kurek • 200 g śmietany 36% • 1 większa szalotka • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki świeżej lub suszonej • 1 łyżka sosu sojowego • 1 łyżka przyprawy do kurczaka (ja użyłam mieszanki słodkiej papryki, soli himalajskiej, pieprzu, czosnku) • 1 łyżka oleju • sok z cytryny • 400 g makaronu pełnoziarnistego Sposób przygotowania: 1. Kurki oczyścić. Większe pokroić na kawałki, mniejsze zostawić w całości. Dokładnie opłukać
W mojej kuchniZapraszam na przepyszne pesto z kurczakiem Najpierw pesto : Pesto: Listki bazyli 2-3 zabki czosnku 2-3 lyzki parmezanu 2-3 orzechy sol, pieprz ok 150-200 ml oliwy z oliwek Wykonanie: Bledujemy - do polaczenia wszystkich skladnikow. Usmazyc na patelni piersi z kurczaka - doprawic sola, pieprzem I papryką Do tego salatka z por, kiszonych ogorkow I malej papryki Ugotowac
Smaki Edytydrożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oleju ł yżka cukru łyżeczka soli 2 piersi z kurczaka przyprawa kebab gyros przyprawa arabska kebab shoarma (lub jedna z nich) czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz warzywa: cebula/cebula czerwona ogórki konserwowe/kiszone lub surowe 2-3 pomidory ok. połowa małej kapusty pekińskiej(...)ręcznie) spody na pizze pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, odrobinę solimy, dodajmy pieprz, czosnek w proszku i posypujemy startą mozzarellą lub żółtym serem. Następnie kolejno kładziemy warzywa: kapusta pekińska, czerwona kapusta, pomidory, ogórki, cebulę, paprykę. Na sam wierzch wykładamy kawałki kurczaka. Pieczemy ok. 7-10 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok. 250 stopni). Gotową pizzę polewamy sosem
Słodka Stronacebule 20 dag wątróbki drobiowej 2 duże bułki pszenne mleko do zamoczenia bułek sól i pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku czosnek lubczyk- maggi marchewka ,pietruszka do mięsa gotowania tu jeszcze surowy Wykonanie Karkówkę i kurczaka ugotować z marchewką i pietruszka w małej ilości wody . Cebule pociąć w piórka i podsmażyć na złoty kolor,dodać wątróbkę i całość podsmażyć(...)chwilę . Następnie doprawić solą pieprzem,czosnkiem,lubczykiem i gałka muszkatołową . Mięsa ugotowane ,wątróbkę z cebulą zmielić. Dodać żółtka,bułki odsączone z mleka i na koniec ubitą na sztywno piane z białek. Delikatnie całość wyrobić ,wymieszać do połączenia składników. Keksówke ,lub inna formę wyłożyć papierem do pieczenia,przełożyć zrobiona masę mięsną ,wyrównać wierzch. Piec w 200 ° C przez pierwsze 30 minut
w mojej kuchniowińcie dwoma. Całość zapiekłam i podałam z kaszą bulgur, która moim zdaniem świetnie pasuje do tego dania. Warto przygotować Składniki: 4 filety z kurczaka około 4 plasterków szynki szwarcwaldzkiej świeża bazylia 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry (400 g) 80 g śmietany kremówki 30 % 5-6 szparagów sól pieprz Przygotowanie(...)zeszklić posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pomidory (razem z zalewą) i gotować na małym ogniu około 5 minut, aż płyn trochę odparuje. Następnie wrzucić garść lekko posiekanej bazylii i wlać śmietankę. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Przygotowany sos wlać do naczynia do zapiekania, na wierzch położyć piersi z kurczaka. Piec w piekarniku nagrzanym
Oryginalny smakpół opakowania mrożonej fasolki szparagowej (użyłam mieszanki żółtej i zielonej) 1 szklanka mrożonej dyni pokrojonej w kostkę opakowanie mozzarelli w kulkach pikantna przyprawa do kurczaka (najlepiej z ostrą papryką) sól i pieprz, słodka papryka, suszony czosnek, zioła śródziemnomorskie (do pizzy, spaghetti) 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 500 ml gęstego przecieru pomidorowego przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu olej(...)dente, a paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Tortellini wymieszać z kurczakiem, dynią i pozostałymi warzywami, posypać ziołami. Przygotować sos. Masło stopić, dodać mąkę i ciągle mieszając wlać 2/3 szklanki zimnej wody. Wlać passatę, dodać koncentrat. Zagotować. Dodać przyprawę warzywną, zioła, pieprz, suszony czosnek i słodką paprykę. Chwilę pogotować, zabielić słodką śmietanką, wymieszać i ewentualnie doprawić solą, cukrem
Czerwień i błękitucięła sobie drzemkę , zołza jedna Składniki dla 3 – 4 osób : 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 puszka krojonych pomidorów 2 strąki czerwonego chilli 1 cebula kawałek boczku wędzonego , nie parzonego kawałek parmezanu kilka gałązek świeżego oregano kilka gałązek świeżej bazylii 2 ząbki czosnku 1/1 płaskiej łyżeczki cynamonu 5 goździków , zmiażdżonych i posiekanych drobniuteńko 1 łyżka cukru , lub miód sól(...)smaku oliwa opakowanie makaronu – dowolnego kształtu Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu , producent najlepiej, wie jak przygotować jego produkt Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę , podsmażamy razem z pokrojoną w paseczki cebulką i wyciśniętym praską czosnkiem, na oliwie . Jak już się zezłoci dodajemy chilli , pomidory , goździki , cynamon, cukier lub miód solimy do smaku . Dusimy , aż sos się zagęści
Ogrodnik w podróżySkładniki: ok 1 kg pałek z kurczaka marynata: 3 łyżki oleju 1 łyżka ostrej musztardy 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka słodkiej papryki … Czytaj dalej Pieczone pałki z kurczaka
czarrna od kuchniSkładniki: 1 filet z kurczaka 1/2 brokuła 20 dkg pieczarek 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili garść suszonych liści bazylii 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 200 ml jogurtu … Czytaj dalej Kurczak z warzywami w sosie
czarrna od kuchniwindow.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 kurczaka 1 duża cebula 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy (papryka słodka, czosnek, majeranek, imbir, curry, pieprz, sól, mielony kminek, zioła prowansalskie) Wykonanie Kurczaka nacieramy przyprawami. Mieszamy olej i sos sojowy, polewamy tym kurczaka. Obkładamy plastrami cebuli. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 4-6h. Piekarnik
Mieszam w Garnkukolorowe dania, a jeśli mogę, to połączyć ze zdrowym smakiem, cóż więcej pozostaje. Gotować i zajadać. SKŁADNIKI: podudzia z kurczaka 5 szt (według naszych potrzeb) 1 czerwoną paprykę 1 żółtą paprykę 2 pomidory świeże 4-5 ząbek czosnku 1 czerwoną cebulę olej rzepakowy ok 7-9 łyżeczek sól pieprz cytrynowy paprykę słodką(...)solą, pieprzem cytrynowym, oliwą. Wszytko, razem zmieszamy, odstawiamy. Paprykę, pomidory myjemy, z papryki usuwamy gniazda nasienne. Warzywa kroimy w ćwiartki. Cebule, paprykę, pomidory, rozgnieciony czosnek układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Na to doprawione podudzia kurczaka, tymianek oraz szałwie. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok. 1 godzinę, kilka razy przewracając podudzia kurczaka, aby równomiernie się opiekł. Podczas
Basia w kuchnisera sałatkowo-kanapkowego półtłustego, 1 nieduży brokuł, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kebaba, ½ łyżeczki curry WYKONANIE Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie oraz z dodatkiem przyprawy curry, ugotowany ryż odcedzamy i studzimy. Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kebaba, smażymy na złoto, zostawiamy do wystudzenia. Brokuła dzielimy na różyczki(...)osolonej wodzie do miękkości. Ogórki, paprykę, cebulę oraz ser kroimy w kostkę – nie mieszamy razem składników. Jogurt łączymy z majonezem, czosnkiem i pieprzem. Do przezroczystej miski wkładamy połowę ryżu, smarujemy sosem czosnkowym, układamy warstwę cebuli kolejno:ogórki, reszta ryżu,kurczak,papryka, kukurydza, sos, ser, brokuł. Przed spożyciem najlepiej sałatkę schłodzić co najmniej godzinę w lodówce, aby składniki dobrze się przegryzły
słodki bratekmakaronu conchiglioni rigati + szczypta kardamonu (75 g makaronu na osobę, wychodzi 7-8 muszelek na osobę) połowa podwójnej piersi z kurczaka (zazwyczaj kupuje się podwójne) szklanka mrożonej marchewki + groszek (kupuję mix, złączona marchewka i groszek) 1 średnia cebula ząbek czosnku pół szklanki tartego parmezanu (ewentualnie tarty żółty ser) oliwa z oliwek / masło klarowane przyprawy(...)sól, pieprz, słodka papryka, mielona kolendra - płaska łyżeczka Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek / klarowanym maśle podsmaż pokrojonego w kostkę kurczaka, gdy zmieni kolor dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz marchewkę z groszkiem. Następnie dodaj czosnek pokrojony w malutką kosteczkę lub cienkie plasterki, jak wolicie. W osolonej wodzie z dodatkiem kardamonu ugotuj makaron. Na koniec do dania
Zasmakuj KuchniSerdecznie polecam I zapraszam , a najważniejsze obiad jest gotowy w 30 min :) Zaczynamy Składniki: 3 piersi z kurczaka 200 gr pieczarek 150 gr drobnej kukurydzy 150 gr fasolki szparafowej 150 ml białego wytrawnego wina 1 cebula-posiekana 2-3 ząbki czosnku 1 szkl ryżu do risotto ok 1 l bulionu kurczakowego sól, pieprz 2-3 łyżki masła starty świeży(...)parmesan- ok 100 gr Wykonanie: Na patelni obsmażamy doprawione piersi z kurczaka. Na drugiej patelni odparowujemy z wody pieczarki- smażymy ok 5 min. W garnku na niewielkiej ilości oleju smażymy posiekaną cebulę I przeciśnięty czosnek przez praskę- ok 3 min. Dodajemy ryż. Smażymy 3 min. Dodajemy fasolkę I kukurydzę. Dodajemy szklankę bulionu. Mieszamy , gotując. Gdy woda wyparowuje dodajemy bullion. Gotujemy
Smaki Edytyszklanek płatków kukurydzianych 2 jajka łyżka mąki pszennej olej do smażenia (np. Rapso-olej rzepakowy) Składniki salsy: puszka krojonych pomidorów ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę pęczek natki pietruszki sól, pieprz, chili Wykonanie: Mięso kurczaka kroimy w ok. 2 cm kawałki i obtaczamy w przyprawie do mięsa połączoną z chili (chili według uznania) Płatki rozkruszamy na bardzo drobne kawałki(...)mąki i dosypujemy 2 łyżeczki przyprawy do mięsa z chili (oczywiście chili można pominąć) Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w cieście i później panierujemy w płatkach kukurydzianych. Smażymy na oleju na złoty kolor. Salsa: natkę pietruszki drobno kroimy, dodajemy do niej pomidory z czosnkiem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Smacznego
IMPRESJA SMAKUoleju 270 g sera feta 10 dkg płatków migdałowych Sos czosnkowy: 1 mały majonez 1 mała śmietana 18% 2 ząbki czosnku sól, pieprz Uwielbiam sałatki warstwowe. Tym razem zaproponuję efektowną, kolorową sałatkę warstwową z kapusty pekińskiej, pomidorów i kurczaka, uzupełnioną sosem czosnkowo-majonezowym. Kilka niepozornych składników, a efekt naprawdę wspaniały – szczególnie, jak mamy możliwość zaserwowania sałatki w przeźroczystej misce. Dzięki(...)Migdały zrumienić na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu). Przygotować sos czosnkowy. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Następnie ułożyć kolejno w szklanym naczyniu: 1. kapustę 2. pomidory 3. pierś z kurczaka 4. ser feta 5. sos czosnkowy 6. płatki migdałowe Odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Inspiracja: Kuchnia Broni linkwithin
Świat Domowej Kuchni