Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 1,5 cytryny 80 ml oliwy 2 płaskie łyżeczki soli ziołowej KAMIS 2 łyżki tymianku świeżego ( listków) 2 łyżki rozmarynu KAMIS 1 łyżka musztardy dijon Wykonanie: Mięso dokładnie umyć, osuszyć, po czym podzielić na podudzia i udka. Przygotować marynatę. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z 1 cytryny. Połączyć sok z cytryny, skórkę z cytryny, oliwę(...)dokładnie wymieszać. Dodać zioła, jeśli nie macie świeżego tymianku, użyjcie suszonego z torebki. Marynatą zalać i dokładnie natrzeć mięso - odstawić przynajmniej na 1 godzinę w chłodne miejsce. Kiedy udka przejdą już marynatą, układamy je na blasze. Jeśli marynata została w naczyniu, w którym marynowaliśmy mięso, wylewamy ją na udka. Na udkach układamy plasterki cytryny. Pieczemy w 180 stopniach
kolorowotorcikowoTego dania nie da się zepsuć :) Jest bardzo proste a zarazem pyszne. Składa się z mięsa, warzyw i przypraw, ziół. Używam różnego rodzaju mięs. Można dodać
Olikowa kuchniawraz z przyprawami i ziołami, które należy w nim wykorzystać. Mamy do dyspozycji kilka propozycji dań. Jeśli chodzi o mnie, wypróbowałam "Kurczak ze śliwką owijany boczkiem". Jednak jako, iż jestem blogerką kulinarną, nie omieszkałam sobie coś zmienić. Zmiany zawarte w nawiasach, podaję przepis oryginalny. Kamis "KULINARNE INSPIRACJE" - KURCZAK ZE ŚLIWKĄ 4 filety kurczaka (ok 750g ) 16 śliwek(...)zalej śmietanką, dodaj pokrojone pieczarki (pomijam ten etap), przykryj i duś 10-15 minut. Posól do smaku. Podawaj z pieczonymi ziemniakami posypanymi kolendrą i sałatą z sosem winegret. Moja ocena: Przyznaję, że czuję mile zaskoczona. Zestaw przypraw i ziół został naprawdę dobrze skomponowany. Śliwki i śmietanka pasują. Całe danie syci i smakuje znakomicie. Jedno zastrzeżenie - jeśli ktoś potrzebuje czegoś
W kuchni Karmel-itkikurczaka * papryka czerwona * cukinia * pieczarki * cebula czerwona * przyprawa do grilla * łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie : Trzeba zamarynować fileta pokrojonego w kostkę w przyprawach i oleju. Najlepiej godzinę wcześniej. Ja robię wieczorem i zostawiam na całą noc. Kroimy wszystkie warzywa. Nabijamy na patyczki i smażymy na patelni teflonowej bądź pieczemy w piekarniku. Można szaszłyki podsypać jeszcze ulubionymi przyprawami bądź ziołami
Magiczne Życie Martykurczaka;) Składniki: 6 dużych ziemniaków, 6 łyżek oliwy z oliwek, łyżka ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki kminku, szczypta czosnku granulowanego, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz. Przygotowanie Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach, tak były na pół surowe na pół ugotowane. Odlać, obrać i pokroić na grube plastry. Oliwę zmieszać z wszystkimi przyprawami, posypać ziemniaki. Ułożyć na tacce do grillowania i piec
Z miłości do słodkościdodać kurczaka. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką oraz przyprawą do mięs. Gdy kurczak straci surowość, do farszu dodać pokrojony w kostkę miąższ naszego bakłażana. Smażyć jeszcze przez około 5 min po czym całośc zalać przecierem pomidorowym. Na koniec dodać ugotowany ryż, zioła prowansalskie, ewentualnie doprawić do smaku. Połówki bakłażana nafaszerować, ułożyć na blaszce i zapiekać w temeraturze(...)stopni przez około 50 min (czas zapiekania może się wydłużyć, bakłażan musi być całkowicie miękki). W połowie pieczenia na każdej z połówek ułożyc 2 plasterki pomidora i posypać serem mozzarellą
Zgrabne Gotowanieswój marokański rodowód, kiszone cytryny idealnie nadają się do wszelkich tażinów i gulaszy - na bazie kurczaka, jagnięciny, czy warzyw (np. ciecierzycy). Wykorzystuje się je również do doprawiania kuskusu oraz ryżu. Kiszona cytryna i ryba to idealne zestawienie. Zmiksuj kiszoną cytrynę z oliwą i ziołami lub z jogurtem naturalnym, a otrzymasz pyszny sos z pieczonej/grillowanej ryby . Sos z kiszonych cytryn
Chilli Czosnek i Oliwawody sól 20 gram drożdży Farsz: 3 szt. pieczarek 3 łyzki kukurydzy 1 pierś z kurczaka mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej 6 plastrów sera 5 pomidorków koktajlowych 7 oliwek Na sos: 3 ząbki czosnku 250 ml. przecieru pomidorowego zioła prowansalskie mieszanka przypraw do kuchni włoskiej Ciasto: wszystkie składniki łączymy ze sobą. Wyrabiamy. I rozwałkowujemy cieniutko. robimy dziurki(...)widelcem. Sos: Do przecieru dodajemy przyprawy i rozdrobniony czosnek. Smarujemy nim placek. Na wierzch układamy warzywa i pokrojona pierś obsypaną przyprawami oraz ser żółty Pieczemy w tem. 180 st. przez 30 min. Pizze podałam z sosem czosnkowym przepis tu !!! Smacznego!!! var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript
NaKońcuJęzykaplasterków boczku oregano, bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz sok z cytryny 50 ml białego wina Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, czosnek granulowany Wykonanie: Sos czosnkowy: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem i jogurtem naturalnym. Przyprawiamy. Kurczak: Piersi z kurczaka myjemy, następnie z jednej strony nacinamy tworząc kieszonkę(...)łyżce oregano i ziół prowansalskich oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy i nakładamy serek do przygotowanych kieszonek. Zamykamy kieszonkę wykałaczką. Obsypujemy bazylią. Każdą pierś owijamy 2 lub 3 plastrami boczku i jeszcze raz spinamy wykałaczką. Piersi smażymy ze wszystkich stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy sokiem z cytryny oraz białym winem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez
Czerwona Porzeczkamusztardy Dijon 1 łyżka świeżo posiekanej kolendry 1 szalotka (opcjonalnie) 1 żółtko szczypta ziół prowansalskich 1. W misce mieszamy oliwę, miód, musztardy, posiekaną szalotkę, posiekany marynowany czosnek i kolendrę. Kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy dokładnie z marynatą i wkładamy do lodówki na min. 20 minut. 2. Ciasto francuskie kroimy na 4 równe kwadraty (z tego co zostanie możemy zrobić(...)wykładamy przygotowany farsz, pozostałe dwa nacinamy i łączymy ze spodem, bardzo dokładnie ściskając kanty. Paczuszki smarujemy roztrzepanym żółtkiem (dzięki temu nabiorą złotego koloru), posypujemy ziołami prowansalskimi i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Paczuszki pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe
My Culinary Artnutą słodyczy [ miodu rzepakowego z Anielskich Przysmaków ].. 7 podudzia z kurczaka 1/2 szkl. ketchupu 4-5 łyżek sosu sojowego odrobina sosu chili 2-3 łyżki miodu rzepakowego 3 łyżki oleju 1 marchewka 1 cebula sól, pieprz, zioła prowansalskie, wegeta Podudzia umyć, rozkroić na 2 części. Keczup połączyć(...)sojowym, miodem i przyprawami. Całość dokładnie wymieszać Udka zalać marynatą i wymieszać. Wstawić na godzinę do lodówki. Przełożyć wraz z marynatą na blaszkę , dodać pokrojoną cebulę i marchewkę i piec w nagrzanym do 180° C piekarniku około 50 minut.[ do miękkości
Moje domowe kucharzeniesmaku solą i pieprzem. Rozmrożone ciasto oprószyć delikatnie mąką i rozwałkować na prostokąt. Kolejno układać na środku filet z kurczaka, grzyby oraz plastry sera. Boki złożyć do środka dokładnie i zlepić brzegi. Ułożyć na blasze, posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 30min w temp. 180st. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościrozgnieść. Kurczaka przyprawić kolendrą, papryką, i ziołami. Podsmażyć kurczaka na patelni na złoto, dodać czosnek i chili, krótko przesmażyć, później dodać cebulę i paprykę. Smażyć, aż papryka zmięknie. Następnie dodać pomidory. Dusić, aż pomidory się rozpadną, dodać koncentrat. Zdjąć pokrywkę i gotować dalej, aż sos zgęstnieje. Przyprawić sos ziołami, cynamonem, gałką muszkatołową, sosem worcestershire. Na koniec dodać fasolę(...)kukurydzę. Gotować jeszcze przez około 5 minut. Odstawić do przestudzenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części. Z każdej z nich uformować kulę i rozwałkować ją na okrągły placek. Placuszki ułożyć na blasze. Na środek każdego z nich wyłożyć farsz. Następnie skleić mocno brzegi i uformować ciasto na kształt łódki. Piec
Mania Gotowaniateflonowej na małym ogniu. Placuszki z kurczaka pieczarkami i papryką Składniki (na 2-3 osoby): 1 pierś z kurczaka 8-9 pieczarek ½ papryczki chili 1/3 papryki 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki parmezanu ½ szklanki startego sera żółtego 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki ziół do drobiu 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
Mania Gotowaniaszklanki bułki tartej · około ½ szklanki sezamu lub płatków owsianych górskich · czosnek granulowany, zioła do drobiu, pieprz cayenne, przyprawa do gyrosa · folia aluminiowa Sos: · 2 łyżki miodu · 2 łyżki musztardy(...)soku z cytryny Przygotowanie: Kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki (około 5 cm).Przełożyć do miski. Przyprawić i wymieszać z jogurtem. Bułkę tartą wymieszać z sezamem. Ja używałam zarówno sezamu jak i płatków. Część kurczaka panierowałam w płatkach owsianych, a drugą w sezamie. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć kurczaka i piec przez
Mania Gotowania