Wczoraj na obiad piekłam całego kurczaka w piekarniku a że była nas tylko trójka do prawie dwóch kilogramów mięsa, to nie daliśmy mu rady. Została cała pieczona pierś i kawałek nóżki. Postanowiłam wykorzystać mięso i przygotować sałatkę na dzisiejsza kolację. Wyszła bardzo smaczna, wiec postanowiłam się podzielić z Wami przepisem. Polecam :) Składniki - upieczone mięso z kurczaka ( u mnie pierś
Kuchnia z widokiem na ogródwina zbyt wielu dodatków? Sama nie potrafię ocenić. Kurczak zapiekany w musztardzie z pieczonymi warzywami – 35zł To danie było smaczną, tradycyjną propozycją obiadu. Mięciutki kurczak, delikatne puree i porcja pieczonych warzyw. Jedyne czego mogłabym się czepić: dodałabym więcej musztardy, aby kurczak bardziej nią przeszedł, ale to przecież kwestia gustu. Crème brûlée z rozmarynem – 16zł Był idealny
Kuchnia Bazyliimięsożerców i dlatego tak dużo jest na moim blogu przepisów na dania mięsne. Możecie je wszystkie znaleźć tutaj Pewnie będzie ich z czasem dużo więcej. Dzisiaj pieczona pierś z kurczaka pod pierzynką. Bardzo pyszne i szybkie do zrobienia mięso. Do tego podałam pieczone ziemniaki i surówkę z sałaty z jogurtem Składniki 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 małe(...)cebule 8-10 małych pieczarek 3 łyżki majonezu 100 g startego żółtego sera sól pieprz Piersi z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdą pierś podzielić na dwa kotlety. Delikatnie rozbić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kotlecik oprószyć solą i pieprzem , a następnie posmarować majonezem. Na majonezie ułożyć cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w plasterki
O kuchni z uczuciemMięso było miękkie, soczyste i aromatyczne. Jedyna uwaga to skórka, która nie jest chrupiąca - ale tego można było oczekiwać , mięso raczej się dusi niż piecze. Jeżeli nie oczekujemy chrupiących skór - polecam! składniki 1 cały kurczak (1 1/2 do 2 kg), podzielony na 6 do 8 sztuk i osuszony Gruba sól i pieprz mielony 1 łyżka oliwa z oliwek(...)Smaczngo! W Piekarniku Kurczaka podzielić, doprawić i obsmażyć na brązowo w naczyniu z grubym dnem, jak w przepisie powyżej. Następnie dodać pozostałe składniki, plus 1 szklanka bulionu z kurczaka. Przykryć i piec w temperaturze 180 - 190 stopni C, aż kurczak jest miękkie, około 40 minut. Uwaga: Kurzyne robiłam w wolnowarze, więc metoda w piekarniku nie była przetestowana. Dałam znaczne wiecej
Stare GaryPowiem szczerze, że bałam się strasznie nadziewać i piec całego kurczaka. Robiłam to pierwszy raz i strasznie bałam się, że skóra popęka, bo włożę za dużo farszu lub, że kurczak w środku się nie dopiecze, lub, że cały farsz mi wyleci. Na szczęście kurczak wyszedł pyszny i na prawdę soczysty. Już nie będę się bała faszerować, ale przyznam szczerze(...)kurczak (u mnie około 1,6 kg) - 100 g masła; - pół czerstwej bułki; - 2 jajka; - pół szklanki mleka; - 10 dag wątróbki drobiowej; - 1 łyżka posiekanego koperku; - sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka umyć, wyczyścić, osuszyć, natrzeć solą i odstawić na godzinę. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć z oczyszczonymi wątróbkami. Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć 50 g masła z żółtkami, dodać bułkę
dom-agi.plDanie, które przygotujecie w niecałe 30 minut (i to z pieczeniem mięsa!) - piersi kurczaka zapiekane z plasterkami pomidora i startym serem mozzarella. Proste do przyrządzenia i bardzo smaczne. Filety z piersi kurczaka podałam z warzywami ugotowanymi na parze (marchewką, szparagami i ziemniakami). Składniki na 3-4 porcje: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka (0,5 kg) 2 mniejsze pomidory(...)stron (smażyć krótko, tj. tylko do ścięcia się mięsa!) . Pomidory naciąć, zalać wrzątkiem, usunąć z nich skórkę i pokroić w plasterki. Podsmażone filety z piersi kurczaka ułożyć na blaszce do pieczenia. Na wierzch położyć plasterki pomidora i całość posypać serem. Piec w 180°C przez około 15-18 minut
Ugotowaćpaprykę, kroję w paski. Pędy wysypuję do miski. Czosnek przeciskam przez praskę. Do upieczonego kurczaka dodaję czosnek oraz pastę. Po upływie ok 2 min dodaję warzywa i dalej piekę z kurczakiem. Fix rozpuszczam w szklance zimnej wody. Do woka dodaję makaron. Mieszam szybkim ruchem. Całość polewam fixem. Mieszam i duszę ok 5 minut. Wykładam do miski albo talerzyk
Gotowanie Patkiłososia. W każdej wersji wyjdzie pysznie. Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także: – sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem – sałatka cezar z kurczakiem – sałatka z pieczonym kalafiorem – sałatka z gruszką i gorgonzolą – sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa – kurczak z batatami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy
nietylkopasta.plświeżego kurczaka 4-5 gałązek rozmarynu 6-8 ząbków czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich vegeta 2 łyżki oleju rękaw do pieczenia Sposób wykonania: Kurczaka umyć, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i przełożyć do miseczki, dodać papryki, zioła prowansalskie, vegetę i olej. Składniki wymieszać i dokładnie natrzeć kurczaka również w środku(...)kurczaku. Tak przygotowane mięso przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin (3-4h), najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyjąć kurczaka, umieścić w rękawie do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec w 200 stopniach C przez ok. 1,5h. Pod koniec pieczenia przeciąć rękaw aby skórka zarumieniła się. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z AnetąSzyjka butelki powinna wyjść przy szyjce kurczaka i być ciasno umieszczona w skórze szyjki. Jeśli jest duża przerwa, możecie skórę na butelce obwiązać nitką. Kurczaka ustawiamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C pieczemy(...)godzinę i 10 minut na termoobiegu. Piwo w trakcie pieczenia zacznie się nagrzewać, pienić i będzie wylatywać na kurczaka, ale nie będzie to bardzo intensywne, dlatego polewajcie kurczaka w trakcie pieczenia piwem z drugiej butelki. Smacznego :)) piwo
Bułka z ChlebemPyszna propozycja na prosty obiadek. Kurczak z piekarnika, doprawiony ulubionymi przyprawami i pieczony pod warstwą majonezu. Warstwa majonezu chroni kurczaka przed nadmiernym wysuszeniem a po upieczeniu skórka jest złocista i chrupiąca-taką najbardziej lubię. składniki: 6 średnich udek z kurczaka tymianek słodka papryka majeranek majonez ok 6 łyżek Udka kurczaka natrzeć dokładnie papryką, tymiankiem i majerankiem. Odstawić na kilka(...)Następnie udka przełożyć na blaszkę do pieczenia. Każde udko posmarować na wierzchu majonezem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1 godzinę i 15 minut, funkcja termoobieg. Gotowego kurczaka podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie pieczone ziemniaki i surówka z kapusty z czarnuszką
Monia miesza i gotujepowiecie na połączenie pieczonego, soczystego kurczaka, pikantnego i aromatycznego sosu BBQ i słodkiego ananasa? To wszystko możecie mieć w jednym daniu, na jednej patelni i to w ciągu godziny. Czy to nie kusząca propozycja, szczególnie w taki zimny i deszczowy, wiosenny dzień. Zajrzyjcie poniżej i zróbcie koniecznie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzawijamy folię. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy 60 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, odchylamy folię zdejmujemy miętę z wierzchu i pieczemy aż kurczak będzie rumiany. Często podlewamy sosem, który się wytworzył. Po podaniu posypujemy kurczaka posiekaną miętą. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony
Marder&Marder Manufactureśrodka kurczaka wkładamy obrany czosnek. Związujemy nóżki sznurkiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym piersią do góry i odstawiamy na 2 godziny do zamarynowania. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wstawiamy kurczaka i pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, na dno wlewamy ¾ szklanki wody i pieczemy przez ok 2 godziny, co jakiś czas polewając mięso wytworzonym sosem. Po upieczeniu odstawiamy
kulinarnyswiatdomi