kurczak z czosnkiem - 9349 przepisów (strona:398/624)

Sałatka wiosenna z kurczakiem 159

majowy piknik lub spotkanie przy grillu :-) SKŁADNIKI 200 g makaronu (muszelki, kolanka lub inne podobne) 1 podwójny filet z kurczaka 1 długi świeży ogórek 1 puszka kukurydzy 4 jajka 3 - 4 łyżki majonezu 1/2 pęczka koperku 3 łyżki oleju z czosnkiem sól, pieprz Makaron gotujemy w lekko posolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, zostawiamy na sitku by się odsączył

Czary - gary w kuchni
PAŁKI Z KURCZAKA PO TAJSKU 203

bazie miodu,kolendry  i limonki, rozkosz dla osób lubiących kuchnię orientalną.Polecam  i zapraszam!. 8 pałek z kurczaka Olej sezamowy garść sezamu Marynata: ********************** 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka miodu 3 ząbki czosnku kilka gałązek kolendry- ja dałam suszoną 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki curry ********************************************** Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.Pałki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Żabie udka po francusku 160

jest zdecydowanie ważne to fakt, że żabie udka po francusku są niezwykle delikatnym przysmakiem, w smaku nieco podobnym do kurczaka, ale biją go na głowę. Składniki: 500g żabich udek (dostaniecie raczej mrożone niż świeże) 1-2 szklanki mleka 2 ząbki czosnku 100 g masła sok z 1 cytryny sól, pieprz mąka do oprószenia żabich udek posiekana natka pietruszki

Pociąg Do Kuchni
UDKA W MARYNACIE MIODOWO-CHRZANOWEJ 166

Składniki: 4 udka z kurczaka 3 łyżki CHRZANU LUKSUSOWEGO z WSP Społem 2 łyżki miodu spadziowego 1 łyżka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki cząbru 2 ząbki czosnku sól, pieprz  Sposób wykonania: Udka umyć, osuszyć, obrać ze skóry i natrzeć solą i pieprzem. W misce wymieszać chrzan, miód, zioła i czosnek przepuszczony przez praskę. Udka przełożyć do marynaty, dokładnie wymieszać

Prosto i Smacznie z Anetą
Kurczak z pieczonymi ziemniakami 153

mieszam. Wkładam do piekarnika na ok 20 min do 180 stopni. Najlepiej jest sprawdzać czy skórka jest już zarumieniona. Kurczaka myję wsadzam do rękawa do pieczenia z przyprawami też takimi na jakie mam ochotę oczywiście u mnie nie może zabraknąć czosnku. Mieszam wszystko razem i zamykam rękaw. Wstawiam do piekarnika na opiekanie z termoobiegiem na 200 stopni na około

Tanio smacznie i prosto
ROLADKI Z INDYKA ZE SZPINAKIEM 163

najwięcej. A na inne roladki zapraszam poniżej: ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA Z OLIWKAMI KAPARAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI ROLADKI Z KURCZAKA Z JARMUŻEM I KAPARAMI ROLADKI Z ROKPOLEM,SUSZONYMI POMIDORAMI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Składniki: 0,5 kg świeżego szpinaku 5 ząbków czosnku piersi z indyka bryndza olej,masło pieprz,sól słodka czerwona papryka Świeżutki szpinaczek obrałam, umyłam i zblanszowałam na patelni

potrawyregionalne
Udka Pav Bhaji Masala 151

pałeczek z kurczaka 1 cukinia 1 cebula 1 pomidor 1/4 papryczki chili garść borówek przyprawa Pav Bhaji Masala Skworcu (w składzie- kolendra, chili, czosnek, sól, kminek, suszone mango, imbir, koper, liść laurowy, kasja, pieprz czarny, goździk, kadamon) szczypta bazylii sól oliwa ryż 1 szkl ryżu 2 szkl wody 1 łyżeczka sproszkowanych suszonych grzybów 1/4 papryczki chili szczypta kurkumy sól

Gotowanie jest łatwe
Schab pod pierzynką ze szpinaku i żółtego sera 179

PRZYPRAWA GIROS -SÓL,VEGETA PRZYGOTOWANIE: SZPINAK ROZMRAŻAMY,I NA PATELNI SMAŻYMY AŻ ODPARUJE Z NIEGO WODA,DODAJEMY WYCIŚNIĘTY CZOSNEK I ŚMIETANKĘ ,CHWILĘ MIESZAMY AŻ ZACZNIE BULGOTAĆ SCHAB UKŁADAMY W NACZYNIU ŻAROODPORNYM( U MNIE ZNALAZŁ SIĘ TEŻ KAWAŁEK PIERSI Z KURCZAKA,DLA MOJEJ CÓRCI-I MUSZĘ WAM POWIEDZIEĆ ,ZE SPOKOJNIE MOŻNA TEN PRZEPIS WYKORZYSTAĆ DO  TEGO MIĘSA,BO BYŁO RÓWNIE

Swojskie jedzonko
Ale pasztet! 283

wywar mięsno - warzywny, czyli rosół. Składniki (na kwadratową formę o rozmiarach 35x12 cm) 1,5 kg mięsa drobiowego (kurczak, kurczak i indyk) 0,5 kg wątróbki drobiowej włoszczyzna jak do rosołu (bez kapusty) 2-3 średnie cebule 3-4 ząbki czosnku 100 gramów masła 2 łyżki mąki oliwa 2 jajka 1,5 łyżki majeranku 1-1,5 łyżki gałki muszkatołowej

Garniec Magalie
Skrzydełka w sosie sojowym (danie z piekarnika) 212

ziemniaków. Spokojnie możecie je przygotować na domową imprezę.  Składniki: co najmniej 1 kg skrzydełek z kurczaka 1/3 szklanki sosu sojowego lub przyprawy w płynie typu maggi  2 łyżki cukru trzcinowego lub miodu mielony pieprz opcjonalnie mielony czosnek Skrzydełka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, tzn. każde skrzydełko przeciąć na 3 części, z których powstaną 2 pałeczki

Ugotować
Fileciki w panierce z pesto własnej roboty:) 307

Składniki: na 2 porcje 2 filety z kurczaka 0,5 kubka sera typu parmezan mąka jajko 1 op makaronu, najlepiej tagliatelle pesto: 0,5 opakowania rukoli 2 ząbki czosnku 1 cytryna 0,5 kubka startego dojrzewającego sera kilka pistacji sól pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek Moinini Basilico lub Classic Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy, tniemy na mniejsze polędwiczki obtaczamy

Luźna Kuchnia
Kiełbasa słoikowa z kaczki i kurczaka 251

nawiasie podaję ilość na 1 kg mięsa) 460 g piersi  kaczki ze skórą  400 g piersi kurczaka bez skóry 1 i 3/4 (2 ) łyżeczki soli lub wg własnego smaku 3/4 (1) łyżeczki czarnego pieprzu 3 (4) ząbki czosnku- posiekanego drobno 2,5 (3) płaskie łyżeczki żelatyny 1/2 łyżki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego

Stare Gary
BRUKSELKA ZAPIEKANA Z KALAFIOREM 175

dodać trochę mleka, piętkę chleba lub szczyptę cynamonu :) Zapraszam zatem na zapiekaną brukselkę z kalafiorem, a pierś z pieczonego kurczaka to dziś tylko dodatek (o tym innym razem). SKŁADNIKI: 10-15 brukselek kilka różyczek kalafiora 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej bułka tarta 1 łyżka startego żółtego sera (w moim przypadku Mazdamer) sól A jak to zrobić

Kuchnia w opałach
Lunchbox: Kuskus z cukinią i suszonymi pomidorami 296

suszonych pomidorów podsmażyć cukinię, po 3 minutach dodać do niej pokrojone suszone pomidory i drobno posiekany ząbek czosnku. Wymieszać, doprawić do smaku i wymieszać z kuskusem.  Podawać ze świeżymi ziołami, np. bazylią. Do kuskusu można dodać jeszcze podsmażonego kurczaka

Pasja Smaku
Cukinia na najprostszy sposób - smażona 235

smakami. Do przygotowania tego dania  wykorzystałam: 1 cukinię średniej wielkości Panierka to: 2 jajka, pieprz, sól, oregano, czosnek, trochę mleka (aby panierka nie była ciężka) Zamiast bułki tartej użyłam kupionej w sklepiej z orientalną żywnością panierki do chrupiącego kurczaka. Cukinię pokroiłam w plasterki, wymoczyłam w masie jajecznej, obtoczyłam w panierce i wrzucałam na dobrze rozgrzaną patelnie z olejem czosnkowym

Z butelką mleczka w tle