Udka Bumerang Delikatne mięso z kurczaka, owinięte w aromatycznym boczku, zanurzone w pysznym sosie pieczarkowym, to moja propozycja na dzisiejszy obiad. Składniki: · 5 udek z kurczaka · 10 plastrów boczku parzonego · Przyprawa do kurczaka staropolska · Sól(...)pieczarek · Sos w paczce pieczarkowy · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Udka myjemy i przecinamy na połowę, doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka 2. Każdy kawałek mięsa uwijamy boczkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 3. Pieczemy 35 minut
Kulinarna Chwilagarnka i podgrzewamy na niewielkim ogniu, solimy i dodajemy jogurt. Dokładnie mieszamy. W takiej postaci sos podajemy na ciepło do mięs, np. smażonej czy pieczonej piersi z kurczaka. Po wystudzeniu do sosu można dodać majonez w proporcji: 3 łyżki sosu + 2 łyżki majonezu. W takim wydaniu podajemy do jajek ugotowanych na twardo. Znakomicie również sprawdza się w wiosennej sałatce
Kulinarne przemysleniaorzechów nerkowca 1 gruszka 1 opakowanie mozzarelli w kulkach 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz świeżo mielony kilka gałązek świeżego tymianku sos musztardowo-miodowy Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski i marynujemy w kurkumie, świeżym tymianku, soli i oliwie z oliwek. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny(...)Gruszkę kroimy w kostkę, a kulki mozzarelli na ćwiartki. Na sałacie układamy gruszkę, kurczaka i kulki mozzarelli. Całość posypujemy prażonymi nerkowcami, a tuż przed podaniem polewamy sosem musztardowo-miodowym . Sałatkę z mozzarellą, kurczakiem i prażonymi nerkowcami podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznym składnikiem tej sałatki są orzechy nerkowca. Pochodzą z Ameryki Południowej i mają wiele witamin, minerałów i działają prozdrowotnie
My Chcemy Jeśćtego smak i nazwa bardzo kojarzą mi się z wakacjami. Pomyślałam więc, że na początek wakacji, będzie idealne! :) Składniki: Mięso 2 duże filety z kurczaka czosnek granulowany rozmaryn sól pieprz Sos: 2 cebule 1,5kg pomidorów (lub gdy jesteśmy nie w sezonie- 800g pomidorów z puszki, bez skórki) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml bulionu drobiowego(...)cebuli. Jeśli używacie pomidorów z puszki postępujecie tak samo tylko bez sparzania i obierania ;) Następnie dodajemy bulion, cukier, oregano i koncentrat pomidorowy. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku. Kurczaka obsmażamy na patelni, a następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub blasze. Zalewamy sosem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut, pod przykryciem
Czerwona Porzeczkarewelacyjne rozwiązanie na letnie upały. Przygotowana przeze mnie sałatka jest sama w sobie na tyle bogata w składniki, że nie wymaga podawania jej z pieczywem. Kurczak, czerwony ryż, warzywa i sos ziołowy tworzą pyszną i wykwintną sałatkę, której trudno się oprzeć. Koniecznie spróbujcie! Na pewno Wam zasmakuje. SKŁADNIKI 350 g piersi z kurczaka 2 łyżki oliwy 200 g czerwonego(...)drobno posiekać. Do miseczki wlać jogurt naturalny, śmietanę, dodać łyżeczkę ulubionej mieszanki ziół sałatkowych, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekane zioła. Sos dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Ostudzony ryż i kurczaka wraz z oliwą dodać do miski z warzywami, delikatnie wymieszać, polać gotowym sosem ziołowym i ponownie wymieszać. Podawać od razu. #MyVictorinox
Passions hobbies lifebyła za gęsta) i dokładnie rozmieszałam w niej łyżkę mąki. Wlałam do powstałego sosu i dokładnie rozprowadziłam. Gotowałam jeszcze 5 minut. Doprawiłam do smaku i gotowe :) Wyszedł kurczak w pysznym sosie pieczarkowym. Podałam z makaronem (bo miałam go sporo w lodówce z poprzedniego dnia
kuchnia doskiimbiru (dałam mielony – 2 łyżeczki) - ¾ szklanki orzeszków ziemnych niesolonych - 2 ostre papryczki chilli - 1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu syczuańskiego - olej arachidowy do smażenia Marynata do kurczaka: - 2 łyżki jasnego sosu sojowego - 1 łyżka wina ryżowego (lub octu ryżowego) - ½ łyżeczki soli morskiej - 1 łyżka wody - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dałam kukurydzianą) Sos: - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego - 1 łyżka(...)ścieramy). Zmniejszamy temperaturę pod wokiem, dodajemy papryki, cebulę i orzeszki – cały czas mieszamy ok. 1 minutę. Całość zalewamy przygotowanym sosem i mieszamy do chwili, aż zgęstnieje i pokryje składniki potrawy. Odstawiamy, posypujemy posiekaną dymką i szczypiorkiem. Podajemy z ryżem. Kurczak Gong Bao - sekretem tego dania jest niezwykła kruchość i soczystość mięsa uzyskana dzięki marynacie (obowiązkowy dodatek mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
mojewypiekiinietylkokońcu niedziela , więc czasem trzeba, tradycji dać upust ) , a mięsa z rosołu ,normalnie u mnie nikt nie tyka , więc czemu nie .. był też ryż z białym sosem..mniam Składniki : Kurczak z rosołu ( gotowane kawałki mięsa , można bez skóry ) około 3-4 szklanki rosołu 1 mała paczka rodzynek ( 200 g ) 1/2 kostki masła 1 łyżka oleju sól do smaku 2 łyżki(...)mąkę , jak połączy się w ładną kremową zasmażkę , przelewamy do kurczaka , delikatnie mieszając ,żeby nie powstały grudy , dolewamy także natychmiast, śmietanę ( nadal ,ciągle , delikatnie mieszając ) , doprawiamy solą, cukrem i cytryną ( tu możecie spróbować i zwiększyć ilość cukru lub cytryny , jak Wam bardziej pasuje, kwestia gustu ) . Doprowadzamy do wrzenia , jeśli sos, jest zbyt gęsty , dodajcie więcej rosołu . Cały proces, trzeba wykonać
Ogrodnik w podróżykawałka imbiru 3-4 ząbki czosnku łyżka ostrej pasty curry 3 łyżki sosu sojowego 1 szt. cebuli łyżka koncentratu pomidorowego olej sól ryż Pierś z kurczaka pokroiłam na małe kawałki. Posoliłam,dodałam starty imbir,sos sojowy i polałam odrobiną oleju. Wymieszałam i odstawiłam kurczaka aby przeszedł smakiem przypraw. W głębokim, żeliwnym garnku podsmażyłam na oleju pokrojoną drobno cebulę. Powinna(...)cebulą a pod koniec smażenia dołożyłam starte ząbki czosnku. Wsypałam wiórki kokosowe, które oprócz smaku zagęszczą nam sos. Wlałam mleczko kokosowe i chwilę podgotowałam. Świeżego ananasa obrałam i pokroiłam w kostkę. Wrzuciłam go do garnka. Wymieszałam i chwilę poddusiłam. Gdy kurczak był już miękki wlałam jogurt naturalny. Najlepiej jeśli użyjecie gęstego greckiego. Można go zastąpić śmietaną jogurtową
potrawyregionalnecytryny Wykonanie:Jogurt mieszamy ze śmietaną. Dodajemy wszystkie przyprawy I sok z cytryny. Mieszamy. Wkładamy piersi z kurczaka do marynaty. Przykrywamy szczelnie miskę I wkładamy do lodówki na min 3 h, a najlepiej na całą noc. Składniki na sos tikka:30 gr masła2 ząbki czosnku1/2 łyżeczki chilli2 łyżeczki kminku1/2 łyżeczki solipieprz1 puszka posiekanych pomidorów300-400 ml śmietany Wykonanie(...)kminek , smażymy ok 2 min. Dodajemy pomidory I śmietanę, zmniejszamy gaz I pod przykryciem gotujemy 10 min.Wyciągamy kurczaka , grilujemy ok 4 min.Zgrilowanego kurczaka , kroimy na mniejsze kawałki I wrzucamy do sosu. Dusimy 3-5 mini Obiad gotowy. Kurczaka podajemy z ryzem .Zyczę smacznego
Smaki Edytylekko zmodyfikowałam, np. w oryginalnym przepisie nie ma w ogóle kukurydzy, a zamiast szczypiorku dodajemy por. Chop suey to pomysł na chińskie danie - połączenie piersi kurczaka, kiełków fasoli mung, kukurydzy i lekko zagęszczonego sojowego sosu. Poniższe danie najlepiej smakuje z ryżem basmati. Składniki na 4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka 0,5 l wywaru warzywnego (lub rosołu(...)Pokroić na cienkie paseczki. Do szklanki wlać 3 łyżki sosu sojowego oraz dodać 2 łyżeczki brązowego cukru. Całość połączyć ze sobą, tj. cukier musi rozpuścić się w sosie sojowym. Pokrojone piersi z kurczaka przełożyć do miski i zalać przygotowanym sojowym. Mięso wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. W międzyczasie cebulę dymkę umyć i pokroić na mniejsze kawałki
Ugotowaćprzepis na Sałatkę śmieciową Składniki: ok. 400 g piersi z kurczaka 1 łyżka ulubionej musztardy 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy opakowanie szpinaku baby owoc granatu grubo zmielony pieprz sól Sałatka z miodowo-musztardowym kurczakiem i granatem – przepis Przygotuj marynatę do kurczaka. W tym celu wymieszaj ze sobą olej, musztardę oraz miód(...)następnie ułóż w ozdobnej salaterce. Dobrze rozgrzej patelnię, mięso odsącz z nadmiaru marynaty i smaż z obu stron do zarumienienia. W razie potrzeby dopraw solą. Gotowego kurczaka wykładaj na szpinak wraz z odrobiną sosu. Na koniec całość posyp pestkami z granatu. Smacznego! Artykuł Sałatka z miodowo-musztardowym kurczakiem i granatem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Potrzebujemy: 3 piersi z kurczaka 500 g pieczarek dużą śmietanę do zup i sosów pół cebuli sól, pieprz i majeranek Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i na patelnię z lekko rozgrzanym olejem :) W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę, a pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w paseczki. Kurczaka smażymy tak aby się nie zarumienił
Kolejny blog o gotowaniu