fasoli, puszka kukurydzy, mały por (biała i jasnozielona część), średniej wielkości papryka czerwona, duża garść posiekanej natki pietruszki, łyżka oleju, curry, papryka słodka, odrobina pieprzu cayenne, sól, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu. Przygotowanie: Kurczaka kroję w kostkę, podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw - curry (posypać dosyć obficie), solą, pieprzem cayenne i słodką papryką. Kurczak ma się lekko zarumienić(...)pozostać soczysty. Osączam na ręczniku papierowym. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę, pora w cienkie plasterki, kukurydzę i fasolę osączam na sicie. Wszystkie składniki sałatki przekładam do miski, łączę z majonezem i ketchupem oraz posiekaną natką pietruszki. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniapietruszka - 1 por - 700 g ziemniaków - 400 g kiszonych ogórków - 300 ml soku z kiszonych ogórków - 150 ml śmietanki 18% - kilka gałązek koperku - sól, pieprz - 5 ziarenek ziela angielskiego - 2 liście laurowe Składniki na 4 porcje. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy kurczaka i gotujemy na małym ogniu. Gdy woda zacznie nam wrzeć zbieramy szumy i dodajemy pora, pietruszkę(...)marchewkę (kroimy na większe kawałki) oraz przyprawy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy. Drugą marchewkę obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i marchewkę dodajemy do zupy. Kiedy kurczak i warzywa będą miękkie wyciągamy je z zupy. Dodajemy ogórki kiszone starce na tarce o dużych oczkach oraz sok z ogórków. Zupę gotujemy ok. 15 minut i dodajemy śmietankę. Na koniec
Kuchenne Wariacjesię 4 wędzone skrzydełka z kurczaka. Też wyszło smacznie. Nie wiem czy dostaniecie w sklepie wędzone skrzydełka, ja swoje dostałam od zaprzyjaźnionej rodziny. Możecie je z powodzeniem zastąpić jedną porządną ćwiartką z kurczaka – też będzie ok. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 4 wędzone skrzydełka z kurczaka 2 ogórki konserwowe duży por (biała część) 1 słoik selera konserwowego(...)kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Pora dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki, wrzucamy do mięsa. Dodajemy do tego odsączoną kukurydzę i odsączony seler, ogórki i jajka pokrojone w mniejszą kostkę, majonez, jogurt. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Sałatka z jajkami, wędzonym kurczakiem i kukurydzą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovymłodymi ziemniakami i bukietem ulubionych surówek smakuje obłędnie! Obiad lekki który robi się naprawdę szybko... Składniki: 7 pojedynczych sztuk piersi z kurczaka 4 łyżki bazyliowego pesto 10 dag suszonych pomidorów w oliwie Kawałek pora 2 kulki sera mozzarella w zalewie Granulowany czosnek do smaku Sól himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Filety(...)kurczaka opłukać z wierzchu ponacinać delikatnie nożem tworząc kieszonki tak aby nie przeciąć mięsa do końca, wysmarować mięso bazyliowym pesto, por i suszone pomidory pokroić na paseczki, powciskać równomiernie w powstałe kieszonki , oprószyć solą i pieprzem ułożyć w naczyniu żaroodpornym na sam koniec powciskać w mięso ser mozzarella pokrojony na kawałki. Naczynie przykryć folią aluminiową. Piec
Wanilia i Kardamonugotowany filet z piersi kurczaka (ok. 400 g) 1 puszka ananasa 1 mała puszka kukurydzy 5 łodyg selera naciowego kawałek pora (10 cm) 4 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Ugotowane mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Ananasy i kukurydzę odsączyć z zalewy. Seler naciowy i ananasy pokroić na kawałki,pora drobno posiekać. Składniki
Kolorowa kuchnia Elkikonserwanty. Takie ogórki wpływają zarówno na smak, jak i zapach zupy, który dla mnie nie jest do przełknięcia. Składniki: 1 udko z kurczaka 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/3 selera 4-5 ziemniaków 1 cebula 1/2 pora 2-3 ząbki czosnku 400 g kiszonych ogórków 300 ml wody z kiszonych ogórków 1 pęczek koperku 2-3 łyżki śmietany(...)skóry, myjemy i osuszamy. Jedną marchewkę odkładamy, a drugą kroimy na mniejsze kawałki, selera i pietruszkę pozostawiamy w całości. Cebulę oraz czosnek obieramy. Z pora usuwamy zewnętrzne liście i myjemy. Udko z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucamy
Kuchnia MagdaLenykonserwanty. Takie ogórki wpływają zarówno na smak, jak i zapach zupy, który dla mnie nie jest do przełknięcia. Składniki: 1 udko z kurczaka 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/3 selera 4-5 ziemniaków 1 cebula 1/2 pora 2-3 ząbki czosnku 400 g kiszonych ogórków 300 ml wody z kiszonych ogórków 1 pęczek koperku 2-3 łyżki śmietany(...)skóry, myjemy i osuszamy. Jedną marchewkę odkładamy, a drugą kroimy na mniejsze kawałki, selera i pietruszkę pozostawiamy w całości. Cebulę oraz czosnek obieramy. Z pora usuwamy zewnętrzne liście i myjemy. Udko z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucamy
Kuchnia MagdaLenyporaWykonanie:Piersi i cebule pokroić w kostkę , dodać przyprawy i wymieszać , odstawić na 10 minut .Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy wyłożyć kurczaka i dusić do miękkości .Kapustę umyć i drobno pokroić , kawałeczek pora pokroić w paseczki , dodać sól selerową lub vegetę , czosnek przecisnąć przez praskę ,wszystko wymieszać i na chwilkę odstawić .Ogórki pokroić w kosteczkę(...)Warstwy; Połowa kapusty Zimny usmażony kurczak Ketchup Ogórki Kukurydza Majonez Reszta kapustyIlość przypraw , majonezu czy ketchupu zależy od waszego smaku dodajcie tyle ile lubicie .SMACZNEGO
Sama słodycz i szczypta chiliapetytem, gdy ją podaję Córce wyławiam grzyby, zostaje po nich piękny aromat i smak. Polecam przepis na zupę krupnik z grzybami SKŁADNIKI: 520 g podudzi z kurczaka (4 sztuki) włoszczyzna: kawałek pora (jasna część), 1 cebula, 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek kapusty włoskiej (opcja), pęczek natki, 1/4 selera 4 pieczarki 5 łyżek kaszy jęczmiennej, perłowej, średniej 3 suszone grzyby
Zasmakuj Kuchniminut. Po tym czasie smaż naleśniki na rozgrzanej patelni około 1 minuty z każdej strony. Kurczaka myjemy, porcjujemy. Farsz mięsny: 2 duże nogi z kurczaka 2 marchewki kawałek selera kawałek pora ziele angielskie liść laurowy sól *majeranek, lubczyk Przygotowanie: Mięso myjemy. Warzywa obieramy i gotujemy z przyprawami. Ugotowanego kurczaka miksujemy z warzywami. Doprawiamy
Marcepanowa kuchniaWpadłam na pomysł zrobienia rosołu, jednak w między czasie zmieniłam zdanie i powstała galareta drobiowa. Pyszna bo na włoszczyźnie i mięsku drobiowym. Składniki: udka z kurczaka 3 szt marchew 4 szt seler 100 g por 100 g pietruszka natka ziele angielskie 3 szt listek laurowy 2 szt sól i pieprz biały mielony do smaku Krok 1 Do garnka wlewamy(...)litry wody, dodajemy włoszczyznę- seler,por, pietruszka,marchew oraz przyprawy. Wkładamy umyte udka z kurczaka i na małym ogniu gotujemy z dwie godzinki. Krok 2 Ugotowaną marchew kroimy w kosteczkę, udka z kurczaka obieramy.Wkładamy do garnka obrane mięsko i marchewkę, zalewamy rosołem ( 2 litry), dodajemy żelatynę rozpuszczoną, mieszamy .Przekładamy do szklaneczek i zostawiamy do ostudzenia.Wkładamy do lodówki już
Różowa kuchniaSkładniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * przyprawa do drobiu * pół dużego pora * pół puszki ananasa * 5 łyżek ketchupu * 5 łyżek majonezu * 5 łyżek soku z ananasa Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż na pół tak, żeby powstały 4 cienkie kotlety. Rozbijamy je lekko tłuczkiem do mięsa. Obsypujemy przyprawą do drobiu. Por kroimy w półtalarki, ananas kroimy w kostkę. Ketchup
Pobite gary BarbarySałatka: 1 duży słoik pieczarek lub 2 małe 1 słoiczek marynowanych podgrzybków 1 puszka kukurydzy 1 słoik marynowanej papryki 4 ogórki konserwowe 2 piersi z kurczaka 1 duży pęczek szczypiorku 5 jajek ½ pora Dodatkowo: 3 łyżki oleju 5 łyżek majonezu 3 łyżki pikantnego ketchupu Sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy „Kebab/gyros” Sposób przygotowania Spód pieczarkowy: Pieczarki ścieramy(...)samej średnicy wykładamy folią spożywczą (ale nie dajemy jej pod rant tylko do góry, by wszelkie wytworzone sosy nie uciekły ;). Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju z przyprawą do gyrosa. Dodajemy posiekanego w pół talarki pora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy tylko zmiękną, zestawiamy i studzimy. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę, odciskamy. Kukurydzę odcedzamy
Kuchnia w czekoladziegorącej wody, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do grosa, smażymy na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor. Kapustę pekińską drobno kroimy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, pora kroimy w pól plastry, ogórki obieramy, kroimy w pół plastry, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie
Bajeczna Kuchniapietruszki, cebulę, pora, selera, natki pietruszki (najczęściej cały pęczek), lubczyku, pasternaku; – z kury – używam całej lub połówki kury, jest żółty i intensywny w smaku; – wołowy – pasują te tłuściejsze części wołowiny z kością, takich jak np.: szponder, gicz wołowa, łata wołowa; – wołowo-drobiowy – kawałek mięsa wołowego z dodatkiem udka z kurczaka, ćwiartki kurczaka, pałek(...)mięsa otaczająca dolny odcinek żeber nad mostkiem, którą odcina się podczas przygotowania steków z żeberek. Mięśnie poprzerastane są warstwami tłuszczu. Najczęściej występuje bez skóry. 4 uda z kurczaka 4 marchewki 2 pietruszki por 2 średnie cebule dobrze umyte (bez obierania) 1 seler przekrojony na pół mały pęczek natki pietruszki kilka talarków chili 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 3 goździki
Zasmakuj Kuchni