Izraelski kuskus, syrop daktylowy i drewniana foremka do ciasteczek ma'mool - zapraszam na przegląd moich ostatnich zakupów w sklepie z produktami arabskimi. Czasem dostaję od
Chilli Czosnek i Oliwastać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. Ta sól ze względu na dużą ilość olejków może się dość długo suszyć, ale nie zwiększajcie temperatury suszenia, bo spalicie czosnek. • SÓL Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM – do dań z ryb i owoców morza, idealna do ziemniaków smażonych i frytek, risotto. Świetna do jagnięciny i mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Myjemy dokładnie cytrynę(...)smażeniem lub posypania po usmażeniu. Sól mieszamy z dobrej jakości liofilizowaną kawą. Mieszanka nie wymaga suszenia. Grubość soli i kawy dowolna. • SÓL Z LIŚĆMI LIMONKI KAFFIR – do wykończenia curry, kurczaka, potraw z ziemniaków i ryżu. Do mleka kokosowego, białych ryb. Z jogurtem i serem labneh. Świeże lub mrożone liście limonki kaffir ucieramy z solą w moździerzu lub w blenderze. Mieszankę
Karo in the KitchenKREMOWE OBIADLOVE! INDYK W GĘSTYM KREMOWYM SOSIE, Z BOCZNIAKAMI I RUKOLĄ, NA WŁOSKIM MAKARONIE! Ten przepis mam nadzieję, że zachęci wszystkich tych, którzy nie lubią
SMYKWKUCHNIczasów rzymskich, od zupy zwanej pulte , będącej właściwie owsianką z mąki gotowanej w osolonej wodzie, z dodatkiem jakichkolwiek dostępnych dla ówczesnego kucharza warzyw, takich jak soczewica, kapusta, cebula, czosnek, bób, marchewka, szparagi, rzepa czy grzyby. Ziemniaki i pomidory zaczęto dodawać do minestrone dopiero od połowy 16-tego wieku, kiedy Hiszpanie przywieźli je do Europy z Ameryki, stając się jednymi(...)jaka jest pora roku i przygotuj idealną minestrone. A oto kilka ogólnych zasad: 1. Podstawą zupy jest bulion i sezonowe warzywa. Bulion może być warzywny lub mięsny (np. z kurczaka, wołowiny), ale podobno najbardziej oryginalny jest na bazie wywaru z gotowania fasoli. Włosi używają tu fasoli borlotti, którą możemy zastąpić dowolnie inną: cannellini, pinto, białą, ciecierzycą itd. Aby przygotować minestrone
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Pamiętacie tażin z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami , który przygotowałam dla mojej Siostry w podziękowaniu za przywiezienie mi z Maroka naczynia do tagine
Chilli Czosnek i OliwaBulgogi to dosłownie ‘mięso z ognia’, ale słowo to oznacza też sposób marynowania mięsa. Można spotkać bulgogi nie tylko z wołowiny (ale to jest zdecydowanie najsmaczniejsze!) ale i z kurczaka czy wieprzowiny (schabu). W niektórych rejonach Korei podaje się je z ryżem, w innych – z ryżowym makaronem. W jeszcze innych – i to opcja bez węglowodanów – z liśćmi zielonej sałaty(...)według tego naprawdę prostego przepisu. Do sosu sojowego dodajemy łyżkę ciepłej wody, brązowy cukier, srirachę. Mieszamy wszystko rózgą do połączenia i rozpuszczenia cukru. Wciskamy dwa obrane ząbki czosnku i starty imbir. Dodajemy olej z orzeszków ziemnych lub sezamu. Gruszkę obieramy, pozbawiamy ją gniazda nasiennego i połowę ścieramy na tarce o drobnych oczkach – powstałą pulpę mieszamy rózgą z marynatą. Drugą
Karo in the KitchenWczorajszy dzień była bardzo intensywny;) Miałam w głowie tyle pomysłów na nowe potrawy, że przy moim barku zdecydowania zabrałam się za wszystkie naraz;p Do tego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćNiedawno zakupiłam korzeń lotosu i nawet nie wiedziałam że ten aromatyczny korzeń ma tyle właściwości leczniczych. Zakupiłam go z ciekawości bo słyszałam że jest smaczny a
Moje Małe Czarowaniepróbę ;) Jednak efekt jest smaczny i wizualnie efektowny, więc warto :) Składniki na 2 dynie o wadze około 1,5 kg każda: pół kilograma karkówki , 1 średnia pierś z kurczaka , pól szklanki kaszy jaglanej , pół suchej bułki , mleko do namoczenia bułki , sól , pieprz - do smaku, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku , 1 łyżeczka mielonego imbiru , 1 łyżeczka słodkiej papryki , duża szczypta ostrej papryki(...)termoobiegu. Upieczoną dynię pokroić w grube plastry lub kliny. Podawać z chrupiącym pieczywem i ulubionym sosem na bazie jogurtu. Sos czosnkowo-pietruszkowy: kubeczek (ok.200 ml) naturalnego jogurtu , 3 ząbki czosnku , pół pęczka natki pietruszki , sól , pieprz (najlepiej biały) do smaku. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Można też zetrzeć go na średniej jarzynowej tarce. Pietruszkę opłukać i posiekać. Wszystko dodać
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj zapraszam Was na pyszną i mięciutką kaczkę duszoną w jabłkach, z sokiem z pomarańczy i listkami rozmarynu. Kiedyś nie lubiłam przygotowywać kaczki, bo nie zawsze
SMYKWKUCHNIczekoladą Owsianka korzenna z nasionami chia Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pasta z bobu z czosnkiem i czarnuszką Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Podpłomyki(...)ogórków małosolonych Sałatka owocowa z czerwoną cebulą i balsamico Sałatka z pomarańczy z żurawiną i płatkami owsianymi Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli
Moja smaczna kuchniaSałatka z kolorowego makaronu z szynką i pomidorami suszonymi to idealna kompozycja na przyjęcie w gronie najbliższych ale również pomysł na zdrowe i pożywne danie dla
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!SKŁADNIKI 500-600 g podudzi z kurczaka bez kości 200 g pieczarek 2 zielone marchewki (mogą być zwykłe) 4 łyżki sosu sojowego TaoTao 1/2 buteleczki sosu czosnkowego z miodem TaoTao 2 łyżki oleju ryżowego szczypta pieprzu cayenne 1/2 opakowania makaronu z ryżu brązowego TaoTao PRZYGOTOWANIE Makaron przygotuj wedle zaleceń producenta. Podudzia opłucz i oczyść. Pieczarki umyj gdy trzeba obierz. Marchewki(...)sfermentowanej soi są prawie 10-krotnie skuteczniejsze od podobnych substancji zawartych w winie oraz 150-krotnie mocniejsze od kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Oryginalny sos miodowy z czosnkiem TaoTao to gotowa marynata do mięs. Posmarowane nim mięso pieczemy na grillu lub w piecu. Można także podawać go jako gotowy sos do potraw z rusztu
ClauditteMissCookingrestauracja nazywa się Piccadilly. Zamówiliśmy tam: jagnięcinę z sałatką grecką, ryżem oraz pieczonymi ziemniakami (tak-dla mnie też było zdziwieniem, że do ryżu jeszcze pieczone ziemniaki) oraz makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym - uwaga - nie była to śmietana taka jak u Nas - gęsta i biała - nawet nie potrafię tego opisać - było to coś w rodzaju delikatnego sosiku jednocześnie nie tłustego(...)mielone mięso z warzywami, a dokładniej przewaga bakłażanów w formie warstwowej zapiekanki z sosem beszamelowym i serem. Oczywiście wszędzie królowały również owoce morza oraz pyszny, puszysty grecki chleb z czosnkiem - na najlepszy jaki w życiu jadłam natrafiliśmy całkiem przypadkiem... Wracając z Zatoki Wraku zajechaliśmy do kameralnej restauracyjki, w której zamówiliśmy sałatkę grecką podaną z greckim chlebem... Na koniec - Pani która
MintTastewyrobieniu, ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h. Sos: Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, bazylię, chili i ok. pół łyżeczki cukru (chyba że uważamy że pomidory są wystarczająco słodkie to cukru nie dodajemy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu. Sos musi się zredukować(...)można dowolnie modyfikować wedle indywidualnych upodobań. Pizzę można podawać z sosem czosnkowo-koperkowym przepis tutaj Polecam takie kombinacje farszu: Margarita: sos pomidorowy, mozzarella, salami Ananasowa: pierś z kurczaka, ananas, cebula, żółty ser Brokułowa: salami, brokuły, pieczarki, mozzarella Smacznego
IMPRESJA SMAKU