szklanka) - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 jajko - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli Składniki na farsz: - 300 gram piersi z kurczaka - 200 gram pieczarek - 1 cebula - 1 papryka - pół puszki kukurydzy - sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka, ulubione zioła (u mnie oregano i prowansalskie) - oliwa z oliwek do smażenia Składniki(...)widelcem, żeby nie urosło i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjąć nasz spód i odstawić do wystygnięcia. Następnie przygotować farsz. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pieczarki, smażyć 3-4 minuty, dodać kurczaka. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka oraz papryką słodką. Gdy kurczak będzie usmażony, na patelnie wrzucić
Zgrabne Gotowaniesmak i aromat. Świetnie nadaje się do wszystkich dań drobiowych pieczonych zarówno na patelni w piekarniki jak i na grillu. Dzięki tej mieszance kurczak będzie miał złocisto-czerwony kolor. Aby przygotować takiego kurczaka, wystarczy natrzeć go przed pieczeniem i gotowe. Przyprawa rosołowa jest kompozycją odpowiednio dobranych warzyw i ziół o intensywnym aromacie. Przyprawa rosołowa doskonale podkreśla naturalny smak zupy
Moje domowe kucharzenietaki sposób, aby uzyskać delikatne i kruche mięso. Jest znana w kuchni staropolskiej. Pyszna, pieczona z dodatkiem miodu, ziół. Dopełnieniem były pieczone młode ziemniaczki i jabłka z wiśniami. Czysto szlachecki obiad. Składniki: 1 pularda (lub mały kurczak do 1,5 kg) miód (Miód kurpiowski ChOG) gałązka rozmarynu 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej Kamis odrobina sosu tabasco
Malinowe Pocałunkipołożyć na kratce lub na spodzie piekarnika), 2. Na nagrzanym kamieniu należy umieścić ciasto – możecie do tego użyć tacki lub papieru do pieczenia i rękawic. 3. Piecz pizzę, aż brzegi ciasta będą rumiane i odpowiednio przypieczone tak, aby placek bez trudu odchodził od kamienia. 4. Zdejmij pizzę(...)posmarować spody. Pierś z kurczaka podsmażyć. Na spodzie pizzy ułożyć pokrojoną lub startą mozzarellę. Na to kłaść pieczarki pokrojone w talarki i cebulę w piórka, a na koniec pierś z kurczaka. Pizzę umieścić na kamieniu - z tacki zdejmować papier na kamień, który potem da się z łatwością wysunąć, ewentualnie możecie piec z papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym
Fabryka pomysłówwolny dzień! Składniki : * pół główki sałaty lodowej * pół puszki fasoli czerwonej * pół puszki kukurydzy * mała czerwona papryka * pieczony bądź wędzony filet z kurczaka * sos : 3 łyżki jogurtu greckiego, 3 łyżki majonezu, przyprawa do sałatek albo świeże zioła, sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Sałatę pokroić bądź porwać. Kurczaka i paprykę pokroić w kostkę i ułożyć
Magiczne Życie Martyłyżeczki chilli sól, pieprz wegeta,zioła prowansalskie 1-2 łyżki oleju marchew cebula Miód, ocet, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy wymieszać.Udka lub skrzydełka umyć, dodać marynatę i wymieszać , odstawić na kilka godzin.Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną marchewkę i cebulkę.Piec przez około godzinę, przewracając kurczaka i polewać sosem [ można wlać trochę wody
Moje domowe kucharzenieOdpowiednio dobrane do mięsa zioła podnoszą walory smakowe. Do każdego mięsa tworzę odmienne mieszanki. Dziś
prawdziwe jedzeniegalaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Domowy majonez w słoiku Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Szynka pieczona w ziołach Drobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach
Kulinarne przygody Gatitykurkami Kotlety kurczaka z nadzieniem kurkowym były mega smaczne, no te pieczone ziemniaki, w których również znalazły się kurki. Danie wyglądało bardzo apetycznie, szybko zniknęło z talerza. Dziwicie się? Składniki: 2 piersi pojedyncze z kurczaka 250 g kurek 1 cebula Papirus Winiary w ziołach prowansalskich sól i pieprz 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Kurki przebrać, oczyścić i opłukać(...)pieprzem i odrobiną soli. Każdą pierś z kurczaka naciąć wzdłuż tworząc kieszonki. W środek kieszonek nałożyć farsz (około 2 łyżek farszu na kotlet). Docisnąć brzegi .i spiąć wykałaczkami. Ułożyć na papirusie, zawinąć, smażyć na suche patelni po ok. 4 minuty z każdej strony, zostawić kotlety aby odpoczęły. Przekroić podawać z pieczonymi ziemniakami, które wydrążyłam w środku i ułożyłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprosciutto. Lubię tak robić wtedy piersi są bardziej soczyste i aromatyczne. Jako dodatek świetnie pasują pieczone ziemniaczki, makaron, kasza, ryż i ulubiona surówka. Składniki: 2 piersi z kurczaka (mniejsze) 6-8 suszonych pomidorów w oleju 1 serek topiony z ziołami 25g 5 listków bazylii 1 ząbek czosnku 4 plastry szynki prosciutto sól morska w młynku Kamis pieprz
Ala piecze i gotujeClafoutis (wym. klafuti) to delikatne, podobne do puddingu ciasto popularne we Francji. Taki troszkę grubszy pieczony naleśnik z nadzieniem. Ma wiele zalet: doskonale smakuje, zawsze się udaje i można je szybko przygotować. Dzieci to uwielbiają, jak naleśniki, tylko , że smażenie naleśników długo schodzi. A tu coś w rodzaju naleśnika, od razu z nadzieniem i ..z piekarnika. Właściwie(...)kolację – voila! Wystarczy, że nie dodasz do ciasta cukru, tylko zioła albo inne ulubione przyprawy, a owoce zastąpisz warzywami, krewetkami lub kurczakiem. Eksperymentuj! Składniki -3 jajka -70 g cukru -300 ml mleka -pół łyzeczki aromatu waniliowego -szczypta soli -70 g mąki -pół łyżeczki proszku do pieczenia -truskawki -cukier puder do osypania bądz bita śmietana Nastawić piekarnik
Z Kuchni Do Kuchniwysmarować margaryną lub olejem. Na dno wyłożyć trochę makaronu, pieczarki z cebulą, kawałki kurczaka i resztę makaronu. Do śmietany dodać żółtka, doprawić solą morską z ziołami, pieprzem i rozmieszać. Wlać do zapiekanki. Naczynie przykryć pokrywką lub owinąć folią aluminiową i zdjąć 15 przed wyjęciem z pieca. Zapiekać w piekarnika nagrzanym na 180 st około
Ala piecze i gotujepieprzem. Na dno naczynia wlewamy pół szklanki wody. Następnie na te warzywa kładziemy piersi z kurczaka, układamy na nie oliwki, 4 ząbki czosnku, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, pomidory suszone, listki bazylii, kapary. Na sam wierzch kruszymy ser feta i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy wszystko 40 minut w temp. 250 °C Smacznego
Zainspiruj się kuchniąimbiru i czosnku. Oczywiście w towarzystwie ziemniaczków pieczonych w mundurkach, które po wczorajszym debiucie dziś robiłam po raz kolejny:) Drobiowe udka w sojowej zalewie Składniki: 10 udek z kurczaka 1/2 szklanki sosu sojowego świeży imbir (kawałek około 3 cm) 2 ząbki czosnku dwie gałązki świeżych, dowolnych ziół ewentualnie 1-2 łyżki octu ryżowego sól(...)ryżowy (jeżeli używamy). Mięso zalać przygotowanym sosem, dodać całe gałązki świeżyć ziół (np. tymianek, koperek, natka pietruszki czy kolendra), wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Natępnego dnia mięso przełożyć wraz z zalewą do naczynia żaroodpornego, wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piec około 50-60 minut. Mięsko jest aromatyczne i soczyste. Mniam
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprowansalskie Wykonanie: Filet podzielić na "kotlety", lekko rozbić, doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Camembert pokroić w większą kostkę, suszone pomidory w paski, układać na piersi kurczaka i zrolować. Roladki spiąć wykałaczkami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać odrobiną oleju i piec pod przykryciem przez ok 20 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie był to brązowy
Pasja Smaku