kurczak z czosnkiem - 9349 przepisów (strona:502/624)

Łosoś smażony z patelni, z sosem maślano-cytrynowym 329

chrupki z zewnątrz i wilgotny w środku. A do ryby – maślany sos z cytrynowo-czosnkowym akcentem. Łosoś to wdzięczna i prosta w obsłudze ryba. Ale tak samo jak pierś kurczaka – bywa podawany przesmażony, za suchy albo spalony. Najlepsze do domowego smażenia są jak najgrubsze filety, ze skórą – szukajcie takich o grubości od 2,5 do 4 centymetrów. Łatwiej będzie rybę(...)równomierne rozprowadzanie ciepła w mięsie – jeśli filet ma 4cm grubości – kawałek 4cm szerokości. Rybę od strony mięsa bardzo delikatnie solimy i mocno pieprzymy.   SOS MAŚLANY Z CYTRYNĄ I CZOSNKIEM Sos zajmie Wam dosłownie kilka minut, ale warto go zrobić bo świetnie zaokrągla smak ryby. Siekamy pietruszkę, drobniutko na mgiełkę – potrzebne nam 3 łyżki. Kilka razy przeciskamy przez praskę mały

Karo in the Kitchen
Wołowina w sosie cytrynowym 124

Piękny grecki wyjazd mogę już tylko wspominać. Wracam więc do tamtych smaków. Dzisiaj przepis na wołowinę z ziemniakami w cytrynowym sosie. Robiłam kiedyś  cytrynowego kurczaka , był świetny, tym razem postanowiłam wykorzystać wołowinę. Gotowałam w szybkowarze co znacznie przyspieszyło cały proces. Powstało sporo pysznego, cytrynowego sosu, można go pod koniec jeszcze zagęścić gdyż jest dosyć rzadki, ja tego nie robiłam(...)warstwą mąki. Na patelni rozgrzać  olej, obsmażać partiami mięso, tak aby lekko się przyrumieniło. Podsmażone mięso odłożyć na bok,  a na tej samej patelni obsmażyć cebulę i czosnek - ok 3-4 minut. Na dnie garnka ułożyć ziemniaki, na nich mięso i cebulę. Bulion wlać na patelnię na której smażyliśmy mięso, zagotować zeskrobując wszystkie smaki z dna. Dodać cynamon

Stare Gary
Makaron chow mein z wołowiną 217

Czy wiecie jak zrobić w domu „danie chińskie”? Jeśli nie, to w tym wpisie znajdziecie podpowiedź… przygotujemy makaron chow mein z wołowiną . Przygotowanie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron w kremowym sosie z cukinią 128

zamiennik masła, ale też idealna baza na kremowy sos, pasujący chociażby do makaronu. Do takiego dania obiadowego dorzućcie np. cukinię (na którą obecnie mamy sezon) lub kawałek filetu z kurczaka (sprawi że obiad będzie bardziej sycący). Polecam Wam awokado jako jego wielka fanka. Choć awokado to owoc, nie ma słodkiego smaku (ani w sumie żadnego innego), nie nadaje się więc(...)cukinią 2017-09-06 16:13:12 Porcje 2 Oceń Zapisz przepis Drukuj sos z awokado 1/2 dojrzałego, miękkiego awokado 1-2 łyżeczki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oleju/oliwy garść świeżej bazylii sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, Do podania 300 g żółtej cukinii + łyżeczka suszonej pietruszki, sól, pieprz, papryka słodka i ostra 1 łyżka

Powiedz dietom nie
Pomidorowa kasza jaglana z brokułami i indykiem 155

Ostatnio wpadłam w kaszowo jaglaną manię ;) Trochę się naczytałam o jej zbawiennych właściwościach ;)  Istotną cechą jest to że ODKWASZA organizm ;) W tym tygodniu łączyłam ją

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
PESTO Z BAZYLII 164

Klasyczne pesto bazyliowe - proste w wykonaniu, a jednocześnie imponujące smakiem i aromatem. Świetne jako marynata do grillowanego kurczaka lub ryb. Wyśmienite jako dodatek do dań z makaronu, zup warzywnych oraz do klasycznej sałatki z pomidorów i mozzarelli.  Przechowywane w lodówce lub zamrożone na porcje pesto, może służyć jako awaryjny i zdrowy sposób na pyszny i ekspresowy obiad po pracy(...)oczekiwaną gęstość sosu.  SKŁADNIKI / 200 ML  25 g parmezanu lub sera pecorino 25 g orzeszków piniowych lub laskowych lub nerkowca 50 g świeżych liści bazylii 1 ząbek czosnku 50-75 ml oliwy z oliwek sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Parmezan ścieramy na tarce, orzeszki pinii lub laskowe prażymy na suchej patelni, do lekkiego zrumienienia i odstawiamy

cool and minty
RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI 159

tartego parmezanu sól świeżo zmielony czarny pieprz Oto część moich leśnych zbiorów. Oczyściłam je i obrałam. Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam ją na łyżce masła. Dodałam starty ząbek czosnku. Grzyby pokroiłam na mniejsze kawałki. Dodałam je do cebuli. Dołożyłam łyżkę masła  i dusiłam je. Na osobną suchą patelnię wsypałam ryż. Podsmażyłam go chwilę. Dodałam wino i czekałam(...)smacznego! Jeśli nazbieraliście za dużo grzybów możecie zamrozić uduszone grzybki  i przygotować z nich ZUPĘ KREM Z KLUSECZKAMI KŁADZIONYMI Polecam również risotto: RISOTTO Z BAKŁAŻANEM RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO I POMIDORAMI

potrawyregionalne
Makaron w sosie cajun z owocami morza 223

obiad w 20 min :) Makaron, krewetki, łosoś- czego chcieć więcej - tylko dopełnić to sosem śmietanowym i gotowe- pycha. Jeżeli nie lubicie owoców morza- krewetki i łososia możecie zastąpić upieczonym kurczakiem :) Polecam i zachęcam do sprawdzenia przepisu. Zaczynamy: Składniki: około 400 gr makaronu fusilli 2 łyżki natki pietruszki pęczek szczypiorku 150 gr gotowych krewetek 400 gr łososia 500 ml słodkiej śmietany(...)palnik- i trzymamy na ogniu 2-3 min. Obiad gotowy :) Smacznego :) * Cajun- ( słodka papryka w proszku, chili w proszku, pieprz cayenne, oregano, tymianek, czarny mielony pieprz, biały mielony pieprzu, czosnek w proszku, cebula w proszku

Smaki Edyty
Tagliatelle z sosem bolońskim 173

Tagliatelle z sosem bolońskim to typowo włoska potrawa. Bardzo szybko i bardzo prosta w przygotowaniu. Danie to charakteryzuje się wyjątkowo aromatycznym sosem bolońskim. Przepis i lista

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa pomidorowo-bazyliowa z ryżem 195

lubczyku 2 litry rosołu warzywno-drobiowego 200 g ryżu sól, świeżo mielony pieprz pęczek natki pietruszki WYKONANIE Do dużego garnka wlać rosół. Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Czosnek obrać z łupin i pokroić na mniejsze kawałki. Cukinie umyć i pokroić w dużą kostkę. Gałązki bazylii i oregano umyć, po czym obrać tylko liście. Wszystkie składniki dodać do rosołu(...)Natkę pietruszki umyć, posiekać i posypać nią zupę w talerzach. Uwagi: Do przygotowania zupy można wykorzystać gotowy rosół lub przygotować szybką wersję (ja tak zrobiłam). Wystarczą 4 udka z kurczaka, pęczek włoszczyzny (można zastąpić zimą wersją mrożoną), 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego. Całość gotujemy godzinę, po czym wyciągamy z zupy. Udka z kurczaka można podać do zupy jako

Passions hobbies life
Stek ze strusia z młodymi grillowanymi warzywami 173

ViolaPassion Wspaniałe chude czerwone  mięso . Czerwone ? Tak strusinę zaliczamy do mięsa czerwonego. Jest super zdrowa i zawiera dużo mniej tłuszczu niż wołowina czy kurczak Strusina smakowo oscyluje  między wołowina a jagnięciną . Ale niepodważalnie jest o głębszym i słodkim smaku. Wbrew pozorom łatwe do przyrządzenia dla mnie łatwiejsze od wołowiny. Kochani nie  bójmy się smakować, eksperymentować Warto iść(...)dodajemy łyżeczkę octu,i mieszamy . Następnie wkładamy  właściwie zanurzamy STRUSINĘ do takiej marynaty i pozostawiamy na noc w lodówce (jak zawsze polecam naczynie szklane zamykane ) Nie dodajemy czosnku i innych wspaniałości tylko dlatego że nie chcemy zabić smaku tego delikatnego mięsa i z niego chcemy wydobyć jak najwięcej walorów smakowych. Sposób: Warzywa myjemy ,oczyszczamy paprykę z pestek

Viola cooks with passion
Rybna zapiekanka (fit). Dorsz pieczony z ryżem, pod pomidorową kołderką. 154

Niedawno wrzuciłam przepis na kurczaka zapiekanego z ryżem i warzywami . Tę zapiekankę skonstruowałam w sposób całkiem podobny. Jest ryż, są warzywa, jednak zamiast mięsa pojawił się dorsz. Zapiekanka wyszła naprawdę zdrowa, wręcz dietetyczna, bo nie użyłam ani tłuszczu, ani innych tuczących składników, a okazała się naprawdę obłędna w smaku. Kluczem do sukcesu w tym przepisie jest odpowiednio doprawiony sos pomidorowy(...)cytryny ryż paraboliczny 200 g 100 ml bulionu, lub wody od gotowania ryżu - do podlania zapiekanki Składniki na sos: puszka pomidorów 100 ml białego słodkiego wina 2 ząbki czosnku świeża bazylia słodka papryka w proszku, pieprz, sól świeża czerwona papryka słodka opcjonalnie : brązowy cukier do dosłodzenia, jednak sos powinien być sam w sobie słodki.  Wykonanie: Ryż ugotować w posolonej

Poezja Smaków - blog kulinarny
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 230

morza, a forma podania ożywi i urozmaić niejeden świąteczny stół. Krem skropiony jedynie sokiem z cytryny lub domowym octem jabłkowym to zdrowy wariant wszelkich galaretek (np. z nóżek lub kurczaka). Wegetarianie także będą zadowoleni, wystarczy krem posypać pokruszoną grecką fetą lub posiekanymi orzechami żeby otrzymać w pełni wartościowy, smaczny i aromatyczny posiłek.       Czas przygotowania(...)młodej botwinki, granat, rzodkiewka itp. Carpaccio z gęsi owsianej: Pierś gęsi, podwójna bez kości, 3 łyżki tłuszczu wytopionego z kaczki, 4 plastry prosciutto, 50 ml cydru lubelskiego, 3 ząbki czosnku, Gałązki macierzanki cytrynowej. Marynata: 2 łyżki soli i 2 łyżki brązowego cukru. Przygotowanie Gęś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć brązowym cukrem wymieszanym   z solą (1:1), odstawić do marynowania

SzczyptaSmaQ
Makaron Spaghetti w Sosie Serowo - Śmietanowym z Szynką Parmeńską i Orzeszkami Pinii 156

kostkę. Wstawiłam osoloną wodę na makaron. Na drugim palniku postawiam patelnię. Na rozgrzaną patelnię włożyłam łyżeczkę masła i zrumieniłam na nim szynkę parmeńską, po kilku chwilach dołożyłam do niej czosnek. Kiedy szynka się rumieniłam na już trzecim palniku (najmniejszym) postawiłam rondelek, do którego włożyłam masło, które rozpuściłam, następnie włożyłam do masła 90 g gorgonzoli i rozpuszczałam na bardzo małym ogniu(...)talerzy. Ps. Jeśli nie chcesz typowo serowego sosu, po prostu dolej śmietany kremówki, pobaw się proporcjami ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Ps.  Ten sos jakieś trzy lata temu wystąpił przy Kurczaku z sosem z gorgonzoli, szpinakiem i ryżem jaśminowym , zresztą często do niego wracam

Blondynka Gotuje
Grillowana Pierś z Kurczaka w Rewelacyjnej Marynacie z Pieczonymi Marynowanymi Ziemniaczkami i Spaghetti z Cukinii z Pesto alla 265

kliknięciu w nią przeniesiecie się na przepis opisujący jej wykonanie.Czy nam to smakowało? Oj, bardzo! MIĘSO: 2 małe piersi z kurczaka Rewelacyjna marynata do mięs i warzyw Piersi z kurczaka umyłam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Odcięłam małe polędwiczki. Każdy kawałek z każdej strony osmarowałam marynatą, włożyłam do pojemnika i szczelnie go zamknęłam, wstawiłam do lodówki na kilka godzin(...)spróbować. Jeśli Wasz piekarnik grzeje mocniej i widzicie,  że ziemniaki dość szybko się rumienią zawsze możecie delikatnie zmniejszyć temperaturę. Pesto alla Genovese: 2 szklanki lisków bazylii 2 ząbki czosnku 50 g orzeszków pinii 1/2 szklanki parmezanu startego na tarce o drobnych oczkach sól oliwa z oliwek Cały sekret smaku tkwi w metodzie wykonania, czyli ucieraniu wszystkich składników w moździerzu

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania