kurczak z czosnkiem - 9349 przepisów (strona:253/624)

Gnocchi szpinakowe w parmezanie z ziołowym kurczakiem 162

Składniki 2-3 filety z kurczaka estragon, lubczyk, sól, pieprz 2-3 ząbki czosnku 1 kg ziemniaków 450 g mrożonego szpinaku mąka ziemniaczana Przygotowanie Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić w dowolne kawałki (u mnie paseczki). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, sól, pieprz i skropić odrobinę oliwą (dokładnie wymieszać). Smażyć na rozgrzanej patelni po kilka min z każdej strony(...)następnie docisnąć od góry widelcem. Wrzucić do gotującej - osolonej wody i trzymać na ogniu, aż do wypłynięcia.  Ja podałam z tartym parmezanem, odrobiną kiełków z brokuła i ziołowym kurczakiem w sosie grzybowym.. Smacznego

Gaździnka warzy
Wytrawna tarta z karczochem, piersią kurczaka, wędzonym boczkiem i białym winem PRZEPYSZNA! 166

połowy cytryny - 3 karczochy - oliwa z oliwek - 5 cienkich plasterków boczku wędzonego pokrojonych w paski - 1 czerwona cebula - 4 ząbki czosnku - kilka gałązek tymianku - kilka gałązek bazylii - 100 mililitrów białego wytrawnego wina - 400 mililitrów bulionu z kurczaka - 2 pojedyncze piersi z kurczaka Przygotowanie nadzienia: Po pierwsze przygotowujemy miskę z wodą i sokiem z cytryny. Następnie zajmujemy się karczochami - odcinamy nogę(...)wrzucamy boczek. Gdy się zarumieni i dodatkowo natłuści patelnię, dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podgrzewamy do jej zeszklenia. Następnie dodajemy pierś kurczaka - umytą, osuszoną i pokrojoną w kostkę. Musi się smażyć do zezłocenia. W następnej kolejności dorzucamy: czosnek, tymianek, bazylię. Podsmażamy chwilę i dolewamy wino oraz bulion. Doprowadzamy całość do wrzenia i odparowujemy do połowy objętości płynu - wtedy dorzucamy karczochy

Życie zamknięte w smaku
Kurczak curry z mleczkiem kokosowym 261

wykonania, przystępny koszt produktów, lekko strawne i pyszne - jednak to ostatnie musicie sami sprawdzić. podwójna pierś z kurczaka 3 łyżeczki curry w proszku 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 3 łyżki oleju sól (płaska łyżeczka) puszka mleczka kokosowego (400 ml) wersja bogatsza może zawierać(...)małe kawałeczki, dodać olej, curry, chili, kolendrę, imbir, dokładnie wymieszać i odstawić najlepiej na około 2 godziny do lodówki. Przyprawionego kurczaka włożyć do woka lub do głębokiej patelni i smażyć około 10 minut (dobrze jest przykryć). Dodać czosnek, świeżo zmielony pieprz i sól, następnie wlać mleczko kokosowe i ewentualnie pędy bambusa lub kiełki fasoli. Po dodaniu mleczka już nie przykrywać

Kuchcik gotuje
Pikantna zupa z kaszą jaglaną 155

Składniki na 3-4 porcje:  kasza jaglana 100 g, cebula, 2 średnie marchewki, 2 ziemniaki, 1 pietruszka, kawałek selera, chilli, 3 ząbki czosnku, puszka pomidorów pelati,  grilowana lub pieczona w piekarniku pierś z kurczaka,  tymianek suszony, szczypta mielonego kminku, sól, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie:  Warzywa: marchew, ziemniaki, pietruszkę i selera obieramy i kroimy(...)drobną kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę wraz z czosnkiem i obsmażamy w garnku w którym będziemy gotować zupę, dodajemy pozostałe warzywa wraz z chili. Mniej więcej po 5 minutach  zalewamy wszystko wodą, dodajemy  ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko gotujemy ok. 10 min i dodajemy przepłukaną kaszę jaglaną gotujemy aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy zmiksowane pomidory

Kubki smaku
Wiosenne curry z kurczakiem i groszkiem (Curry di primavera con pollo e piselli) 157

immersione in salsa, il pane azzimo allo yogurt . Buon appetito :) SKŁADNIKI 500 g piersi z kurczaka 200 g groszku świeżego lub mrożonego 200 g mleczka kokosowego 1 cebula 1 cukinia 1 marchew 3 łyżeczki curry  2 ząbki czosnku 2-3 cm korzenia imbiru oliwa z oliwek s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI 500 g di petto di pollo(...)patelnię z 2-3 łyżkami oliwy z oliwek wrzucamy  cebul ę, marchew, drobno posiekane 2 ząbki czosnku oraz korzeń imbiru starty na tarce. Całość podsmażamy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Na patelnię wrzucamy kurczaka, którego delikatnie podsmażamy. Na samym końcu dodajemy groszek, cukinię, 3 łyżeczki curry, mleczko kokosowe; doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy

La grande e la piccola cuoca
Prosiak z galarety. 196

wieprzowych. Jeśli macie ochotę uświetnić kolejną Waszą imprezę podaniem prosiaka z galarety, to zapraszam!!! Składniki na prosiaka z galarety: 1 kurczak włoszczyzna natka selera, pietruszki, lubczyku 3 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego sól pieprz 4-5 ząbków czosnku żelatyna butelka po wodzie 5 litrowej z szeroką szyjką plastry szynki i goździki do dekoracji      Kurczaka obieramy(...)zastąpić suszonym) zalewamy 4,5-5 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso się rozgotuje (około 2-3 godziny). Na 20 minut przed końcem dodajemy pokrojone ząbki czosnku. Po tym czasie całość odcedzamy pozostawiając płyn! i mięso. Mięso oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki, studzimy. Odmierzamy 4-4,5 litra rosołu. Płyn znów zagotowujemy, doprawiamy sola

Rozpustne gotowanie
Zupa kalafiorowa bez śmietany 209

spróbowania! 2 skrzydełka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula pół dużego kalafiora 3 ziemniaki koperek sól pieprz czarny lubczyk czosnek pieprz ziołowy liść laurowy ziele angielskie mąka smalec (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugotować wywar ze skrzydełek kurczaka i przypraw (ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk). Marchew i pietruszkę pokroić w półplasterki, dorzucić do wywaru. Cebulę przypiec na patelni, ziemniaki pokroić(...)Skrzydełka wyjąć z garnka, obrać ze skóry i kości, a mięso dorzucić do zupki. Ze smalcu i maki zrobić zasmażkę i zagęścić nią zupę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem. Na koniec posypać posiekanym koperkiem.   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Przy świecach... czyli sałatka z kurczakiem! 171

ostra mielona 1 łyżeczkę curry 1 łyżeczkę Sos Winegret: (4 łyżki oliwy , sok z połowy cytryny (do smaku) ząbek czosnku , natka pietruszki, sól pieprz jak ktoś lubi ostra papryczka :) A więc zaczynamy : 1) Rozgrzewamy patelnie grillową 2)Myjemy piersi z kurczaka ,przecinamy je na pół pod kątem . 3) Łączymy wszystkie przyprawy ze sobą i obsypujemy piersi z kurczaka 4) Wrzucamy(...)początek 1/4 soku z cytryny , kroimy drobno umytą natkę pietruszki dodajemy do miseczki przyprawiamy solą pieprzem oraz czosnkiem wyciśniętym przez praskę a na sam koniec  dodajemy oliwe mieszając sos . 11) Układamy na samą górę piersi z kurczaka polewamy sosem winegret przed samym podaniem !:) Nakrywamy do stołu ,układamy świece na stole następnie włączamy nastrojową muzyczkę i rozkoszujemy się swoim towarzystwem

Wspólne smaki
POTRAWKA Z KURCZAKA Z DYNIĄ + RECENZJA 254

poniżej! SKŁADNIKI: ( porcja dla 3 osób ): * miąższ z dyni – ok. 300 g * duża cebula – 1 szt * pierś z kurczaka – 1 szt * soja w zalewie – 100 g * pomidor – 1 szt * koncentrat pomidorowy – 4 łyżki * czosnek – 3 ząbki * papryczka chili – 1 szt * cukier – 1 łyżeczka * papryka słodka – do smaku * sól(...)pieprz – do smaku * oliwa – ok. 100 ml .   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w kosteczkę , posypujemy solą , pieprzem i słodką papryką. Na patelni/woku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, przesmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię , a następnie posiekaną papryczkę chili i czosnek. Smażymy przez ok. 3-4 minuty, uważając , by nie przypalić czosnku. Dodajemy pokrojone mięso

Ostra na Słodko
Perliczka z czosnkiem i sokiem pomarańczowym z wolnowaru 192

wstawić mięso do piekarnika z włączoną opcją grill.  składniki 1 perliczka 1-2 łyżki mąki 3 łyżki masła lub oliwa z oliwek 3 główki czosnku - ząbki bez obierania 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 1 szklanka soku z pomarańczy 2 - 3 gałązki rozmarynu 2 listki szałwii sól, pieprz przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Perliczkę umyć osuszyć i podzielić(...)się zrumienią - około 3 minut z każdej strony. Perliczkę odłożyć na bok. Na patelnię wlać sok i bulion, zagotować, zeskrobując ewentualne resztki z dna. Do misy wolnowaru włożyć czosnek i zioła, na nich ułożyć perliczkę. Dodać gorący sok i bulion. Przykryć i gotować w ustawieniu low przez 6 do 7 godzin. Sos przetrzeć przez sito, doprawić solą i pieprzem, ewentualnie

Stare Gary
Wolnowar Crock-Pot recenzja. 215

godzinie zmyłam, a w między czasie wolnowar nastawiłam na pozycję „high” i roztopiłam słoninę z przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu), ząb kami czosnku i świeżymi ziołami (rozmaryn i tymianek), potem włożyłam kawałki kurczaka na 6 godzin. Wytopiony smalec przykrył kurczaka, który powoli w nim się dusił. Przygotowany tak kurczak nie wysycha i pozostaje soczysty. Tym sposobem można przygotować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dorsz z cukinią w kokosowym sosie 202

danie było bardziej pożywne dołożyłam pokrojoną w grubą kostę cukinię. Przyprawy i sos dokładnie jak z dania tutaj, które nam wyjątkowo smakowało. Skoro imbir, czosnek i mleko kokosowe sprawdziło się z delikatnym mięsem piersi z kurczaka, spróbowałam z dorszem. Jest wyśmienity, polecam! Prosto i dietetycznie. Składniki: 400-500 g filetu z dorsza 200 g mleka kokosowego 1 ząbek czosnku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Soto Ayam (indonezyjski rosół) 266

wyglądzie. Klarowny, złoty wywar, bardzo łagodny, delikatny, ale z wyraźnym charakterem, którego dodają mu azjatyckie przyprawy - trawa cytrynowa, czosnek i liście limonki kaffir, udekorowany akcentami soczystej zieleni cząstek limonki i kolendry oraz jaskrawej czerwieni papryczki chili. Doskonałym uzupełnieniem jest delikatne mięso kurczaka i przezroczysty makaron sojowy. Wykonanie tej wspaniałej potrawy nie jest ani bardzo pracochłonne, ani skomplikowane (choć przepis może(...)odrobiną gotowego "rosołku". Wywar w smaku powinien przypominać rosół. Gotowy wywar przecedzamy, kurczaka zostawiamy do przestygnięcia, resztę wyrzucamy. Mięso obieramy i rwiemy na małe kawałki, odstawiamy. Wywar stawiamy na minimalnym ogniu, żeby nie tracił temperatury. Pasta/baza: 1-2-centymetrowy kawałek imbiru, utarty 3 ząbki czosnku, utarte 1\3 łyżeczki pasty krewetkowej (opcjonalnie) 1 zielona papryczka chili, bardzo drobno posiekana

Kuchnia Prezydentowej
Soczysty cytrynowo-tymiankowy kurczak 172

jest kurczak w takiej panierce- i to bez żadnego glutaminianu sodu! CYTRYNOWO-TYMIANKOWY KURCZAK Z MAKARONEM I SAŁATĄ LODOWĄ (na 6 osób) 2 podwójne piersi kurczaka 2 jajka 1 duża cytryna 2 ząbki czosnku 2 łyżki listków tymianku 1 szklanka bułki tartej 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu oliwa do smażenia 3 łyżki masła  1 opakowanie makaronu Casarecce(...)otrzymamy cztery kotlety. Nastawiamy wodę na makaron. Dwa jajka wbijamy na głęboki talerz i rozbełtujemy. Na płaski talerz ocieramy skórkę z całej cytryny, dodajemy przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku i łyżkę świeżego tymianku. Dosypujemy bułkę tartą, sól i pieprz- dobrze mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z oliwą do smażenia. Kotlety maczamy w jajku, panierujemy i smażymy na złoto. Do wrzącej wody

les mirabelles