danie zawiera w sobie sporą dawkę imbiru i czosnku, które naturalnie wzmacniają odporność. Zadbajmy o siebie dbać podczas wiosennego przesilenia :) SKŁADNIKI: 2 podudzia z kurczaka 12 pomidorków koktajlowych 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 5 cm korzenia imbiru 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej 1 limonka 1-2 ostre papryczki 2 l bulionu 1 łyżka cukru 1 łyżka sosu rybnego(...)drobną kostkę. Papryczki kroimy w cienkie krążki, w zależności od pożądanej ostrości - usuwamy pestki i białe błonki lub nie. W dużym garnku podsmażamy czosnek i imbir przez niecałą minutę. Następnie dodajemy paprykę oraz kurczaka i smażymy jeszcze przez chwilę, do momentu, aż mięso się zamknie z każdej strony. Zalewamy wszystko podgrzanym bulionem i gotujemy zupę pod przykryciem przez
Kuchnia od dwojgapodany z ananasem i makaronem chow - mein pozwoli na chwilę przenieść się w przestrzeni i zakosztować azjatyckiej kuchni. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 4 szalotek, 3 ząbków czosnku, 7 łyżek sosu sojowego jasnego, 1 puszki (350 gram) ananasa, 2 łyżek oleju słonecznikowego, 2 łyżek oleju sezamowego, 3 łyżek nasion sezamu, 400 gram makaronu chow - mein(...)oraz 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość umieściłem na dużym ogniu i smażyłem przez około minutę uważając, aby czosnek nie przypalił się, gdyż w takim wypadku danie mogłoby stać się gorzkie. Po tym czasie dodałem do woka wcześniej zamarynowanego kurczaka i smażyłem przez kolejnych siedem minut, aby kawałki mięsa kurczaka były całkowicie ścięte na powierzchni. Ananasa odsączyłem z zalewy
Wyprawy kulinarnejajka 10 pomidorków koktajlowych podwójna pierś z kurczaka olej przyprawa gyros sól Składniki sosu czosnkowego: łyżka majonezu 250 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 6 ząbków czosnków sól, pieprz Pierś z kurczaka opłukać, pokroić na kwadraciki. Posypać przyprawą gyros, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Ostudzić. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić
Konrad Gotujeskładników potrawki. Żółty ser ścieram na tarce o średnich oczkach. Umyte pieczarki kroję w cienkie pół plasterki . Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek kroję w drobniutką kostkę i dodaję do cebuli. Końcowe przygotowanie potrawki z piersi kurczaka: Jeżeli mamy wystarczająco dużą patelnię to całość możemy przygotować na patelni a jeżeli nam się nie mieści to możemy przygotować w rondlu(...)rozgrzanym oleju na patelni podsmażam czosnek z cebulą tak żeby cebula się zeszkliła. Następnie do cebuli dodaję pierś z kurczaka i całość smażę około 10 minut. Teraz do piersi z cebulą dodaję pieczarki i całość smażę (duszę) jeszcze około 10 – 15 minut tak aby mięso stało się miękkie . Gdy smażę składniki przygotuję śmietanę: W około 5 łyżkach zimnej wody rozprowadzam
Uwaga Babcia Gotujerurek makaronu Cannelloni 150 g makaronu Casarecce 1 puszka kukurydzy (285 g) 150 g czerwonej fasoli z puszki 300 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła Sól Pieprz 500 g piersi z kurczaka Przyprawa do kurczaka Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej Ok. 2 szklanki mleka Masło do formy Olej do smażenia Filet z piersi(...)miękkości na rozgrzanej patelni. Makaron Casarecce gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak dusimy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na rozgrzanym maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy szpinak, kurczaka, kukurydzę oraz fasolę. Przygotowanym farszem napełniamy surowe rurki cannelloni. Formę lub naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie masłem. Na dno wykładamy makaron Casarecce, następnie układamy rurki, boki
VioletoweKucharzeniePolędwiczki z kurczaka delikatnością swą zaskakują, a w marynacie winnej z żurawiną nadzwyczaj mi smakują. Kalafior, ser, czosnek w kolorze kremowym jest do czerwonego mięsa dodatkiem wyjątkowym. Składniki: 6 polędwiczek z kurczaka, 4 łyżki sosu chili słodko pikantnego, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, szczypta ostrej papryki mielonej, pieprz czarny świeżo(...)mielony do smaku, sól himalajska do smaku, 50 ml wytrawnego wina czerwonego, 2 łyżki ketchupu pikantnego, 3 łyżki żurawiny, ser camembert, ¼ kalafiora, główka czosnku przekrojony na połowę, 2 papryki peperoni czereśniowe, świeże oregano. Przygotowanie: Marynata do kurczaka: sos chili, mieszamy z 2 łyżkami oleju, papryką ostrą i słodką, winem, ketchupem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy żurawiny
Moniki Smakołykimakaronu ryżowego 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1 pomidor 1/2 szklanki mleka kokosowego 2 łyżeczki garam masali 1/2 piersi z kurczaka 1 szklanka upieczonej i pokrojonej w kostkę dyni 1/2 cukinii 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1/2 szklanki wody/bulionu olej do smażenia Przygotowanie: Zagotować wodę. Makaron wrzucić do dużej miski i zalej wrzątkiem. Po około 10 minutach odcedzić(...)przelać wodą. Cebulę drobno pokroić. Kurczaka pokroić w paski, cukinię w 1/2 plasterki. W blenderze zmiksować ze sobą pomidor, mleko kokosowe, orzechy nerkowca, ząbek czosnku. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i kurczaka. Po kilku minutach dodać cukinię. Następnie dodać zmiksowany krem orzechowo – kokosowy i wodę. Posolić i popieprzyć. Odparować nadmiar płynu. Spróbować. Na talerz wyłożyć makaron
Jaglusiafileta z kurczaka 500g brokułu 150g makaronu ryżowego 1 puszka mieszanki warzywnej: kukurydzy z groszkiem 60g ziemnych orzeszków 60 startego żółtego sera 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku suszony tymianek przyprawa do kurczaka sól pieprz 3 łyżki oleju kokosowego masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego Wykonanie: 1. Fileta umyć, pokroić w kostkę, oprószyć tymiankiem, przyprawą do kurczaka i odstawić
Szalona Kuchnia Ewelinyskładników sprawia, że powstaje nam pyszny i sycący obiad. Aromatyczny kurczak, chrupiące warzywa, słonawy ser i smaczna kasza - rewelacja! 1 filet z piersi kurczaka 2 papirusy do kurczaka z ziołami i czosnkiem 0,5 szklanki kaszy jaglanej Sól Pieprz 1 ogórek 5 rzodkiewek ½ czerwonej papryki 100 g sera feta Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na sitku. Do garnka wlewamy
VioletoweKucharzeniesiebie wersja okrojona tylko frytki z salatką. Składniki: 500 gram ziemniaków 3 łyżki oleju przyprawa do ziemniaków gotowa mieszanka szczypta chilli pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka Sos czosnkowy: 2 ząbki czosnku 2 łyzki smietany 2 łyzki majonezu(...)kurczaka kroimy na 3 dość cienkie filety (w zalezności od grubości filetów), a następnie w paski...posypujemy przyprawą do kurczaka bądź swoją ulubioną mieszanką przypraw i smażymy Sos czosnkowy: majonez mieszamy ze śmietaną bądź jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez wyciskacz czosnek i dodajemy do majonezu, doprawiamy do smaku
NaKońcuJęzykaśmietanowy o wyraźnym smaku sera pleśniowego , ulubiony makaron i duża ilość natki pietruszki, czegoż chcieć więcej? Składniki: 30 dag makaronu spaghetti ½ kg mięsa z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka słodkiej śmietanki 18% 100 g sera z przerostem niebieskiej pleśni Pęczek natki pietruszki 1 łyżka ziołowej mieszanki Sól do smaku Pieprz biały do smaku(...)łyżki oliwy Sposób przygotowania: Mięso kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć ulubioną ziołową mieszanką, oraz solą i białym pieprzem do smaku, dodać posiekaną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą, przesmażyć 15 minut, mieszając od czasu do czasu, gdy mięso będzie miękkie, zalać słodką śmietaną, dodać pokruszony ser pleśniowy, mieszać do rozpuszczenia, zagotować., zestawić
Wanilia i Kardamonsmakował szczególnie fanom kuchni chińskiej, wietnamskiej czy indyjskiej. Zapraszam. Składniki: 6 udek z kurczaka bez kości (ewentualnie 1 pierś z kurczaka) 1 spora zielona cukinia 3 papryki (żółta, pomarańczowa, zielona) 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 paczki ryżu tricolor 1 limonka kolorowy pieprz (młynek) sól himalajska (młynek) oliwa z oliwek (do smażenia) listki świeżego tymianku(...)obrać ze skóry (ja to robię za pomocą piekarnika - jeśli chcecie poradę jak to zrobić - dajcie znać). Pokroić na cienkie paski. Udka z kurczaka umyć, następnie pokroić w cienkie paski. Obrać cebulę i czosnek, cebulę posiekać w piórka, czosnek w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso, cebulę i czosnek - podsmażyć. Dodać sól oraz pieprz. Kolejno dodać
Garniec Magaliepikanterii. Porcja przygotowana prze zemnie jest przeznaczona na 4 osoby. Składniki: 4 żółte papryki - pokrojone w kostkę 3 duże cebule - pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę 2 szklanki ryżu pierś z kurczaka- pokrojona w kostkę natka pietruszki sól pieprz odrobina ziół prowansalskich 4 stołowe łyżki curry + 1 łyżka wsypana do gotującego się ryżu odrobina ostrej papryki(...)Wykonanie: Cebulę i paprykę wraz z solą i pieprzem dusić przez dłuższy czas na minimalnej ilości oleju (można podlewać później wodą). Pod koniec duszenia dodać zmielony czosnek. Na osobnej patelni usmażyć piersi z kurczaka pod koniec smażenia dodać zioła prowansalskie curry oraz pieprz, sól i paprykę w proszku, smażyć aż wszystko sobą "przejdzie". W osolonej wodzie ugotować 2 szklanki
PychotkaaaWartość kaloryczna: Składniki: 1 batat (200g) 100g piersi z kurczaka 50g kukurydzy knserwowej 200g szpinaku świeżego/mrożonego 1 celula 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pierz 1 łyżeczka bazylii czosnek granulowany do smaku 1. Bataty przekroić na pól, doprawić solą i pieprzem do smaku i włożyć do rozgrzanego(...)piekarnika (200'C) i piec przez ok 40min, aż będą miękkie. 2. Między czasie przygotować nadzienie: na rozgrzanej patelni przyrumienić cebulkę, dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i przyprawić bazylią i czosnkiem. 3. Po ok. 5 min dodaj szpinak i kukurydzę. Wszystko dokładnie wymieszaj. 4. Kiedy bataty będą już gotowe, wyjmij je z piekarnika i delikatnie wybierz z nich
FITBUuKJajeczka faszerowane przeważnie robię na Wielkanoc, bo to praktycznie same jajka, dziś też chce wam pokazać jak zrobiłam jajeczka które urozmaiciłam plastrami z piersi z kurczaka i do tego podsmażane buraczki z czosnkiem. Składniki na 4 porcję; jaja 6 szt masło 70 g musztarda sarepska 2 łyżki sól i pieprz do smaku pierś z kurczaka ugotowana w rosole
Różowa kuchnia