kurczak z czosnkiem - 9349 przepisów (strona:492/624)

Udka nadziewane czosnkiem i suszonymi pomidorami 142

Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i

Kulinarne przemyslenia
Pomysł na Lunch Boxa #4 - Pieprzny Kurczak z Ryżem 153

Hejka zapraszam do wypróbowania nowego przepisu na Lunch Boxa . Bardzo łatwe w wykonaniu i szybkie na dodatek mega smaczne. Odmień swoją dietę już dziś i zacznij

Sylwetka Od Kuchni
Wegańskie curry z dynią, batatem i ciecierzycą 136

trzeba zacząć się rozgrzewać na wszelkie sposoby. Najlepiej zacząć od kuchni! Na przykład z tym indyjskim curry z tajską nutą :) Podany przepis świetnie sprawdzi się z innymi dodatkami, np. z kurczakiem. Jeśli nie mamy czasu, siły lub ochoty na robienie pasty, możemy kupić gotową, choć pozbawiamy się w ten sposób (prawie) całej zabawy ;) Zobacz jak przygotować to danie na filmie :) Poziom(...)łyżeczki świeżo startego imbiru ·          3 ostre papryczki ( u mnie taotao) ·          4 ząbki czosnku   ü   Warzywa i dodatki: ·          puszka krojonych pomidorów bez skóry ( lub w sezonie kilka pomidorów pokrojonych, bez gniazd nasiennych

Bazując na smaku
Karkówka z grilla z warzywami 177

początek spróbujemy karkówki z grilla w dość klasycznej i uniwersalnej postaci, w towarzystwie przepraw, z którymi czuje się zwykle najlepiej: czosnku, kminku, tymianku i mielonej papryki (w tym ostrej). Jako że zaaplikujemy je w postaci marynaty, dodamy również nieco musztardy oraz oliwę. Musztarda skruszy mięso przez kilkanaście godzin marynowania, zaś oliwa zagwarantuje, że podczas opiekania mięso zarumieni się(...)zaszkodzi podać również przypiekane na grillu pszenne pieczywo, które u mnie jest niemal stałym repertuarem, stąd wspominam je przy większości grillowych przepisów. Karkówka to nie delikatny filet z kurczaka, więc wymaga nieco dłuższego opiekania. Papryka czy większe kawałki bakłażana i cukinii też muszą poleżeć dłuższą chwilę na ruszcie. Nie mniej jednak jeśli grill jest dobrze rozgrzany i wszystkie składniki umieścimy

Kulinarna Pokusa
Salsa mexicana, sos z pomidorów 99

kocham! Jest to opcja, możecie z nich zrezygnować. Do tego przyprawy, dodatki i sos gotowy. Sos pomidorowy traktuję dwojako, i jako sałatkę/surówkę do przekąsek, dań z kurczaka albo ryb lub zmiksowany jako sos pomidorowy (często na ostro) do wszelakich nachos, tortilli, grzanek, itp. Smaczny, ładnie się prezentuje na imprezowym stole wśród przekąsek, szczególnie do tortilli, nachos, quesadilli, tacos(...)suszone pomidory łyżeczka oleju z suszonych pomidorów łyżeczka soku z limonki lub cytryny przyprawy: sól, pieprz, oregano, lubczyk do smaku opcja: kilka listków świeżej kolendry i rozgnieciony ząbek czosnku Przygotowanie: Warzywa siekam drobno w kostkę. W miseczce mieszam drobne warzywa z olejem, sokiem z limonki i przyprawami. Opcja: dodaję kilka listków świeżej kolendry i rozgnieciony ząbek czosnku. Mieszam, smakuję, gotowe

Zasmakuj Kuchni
Tajska zupa z kurczakiem i warzywami 158

zimną wodą i odstawić na 10-15 minut do namoczenia. W garnku na oleju podsmażyć pastę curry (oraz ewentualnie dodać całą trawę cytrynową), dodać pokrojoną na małe kawałeczki pierś kurczaka i podsmażać co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty. Dodać drobno pokrojoną cebulę i razem podsmażać ok. 2 minuty. Dodać cienko pokrojoną paprykę i znów smażyć ok. 2 minuty. Wlać(...)posiekany szczypiorek i skropić limonką. Przed podaniem podgrzać w razie potrzeby oraz posypać listkami kolendry. * można kupić gotową lub zrobić własną: 2 łyżeczki startego obranego imbiru + starty 1 ząbek czosnku + posiekana 1/2 papryczki chili, warto też dodać trawę cytrynową

Czerwień i błękit
Golonka z indyka pieczona z warzywami 151

Golonka z indyka pieczona z warzywami to mój pomysł na obiad zamiast tradycyjnych udek z kurczaka. Golonka z indyka to nic innego jak podudzie – bardzo niedoceniane w polskiej kuchni. Jest to tania część indora, za to znacznie smaczniejsza od piersi, które łatwo przesuszyć. Mięso z udek indyka jest ciemniejsze i znacznie wilgotniejsze. Ma tylko jedną wadę – jest dość(...)szklanki sosu sojowego 1/3 szklanki sake lub mirinu (można zastąpić 4 łyżkami wódki) 2 łyżki miodu 1 łyżeczka tartego imbiru lub pół łyżeczki imbiru w proszku 2 ząbki czosnku płatki chili lub świeża papryczka (można pominąć) sok z połowy limonki solanka (ok. 1 litr wody i 1 łyżka soli) olej (może być aromatyzowany czosnkiem) suszone przyprawy: papryka, czosnek, zioła prowansalskie

Poezja smaku
Ratatouille z chorizo / Ratatouille with chorizo 261

charakteru Anna proponuje podanie go z ryżem, jednak mi smakuje też z pajdą świeżego chleba z chrupiącą skórką, który można maczać w tym pysznym sosiku. Dodałam jeszcze ekstra resztki kurczaka z poprzedniego obiadu, u mnie nic się nie marnuje;P Co do samego przepisu, zmieniłam nieznacznie sposób jego przygotowania dostosowując je trochę do swoich upodobań, Wam też na pewno przypadnie(...)cukinie, pokrojone w kostkę 2 papryki, pokrojone w kostkę 3-4 pomidory, pokrojone w kostkę 200 g chorizo , pokrojone w plasterki 1 cebula, pokrojona w kosteczkę 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane listki z 2-3 gałązek świeżego tymianku sól, pieprz, cukier do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Rozgrzej dużą i szeroką patelnię na dużym ogniu, wlej łyżkę oleju

karmelowy
Makaron z mascarpone, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską 221

oleju (1 łyżka) podsmażyć pokrojoną cebulę. Następnie dodać pokrojoną szynkę parmeńską, chwilę razem podsmażać (około 4 minut) i dodać pokrojone pomidory. Wymieszać i podsmażać razem krótką chwilę. Następnie dodać czosnek, krótko podsmażyć (około 30 sekund) i dodać serek mascarpone oraz olej ze słoika z suszonymi pomidorami (1 łyżka) i  całość podsmażać, aż serek się rozpuści. W przypadku, gdyby(...)należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu. Sos ma delikatny smak. Należy go dobrze przyprawić pieprzem, aby nie był mdły. Szynkę parmeńską można zastąpić wędzonym boczkiem lub filetem z piersi kurczaka.   Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Zielona sałatka makaronowa z pesto 253

pokrojoną miętę pieprzową. Kiedyś nie przepadałam za miętą ale teraz to jedno z moich ulubionych ziół nie tylko do drinków ale również do gotowania. Miętę dodaję do klopsików z kurczaka lub groszkowego pesto . Mięta dodaje świeżości ale również świetnie komponuje się z innymi ziołami. Bazylia i mięta to moje sprawdzone kombi. Zielona sałatka makaronowa jest bardzo smaczna. Jak dla mnie(...)pieprzowej płatki chili do posypania Pesto z jarmużu 50 g jarmużu 15 listków bazylii 20 g orzechów piniowych 1 łyżka łuskanych nasion konopi 3 łyżki oliwy 1 duży ząbek czosnku 20 g sera manchego Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i włóż z powrotem do garnka. W drugim garnku blanszuj pokrojone szparagi i groszek przez 4 minuty

codojedzenia
Kulinarna podróż czyli co warto zjeść będąc w Tajlandii 210

zdjęciu po prawej w prawym górnym rogu mamy marynowany czosnek- marynowany w wodzie z cukrem :) Tofu na talerzyku a na łyżeczce pasta z białego pieprzu, korzenia kolendry i czosnku. Po przygotowaniu spring rollsów pora na smażenie i na sakieweczki :)  Smażymy sakieweczki :)  A tak wyglądały gotowe przystawki :) Uwierzcie mi, były wspaniałe! ;)  Poniżej są składniki na curry. Żeby przygotować(...)trawa cytrynowa, obok szalotka, imbir, galangal- brat imbiru oraz kolendra.  Po zrobieniu pasty gotujemy curry w woku ;)  A tu gotowy produkt :)   Kuleczki z mięsa kraba. Kurczak z czerwonym curry na pierwszym planie, mąż wsuwa smażony ryż :) Do wyboru, do koloru :) Tajska sałatka z papai- pyszna i pikantna! :) Kurczak z orzechowym sosem- jedno z łagodniejszych dań Ryż

Czerwona Porzeczka
Chipsy z jarmużu 143

koktajli, albo jako farsz do mięsa, a od tamtych warsztatów gdy tylko mam okazję, przygotowuję też miskę chipsów. – zielony koktajl z jarmużu, pomarańczy i chia – Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem W zeszłym roku posiałam jarmuż na działce, zbierałam go latem, jesienią, zbieram go nawet teraz w styczniu. Chipsy z jarmużu robię w wersji pikantnej. Ostatnio dostałam(...)mieszankę z 1 łyżeczki ostrej papryki i 1/3 łyżeczki grubej soli. Są pyszne! Przepis na domowe chipsy z jarmużu. Składniki: 5 liści jarmużu 2 łyżki oliwy z chili i czosnkiem 1-2 łyżeczki swańskiej soli lub 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki i 1/3 łyżeczki soli Jarmuż myjemy, osuszamy. Następnie odrywamy twardą łodygę, a liście dzielimy na mniejsze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pikantne skrzydełka a’la KFC 148

obtoczenia : 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej Skrzydełka pozbawiamy końców , tak zwanych lotek , które nie mają ani grama mięsa . Rozcinamy na pół . Wkładamy do miski , dodajemy sól , czosnek ,chilli , mieszamy i wkładamy do lodówki na dobę – tego czasu nie doradzam skracać , bo chilli musi się wgryźć w mięso . Po tym czasie , mieszamy składniki na ciasto razem , dokładnie(...)się charakterystyczne fałdki na panierce .Smażymy w głębokim tłuszczu , do momentu , aż panierka nabierze właściwego koloru , tłuszcz nie może być, mega gorący bo panierka zbyt szybko się przypali , a kurczak pozostanie surowy . Najlepiej mocno rozgrzać , a zaraz po wpuszczeniu skrzydełek , zmniejszyć gaz na średni . Delikatnie obracać podczas smażenia . Po wyłowieniu , skrzydełka układamy na papierowym ręczniku ,żeby odsączyć nadmiar tłuszczu

Ogrodnik w podróży
Gołąbki z młodej kapusty z ryżem 180

były za miękkie, ani za twarde). Odkładam je do przestudzenia. Odcinam twarde „nerwy” z liścia.  Do zmielonego mięsa dodaję ugotowany al’ dente ryż, przyprawy, pieprz, majeranek, czosnek i sól. Mieszam całość dokładnie. Formuję małe kotleciki, układam na liściu kapusty i zwijam gołąbki.  Układam bardzo ciasno, na wyłożonych na dnie garnka małych liściach, gołąbki można najpierw obsmażyć na smalcu(...)talerze i polewam sosem. gołąbki podałam na talerzu z serii MALTA  od Porcelana Bogucice SMACZNEGO!!!  zapraszam na fajny  KONKURS (KLIK) zostawiam Wam, super przepisy na kurczaka KLIK

Takie tam pichcenie
Ryba w mleku kokosowym 122

Dziś przedstawię jedno z moich popisowych dań. Wymyśliłam je przypadkowo szukając przepis na utylizację kokosowego mleka i oglądając przepisy na kurczaka. Jako że nie lubię gotowanej ryby a duszonej nigdy nie próbowałam danie te w sumie zrobiłam przypadkiem (w lodówce była akurat ryba) i ku mojemu zaskoczeniu wyszło pysznie. Odtąd robię je co najmniej raz na dwa tygodnie... Najbardziej lubię(...)ugotuje więc pamiętajmy o bardzo dokładnym odsączeniu po rozmrożeniu. Składniki Porcja ulubionej ryby (ja daję około pól kilo) 2 papryki czerwone mały por  mała cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki curry 3 łyżki słodkiej czerwonej papryki 1 ostrej (jak robię dla dziecka to nie daję bo mała nie przepada) kawałeczek imbiru (pól łyżeczki) pietruszka - pęczek sól pieprz do smaku

Lubczyk i Wanilia

Proponowane wyszukiwania