aromatyczne pomidory z bazaru, nie z supermarketu:) Są bardzo ważne w tym daniu. 300g kaszy kuskus 500g filetów z kurczaka 600g fasolki szparagowej 3 bardzo duże pomidory malinowe 1 duża cebula 100 ml śmietanki 18% sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek granulowany 1. Fasolkę szparagową kroimy na nieduże kawałki i gotujemy do miękkości. 2. Filety i cebulę kroimy w kostkę, posypujemy
Szefowa kuchniradosny śpiew ptaków i cudowny błękit nieba. Jeszcze bardziej chce się zasmakować kolorowej kuchni. Składniki: 3-4 podudzia z kurczaka 1 duża marchew 1 mała czerwona papryka szklanka mrożonego groszku 2 łodygi selera naciowego 1/2 cukinii 2-3 ząbki czosnku posiekana natka pietruszki 2/3 szklanki kaszy jaglanej tymianek, oregano, bazylia lub łyżeczka ziół do pizzy, sól i pieprz 2/3 szklanki
Czerwień i błękitJeśli lubicie frytki, to te ziemniaki pokochacie jeszcze bardziej :) Oczywiście gotową przyprawę do ziemniaków można zastąpić mieszanką soli, pieprzu, czosnku, papryki, tymianku, rozmarynu, czy też innych swoich ulubionych przypraw :) Pieczone ziemniaki z piekarnika idealnie pasują do kotletów z piersi kurczaka, schabowych, czy różnego rodzaju dań z panierowanymi lub gotowanymi na parze rybami. Pieczone ziemniaki w piekarniku – Składniki
Kulinarne Przebojerukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną
Moja smaczna kuchniaSkala smaku 10/10 roladki w piekarniku po połowie czasu najlepiej przewrócić na drugą stronę Składniki 2 pojedyncze piersi z kurczaka ok. 300 g. pieczarek cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego słodka papryka sól,pieprz Składniki na sos serowy: 1 ząbek czosnku 100g sera pleśniowego typu błękitny lazur 200g serka topionego 1 szkl. mleka 1/2 szkl wytrawnego białego wina 4 łyżeczki musztardy
Kubki smakuCurry DHANSAK to danie z kuchni indyjskiej. Tradycyjne powinno zawierać soczewicę. Składniki: 1 szklanka czerwonej / zielonej soczewicy 2-3 szklanki bulionu z kurczaka kawałki z kurczaka np.filety puszka pokrojonych pomidorów z puszki 1 łyżeczka zmielonego kminku 1 łyżeczka kminku w ziarnach 1 łyżeczka zmielonej kolendry 1/4 łyżeczki soli pół łyżeczki kurkumy łyżeczka czerwonej pasty curry kawałek około(...)możecie na tym etapie dodać 2 liście curry. Dorzuciłam posiekaną cebulę, starte ząbki czosnku i starty imbir. Wsypałam zmielony kminek i zmieloną kolendrę. Posoliłam, dodałam sproszkowane chili,pastę curry i kurkumę. Smażyłam wszystko przez około 5 minut. Do przypraw włożyłam pokrojone kawałki piersi kurczaka. Chwilkę je podsmażyłam, ale naprawdę krótko,żeby nie były suche. Wlałam pomidory, przykryłam
potrawyregionalneskazę białkową. Sos na bazie śmietany jest naprawdę przepyszny. Polecam! Według mnie królik jest o wiele smaczniejszy niż kurczak czy indyk. Składniki: 1 tusza z królika 200 ml 18% śmietany sok z 1 cytryny 1 szt.cebuli 3 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła 3-4 łyżki oliwy świeże gałązki rozmarynu zioła prowansalskie sól pieprz
potrawyregionalnepół na pół. Podałam z sosem pomidorowym. Składniki: 500 g mięsa z rosołu obranego z kości (miałam akurat kurczaka, indyka i królika) 3/4 szklanki ryżu kawałek białej kapusty kilka pieczarek 300 g mięsa mielonego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 2 jajka sól pieprz słodka i ostra papryka tłuszcz do smażenia Mięso z rosołu drobno pokroić. Pieczarki także pokroić. Czosnek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabardzo pożywna. Idealna na zimę ale nie tylko, na pewno zasmakuje wielbicielom pikantnych smaków. Składniki: pierś z kurczaka puszka pomidorów krojonych puszka fasoli 2 litry rosołu 1/2 szklanki ryżu 3 łyżki oleju 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki pikantnego ketchupu kilka posiekanych gałązek świeżej kolendry sól pieprz tłuczona kolendra pieprz cayenne łyżka mąki Pierś pokroić w paseczki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzy tym proste w przygotowaniu. Roladki te powstały dzięki życzliwości marki Piątnica http://piatnica.net/. Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 płaty suszonych pomidorów z oliwy( kupione tutaj ) 100 g sera Feta Kilka liści świeżego szpinaku 6 ząbków marynowanego czosnku chili Sól, pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Piersi delikatnie rozbijamy, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Na każdą pierś układamy liście
Podróż w kulinariażaroodpornego. SKŁADNIKI około 320 g makaronu wstążki 2 małe cukinie 500 g piersi z indyka (można zastąpić piersiami z kurczaka) 300 ml śmietany 30% 2 łyżki masła 120 g żółtego sera 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 3 duże ząbki czosnku 1 kulka mozzarelli 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) 300 ml mleka potrzebne przyprawy: sól, pieprz, zioła
Passions hobbies lifeminestrone U nas fasolę zastąpił bób – korzystamy z niego póki jeszcze mamy sezon Składniki: - 2 l bulionu z kurczaka - 200 g marchewki - 2 łodygi selera naciowego - 100 g zwykłego selera - 400 g ziemniaków - 200 g cebuli - 3 ząbki czosnku - 500 g bobu - 400 g cukini - 400 g pomidorów - 1 łyżka masła - 150 g wędzonego boczku - 120 g makaronu - kilka
Kuchenne Wariacjeturbota w kisielu z rabarbaru z imbirem i chipsem z podpłomyka z paloną czarnuszką Dym na wodzie , quesadillas z kurczakiem Tako , domowego śledzika i schabu, carpaccio z łososia i bruschettę z pomidorami i bazylią Toscana , łososia w sosie z czosnkiem niedźwiedzim, roladkę z łososia nadziewaną ricottą i wędzone carpaccio z łososia w sosie Suempol oraz na słodko - kremu
Be Fit Be Stronggrilla lub wieprzowiny. Może być bogatą w smaku glazurą do skrzydełek, udek, piersi z kurczaka a nawet całego kurczaka z rożna. Składniki: ½ szklanki octu balsamicznego 1/3 szklanki konfitury wiśniowej 1/3 szklanki ketchupu ¼ szklanki brązowego cukru 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu Worcestershire ½ łyżeczki chili ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: W rondelku połączyć wszystkie składniki i gotować na wolnym
naRuszciewoda delikatnie zakryła makaron). Całość mieszamy, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na bok. W między czasie piersi z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy je przyprawą uniwersalną do mięsa - ja użyłam takiej, w której skład wchodzi sól, papryka słodka, czosnek, pomidory suszone, cebula, papryka ostra, natka pietruszki, pieprz czarny, oregano, kozieradka, rozmaryn, bazylia i tymianek. Piersi smażymy na łyżce oleju, a następnie
Taste Therapy