melisy- użyłam tylko do dekoracji- delikatnie je przetrzymałam zasuszone na krzaczku by uzyskały różowawy kolor Przygotowanie: Karczek: 1. Przygotować marynatę: połączyć oliwę z oliwek, tymianek, majeranek, sól, pieprz, papryki, czosnek oraz cukier 2. Natrzeć dokładnie z obu stron karczek i marynować przez około 30 minut do godziny 3. Smażyć na niewielkiej ilości oliwy z obu stron po kilkanaście minut(...)uzyskania jednolitej konsystencji 2. Układać na talerzu. Można udekorować listkiem różowej melisy. Wszystkie składniki dania układać na talerzu. Smacznego :) Zobacz także: Polędwiczka z gorącymi wiśniami Kurczak w musztardzie z pestkami dyni
KreatywnePinyktóre dziś serwuję to lekkie, wiosenne zawijaski pełne kolorowych i chrupiących warzyw. Oczywiście do wiosennych zawijasków możecie włożyć nie tylko ulubione warzywa, ale także przesmażonego w przyprawach kurczaka czy ugotowane krewetki. Wiosenne rollsy świetnie smakują w połączeniu z awokado, które także włożyłam do moich zawijasków. Spring rollsy to świetny pomysł na lekką i dietetyczną przekąskę, świetnie sprawdzą(...)łyżka sosu sojowego sok z połowy limonki 2 łyżki cukru Sos słodko - kwaśmy: 50ml wody 2 łyżki cukru 2 łyżki sosu sojowego 0,5 łyżeczki sosy rybnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu ryżowego 0,5 czerwonej papryczki chilli (mniej lub więcej do smaku) Przygotowanie spring rolls: Makaron ryżowy połamać na mniejsze kawałki, włożyć do miski i zalać wrzątkiem
Codzienne GotowaniePomidory posiadają wiele właściwości, które miedzy innymi opóźniają starzenie, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, wpływają na proces odchudzania, zwiększają przyswajalność żelaza. Pomidory mają wiele zalet. Warto
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Grillowane medaliony z indyka w sosie szczypiorkowym Sezon grillowy już dawno za nami , teraz zima , ale co stoi na przeszkodzie ,żeby sobie po grillować ? Oczywiście ,że
Ogrodnik w podróżyOd dłuższego czasu przymierzałam się do jej zrobienia. Chciałam coś urozmaicić, wykonać coś w 100% zdrowego. I udało się! "Spędzisz ze mną wieczór?" dostałam pytanie, odpowiedź
CzarnawisienkaSkoro sezon na szparagi trwa w najlepsze, zapraszam na makaron z pysznymi, zielonymi szparagami w roli głównej W tym przepisie nie użyłam czosnku, ale jestem pewna, że jeżeli go dodacie, sos będzie jeszcze lepszy! Składniki na sos dla 2/3 osób: śmietanka 30% kilka sztuk zielonych szparagów pół garści świeżej bazylii pół garści świeżego oregano garść orzechów nerkowca około(...)zgęstnieje – około 5-10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dekorujemy ziołami. Podajemy z ugotowanym makaronem. Inne dania z makaronem: Makaron z zielonym pesto z bazylii Makaron z kurczakiem, pesto i cukinią Spaghetti napoli function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
Kuchnia Bazyliibułki, biszkopty, sucharki), płatki owsiane, płatki kukurydziane. Nabiał - chude mleko, kefir, maślanka, zsiadłe mleko, jogurt odtłuszczony, jogurt grecki, chudy twaróg, chudy biały ser, białko z jajek. Mięso - chude mięso: kurczak, indyk, królik, chuda wieprzowina np. schab, cielęcina. Wędliny - polędwica, chuda szynka, wędliny pieczone z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki(...)dziczyzna, gęś, kaczka, podroby. Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy
Codzienne Gotowaniesłodkie, niektóre mają ocet w składzie, inne nie. Azjatyckie odmiany sosu barbecue, choć pewnie mało kto pomyślał, że to właśnie one, to sos teriyaki, hoisin, a nawet tandoori do kurczaka! Nasz przepis na sos barbecue, bardzo prosty, opiera się na przepisie z Memphis (jeden z najbardziej klasycznych) z dodatkiem sosu Worcestershire, który dodaje się także w australijskich sosach barbecue. Można(...)miodu 2 łyżeczki wędzonej papryki (koniecznie, to ona daje ten dymny, wędzony posmak i aromat!) 75 ml octu czerwonego winnego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki masła 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub świeżo wyciśniętego 1 łyżeczka granulowanej cebuli 0,5 łyżeczki chili 1-2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki soli opcjonalnie 1-2 łyżki rumu lub whisky Wykonanie: Ketchup
Pociąg Do Kuchnirazem gdzie z Łukaszem przygotowaliśmy filet z kurczaka z fetą i suszonymi pomidorami na makaronie tagliatelle, z sosem śmietanowym z brokułem i kalafiorem Składniki: - 2 filety z kurczaka - 2 suszone pomidory - 2 kawałki fety - 2 listki bazylii - 100 g masła - 1/2 cebuli - 160 g śmietany 18% - 230 g mrożonego kalafiora - 230 g mrożonego brokuła - 6 pomidorków koktajlowych - garść kiełków lucerny(...)lekko rozdrobnione oraz połówki pomidorków. Na koniec robimy jeszcze dressing. Kefir mieszamy z majonezem i dodajemy do tego posiekaną natkę pietruszki (1/2 pęczka), posiekany szczypiorek oraz roztarty 1 ząbek czosnku i dokładnie mieszamy. Na talerz dajemy makaron który polewamy sosem, kładziemy fileta przekrojonego na pół, na górze dajemy kiełki, dodatkowo zdobimy rukolą, dajemy bąki cebuli i lekko polewamy dressingiem. Smacznego
Kuchenne WariacjeSałatka „prawie” Cesar to nasza wariacja na temat klasycznej sałatki Cesar. Prawdziwa sałatka zawiera ściśle określone składniki, choć przepisów jest wiele :) Nasza sałatka to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tajska klasyka czyli smażony makaron – koncertowe połączenie słoności, słodyczy i pikanterii z odrobiną kwasowości. Makaron można w ten sposób usmażyć z wykorzystaniem kurczaka, krewetek, tofu lub wołowiny – ten ostatni wariant to nasza ulubiona wersja. Pad thai ma jedną zasadę – żaden smak nie powinien się wybijać ponad inne, żadnego smaku nie może też zabraknąć. Pad thai to symfonia, w której jeden(...)trzeciej misce mieszam wszystkie składniki sosu – pastę z tamaryndowca rozprowadzam wodą, dodaję cukier, pastę chili, ciemny sos sojowy i sos rybny. Wszystko mieszam do połączenia. Imbir i czosnek obieram, czosnek przeciskam przez praskę a imbir ścieram na tarce o drobnych oczkach do osobnych małych miseczek, odkładam. Oczyszczam grzyby – grzybom enoki wystarczy obciąć zdrewniałe końce. Jeśli używacie pieczarek lub boczniaków
Karo in the Kitchenpół i na plastry. Pierś kurczaka kroimy w plastry. Do miski wrzucamy sałatę, na której układamy od zewnątrz najpierw krąg z plastrów pomarańczy, a na nich krąg z plastrów kurczaka. W ten sposób zapełniamy całą miskę. Całość posypujemy prażonymi pestkami dyni i polewamy sosem musztardowo - miodowym. Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem klonowym 1 opakowanie mixu sałat(...)się połączą. Gotowym sosem polewamy sałatkę chwilę przed podaniem. Sałatka brokułowa 1 brokuł 2 jajka 1 mała puszka kukurydzy 1 cebula czerwona 3 łyżki jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku 150 g sera żółtego light sól pieprz Odcinamy różyczki brokuła od łodygi i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 4 minut. Odcedzamy i odstawiamy. Jajka gotujemy na twardo. Kiedy przestygną, kroimy
My Chcemy JeśćTe ciekawe panierowane pierożki przygotowałam na rodzinną imprezę. Miały być „oszukane przepiórcze udka”, a zostały …..”gruszki”. Każdy bowiem myślał, że podałam
Smaki Na TalerzuJako że gotowanie jest moją pasją, resztki jedzenia w lodówce nie stanowią dla mnie większego problemu, a czasem potrafią nawet zainspirować do ugotowania czegoś nietuzinkowego i bardzo dobrego. Kawałki kurczaka z rosołu, garść makaronu, którego przypadkiem wrzuciło się do garnka za dużo, pół papryki pozostałej z przygotowywania sałatki, samotny plaster sera… Za mało, żeby się najeść, ale z drugiej strony(...)resztek, a przy okazji można zaskoczyć domowników pyszną kolacją lub mieć coś niebanalnego do przekąszenia dla niezapowiedzianych gości. Zapiekane bagietki Składniki: 2 półbagietki ćwiartka czerwonej papryki ząbek czosnku 2-3 plasterki sera 1 łyżka kukurydzy z puszki 50g wędliny (szynki, kiełbasy) kawałek brokułów 2 jajka 1 łyżka śmietany 18% sól pieprz ulubione zioła Bagietki ściąć z góry
Obiad gotowyPieprz Jeżeli mamy mrożoną rybę wcześniej ją rozmrażamy. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą uniwersalną do potraw, solą i pieprzem. W misce naprzemiennie układamy kawałki ryby, posiekany czosnek i cytrynę. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Jeżeli nie mamy tyle czasu wystarczy również kilka godzin. Następnie rybę panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano(...)wykonane zostało z wysokiej jakości stali nierdzewnej i aluminium. Smażyć możemy na wszystkich typach kuchenek. Patelnię przetestowałam na różnorodne sposoby. Była rybka z sosem, smażone roladki z kurczaka, jajecznica, omlet, placki ziemniaczane. Powiem Wam szczerze, że ze smażenia jestem bardzo zadowolona. Wszystko wysmażone równomiernie, bez przypaleń. Z myciem nie było jakichkolwiek problemów. Patelnię możemy myć również
VioletoweKucharzenie