Serio, serio, spróbujcie a już na zawsze go polubicie. Jako dodatek proponujemy dip śmietankowy i ziemniaki pieczone po szwedzku. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE(...)czasie zrobimy dip. OM NOM NOM! 7. DIP (3 min): do miseczki wlewamy 100 ml śmietany, łyżkę majonezu, pół pęczka posiekanego koperku lub natki pietruszki, rozgnieciony ząbek czosnku oraz nieco soli i pieprzu. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. OM NOM NOM! 8. SMAŻENIE RYBY (10-12 min): na rozgrzaną patelnię wlewamy nieco oleju (nie za dużo) i kładziemy na niej

Nerds Kitchen
Łosoś teriyaki 164

się do pudełka do pracy. Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z szynką parmeńską i oliwkami – makaron z kurczakiem – makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami – makaron(...)czerwona papryka – 2 cebule dymki ze szczypiorem – 5 łyżek octu ryżowego – 2 łyżki oleju sezamowego – 1 łyżka soku z limonki – 1 ząbek czosnku – 1/2 cm imbiru startego – 2 łyżki miodu – prażony sezam do podania Przygotowanie : Łososia włóż do naczynia lub plastikowej torebki z zamknięciem i wlej sos teriaki. Obtocz łososia w sosie

nietylkopasta.pl
Makaron z rydzami, szynką dojrzewającą i pomidorkami 202

wyciskamy). Na dużej patelni rozgrzewamy masło z olejem. Wrzucamy rydze (najlepiej jak na początku smażenia nie będą się dotykać – wtedy zielenieją) i podsmażamy przez 2 minuty. Dorzucamy czosnek i porwaną szynkę – podsmażamy kolejną minutę, mieszając. Wlewamy wino. Powinno się zagotować, a alkohol odparować. Gdy wino niemal całkowicie się zredukuje, wlewamy przecier/passatę i kremówkę. Mieszamy i zagotowujemy. Przyprawiamy(...)mieszamy. Podajemy od razu. Dla jeszcze intensywniejszego smaku możemy posypać płatkami dojrzewającego sera (np. bursztyn). Zobacz także: Rybki w macy Uwielbiam ryby na chrupiąco! Szczególnie takie małe kąski, k... Kurczak faszerowany grzybami Kurczak faszerowany grzybami to alternatywny pomysł na podan... Polędwiczka w sosie cydrowym Polędwiczka w sosie cydrowym (jabłkowym) to danie szybkie, p... Dorsz pod grzybową kruszonką Dorsz pod grzybową

Poezja smaku
🥒 Sos tzatziki – do mięs, na grilla 140

się topowy sos czosnkowy , zachęcam przygotować właśnie tzatziki. Sos należy podawać je zawsze mocno schłodzony, ponieważ w takiej wersji smakuje najlepiej. Będzie również doskonały do grillowanej karkówki czy kurczaka z grilla – Wasi goście będą zachwyceni. Oczywiście, jak to bywa w moich przepisach, sos w przygotowaniu jest banalnie prosty. Najlepszy z ogórkami zerwanymi prosto z działki Możecie dodać do sosu(...)Wasze składniki Zobacz też: Przepisy na grilla Przepis na sos tzatziki Drukuj przepis Porcji: 400ml Czas gotowania: 10 minut Składniki 400 g jogurtu typu greckiego średni ogórek ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek sól oraz pieprz do smaku Przepis 1 Ogórka dokładnie myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. 2 Czosnek drobno siekamy. Dodajemy razem z ogórkiem

Kuchnia Bazylii
Roladki z polędwicy z maślanymi kurkami 141

półkami w sklepie koncepcja ewoluuje? Bo mnie ta przypadłość nawiedza dość często ;) Równie często pomysł przybiera jeszcze inną wersję, gdy zaczynam gotowanie. Tym razem tak właśnie było. Chciałam kupić kurczaka, wróciłam do domu z polędwiczką wieprzową. Miała być grillowana, a ostatecznie nafaszerowałam ją i upiekłam. Obiad, z racji ilości był w sumie na dwa dni i w dwóch wydaniach. Sprawdźcie(...)więcej tym...bardziej grzybowo :) duża cebula kilka cienkich plastrów boczku dwie czubate łyżki masła klarowanego do smażenia grzybów łyżka zwykłego masła kilka łyżek śmietanki 30% sól, pieprz, suszony czosnek niedźwiedzi, tymianek Przygotujcie także folię aluminiową. Na początek oczyszczam grzyby, siekam jeśli jest taka potrzeba. Na klarowanym maśle przysmażam pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dorzucam kurki. Smażę je około

Pichceniomania
Jak zrobić domową, zdrową tortillę? 474

trudne do wykonania. Cóż więc trudnego, dodać do siebie mąkę, olej, wodę i sól, wymieszać i podsmażyć na suchej patelni? Możemy kombinować z różnymi mąkami, ziołami, szpinakiem, czosnkiem, sezamem z czymkolwiek chcemy, a zapewniam, zawsze wyjdą zdrowsze, smaczniejsze i lepsze od sztucznych, sklepowych odpowiedników. Robiąc domowe tortille, początkowo musimy zastanowić się czy będą służyć jako placki do zawijania, czy jako(...)dodamy więcej oleju i wody oraz będziemy trzymać je krócej na patelni. Tortille z tego przepisu możecie użyć również do przekąski a'la tacos , tortilli z tofu a'la kurczak oraz mini wrapów . Na zdjęciach placki do quesadillas, które wkrótce podam z chili con carne. Składniki: - 250g mąki pszennej, żytniej lub orkiszowej (u mnie orkiszowa, do quesadillas używamy 300g mąki

Be Fit Be Strong
Tażin z perliczki z oliwkami, fenkułem i kiszonymi cytrynami 149

Przepis pochodzi z książki  Jamiego Oliver'a "Kulinarne wyprawy Jamiego". W oryginale użyto kurczaka, ja zastąpiłam go perliczką, którą znacznie bardziej lubię. Nie mam niestety marokańskiego naczynia (tażinu) od którego pochodzi nazwa potrawy, ale i bez niego danie wychodzi bardzo smaczne. Smak kiszonych cytryn jest bardzo wyraźny. Jeżeli nie macie możliwości kupienia oryginalnych lub cierpliwości do zrobienia(...)zrobić szybką wersję ( klik  ) Polecam! składniki 1 perliczka  oliwa z oliwek 1-2 bulwy kopru włoskiego - fenkuła 2 cebule, pokrojone na grube kawałki pęczek kolendry 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2-3 małe kiszone cytryny - posiekane , bez pestek 80 g oliwek, zielonych i czarnych, bez pestek szczypta szafranu 500 ml bulionu drobiowego marynata   1 czubata łyżeczka

Stare Gary
Quiche z cukinią 134

Ostatnio robiłam tartę z brokułami i kurczakiem. Zostało mi troszkę kruchego ciasta, które możemy przechowywać w lodówce do 2-3 dni. Postanowiłam je wykorzystać na kolejny quiche. Tarta wyszła delikatna i bardzo lekka, ponieważ tym razem zastąpiłam śmietanę jogurtem naturalnym. Podaję składniki na małą porcję. Moja blaszka miała 16 cm średnicy i idealnie nadaje się na kolację we dwoje(...)mąki 1 łyżeczka śmietany 1 małe jajko szczypta soli farsz: 1 cukinia 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 jajka 5 g startego parmezanu bazylia, sól, pieprz 1 ząbek czosnku wykonanie: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce (pół godziny). Cukinię umyć, zetrzeć ze skórką na grubych oczkach tarki, posolić i pozostawić na 20 minut aż cukinia puści wodę

Ania i Marcin gotują
Pasztet gryczany 194

Przedstawiam Wam mój pierwszy w życiu samodzielnie przygotowany pasztet :) Z dodatkiem zdrowej kaszy gryczanej, którą bardzo lubię. Wyszło pysznie :) Składniki na keksówkę 25x10cm: z przepisu Lepszy

Moja Galeria Smaku
Cukinia z chilli do słoików , przetwory 147

resztki cukinii i innych warzyw , które jeszcze zalegają na grządkach i proszą o wykorzystanie Taka cukinia ze słoika stanowi wspaniałą bazę do różnych potraw . Można dodać podsmażoną pierś z kurczaka i powstanie sos do makaronu lub ryżu . Świetnie nada się także jako składnik warzywny do zapiekanek ziemniaczanych lub makaronowych . No i oczywiście po dodaniu smażonej kiełbasy będzie pikantne leczo(...)rozkoszą wylejecie na patelnię lato ze słoika Składniki: 4-5 średniej wielkości cukinii 4-5 cebul 2 czerwone papryki grubościenne 6-7 strąków chilli 5-6 pomidorów 1 główka czosnku 1 łyżka cukru sól do smaku olej do smażenia 1 l wody Cukinie kropimy razem ze skórką w półksiężyce ( lub inaczej ) . Cebule obieramy , kroimy w piórka . Czosnek siekamy w drobniutkie

Ogrodnik w podróży
Sałatka Cezar 124

dressingiem z oliwy, żółtka i filecików anchois a do tego chrupiące grzanki i spora ilość tartego parmezanu. Ja wolę tradycyjną wersję, ale dla urozmaicenia dodaję się do niej również kurczaka lub jajko. Jest zdecydowanie wtedy bardziej syta i może stanowić samodzielne danie obiadowe.  Składniki: kilka listków sałaty rzymskiej dwie kromki chleba oliwa z oliwek parmezan na sos: 2 małe(...)oliwą i przemieszać. Wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 12 minut, aż grzanki się zezłocą. Przygotować dressing: anchois pokroić na kawałki, czosnek posiekać. Wszystkie składniki sosu umieścić w blenderze i zmiksować na gładko lub wymieszać w zamkniętym słoiczku. Sałatę umyć i osuszyć, podzielić na kawałki i ułożyć na talerzu. Polać dressingiem. Gotowe

wyzwania kuchenne
Klasyczny grecki gyros 183

keczupu 100 g sera feta dobrej jakości 2 łyżki posiekanej natki pietruszki kilkanaście oliwek - mogą być zielone i czarne PRZYGOTOWANIE Przyprawę do gyrosa łączymy z olejem i mieszamy z kurczakiem pokrojonym w paski. Zamarynowane mięso smażymy na rozgrzanej patelni na złoto ze wszystkich stron. Zdejmujemy z patelni. Podsmażamy na niej cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę, aż zmiękną. Dodajemy śmietanę(...)stopni przez około 8-10 minut. Gotową zapiekankę przekładamy na talerze i dodajemy pokrojone oliwki. Podajemy z ulubionymi dodatkami - np. pieczonymi ziemniakami lub batatami i tzatzikami (jogurt+czosnek+starty zielony ogórek i przyprawy). Smacznego! 1 porcja gyrosa - 430 kcal  - białko - 34 g  - tłuszcze - 30 g - węglowodany - 6 g - błonnik - 1,5 g Zapraszam do polubienia mojej  strony

Moje Kuchenne Rewelacje
SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z CYTRYNOWO-MUSZTARDOWYM WINEGRETEM 350

kolorowa papryka, starty zółty ser, świeża pietruszka i delikatny cytrynowo-musztardowy sos winegret. To propozycja na lekką kolację lub obiad - jeśli podacie ją w towarzystwie np. grillowanej piersi z kurczaka. Mojego serca ta sałtka nie skradła, moim gościom zaś bardzo smakowała. Ocenę pozostawiam Wam:) Może się skusicie?:) Polecam! SKŁADNIKI: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 2,5 szklanki bulionu(...)tarce o grubych oczkach) sól SOS WINEGRET: 1 łyżeczka soku z cytryny 0,5 łyżeczki musztarady dijon 3/4 łyżeczki brązowego cukru 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku sól  świeżo zmielony pieperz WYKONANIE: SAŁATKA: Kaszę jaglaną opłucz dokładnie na sitku, a następnie sparz dobrze wrzątkiem (również na sitku), aby pozbyć się goryczki. Następnie wrzuć ją do garnka

Słodko-Słony Świat Ilony
Wątróbka wieprzowa z ryżem- dirty rice with pork liver 304

wśród pozostałych wątróbek może poszczycić się największą zawartością witaminy B2 i B12, ma przy tym najmniej cholesterolu. Cielęca jest najbogatsza w cynk oraz witaminę A, a wątróbka z kurczaka – w kwas foliowy, ale jest przy tym także najbardziej obfita w cholesterol. Wątróbki powinny unikać również kobiety w ciąży i te, które w najbliższym czasie ją planują. Dostarcza bowiem zbyt dużej(...)długoziarnistego 3 szkl bulionu kurczakowego ok 0,5 kg wątróbki wieprzowej ( plus1-2 jajka i 3-4 łyżki mąki ) 2 cebule 2 papryki 200 gr pieczarek 2 łyżeczki suchecho czosnku 3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka rozmarynu ok 1/5 łyżeczki pieprzu cayenne sól, 2 łyżki masła Wykonanie: Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu na bulionie kurczakowym, gdy bulion wyparuje dodajemy

Smaki Edyty
Pałki kurze w jogurcie i curry 120

Bardzo dobre danie, podawać z ziemniakami podpieczonymi. Można również przygotować tak mięsko na imprezy. Polecam. Jeśli macie pałki z kością to trzeba je wyciąć. Naciąć pałkę

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania