przepisie na gulasz kurczak wychodzi miękki i soczysty, a sos dzięki papryce w dwóch postaciach jest bardzo aromatyczny. Jeszcze jeden plus – robi się go naprawdę szybko. Wiele osób(...)rezygnuje z przygotowywania duszonego mięsa z piersi z kurczaka, ponieważ wychodzi ono twarde i suche. Cały szkopuł w tym, że nie lubi ono długiego gotowania, gdyż właśnie to je psuje. Dzięki sztuce z tego przepisu uda się tego uniknąć. Przepis na paprykowany gulasz z kurczaka Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka, 1 papryka w dowolnym kolorze, 2 cebule, 2 ząbki
Kulinarna Polskaekologicznego gospodarstwa. Nie mogłem się oprzeć, aby czegoś z niego nie wyczarować. I proszę, mamy prosty, świeży i oryginalny pomysł na obiad. Czyli ekologiczne spaghetti z kurczakiem, świeżymi szparagami i boczniakami w kremowym sosie z natką pietruszki.Czas przygotowania: 30 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 13,00 złSKŁADNIKI:100 g polędwiczek z piersi kurczaka200 g makaronu spaghetti6 szparagów8 średnich boczniaków2 cebula(...)dodajemy boczniaki i dolewamy wina.W między czasie wstawiamy makaron do gotowania.Szparagi odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do podsmażonych boczniaków i kurczaka. Dolewamy śmietany, doprawiamy solą i pieprzem. Sos redukujemy, aż lekko zgęstnieje. Pod koniec dodajemy starty parmezan i posiekaną natkę pietruszki.Ugotowane spaghetti dodajemy do sosu, mieszamy, wykładamy na talerz i posypujemy starymi płatkami grana
kulinarnyJaszybkie i niewymagające. Smacznego!:) 2 filety z kurczaka małe opakowanie jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz 3 szklanki płatków kukurydzianych 1. Filety z kurczaka kroimy na małe, podłużne kawałki. Płatki kukurydziane przekładamy do worka foliowego, kładziemy na płaskiej powierzchni i kruszymy za pomocą wałka. 2. W misce mieszamy(...)pieprz. Filety nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Każdy z kawałków moczymy w marynacie a następnie obtaczamy w płatkach. 3. Kurczaka układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez około 20-25 minut. Podajemy z ulubionym sosem
Szefowa kuchniDlatego od jakiegoś czasu chodziło za nami żeby go odtworzyć. Udało się! W kilka minut mamy całą miskę gotowego sosu, który sprawdzi się jako dodatek do mięsa czy sałatki. Tym razem nam posłużył jako dodatek do kurczaka w panierce. Pałki z kurczaka i blue cheese Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions(...)kawałki i wrzucamy do miski razem z jogurtem i majonezem. Całość dokładnie miksujemy i tak w prosty i szybki sposób powstaje Blue cheese niczym z McDonald's . Kurczaka możemy podawać z samym sosem lub dodatkowo z zapiekanymi ziemniaczkami. Czas przygotowania: około 1 godz. Zobaczcie również: - zapiekanka ziemniaczana; - burgery z grilla. SMACZNEGO
Związek na patelniDelikatny kurczak i cukinia w "mocnym" sosie z serem gorgonzola. Smakuje zarówno z ryżem jak i makaronem. 200g ryżu 1 filet z kurczaka 1 duża cukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 30% 200 ml śmietany 18% 100g sera gorgonzola sól, pieprz olej 1. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojoną(...)pokrojoną cukinię. Smażymy do momentu aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy czosnek, smażymy jeszcze 1-2 minuty ciągle mieszając. 2. Do kurczaka i warzyw dodajemy obie śmietany i ser. Dusimy do rozpuszczenia sera i momentu aż sos się zagotuje. Jeśli lubimy bardziej intensywny serowy smak, dodajemy więcej gorgonzoli. 3. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem ugotowanym zgodnie
Szefowa kuchniSkładniki:2 piersi z kurczaka,1/2 puszki kukurydzy,2 garści suszonych grzybów,1/2 słoiczka sosu tatarskiego,1 cebula,kilka plasterków żółtego sera,przyprawa do drobiu,kolendra w ziarenkach. Przygotowanie: Piersi kurczaka dokładnie myjemy, rozbijamy i kroimy na kawałki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym(...)użyłam pokrywki od naczynia żaroodpornego). Posypujemy przyprawą do drobiu. Grzyby suszone namoczone wcześniej, kroimy w kostkę i mieszamy z pokrojoną cebulką. Układamy taki farsz na kurczaku. Następnie kolejną warstwę robimy z sosu tatarskiego, posypujemy kukurydzą i przykrywamy żółtym serem. Sypiemy kilka ziarenek kolendry. Zapiekamy około 30-45 minut w 180 stopniach
Aga w kuchnipomysł na imprezę albo na drugie śniadanie do pracy. Tortille nadziane kurczakiem i warzywami w słodko-ostrym sosie z miodu i musztardy. Można je zjeść tuż po przygotowaniu, kiedy kurczak jest jeszcze ciepły albo na zimno. Obie wersje smakują równie dobrze. Składniki: 8 tortilli pierś kurczaka (na marynatę: łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, olej rzepakowy, sól, pieprz) papryka ogórek sałata lodowa(...)Wstawić do lodówki, aby nieco zgęstniał. Z musztardy, miodu i oleju zrobić marynatę. Doprawić solą i pieprzem. Kurczaka pokroić w długie cienkie paski i marynować przez przynajmniej 1 godzinę. Usmażyć (najlepiej na patelni grillowej). Na tortillach ułożyć warzywa pokrojone w paski. Polać sosem musztardowo - miodowym. Założyć boczki i zwinąć każdą tortillę w rulon. Efektownie wygląda, kiedy przekroimy je ukośnie
Kulinarne InspiracjeJeśli lubicie orientalne smaki, to mam dla Was super propozycję! Przepyszna i aromatyczna sałatka tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym. Smakuje świetnie zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Sos sojowy, imbir i kolendra tworzą świetną kompozycję smakową, a wszystko dopełnia sok z limonki . Sałatka tajska z kurczakiem i makaronem 1 filet z kurczaka 100 g makaronu ryżowego(...)świeżej kolendry Przyprawy: pieprz, papryka słodka, papryka ostra, imbir mielony Makaron włóż do miski, zalej wrzątkiem i odstaw. Fileta z kurczaka umyj i pokrój na cienkie kawałki. Włóż na rozgrzaną i posmarowaną oliwą patelnię. Następnie dodaj 3 łyżki sosu sojowego oraz przypraw imbirem, paprykami i pieprzem. Papryki pokrój wzdłuż w cienkie paski, a następnie podziel na mniejsze kawałki. Marchewkę obierz
Przepisy na widelcuktórej pewnie nie potrafiłaby m już żyć :). Tym raz em smaczna i dietetyczna wersja z dodatkiem mąki gryczanej . Naleśniki smażone bez grama tłuszczu, sos na jogurcie z dodatkiem majonezu light, grillowana pierś z kurczaka. Cóż jeszcze mogę dodać, koniecznie wypróbujcie. Mam nadzieję, że Was zachęciłam. Składniki: Naleśniki ( 2 jajka, mleko, mąka pszenna, mąka gryczana 2:1 i szczypta soli ) Farsz(...)praskę czosnek ( ok. 4 ząbki ). Całość doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Na każdy naleśnik nakładamy farsz szpinakowy, kawałki fileta z kurczaka, trochę pokruszonej/pokrojonej fety i łyżkę sosu. Naleśnika składamy z trzech stron. Umieszczamy na chwilę na naleśnikarce lub patelni. Podgrzewamy. Przez podaniem polewamy niewielką ilością sosu. SMACZNEGO. (function
Smaki EwyGrillowany kurczak w curry, podany w azjatyckim sosie. Palce lizać! Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka soku z cytryny, 1 cebula, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka oliwy, sól do smaku. Składniki na sos: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka przyprawy do zup, 1 łyżka soku z cytryny, ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
Tradycyjna Kuchniakurczaka - 1 szt podwójna ogórek zielony - 1 szt papryka czerwona - 0,5 szt papryka żółta - 0,5 szt rukola - 3 garście słonecznik - 2 łyżki przyprawa do kurczaka - 1 łyżka tłuszcz do smażenia SOS oliwa z oliwek - 4 łyżki sok z cytryny - 1 łyżka sól czosnek - 1 ząbek Sposób przygotowania: Rukolę umyć, osączyć na sicie, przełożyć do miski. Piersi(...)minut. Następnie usmażyć na tłuszczu, ostudzić. Papryki umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w grubsze paski. Ogórka obrać, pokroić w słupki. Kurczaka, ogórka i papryki dodać do rukoli, wymieszać. Sos: do słoiczka wlać oliwę, dodać sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, dokładnie wymieszać. Przełożyć sałatkę na talerz lub do salaterki, polać sosem
Kuchnia Danusimakaronem ryżowym. Przepis na zupę tajską Składniki: 4 ząbki czosnku, 3-centymetrowy kawałek imbiru, 2 średnie marchewki, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 2 pojedyncze piersi z kurczaka, puszka mleka kokosowego, sos sojowy, łyżka proszku curry lub tyle samo czerwonej pasty curry, 1 pomidor, świeża pietruszka lub kolendra, sok z połowy cytryny, sól, olej, 100 gramów makarony ryżowego. Zrób tak: imbir(...)wymieszaj, zalej wodą do wysokości 3/4 garnka i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Następnie do zupy dodaj kurczaka pokrojonego w cienkie płatki, wlej mleko kokosowe, wetrzyj pomidora w taki sposób, aby skórka pozostała w ręku (należy ją wyrzucić), wymieszaj, dopraw sosem sojowym i solą, gotuj 3 minuty, dorzuć makaron oraz posiekaną natkę, po trzech kolejnych minutach wyłącz ogień
Kulinarna Polskawyrazisty i intensywny smak, a dodatkowo aromatu nadał mu dodatek białego, wytrawnego wina. Całość smakuje rewelacyjnie, gdyż miękkie i delikatne w smaku pulpety z kurczaka idealnie komponują się z kontrastującym, mocno wyrazistym i ostrym sosem. Danie świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, makaronem czy kopytkami. Składniki: Pulpety: ok. 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 1 jajko 1 mała cebula
Kuchnia MagdaLenywyrazisty i intensywny smak, a dodatkowo aromatu nadał mu dodatek białego, wytrawnego wina. Całość smakuje rewelacyjnie, gdyż miękkie i delikatne w smaku pulpety z kurczaka idealnie komponują się z kontrastującym, mocno wyrazistym i ostrym sosem. Danie świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, makaronem czy kopytkami. Składniki: Pulpety: ok. 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 1 jajko 1 mała cebula
Kuchnia MagdaLenygroszku (nie z puszki), mała marchewka, kawałek kapusty pekińskiej (3-4 cm fragment główki), płaska łyżeczka sproszkowanej kurkumy, papryczka chilli (ilość według upodobań), sos sojowy, ewentualnie sól, olej, 1 jajko. Jak zrobić ryż smażony z kurczakiem? Ryż ugotuj na sypko, jeśli sprawia ci to problem, możesz użyć ryżu(...)parabolicznego. Smażenie będzie odbywać się metodą stir fry , to krótka obróbka w wysokiej temperaturze, wszystkie składniki muszą zostać przygotowane przed włączeniem ognia. A więc pierś z kurczaka pokrój w cienkie płatki, skrop sosem sojowym, wymieszaj i odłóż. Czosnek i imbir drobno posiekaj, następnie rozetrzyj z odrobiną soli za pomocą widelca. Cebulę i marchewkę pokrój w kostkę, kapustę w małe kawałki
Kulinarna Polska