lubicie zbyt ostrych dań pęczek dymki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 ząbki czosnku kawałek startego świeżego korzenia imbiru podwójna pierś z kurczaka (około 200g) 2 garście rodzynek Przygotowanie: Do miksera wrzucić wszystkie składniki sosu: obrane i pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, garść kolendry, 2 garście mięty (zostawić kilka listków do przybrania), jogurt, crame fraiche, papryczki(...)imbir. Wszystko dokładnie zmiksować na w miarę jednolitą masę. Rozgrzać patelnie i przesmażyć na niej zmiksowaną masę. Po chwili dodać pokrojonego w niewielką kostkę kurczaka, wymieszać, aby mięso pokryło się sosem i dusić kilkanaście minut aż kurczak będzie usmażony. Dodać rodzynki i pozostałą część kolendry, wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Podawać natychmiast z chlebkiem nan lub ryżem
Codzienne Gotowanieprawdę została ona wymyślona w Wielkiej Brytanii (najprawdopodobniej) w Glasgow pod koniec lat 60. XX. Tikka masala to kawałki soczystego, marynowanego w jogurcie i przyprawie garam masala kurczaka podawane w aromatycznym sosie pomidorowym. Print Tikka masala Course Danie główne Cuisine Hinduska Ingredients 1 podwójna pierś z kurczaka 250 g jogurtu typu greckiego 400 g passaty 3 łyżeczki czerwonej pasty curry(...)się. Wlewamy na patelnię kurczaka wraz zz marynatą i dodajemy pastę curry i smażymy do czasu aż kurczak nie będzie surowy. Dodajemy passatę i po około 5 minutach wlewamy śmietankę. Następnie dusimy koło 10 minut na małym ogniu. Dodajemy wymieszane przyprawy, mieszamy i dusimy kolejne 10 minut. Jeśli potrawa będzie za mało słona dodajemy sos sojowy. Podawać posypame liśćmi kolendry
PanGotujeświętach wszyscy chyba cierpimy na przejedzenie i przesyt wszelkiego tradycyjnego jadła. Jasne, każdy je lubi, no ale ile można? Proponuję dzisiaj zatem lekkiego kurczaka w przepysznym słodkawym sosie o smakach typowych dla kuchni marokańskiej, podanego z kaszą kuskus i pieczonym bakłażanem.Do przygotowania dania użyłem:500 gram filetów z piersi z kurczaka,1 szklanki kaszy kuskus,50 gram płatków migdałowych(...)dwoma szklankami wrzątku i odstawiłem na 5 minut. Po tym czasie na talerze wyłożyłem połówki upieczonego bakłażana, a obok niego kaszę kuskus. Na kaszy ułożyłem kawałki kurczaka i polałem je powstałym na patelni sosem. Danie udekorowałem pozostałymi płatkami migdałów oraz świeżą natką kolendry
Wyprawy kulinarneoctem ryżowym, sosem sojowym oraz miodem. Wyśmienita nie tylko jako samodzielne i lekkie danie na obiad albo kolację. Fasolka świetnie wypada podana z makaronem ryżowym oraz wołowiną albo kurczakiem marynowanym w sosie sojowym, z jajkami sadzonymi lub mleczkiem kokosowym. Zobaczcie wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku fasolki szparagowej na sposób Tajski. Korzystajcie z przepisu(...)wsypać fasolkę szparagową oraz brukselkę. Smażyć kilka minut. Na koniec dodać posiekaną kolendrę, doprawić do smaku sokiem z limonki oraz jasnym sosem sojowym. Propozycja podania fasolki szparagowej po Tajsku: jako samodzielne danie lub z makaronem ryżowym, wołowiną, kurczakiem albo krewetkami. A także z jajkiem sadzonym i mleczkiem kokosowym. Smacznego :) Chrupiąca, ognista fasolka szparagowa po Tajsku. Fasolka szparagowa
Moja Książka Kucharskarodzaje- spaghetti, fettuccine, noodles i rice). Diet- food nie ma konkretnego smaku, ale doskonale łączy się z sosami i wchłania smak przypraw. Doskonale smakują z sosami jogurtowymi, z dodatkiem piersi z kurczaka, tuńczyka, łososia i z warzywami. Po krótkim przedstawieniu Wam naszego nowego, godnego polecenia (dietetycznego) odkrycia, czas na kilka pomysłów od nas na przygotowanie tych makaronów(...)Makaron diet-food spaghetti w sosie jogurtowo- brokułowym z czosnkiem, kurkumą i piersią z kurczaka ze smażonymi pomidorkami koktajlowymi i prażonym słonecznikiem Makaron diet-food fettucini w sosie śmietanowo-pomidorowym z pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem, słodką papryką, świeżym cząbrem i natką pietruszki Makaron diet-food noodle w domowym sosie słodko-kwaśnym z kukurydzą, ananasem, pomidorami, czosnkiem, papryką, cebulą i pieprzem
Symfonia Smakówposmakować ( w tym zapachu chyba cały jego urok). Polecam. RYŻ JAŚMINOWY Z KURCZAKIEM NA SPOSÓB TAJSKI Składniki: 100 g ryżu jaśminowego 1 jajko 2 szalotki 1/2 filetu z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy al dente. Szalotki kroimy w pióra i podsmażamy na oleju,a kiedy się zeszklą dodajemy jajko(...)smażymy aż się zetnie. Jajko z szalotką odkładamy na bok patelni, albo talerz. Na olej wrzucamy filet kurczaka pokrojony w małe kawałki. Kiedy kurczak będzie usmażony dodajemy ugotowany ryż oraz jajko z szalotką. Całość polewamy wymieszanymi sosami (sojowy + ostrygowy) mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły. Podajemy posypane dymką lub bazylią tajską. przepis wg. D.Ładochy
Bon appetit mon amiegościach. Przepis na sałatkę warstwową z kurczakiem i ananasem jest bardzo prosty, a składniki łatwo dostępne i niedrogie. Kurczak z ananasem idealnie łączy się z pozostałymi składnikami i nadaje sałatce wyjątkowego charakteru. Polecam wypróbować! SAŁATKA WARSTWOWA Z KURCZAKIEM I ANANASEM PRZEPIS Składniki 1 słoiczek selera konserwowego (320 g) 500 g fileta z kurczaka 4 jajka 1 średni por 4 plastry(...)zalewy 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól pieprz Przygotowanie 1. Fileta z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą do kurczaka, papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Usmażyć na odrobinie tłuszczu na złoty kolor. 2. Jajka ugotować
Alle Dobre!kanapki z bagietki. Mam nadzieję, że coś wpadnie Wam w oko Sałatki: Warstwowa sałatka tuńczykowa Sałatka z tortellini i kurczakiem Sałatka z tortellini i ananasem Sałatka z pieczarkami, kurczakiem, serem, jajkiem i kukurydzą Sałatka Szynkowa siostry Anastazji Sałatka makaronowa z kurczakiem i ananasem Sałatka Gyros Sałatka brokułowa z boczkiem Sałatka brokułowa z fetą Ekspresowa sałatka z kuskusem Sałatka „Król(...)Smażone tostowe ruloniki Placki z kurczakiem a’la chaczapuri Paluchy z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, papryką i cukinią Mięso mielone w rożkach Paluchy z mięsa mielonego z pieczarkami i serem Nuggetsy z kurczaka – pieczone Chrupiące nuggetsy z kurczaka – smażone T osty z piwnymi pieczarkami Makaronowe muszle z kurczakiem w śmietanowym sosie Polędwica z dorsza w cieście
Smaki Na TalerzuCukinia ma wiele twarzy :) zwłaszcza, w pełni sezonu ... Dziś jej odsłona w połączeniu z makaronem i kurczakiem w śmietanowym sosie. Bardzo smaczne, proste połączenie. Składniki: makaron 1 pierś z kurczaka 1 cebula ząbek czosnku 1 cukinia olej koperek śmietana 18% sól pieprz słodka i ostra papryka Wykonanie: Na niewielkiem ilości oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, a następnie czosnek. Dodajemy
Walijskie PichcenieShoarma z grillowanego kurczaka. Shoarma z kurczaka z grilla - niesamowicie pyszne danie, które zrobisz w mgnieniu oka. Prosty i pyszny przepis na Shoarmę (Shawarmę) z grillowanego kurczaka - potrawa pełna bliskowschodnich smaków. Przygotowanie kurczaka zaczyna się od aromatycznej marynaty Shoarma (lub Shawarma), wykonanej z mieszanki bliskowschodnich przypraw, dzięki którym danie to zawdzięcza swój niezwykły(...)pokochacie tego grillowanego kurczaka. Do przygotowania Shoarmy można użyć filetu z kurczaka, pokrojonego w równej wielkości kawałki i tak jak na zdjęciu grillować w postaci szaszłyków. Świetnie sprawdzą się także podudzia kurczaka bez kości i skóry, a nawet wieprzowina, zgrillowana również w formie szaszłyków. Kurczak Shoarma z grilla Shoarma z grillowanego kurczaka - przepyszne dodatki
Moja Książka KucharskaDzisiaj sałatka, która zyskuje swoją wyjąkowość poprzez pysznego chrupiącego, a zarazem soczystego kurczaka i mój ulubiony gęsty i wyrazisty w smaku sos :D Jeśli lubisz sałatki, a pewnie tak, spróbuj koniecznie mojej propozycji :) Składniki (4 porcje): Kurczak: 500 g kurczaka 100 g chipsów (dowolny smak, u mnie paprykowe) 2 jajka 100 ml mleka (można zastąpić piwem, wtedy nie dodawać(...)złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Sos: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Na talerzu układać sałatę, pomidorki, pokrojonego kurczaka, cząstki pomarańczy, mozarellę, oliwki, posypać migdałami i grzankami. Na samym końcu polać sosem i odrazu podawać. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniMięso z kurczaka kroimy w średniej wielkości kawałki *** *** Fileta oprószamy solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą *** *** Mięso obsmażamy partiami na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju *** *** Kurczaka smażymy z dwóch stron do momentu, aż straci surowy kolor. Podsmażone mięso przekładamy do garnka lub na wysoką patelnię *** *** Do tłuszczu który pozostał po smażeniu kurczaka dokładamy łyżkę masła. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę(...)wodą *** *** Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez kilka minut, aby zredukować ilość płynu *** *** Do śmietanki dodajemy 2-3 łyżki gorącego sosu z patelni, mieszamy i całość wlewamy do potrawy, mieszamy *** *** Dusimy często mieszając, aż sos zgęstnieje. Jeśli chcemy aby sos był bardzo gęsty, możemy dodatkowo zaciągnąć go mąką wymieszaną z niewielką ilością wody (około 1/4 szklanki) – należy wlać roztwór
Blog z Apetytemktóra urozmaici Twój codzienny jadłospis i zaskoczy gości. Składniki: pierś z kurczaka boczek w plastrach mix sałat pomidorki koktajlowe ser feta cebula czerwona przyprawy Sos śmietana majonez czosnek zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawy i usmażyć. Plastry boczku ułożyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i smażyć z obu stron(...)staną się rumiane i chrupiące. Przygotować sos: czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami. W salaterce rozłożyć umytą i osuszoną sałatę, dodać usmażonego kurczaka, pokrojone pomidorki, cebulę, ser feta + sos. Wszystko wymieszać a na wierzch ułożyć kilka plastrów usmażonego boczku. Autor przepisu: Elwira Popiel Artykuł Sałatka z boczkiem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisygotować tak długo, aż sos zredukuje się do połowy. W między czasie obrać i pokroić w większą kostkę warzywa. Dodać je na patelnie i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Na końcu dodać olej sezamowy, sos sojowy i gotować (bez przykrycia), do czasu aż sos będzie gęsty. Całość skropić sokiem z limonki i posypać koperkiem. Kurczaka podawać z ryżem(...)proszku, olej kokosowy oraz czosnek. 2. Przyprawy podsmażyć na patelni 3. Dodać pokrojonego kurczaka 4. Lekko podsmażyć mięso 5. Kurczaka zalać mleczkiem kokosowym 6. Zredukować całość o połowę 7. Dodać pokrojone warzywa 8. Wymieszać całość i dusić pod przykryciem przez 5 minut 9. Dodać sos sojowy 10. Dodać olej sezamowy 11. Dodać posiekany koperek oraz sok z limonki 12. Wymieszać
KuchniaWeDwoje.plDziś propozycja dla wielbicieli japońskich smaków. Kurczak z makaronem i sosem teriyaki . Danie jest pyszne, sycące i naprawdę proste w przygotowaniu, a ten wspaniały aromatyczny sos… ja go uwielbiam. Podstawą kuchni japońskiej są właśnie przyprawy. Ale w przeciwieństwie do wielu innych krajów Japończycy wyznają zasadę, według której nie należy „zabijać” oryginalnego smaku dania. Przyprawy mają podkreślić jego(...)małej ilości oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i całość podsmażamy, co jakiś czas mieszając. Gotujemy wodę, odmierzamy 280 ml. Otwieramy wieczko dania JAPOŃSKI KURCZAK TERIYAKI OYAKATA, wyjmujemy saszetkę z sosem. Następnie zalewamy makaron wrzącą wodą. Przykrywamy kubek plastikowym wieczkiem i pozostawiamy na 3 minuty. Po tym czasie odlewamy wodę przez otwory w wieczku. Tak przygotowany makaron wykładamy
Słodkie okruszki