Shoarma z grillowanego kurczaka. Shoarma z kurczaka z grilla - niesamowicie pyszne danie, które zrobisz w mgnieniu oka. Prosty i pyszny przepis na Shoarmę (Shawarmę) z grillowanego kurczaka - potrawa pełna bliskowschodnich smaków. Przygotowanie kurczaka zaczyna się od aromatycznej marynaty Shoarma (lub Shawarma), wykonanej z mieszanki bliskowschodnich przypraw, dzięki którym danie to zawdzięcza swój niezwykły(...)pokochacie tego grillowanego kurczaka. Do przygotowania Shoarmy można użyć filetu z kurczaka, pokrojonego w równej wielkości kawałki i tak jak na zdjęciu grillować w postaci szaszłyków. Świetnie sprawdzą się także podudzia kurczaka bez kości i skóry, a nawet wieprzowina, zgrillowana również w formie szaszłyków. Kurczak Shoarma z grilla Shoarma z grillowanego kurczaka - przepyszne dodatki
Moja Książka KucharskaDzisiaj sałatka, która zyskuje swoją wyjąkowość poprzez pysznego chrupiącego, a zarazem soczystego kurczaka i mój ulubiony gęsty i wyrazisty w smaku sos :D Jeśli lubisz sałatki, a pewnie tak, spróbuj koniecznie mojej propozycji :) Składniki (4 porcje): Kurczak: 500 g kurczaka 100 g chipsów (dowolny smak, u mnie paprykowe) 2 jajka 100 ml mleka (można zastąpić piwem, wtedy nie dodawać(...)złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Sos: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Na talerzu układać sałatę, pomidorki, pokrojonego kurczaka, cząstki pomarańczy, mozarellę, oliwki, posypać migdałami i grzankami. Na samym końcu polać sosem i odrazu podawać. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniMięso z kurczaka kroimy w średniej wielkości kawałki *** *** Fileta oprószamy solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą *** *** Mięso obsmażamy partiami na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju *** *** Kurczaka smażymy z dwóch stron do momentu, aż straci surowy kolor. Podsmażone mięso przekładamy do garnka lub na wysoką patelnię *** *** Do tłuszczu który pozostał po smażeniu kurczaka dokładamy łyżkę masła. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę(...)wodą *** *** Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez kilka minut, aby zredukować ilość płynu *** *** Do śmietanki dodajemy 2-3 łyżki gorącego sosu z patelni, mieszamy i całość wlewamy do potrawy, mieszamy *** *** Dusimy często mieszając, aż sos zgęstnieje. Jeśli chcemy aby sos był bardzo gęsty, możemy dodatkowo zaciągnąć go mąką wymieszaną z niewielką ilością wody (około 1/4 szklanki) – należy wlać roztwór
Blog z Apetytemktóra urozmaici Twój codzienny jadłospis i zaskoczy gości. Składniki: pierś z kurczaka boczek w plastrach mix sałat pomidorki koktajlowe ser feta cebula czerwona przyprawy Sos śmietana majonez czosnek zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawy i usmażyć. Plastry boczku ułożyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i smażyć z obu stron(...)staną się rumiane i chrupiące. Przygotować sos: czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami. W salaterce rozłożyć umytą i osuszoną sałatę, dodać usmażonego kurczaka, pokrojone pomidorki, cebulę, ser feta + sos. Wszystko wymieszać a na wierzch ułożyć kilka plastrów usmażonego boczku. Autor przepisu: Elwira Popiel Artykuł Sałatka z boczkiem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisygotować tak długo, aż sos zredukuje się do połowy. W między czasie obrać i pokroić w większą kostkę warzywa. Dodać je na patelnie i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Na końcu dodać olej sezamowy, sos sojowy i gotować (bez przykrycia), do czasu aż sos będzie gęsty. Całość skropić sokiem z limonki i posypać koperkiem. Kurczaka podawać z ryżem(...)proszku, olej kokosowy oraz czosnek. 2. Przyprawy podsmażyć na patelni 3. Dodać pokrojonego kurczaka 4. Lekko podsmażyć mięso 5. Kurczaka zalać mleczkiem kokosowym 6. Zredukować całość o połowę 7. Dodać pokrojone warzywa 8. Wymieszać całość i dusić pod przykryciem przez 5 minut 9. Dodać sos sojowy 10. Dodać olej sezamowy 11. Dodać posiekany koperek oraz sok z limonki 12. Wymieszać
KuchniaWeDwoje.plDziś propozycja dla wielbicieli japońskich smaków. Kurczak z makaronem i sosem teriyaki . Danie jest pyszne, sycące i naprawdę proste w przygotowaniu, a ten wspaniały aromatyczny sos… ja go uwielbiam. Podstawą kuchni japońskiej są właśnie przyprawy. Ale w przeciwieństwie do wielu innych krajów Japończycy wyznają zasadę, według której nie należy „zabijać” oryginalnego smaku dania. Przyprawy mają podkreślić jego(...)małej ilości oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i całość podsmażamy, co jakiś czas mieszając. Gotujemy wodę, odmierzamy 280 ml. Otwieramy wieczko dania JAPOŃSKI KURCZAK TERIYAKI OYAKATA, wyjmujemy saszetkę z sosem. Następnie zalewamy makaron wrzącą wodą. Przykrywamy kubek plastikowym wieczkiem i pozostawiamy na 3 minuty. Po tym czasie odlewamy wodę przez otwory w wieczku. Tak przygotowany makaron wykładamy
Słodkie okruszkiDzisiaj proponuję proste szaszłyki z kurczakiem, boczkiem, czerwoną papryką i cebulką. Zamarynowane w aromatycznych przyprawach będą wyśmienite. Do szaszłyków będzie pasował np. sos tatarski , czosnkowy lub raita Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka około 100 g boczku 4 małe czerwone cebulki 1 czerwona papryka 5 łyżek oliwy z oliwek(...)łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżka słodkiej papryki szczypta chili 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki tymianku sól Dodatkowo: patyczki do szaszłyków ulubiony sos Przygotowanie: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać pokrojony boczek i pokrojoną w plastry cebulkę. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić i również włożyć do miski
Oryginalny smakMiałam pyszny miodek wiec pomysł na kurczaka :) Szybko prosto a smakuje :) SKŁADNIKI: 6 kawałków kurczaka 1200ml piwa jasnego 4-5 łyżki miodu wielokwiatowego firmy HUZAR 2 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki soli 2 łyżki ziół prowansalskich WYKONANIE: 1. Mięso natrzeć solą i ziołami, odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc. 2. W garnku umieścić piwo(...)miód, cukier, sos sojowy - gotować do momentu aż zacznie się karmelizować. 3. Mięso umieścić w pojemniku żaroodpornym, piec około 40 minut w temp. 180*, po tym czasie wyjąć kurczaka zalać przygotowanym sosem, piec do miękkości około 70minut
Dziś Ja gotujeprzygotowany kurczak sprawdzi się zarówno na obiad w towarzystwie ziemniaków i surówek, jak i na przyjęciu w towarzystwie domowego sosu czosnkowego. Polecam Wam przygotować od razu większą ilość Pyszny, prosty przepis na kurczaka. W składnikach i wykonaniu od razu zaznaczyłam, że kurczaka można przygotować w ten sposób w dwóch wersjach(...)pikantnej i łagodnej. Wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych. Spróbujcie. Polecam Wam też inne przepisy obiadowe, jak: Spaghetti z polędwicą wiejską i pomidorkami Piersi z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym Prosty bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą i suszonymi grzybami Ziemniaki z piekarnika Składniki: około 470 g filetów z kurczaka lub polędwiczek 0,5 łyżeczki soli
Słodkie okruszkiKURCZAKIEM I RYŻEM Składniki: ok 20 arkuszy papieru ryżowego – dużą ilość papieru w świetnej cenie znajdziecie tutaj 1 szkl ryżu jaśminowego suchego sól himalajska 1 pierś kurczaka pieprz przyprawa pięć smaków chińska lub przyprawa curry olej 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 2 liście kapusty pekińskiej lub kapusty białej 1 papryka sezam Jak zrobić sajgonki z kurczakiem i warzywami(...)wolnym ogniu pod przykryciem. Studzimy. Następnie kurczaka kroimy w paski, oprószamy solą, pieprzem i przyprawą curry. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy paski kurczaka i smażymy az stracą surowość. Kurczaka przekładamy na talerz. Potem przygotowujemy warzywa. Marchew, selera, paprykę i kapustę kroimy w cienkie paseczki tzw zapałkę. Na patelnię na której smażył się kurczak wlewamy trochę oleju, wrzucamy warzywa. Oprószamy
Dorota Smakujeupieczonych winogron i pieczonego kurczaka powstaje pyszny, lekki sos, który dodatkowo aromatyzują upieczone szalotki. Po prostu pycha! Czas : 45 minut Poziom trudności : Łatwy Liczba porcji: 2 duże Są takie dni, kiedy człowiek nie ma pomysłu, czasu i ochoty na robienie niedzielnego obiadu, a z drugiej strony odczuwa psychologiczną presję, że w niedzielę godziłoby się podać coś specjalnego. Jest(...)owocach kurczaka. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40 minut lub dłużej (w zależności od wielkości udek), do momentu aż sos wypływający z przekłutego nożem mięsa będzie przezroczysty. Podawaj z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Artykuł Niedzielny obiad: Kurczak z pieczonymi winogronami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzmamy niekonwencjonalny i szybki pomysł na obiad. Uwielbiam kulinarne nowości i połączenia, które dodatkowo są zdrowe i pyszne. Składniki: 100g makaronu spaghetti Lubella 1 oscypek 1 pierś kurczaka 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego Świeżo zmielony pieprz 1 łyżeczka miodu (u mnie lawendowy) Olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Kurczaka
CzarnawisienkaPieczarki w kremowym sosie parmezanowym – to idealny dodatek do makaronów, czy ryżu. Sprawdzi się również idealnie jako sos do smażonej/pieczonej piersi z kurczaka i nie tylko! Polecam go jako dodatek do dań na wszelkie imprezy – gościom na pewno zasmakuje ;) Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę – przepisy @media (min-width:800px){ .ads-right(...)ponownie wymieszać. Podusić całość jeszcze przez 1-2 minuty. Zestawić z palnika. Takie pieczarki to idealny dodatek do makaronów, czy ryżu. Sprawdzą się również idealnie jako sos do smażonej/pieczonej piersi z kurczaka i nie tylko! Smacznego! Może zainteresujesz się również innymi przepisami: Sos pieczarkowy Sos kurkowy Pieczarki w aromatycznym sosie Polecam przejrzeć również inne przepisy z pieczarkami: Pieczarki – przepisy
Kulinarne Przebojesuszone wkładamy do wysokiej miseczki z zalewą i miksujemy na gładką masę. Dodajemy śmietanę, sól i pieprz. Mieszamy. 1/3 sosu smarujemy naczynie żaroodporne, na które wykładamy kurczaka. na mięso wylewamy pozostały sos i kroimy w plastry ser mozzarellą wraz z posiekana bazylią. Pomidorki kroimy na pół i wykładamy na przygotowanego kurczaka. Całośc wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni
ChilliJemy