kurczak z czosnkiem - 9349 przepisów (strona:499/624)

Too Thai - kulinarna podróż do Bangkoku 124

cake (24 zł) to prawdziwy hit! To rybne kulki smażone w głębokim tłuszczu podane z sosem limonkowo-kolendrowym dim-sum krewetkowo-wieprzowe z sosem sojowym z dodatkiem imbiru i czosnku (18 zł) to delikatne pierożki gotowane na parze z pysznym i aromatycznym farszem. Do tego świeża kolendra i chili, żyć nie umierać! thai rolls z warzywami z makaronem ryżowym oraz(...)pysznych przystawkach czas na drugie dania: bulion wieprzowo-ostrygowy z warzywami, makaronem sojowym i jajkiem z  woka to przepyszna i bardzo esencjonalna zupa (16 zł) massaman curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym (28 zł). Uwielbiam wszelkie rodzaje curry, ta pozycja bardzo mi smakowała. Curry gęste, pikantne i pełne aromatów, a kurczak soczysty. krewetki z ananasem i imbirem oraz tajską

Kulinarne przygody Gatity
DOMOWY SOS BARBECUE Z CIEMNEGO PIWA – 4,6 zł 285

rondelka dorzucamy paprykę słodką mieloną, mieszamy i smażymy ok. 1 min, tak aby papryka lekko się przysmażyła, ale też nie przypaliła. 4. CZOSNEK (30 sek): dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, znowu mieszamy i podsmażamy nie więcej niż 30 sek. 5. RESZTA SKŁADNIKÓW (5 min): do rondelka dodajemy sos Worcester, sos sojowy, musztardę, ketchup, pieprz oraz piwo (my użyliśmy Fortuny Czarnej(...)tygodnie. Ze względu na jego intensywność jest bardzo wydajny. Nada się nie tylko do burgera czy steku ale może także pełnić rolę marynaty do grilla, np. do karkówki czy kurczaka. OM NOM NOM! Post DOMOWY SOS BARBECUE Z CIEMNEGO PIWA – 4,6 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN

Nerds Kitchen
Żeberka z sosem keczupowo-cebulowym 142

Kilka miesięcy temu opisywaliśmy bardzo fajne przyprawy firmy Knorr. Do kurczaka, do gyrosa, do mięs i takie tam. Ogólne wrażenia były naprawdę pozytywne. To były bardzo dobrze dobrane, w sam raz zbilansowane mieszanki przypraw. Postanowiliśmy więc iść za ciosem i chcemy przedstawić Wam cykl 5 wpisów. Pięć, bo tyle właśnie jest nowych esencji do sosów Knorr. Ten produkt na tyle(...)uświadczycie. Skład tych produktów bardzo pozytywnie nas zaskoczył. Weźmy na przykład właśnie esencję do sosu cebulowego, której dotyczy ten wpis: przecier cebulowy (42%), skrobia, sól, aromaty, cukier, ekstrakt drożdżowy, czosnek, cebula, tłuszcz palmowy, zagęszczony sok z cebuli, substancje żelujące (mączka chleba świętojańskiego, guma ksantanowa, guma gellan), syrop karmelowy, maltodekstryna, pieprz, olej słonecznikowy, liść laurowy, ekstrakt z czerwonego wina. Czyli

Marder&Marder Manufacture
Placki z młodych ziemniaków, selera naciowego i cukinii 137

skrapiamy sokiem z cytryny , mieszamy ( nie ściemnieją , będą bardziej apetyczne ) Tak samo z cukinią , nie obieramy , tylko ścieramy ze skórką , na grubych oczkach . Cebulę obieramy , ścieramy na grubych oczkach ,czosnek na malutkich oczkach . Seler naciowy, także ścieramy na grubych oczkach , źle się go trze , musi być świeży i jędrny ,żeby nie rozdwajał się na włókna . Wszystkie warzywa , przekładamy do miski(...)złoty kolor , na dość głębokim oleju z obu stron . Po zdjęciu z patelni odsączamy nadmiar oleju , przez ułożenie , placków na papierowym ręczniku . Podajemy na gorąco , np z pieczonym kurczakiem i sosem , z jogurtem lub inaczej Smacznego ! Artykuł Placki z młodych ziemniaków, selera naciowego i cukinii pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Indyk z warzywami pod ciastem francuskim 122

Kurczak i indyk to mięsa, które bardzo często lądują na naszych stołach. Powód jest prosty, są niedrogie, szybkie w przygotowaniu i można z nich przygotować dosłownie wszystko. Dzisiaj postanowiłam zająć się indykiem. Chodź sama fanką indyka nie jestem to ta zapiekanka podbiła moje podniebienie. Ma wszystko to co powinno być w każdej zapiekance: dobrze doprawione mięso, kolorowe warzywa i chrupiące(...)żółtej papryki pół szklanki mrożonego groszku zielonego 4 średnie pieczarki 150 ml śmietanki 30% ciasto francuskie 2 łyżki oleju ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, czosnek granulowany, majeranek, kumin i mielone ziele angielskie) pieprz sól Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Doprawiamy je łyżką oleju, przyprawami, pieprzem i solą. Bakłażana, cukinię i papryki

PatiGotuje
Pieczone podudzia miodowo-musztardowe 235

Pieczone kurczaki pasują praktycznie do każdej surówki, sałatki, makaronów, kasz, ziemniaków, pieczywa, ryżu. Chrupiące z zewnątrz, soczyste i mięciutkie w środku. Idealne. Złociste. Dziś połączenie smaków słodko - ostrych, czyli to co raz na jakiś czas bardzo lubimy zjeść. Jeśli skusicie się na mięso w któryś dzień tygodnia zapraszam do tego wpisu:) Choć częściej wybieram smaki ostre, słonawe niż słodkie(...)następnym razem tak zrobię. Jeden składnik a zmieni całe danie. ot magia w kuchni. Co potrzebujemy? 6 podudzi 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka miodu, użyłam lipowego 3 ząbki czosnku sól, pieprz, lubczyk, słodka papryka - do smaku olej Przygotowanie: mięso myję, suszę, układam w żaroodpornym naczyniu, mieszam z przyprawami, obtaczam w miodzie i musztardzie, mieszam dokładnie, czosnek obieram, kroję

Zasmakuj Kuchni
Galaretka drobiowa z jajkiem 148

Galaretkę drobiową robię często,bo bardzo ją lubię,a ,że rosół robię z dużą ilością mięsa to często mi go zostaje więc trzeba je wykorzystać ,raz

Swojskie jedzonko
Mięsna tarta z dynią 160

Niewątpliwie mamy właśnie kulminacyjny punkt sezonu dyniowego! Trzeba z tego dobrobytu korzystać póki jest okazja Ja już zrobiłam zapasy dyni na zimę - kilka sztuk małych dyniek

sierotka maRysia w kuchni
Kremowa zupa ziemniaczana 106

można zaserwować na domowym przyjęciu. Krem jest bardzo łatwy , zawiera niewiele składników i dzięki temu jest właśnie najlepszy . Tradycyjna zupa ziemniaczana zawiera głównie same ziemniaki, odrobinę smażonej cebuli i czosnku. Ahhh prawie zapomniałam dodać, że też duże ilości tłuszczu. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego nie można go wyeliminować całkowicie z tej zupy, ani też zredukować do maleńkich ilości(...)karmić gości. Kremowe zupy są bardzo sycące i wystarczają w zupełności na cały obiad. Dlatego tak bardzo je lubię. Myślę, że wy też, ponieważ moja kremowa zupa tortellini z kurczakiem zrobiła furorę i oczywiście gorąco ją polecam. Artykuł Kremowa zupa ziemniaczana pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie

Słodkie Gotowanie
ŚLIWKOWE ROLADKI Z KURCZAKA 102

pokrojonych 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżki soku z cytryny 4 płaskie łyżki bułki tartej 1 małe jajko, roztrzepane     sól, pieprz A jak to zrobić: Piersi z kurczaka nadkroić w najgrubszej części i otworzyć jak książkę. Oprószyć solą z dwóch stron, lekko rozbić tłuczkiem otrzymując trochę bardziej płaskie filety, mniej więcej jednakowej grubości. Wymieszać śliwki z  tymiankiem(...)żaroodpornym i wstawić do środkowej części piekarnika na 20 - 25 minut (mniejsze roladki piec krócej niż większe). Moje roladki podałam na delikatnie podduszonym szpinaku na oliwie z oliwek aromatyzowanej czosnkiem z dodatkiem suszonych pomidorów

Kuchnia w opałach
Sałatka słoikowa 1149

dodatkowe: – warzywa przetworzone: ogórki kiszone / konserwowe / małosolne, marynowana papryka, suszone pomidory, oliwki, kapary, blanszowane różyczki kalafiora i brokuła, gotowany bób, pieczarki marynowane – mięsa: pieczone lub gotowane (np. kurczak, indyk, schab) – wędliny (np. szynka gotowana, polędwica sopocka, chude wędliny dojrzewające) – nasiona (np. dynia, sezam, słonecznik) i orzechy (np. laskowe, migdały i włoskie), bakalie (np. rodzynki, suszona żurawina(...)sałatkowy na bazie jogurtu i majonezu, ale ja przygotowuję sałatki bez sosu, w osobnym naczyniu zabieram ze sobą lekki sos winegret , – sałatki z intensywnie pachnącymi składnikami typu czosnek, cebula, sery dojrzewające, wędzone ryby i z dodatkiem marynowanych warzyw przygotowuję na bieżąco i staram się ich nie zabierać do pracy tylko zjeść w domu. The post Sałatka słoikowa appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Boeuf bourguignon, czyli Julie, Julia i Ja 140

poście . Fascynująca postać. Wracając do bohatera dzisiejszego dnia, gulaszu z wołowiny, jest to danie niezawodne i przepyszne. Francuzi mają zresztą duszenie mięs świetnie opanowane. A to kurczak, a to wołowina, a to cięlęcina, trochę marchewki i cebuli, zalać winem, bulionem, dodać zioła. Voila! Sam czas duszenia wymaga trochę cierpliwości, ale ilość naszej pracy w całym gotowaniu jest(...)pieczarek 400g pomidorów (mogą być z puszki) 250ml czerwonego, wytrawnego wina ok. 2 szklanek bulionu wołowego bukiet ziół 4 gałązki tymianku 5 ziaren ziela angielskiego 3 rozgniecione ząbki czosnku z łupinami 1 liść laurowy Sposób przygotowania Mięso wołowe, jeśli nie jest pokrojone, kroimy w spore kawałki ok. 5cm, solimy i pieprzymy, obsmażamy na oleju na gorącej patelni. Następnie przekładamy

W kuchni wieczorem
KRUPNIOK RAJZUJE. Czyńść 2: Krupniok lołce po Indiach (Curry z kaszanką) 132

całego, a jak Indie, to curry [czytej: kary]. Kebyście 7 się boli aż takich eksparymynt ōw, to Wōm mogą pedzieć we tajymnicy, że jak zamiast krupnioka wciepniecie kurczaka, to bajecie mieć curry ze kury. Co potrza? 5 małych krupniok ō w (seblecz ō nych 8 ze sk ō ry) 1 cebula 3 z ō mbki czosku 2 krauzki(...)kolyndry 1 łyżeczka kminu rzymskego 1 łyżeczka kurkumy trocha pieprzu i chili Na patelnia dejcie 12 łeżka abo dwie masła i zeszklijcie pokrōno 13 cebula. Dociepcie 14 wyciśniynty czosnek i prziprawy- kapnijcie do tego jeszcze trocha oliwy. Jak już prziprawy napoczn ō m 15 fajnie w ō niać, 16 przeciepcie 17 to do wiynkszego gorka, 18 a na patelnia wciepcie

Chop w kuchni
Kurczak a'la Saltimbocca, puree z marchewki i tagliatelle z cukinii- czyli gotowanie na parze ze smakiem 173

naczynia/garnka z wodą można też dodać odrobinę wina i gałązki świeżych ziół, co na pewno wzbogaci aromat przygotowywanych potraw. Gotowanie na parze- przepisy: KURCZAK A'LA SALTIMBOCCA Składniki: pierś kurczaka 4 listki świeżej szałwi 4 plastry szynki parmeńskiej pieprz Przygotowanie: Pierś kroimy wzdłuż na pół, lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso przyprawiamy pieprzem. Na każdym kawałku mięsa kładziemy 2 listki szałwii(...)Przyprawiamy solą do smaku. TAGLIATELLE Z CUKINII Składniki: 1-2 cukinie Sos: 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanych listków bazylii 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę szczypta soli Przygotowanie: Cukinię myjemy, następnie za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w cienkie plastry do momentu, kiedy dojdziemy do pestek. Plastry cukinii kroimy nożem wzdłuż

Smakowity Blog Kulinarny
Dyniowo - marchewkowe fusilli z indykiem 117

Dusimy na małym ogniu 15 minut. W międzyczasie obieramy marchewkę, pietruszkę, imbir, czosnek i szatkujemy je razem za pomocą malaksera. Dzięki temu, uda nam się wycisnąć wszystkie smaki z czosnku i imbiru, po którym nie pozostaną nieprzyjemne nitki. Dynię pieczemy (dokładne wskazówki - tutaj ) i trzemy na tarce na grubych oczkach (lub szatkujemy w malakserze). Warzywa wrzucamy na patelnię zawierającą cebulę(...)garam masala, która świetnie pasuje do dyni i podkreśla jej smak. Co nieco o tej niezwykle aromatycznej przyprawie możecie przeczytać  tutaj , gdzie została ona wykorzystana do przygotowania pikantnego kurczaka.  Sos jest dość gęsty, ale wyśmienity! Smakując, czujemy wszystkie smaki - od słodkiej marchewki, przez aromatyczne curry, ostry imbir, aż do pikantnego garam masala z nutą cynamonu ;) Idealnie komponuje się

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!

Proponowane wyszukiwania