Shakshuka smakuje po prostu palce lizać. Duszone pomidory z cebulą, czosnkiem i papryką tworzą gęsty sos do którego wbija się jajka i bez mieszania pozwala im się ściąć tak by jednak zachować płynność żółtek. Palce lizać dosłownie i w przenośni a to dlatego,że oprócz tego, że jest pyszne, to oryginalnie powinno się shakshukę jeść ręką. Odrywając kawałki płaskiego pieczywa(...)Oryginalnie jest to marokańskie danie bezmięsne, jednak istnieje wersja z mięsem. Tworzy się wtedy z doprawionego wołowego lub cielęcego lub nawet jagnięcego mielonego mięsa malutkie kuleczki. Mielone z piersi kurczaka również świetnie się sprawdzi. Kuleczki powinny być naprawdę malutkie, mniejsze od orzecha włoskiego, tak by po dodaniu zatopiły się w sosie. Dodajemy je wtedy do sosu w połowie duszenia
Sztuka gotowania w/g Samiryjest jak jedno się podsmaża ja kroje drugie itd , a na koniec wszystko się miesza i chwilę podgrzewa i już mamy gotowy sos :) Składniki 0,5 kg piersi z kurczaka 2 serki topione w serdlu (jeśli mamy normalne w kostce to też mogą być te w serdlu się szybciej roztapiają) 1,5 szklanki białego wina (lub szklanka wina(...)miski tak czy tak 2 naczynia brudne będą). W garnku rozgrzewamy olej podsmażamy posiekaną drobno cebulę jak już się zeszkli dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chilli i po chwili dorzucamy czosnek. Wszystko razem chwilę podsmażamy i dodajemy szklankę białego wina. Czekamy aż wino odparuje i zmniejszy się objętość tak do 1/3. Odstawiamy z ognia. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy
Piekielna Kuchnia Patidietetyczny obiad podany z warzywami oraz np. ryżem. Polecam! (1-2 porcje) 1 pojedyncza pierś z kurczaka Dodatkowo: 3 łyżki oleju przyprawa do kurczaka lub dowolne ulubione Pierś z kurczaka należy umyć, osuszyć, a następnie pokroić w paseczki przypominające tradycyjne frytki ziemniaczane. Każdy kawałek mięsa posmarować olejem oraz obficie posypać przyprawami. Całość luźno umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia(...)frytki przemieszać. Mięso powinno być delikatnie przyrumienione.) Jeśli frytki przygotowuję dla Natalii to używam delikatniejszych przypraw. Ostatnio fajnie sprawdza się u nas przyprawa Radix-Bis - pomidory z ziołami i czosnkiem . Jako dodatek polecam czarny ryż jaśminowy , który jest nie tylko bardzo smaczny, ale i też o wiele zdrowszy od białego
Di gotujeprzygotować zimną wodę z kostkami lodu. Odcedzić i włożyć razem z durszlakiem do miski z lodem na ok. minutę. Odsączyć. Groszek przesypać do malaksera (lub blendera), dodać sól i czosnek niedźwiedzi (używam go, gdy przygotowuję dania dla gości, bo nie ma po nim nieprzyjemnego posmaku w ustach i nie zioniemy nim nikomu w twarz). Zmiksować. Do groszku dodać ricottę(...)pieprzem. Ostudzone ptysie przekroić w połowie. Pomiędzy obie części wkładać pastę groszkową. Ja zrobiłam to łyżką, ale dla ładniejszego efektu można szprycą z rękawem cukierniczym. ----- Podobne: Kukurydziane kawałki kurczaka Pomidorowe pomysły na czerstwy chleb Zupa z groszku i brokułów
Weekendy w domu i ogrodziekrokami ... na pewno wiele osób będzie uprawiać ulubiony sport Polaków czyli grillowanie:-). Aby chociaż trochę urozmaicić domowego grilla podaję przepis na sos - marynatę BBQ. W tym sosie można marynować kurczaka, żeberka i kultową karkówkę;-) Jeżeli ktoś tego sosu nie będzie używał jako marynaty tylko zwykły sos to należy zmniejszyć wszystkie składniki minimum o połowę. Ps. Sos jest gęsty słodko - pikantny(...)koncentratu pomidorowego (tj. 1 słoiczek) 3/4 szklanki białego cukru 3/4 szklanki octu z czerwonego wina 2 łyżki miodu 1 i 1/2 łyżki masła 2 łyżki sosu terijaki 2 łyżeczki czosnku w proszku 2 łyżeczki suszonej cebuli 3-4 łyżeczki chili (pieprzu cayenne) 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki soli czosnkowej 1 łyżeczka mielonego pieprzu 2 łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki tymianku
IMPRESJA SMAKUsuszonego tymianku 1 szczypta czerwonej papryki w proszku 2 łyżeczki obranych orzechów włoskich 1 łyżeczka octu balsamicznego oliwa sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na oliwie obsmażamy obraną cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Gdy cebula będzie miękka dodajemy umyte, osuszone i pokrojone w kostkę pieczarki, tymianek i czerwoną paprykę w proszku. Gdy z pieczarek odparuje woda dodajemy ocet balsamiczny(...)posypane orzechami włoskimi. Więcej przepisów na dania z kaszą: Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza manna na mleku z orientalnymi przyprawami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Korzenne muffinki z kaszy manny Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka
Moja smaczna kuchniaKurczak trochę już się przejadł, czas na jakieś zmiany. Okazja sama się nadarzyła wraz z akcją Pawła – Farsz Niepodległości 2014 . Moje myśli skierowały się ku daniom faszerowanym, bo takie jest założenie tej akcji. Szukałam, szukałam i… znalazłam u Doroty , przepis na udka faszerowane. To było danie, o które mi chodziło – drób, ale inaczej. Przepis podaję za autorką. Składniki(...)udka - 4 łyżki posiekanej natki pietruszki - 4 łyżki startego żółtego sera (u mnie Gouda) - 2-3 ząbki czosnku - sól, pieprz, papryka słodka - olej (dałam arachidowy) Umyte udka dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Ściągamy skórę, prawie do końca kości (u góry kość łamiemy uderzając w nią mocno tłuczkiem). Odcinamy mięso od kości, mielimy je w maszynce o grubych
mojewypiekiinietylkopraskę. (Uwaga! Fioletowa marchew mocno barwi, więc warto obierać i kroić ją w rękawiczkach.) W garnku, w którym będzie gotowana zupa - na roztopionym maśle podsmażyć cebulę, a następnie dodać czosnek i pozostałe warzywa. Całość podsmażyć dodatkowe 3-4 minuty i zalać bulionem/wodą. (W przypadku wody dodać domową vegetę, listki laurowe oraz ziele angielskie.) Zupę gotować pod przykryciem do momentu(...)konsystencję oraz doprawić do smaku. ( Jeśli zupa jest za gęsta można dolać odrobinę wody/bulionu.) Gotową zupę przelać do miseczek i opcjonalnie posypać natką pietruszki. (Ja dodatkowo dodałam kawałki kurczaka, na którym gotował się bulion
Di gotujeZdrowe i bardzo smaczne pesto z pietruszki to wspaniały dodatek do makaronu, który łatwo przygotujemy na obiad. Można nim również nacierać ryby lub kurczaka przed pieczeniem, aby były aromatyczne i soczyste. Wcześniej byłam zakochana w wersji włoskiego pesto z bazylii, ale od czasu, gdy spróbowałam pesto z pietruszki, zdecydowanie wolę pesto z polskiej pietruszki z dodatkiem pistacji. Świeża natka pietruszki(...)wapń, fosfor, żelazo), które są nam niezbędne i korzystnie wpływają na nasz organizm. Oprócz walorów zdrowotnych natka pietruszki neutralizuje również nieprzyjemny zapach z ust. Dlatego pomimo dodanego do pesto czosnku po jego zjedzeniu, nie musimy obawiać się kontaktu z innymi osobami, gdyż czosnek czujemy tylko w czasie jedzenia. Fakt ten jest niewątpliwie na plus dla pesto z pietruszki, gdyż
Kuchcik gotujearancini con burro (z masłem), arancini con funghi (z grzybami) i arancini con melanzane (z bakłażanem), con salsiccia (z kiełbasą), con gorgonzola, con salmone (z łososiem), con pollo (z kurczakiem), con frutti di mare (z owocami morza). Nazwa potrawy wiąże się z jej podobieństwem do pomarańczy. W języku włoskim arancia, to pomarańcza. Arancini z pieczarkami. Składniki(...)szklanki bulionu warzywnego - 1 cebula - 2 – 3 łyżki oliwy - 3 łyżki startego parmezanu - sól, pieprz (do smaku) - 1 jajko Farsz: - 250 g pieczarek - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - 6 łyżek startego żółtego sera - natka pietruszki - sól, pieprz (do smaku) - oliwa/olej Do panierowania: - 2 jajka - sezam - mąka - bułka tarta (może być panko) - olej do głębokiego smażenia Ryż i farsz najlepiej
mojewypiekiinietylkomąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól oraz słodką paprykę. Mieszamy do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji (w razie konieczności dolewamy odrobinę mleka, lub dosypujemy trochę mąki). Paseczki kurczaka przekładamy do przygotowanego ciasta, mieszamy i odkładamy w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut. Płatki kukurydziane przekładamy do mocnego woreczka i rozdrabniamy za pomocą wałka (nie za drobno jednak(...)złoto na rozgrzanym oleju. Podajemy z dipami. Dip czosnkowy : 3 łyżki majonezu mieszamy z 2 łyżkami kwaśnej śmietany 18 %, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dip majonezowo-ketchupowy: 3 łyżki majonezu mieszamy z 1 łyżką ketchupu. Dip miodowo-musztardowy: 3 łyżki majonezu mieszamy z 1 łyżką miodu oraz 1 łyżeczką musztardy sarepskiej. Doprawiamy solą oraz
Smaki Na Talerzucytrynowej i liści kafiru z aksamitnym i słodkim mlekiem kokosowym oraz pikantną papryką chili jest wprost niesamowite. W tajskich restauracjach trudno o wersję wegańską, zwykle podaję się ją z kurczakiem lub krewetkami. Te wersje oczywiście też są pyszne, jednak ja postanowiłem postawić na mięsiste boczniaki podsmażone na oleju kokosowym. Dzięki temu zupa jest bardzo sycąca i może robić za pełnowartościowy(...)również w sam raz. W końcu pogoda jeszcze płata nam figle, a miseczka takiej rozgrzewającej zupy, potrafi postawić każdego na nogi! :) * SKŁADNIKI na 4 porcje 1 cebula 3 ząbki czosnku 5 cm grubego kłącza imbiru 3 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej (lub kilka łodyg świeżej) 10 liści kafiru 1 pęczek natki kolendry 1,5 litra wody 3 łyżeczki wegańskiego bulionu
Food Squarecebulą na maśle. Gdy cebula i szynka się usmaży zdejmij ją z patelni. Na tej samej patelni rozpuść odrobinę masła i usmaż na niej szpinak wraz z rozdrobnionym czosnkiem. W rondelku rozpuść olej kokosowy i odstaw żeby ostygł. Pokrój w kostkę paprykę i ser. Do miski wbij białko jajek i ubij je. Następnie dodaj żółtka, olej, mleko oraz jogurt(...)wlej do niej masę. Ciasto piecz przez godzinę w 180 stopniach. Spróbuj także: Warzywne fit frytki marchew buraki ziemniaki pietruszka Makaron z brokułami i suszonymi pomidorami pierś z kurczaka pomidory brokuły Twarożek na sposób śródziemnomorski twarożek pomidory bazylia
Fit&Fast KitchenDelikatne indycze mięso doskonale współgra ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, całość zawinięta w roladę i usmażona tworzy pyszny pożywny obiad. Tym przepisem będzie delektować się cała
Wanilia i Kardamon