udek kurczaka, 8 – 10 świeżych fig, 200 ml dobrego bulionu, sól, pieprz świeżo zmielony, 2 łyżki oleju, łyżka masła, marynata : 1,5 łyżki musztardy (u mnie miodowa), 3 łyżki miodu (u mnie miód gryczany), sok z 1/2 cytryny, ostra papryka mielona (około 1/2 łyżeczki), słodka papryka mielona (około 1 łyżeczki), Przygotować marynatę: w misce wymieszać musztardę z miodem i sokiem(...)solą. Udka kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na oleju na rumiano z obu stron. Gorące udka przełożyć do miski z marynatą. Wymieszać. Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Ułożyć obsmażone udka kurczaka. Wokół ułożyć figi pokrojone w ćwiartki. Polać całość pozostałą marynatą. Wlać bulion. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut. Podałam z ryżem
królestwo garówsmak mięsa został wyczuwalny. Danie możecie podawać jak leczo z bułeczką, z ziemniakami lub z ryżem, co kto lubi Dajcie koniecznie znać czy smakowało! Zobacz też: Żołądki w sosie chrzanowym Polędwiczka duszona w sosie własnym Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym Pierś kurczaka zapiekana z pesto i pomidorkami Przepis na gulasz z indyka z marchewką i cukinią Drukuj przepis Porcji
Kuchnia Bazyliiwodę z mąką, mieszamy aż sos nieco zgęstnieje. Do przygotowanego sosu dodajemy wcześniej podsmażonego fileta z kurczaka. Na każdym kawałku mięsa układamy po 2 grubsze plasterki sera mozzarella, przykryć pokrywką, zmniejszyć płomień i dusimy do momentu aż sos się rozpuści. Podjemy z ryżem lub makaronem
Andzia PichciSkładniki: 1 kg polędwiczek kurczaka 5 małych cukinii 200 g mrożonego groszku 1 cebula 4 ząbki czosnku 200 g śmietanki 30% olej do smażenia sól, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki cukru ryż Sposób wykonania: Polędwiczki oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. W garnku podgrzewamy olej, wrzucamy na niego pokrojoną w kostkę
Qchnia po prostupizze Zapiekanka z jarmużem Zapiekanka makaronowa z mięsem i brokułami Wątróbka z jabłkiem i orzechami Kurczak pieczony w całości Pasztet ze szpinaku i kaszy jaglanej Pasztet z kaszy gryczanej Pasztet z soczewicy czerwonej Pesto ze szpinaku Orkiszowe risotto z białą kiełbasą Ryż z pieczonym burakiem i oliwkami Makaron z pesto szpinakowym Sałatka z kaszą Pasztet jajeczny Pasztet z jajek Kotlety
Dorota Smakujesmażony makaron ryżowy z warzywami, orzeszkami ziemnymi, jajkiem, kiełkami i limonką dostępny w wersji GAI (kurczak) – 33 zł, TOFU – 31 zł i GUNG (krewetki) – 39 zł PLA DORADA ( 47 zł) , czyli cała smażona dorada w słodkim sosie chilli, podana z jaśminowym ryżem KANG LUANG, czyli żółte curry z mlekiem kokosowym, warzywami, które jest dostępne w wersji
Kulinarne przygody Gatityfiletem z kurczaka. Polecam i życzę smacznego. SKŁADNIKI NA 6 PORCJI: 2 filety z kurczaka pokrojone w kostkę ok 2 cm 1 marchew 1 łodyga selera naciowego 1/2 brokuła 1 /2 kalafiora 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 8 łyżek ryżu białego Sól i pieprz do smaku 2 łyżki vegety 1 kostka rosołowa 4 liście laurowe 3 ziela angielakie
Gotowanie Patkipokroić w kostkę. jajko rozmącić i dodać do niego skórkę z pomarańczy, sól i cynamon. Maczać kurczaka w jajku i usmażyć na oleju. Następnie na patelnie wlać sok, wrzucić goździki, cukier, i ewentualnie doprawić jeszcze sos cynamonem. Sos należy zredukować. Podawać z ryżem. Smacznego
cukrem pudrem posypaneOtóż generalnie ogranicza Was tylko wyobraźnia! Ja używam go przede wszystkim do makaronu, czy ryżu, aby przygotować szybki obiad. Genialnie sprawdza się jako dodatek do grilla, mięsa, serów, czy warzyw. Czasami dodaję go do lecza lub smaruje nim roladki z kurczaka lub schaby Jak widzicie macie szeroki wachlarz możliwości. Nie pozostaje Wam nic innego tylko iść na zakupy i przygotować
PatiGotujedzisiaj moje ulubione z piekarnika. Po upieczeniu skrzydełka nabierają pięknej złocistej barwy. składniki: 12 skrzydełek z kurczaka 5 łyżek oleju 5 łyżek marynaty teriyaki 2 ząbki czosnku 3 łyżki płynnego miodu sok z połówki cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki dodatki 2 woreczki ryżu, u mnie brązowy ryż długoziarnisty Kuchnialidla.pl 250 ml przecieru pomidorowego cukinia w zalewie gyros Przygotować marynatę
Monia miesza i gotujeminut aż kasza wchłonie wodę. Do ugotowanej kaszy dodać masło, wymieszać, na górę ułożyć kurczaka, passatę pomidorową, posypać oregano i startym żółtym serem. Zapiec w piekarniku ok 15 minut (temperatura 180 stopni z termoobiegiem) Smacznego! P.S. Zamiast kaszy można użyć ryżu, zamiast passaty - gotowej bazy pomidorowej albo podduszonych zmiksowanych pomidorów z puszki
coolinarnyJest to typowe danie marokańskie, jeśli nie macie takiego naczynia do pieczenia można upiec w żaroodpornym naczyniu. Na patelni roztopić masło, wrzucić cebulę pokrojoną w piórka
Kuchnia PokoleńSKŁADNIKI: 3 l wody 1 podwójny filet z kurczaka 1 marchewka i pietruszka liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 1 bulionetka z kolorowym pieprzem 1 kostka rosołowa 2 łyżki vegety natka pietruszki 1/2 szklanki ryżu białego 1 łodyga selera naciowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do garnka wlewam wodę. Następnie wrzuca mięso , liść laurowy, ziel angielskie, kostkę drobiow oraz bulionetkę
Gotowanie Patkiprzez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Zmiksować ręcznym blenderem. Ewentualnie przetrzeć przez sitko. Paski kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć krótko na dużym ogniu. Dodać sos, wymieszać i dusić w nim mięso jeszcze 1 - 2 minuty. Podawać z sypkim ryżem
zadanie-gotowaniepodsmażać do miękkości. Po tym czasie dodać kurczaka pokrojonego w kostkę i dalej smażyć. Kiedy kurczak będzie już dobrze podsmażony dodać śmietankę. Chwile wszystko podgotować. Na końcu dodać resztę curry, kurkumę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dobrze komponuje się z ryżem
Smaki Nataliikaszą jęczmienną. Tym razem zamiast kurczaka wykorzystaliśmy do przygotowania indyka, jego mięso jest delikatniejsze aniżeli mięso kurczaka. Właśnie z tego powodu znacznie krócej poddajemy je obróbce termicznej. W moim przepisie wykorzystuję kaszę jęczmienną, ale z powodzeniem możecie ją zastąpić pęczakiem , albo chociażby ryżem... inwencja twórcza należy do Was. Indyk z kaszą jęczmienną - przepis: Na patelni podsmażamy pokrojoną kostkę cebulę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pieczenia i spryskajcie delikatnie olejem. Pieczenie: Temperatura - 200 ºC z termoobiegiem Czas - ok. 20-25 minut Kurczak jest delikatny, soczysty i na pewno zasmakuje całej rodzinie! Możecie podać go jako samodzielną przekąskę z sosami do wyboru albo jako danie główne z dodatkiem ryżu, ziemniaków etc. Na pewno będzie pysznie - smacznego
Cooking Monsterpomidory z puszki. Dodać również masło orzechowe i drobno posiekane orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać. Włożyć ponownie kurczaka, przykryć i dusić na małym ogniu aż mięso i bataty będą miękkie, a cała potrawa znacznie zgęstnieje. Na końcu przyprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem
My simple kitchengodzinę, żeby mięso mogło nasiąknąć przyprawami. Na blaszkę rozwinąć folię aluminiową, na nią ułożyć kawałki kurczaka i przykryć je szczelnie. Następnie piec w temp. ok 180 C przez 35 minut. (temperatura i czas zależy od piekarnika) Można podać z ziemniakami lub ryżem. Do sałaty użyłam sosu vinaigrette. Składniki: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól
The Sweet Damselniedzielnym, rodzinnym obiedzie zostało mi trochę pieczonego kurczaka. Wykorzystałam go do zrobienia ryżowej zapiekanki. Jej skład może być nieco zaskakujący, ale zapewniam, że pysznie smakuje i cudnie pachnie cynamonem i gałką muszkatołową. Miłośnicy ryżu z jabłkami na pewno w niej zasmakują.” Czytaj więcej
Wiem co jemdodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Dodajemy kurczaka i znów mieszamy. Odstawiamy na godzinę. Następnie pod przykryciem dusimy kurczaka w sosie przez około 30 min. W razie potrzeby dolewamy wody ale ostrożnie aby za dużo wodnistego sosu się nie zrobiło. Ja podałam z fioletowym ryżem. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/niemu mięso będzie niezwykle delikatne. W osobnym garnku obgotować szpinak, odcedzić i wrzucić na patelnię z kurczakiem. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku, chilli i sól do smaku. Smażyć wszystko jeszcze przez chwilkę. Zdjąć ognia i dodać jogurt lub śmietankę. Dobrze wymieszać. Podawać z ryżem - najlepiej basmati
Kulinarne Inspiracjepiersi w kostkę, pieczarki i marchewkę w plasterki. Gdy pory będą miękkie dodać kurczaka, pieczarki i marchew. Dusić całość około 20 min. Następnie dodać śmietanę oraz posiekaną natkę lub koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać najlepiej z ryżem
Walijskie PichcenieDodajemy zmiksowane pomidory, gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje (około 6-7).4. Do sosu wrzucamy kurczaka, dodajemy 20 g masła i śmietanę. Mieszamy, aż sos stanie się jednolity, a całe masło się rozpuści. Przekładamy na talerze, posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy z ryżem basmati lub chlebkiem naan. Smacznego
Tajskie smakiumyć, osuszyć następnie pokroić w kostkę około 2-3 cm i podsmażyć na łyżce oliwy. Do kurczaka dodać curry i ananas, wymieszać. Wlać sok z ananasa oraz śmietankę. Gdy sos lekko odparuje wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło z ryżem. Smacznego
Zabawa smakiemryżem jak i z ziemniakami.Brukselkę zagotować w osolonej wodzie - do momentu aż będzie lekko miękka (nie gotować do całkowitej miękkości!). Wystudzić. Przekroić każdą na pół. Pieczarki pokroić na dosyć grube plasterki, a cebulę z kolei na drobną kostkę. Połączyć pieczarki z cebulą i podsmażyć na maśle przez około 8-10 minut, aż się zarumienią. Pierś z kurczaka umyć
Świat Domowej Kuchnidziś dla Was coś extra, pyszną sałatkę makaronową z drobnego makaronu o kształcie ryżu, z dodatkiem wędzonego boczku, pysznego sera cheddar oraz papryczek jalapeno. To idealna propozycja na kolację, jako lunch do pracy a w końcu na każdą imprezę ze znajomymi czy rodziną. Smaki komponują się tu idealnie a do tego jest naprawdę prosta w przygotowaniu i praktycznie ekspresowa(...)tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką – Canneloni ze szpinakiem – Makaron ze szparagami – Lasagne (lasagne bolognese) – domowy makaron – Makaron carbonara SAŁATKA MAKARONOWA Z BOCZKIEM PRZYGOTOWANIE: 20 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: 250 g makaronu risoni (bardzo drobny w kształcie ryżu, lub inny ale najlepiej drobny) 200 g wędzonego
nietylkopasta.plchlebek naan, papadoms, ryż lub kuskus Sposób przygotowania: Na odrobinie oleju lub oliwie podsmaż posiekaną cebulę, por, imbir oraz czosnek. Podsmażaj do miękkości. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię oraz marchewkę. Zalej wodą tak by zakryła warzywa tylko w 3/4 i gotuj około 30 minut. W tym czasie możesz również ugotować kukurydzę oraz pokroić kurczaka w kostkę. Kiedy warzywa będą miękkie
wysmienityGulasz z kurczaka w tej postaci bywa u nas od czasu gdy odkryłam kawałki udźca bez kości, kiedyś przygotowywałam go na bazie piersi. I choć poprzedniej wersji nic nie brakowało, to wersja gulaszu z udźca jest po prostu cudowna, delikatna, bardzo soczysta i meeega smaczna. U nas bywa zwykle z dodatkiem ryżu basmati, kaszy gryczanej lub jaglanej i jarzyny, np.marchewki(...)stworzyć z tego danie z sosem, my akurat preferujemy taki sposób jaki podaję. Przygotowanie zajmuje mi ok.30-40 minut, jest to więc danie dość szybkie. Składniki: - ok.1kg filetów z udźca kurczaka - 1 duża cebula - 1/2 główki czosnku - świeżo mielony pieprz - sól ziołowa (morska) w młynku lub sama sól himalajska lub morska - czosnek mielony (lub suszony w młynku) - 1 łyżka oleju kokosowego
Smaczne Zdrowebiałym ryżem posypanym czarnuszką. Oczywiście muszę upiec naan . Żadne curry nie smakuje tak dobrze jak posypane obficie kolendrą. Kolendrę dodaję do środka ale mój S. nie przepada, więc posypuję curry na talerzu. Sama przepadam za kolendrą, jej zapach wprowadza mnie w nieziemską ekstazę. Butter chicken Składniki: 6 porcji 800 g fileta z piersi kurczaka 2 łyżki garam masala 1 łyżka(...)godzinę na małym ogniu. Na koniec dodaj śmietankę i pokrojoną kolendrę. Wymieszaj i zagotuj. Zamiast kolendry można dodać do curry pietruszkę lub podać bez zieleniny. Podaj curry z białym ryżem i naan. Spara Spara The post Butter chicken czyli curry z masłem orzechowym appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaDziś proponuję potrawkę z dynią, selerem naciowym, kurczakiem i oczywiście dopełnieniem będzie pomidorowy sos Tikka Masala. Składniki; podwójna pierś z kurczaka ok 25 dag dyni 3 łodygi selera naciowego kawałek pora ok 5 cm sól do smaku 1 słoik sosu pomidorowego tikka masala * 2 łyżki masła Dodatkowo; ryż do podania płatki migdałowe zielony szczypior do dekoracji Przygotowanie
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: 500 g piersi z kurczaka 200 g mąki pszennej 1 jajko 200 ml wody 40 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz czarny olej do smażenia Sposób wykonania: Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, oprószamy solą, pierzem czarnym i cayenne. Do blendera wrzucamy składniki ciasta: mąkę, jajko, wodę, wiórki kokosowe, cukier, pieprz(...)czarny i sól. Miksujemy. Przekładamy do dużej miski i dodajemy kawałki kurczaka, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Kurczaka w cieście nakładamy na patelnię łyżką. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wykładamy na papierowych ręcznikach aby obciekł z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ryżem oraz sosem ostro słodkim (np. TaoTao
Qchnia po prostuSzybki i smaczny obiad. Udka w sosie pieczarkowym z koperkiem. Można podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą, kluskami lub makaronem. Mięso mięciutkie, a sos kremowy. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie mnóstwo przepisów i pomysłów na dania mięsne. Nie tylko z kurczakiem, ale także i z innymi rodzajami mięsa. Szczególnie polecam kurczaka w sosie porowym. Pycha! Składniki 8 podudzi z kurczaka
O kuchni z uczuciemDelikatne i kruche mięso drobiowe z nutą słodkiego posmaku. Do tego dodatek uduszonych warzyw, ryż i obiad w pełni gotowy! 5 polędwiczek drobiowych 1 łyżka przyprawy
VioletoweKucharzenieGłównie to były sajgonki i kawałki boczku w głębokim tłuszczu, które dostawało się z dużym talerzem ryżu. Taki zestaw kosztował 5 zł, ale nie była to zupa, po którą tam przyjechałam. Kolejnym razem mieliśmy więcej szczęścia, bo udało się zamówić zupę pho z kurczakiem. Wtedy pho kosztowało 8 zł, czyli połowę tego, co teraz gdy bary przeniosły się do centrum
Ugotowane pozamiataneszorujemy,osuszamy,z dwóch wyciskamy sok,a z pozostałych obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki.Kurczaka dzielimy na kawałki,rumienimy na maśle w raz z cebulką i goździkami,dusimy pod przykryciem 20 min.Dodajemy sok oraz cząstki pomarańczy i lekko odparowujemy sos.Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiciepło bodź na zimno , można dodawać lubiane składniki , czasem robię to danie z piersią z kurczaka , a czasem z kiełbasą , ale w każdej wersji smakuje , można to danie podawać jako dodatek do obiadu i nie tylko , zapraszam do wypróbowania . Składniki 2 torebki ryżu 1 duża cebula 1 duża papryka czerwona 1 laska kiełbasy zwyczajnej
Mój Smakfunkcją góra/dół bez termoobiegu. Razem z piekarnikiem nagrzewamy formę, w której będziemy piekli mięso. Kurczaka wraz z marynatą przekładamy do formy, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut. Od czasu do czasu przewracamy podudzia na drugą stronę. Podajemy z ugotowanym ryżem lub chlebkiem naan oraz gęstym jogurtem naturalnym i cząstkami limonki/ cytryny do wyciśnięcia Zapisz Zapisz
cool and mintygłowie ;)) he he. Wiecie, że ostatnio staram się jeść i kupować mniej mięsa z kurczaka, zamiast tego wolę indyka - zdrowszy. Tym razem z cebulką, czosnkiem i porem, do niego dodałam łyżkę mascarpone i trochę śmietanki, doprawiłam solą i pieprzem. Jako dodatek ryż wymieszany z kurkumą i rukola z suszonym pomidorem i słonecznikiem. Nie podaję dokładnie gramatury, bo każdy dopasuje
kruche babeczkiCurry to danie na bazie pasty curry, mleka kokosowego z dodatkiem pomidorów. Często curry występuje z kurczakiem lub owocami morza. Nigdy jednak nie spotkałam tego dania z dodatkiem łososia lub innej ryby. Długo duszone danie z dodatkiem batata i papryki uwieńczone zostało cytrynowym ryżem, by całość utrzymać w formie lekkiego i orzeźwiającego dania. Jako dodatek świetnie sprawdzi się również pita
Mango Papajawlewamy przecier i wkładamy pomidory z puszki. Ewentualnie rozcieńczamy nieco wodą. Doprawiamy pieprzem i solą. Wkładamy kurczaka. Gotujemy na średnim ogniu około 25-30 minut. Wrzucamy pokrojone oliwki i jeszcze raz doprawiamy pieprzem i solą, jeżeli potrzeba. Gotujemy jeszcze 10 minut. Podajemy z ryżem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Życie zamknięte w smakusmażenia Wykonanie: Uda myjemy, przyprawiamy przyprawami odstawiamy na 10 min. Na rozgrzanym oleju smażymy uda z kurczaka na złoty kolor około 15 min. Wrzucamy do podsmażonych udek mrożoną marchewkę przykrywamy pokrywką, dusimy wszystko aż marchewka będzie miękka, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub z frytkami, dekorujemy zieleniną. Smacznego
kgwjanczewopasta będzie już dobrze przesmażona wrzucamy do rondelka piersi kurczaka i przesmażamy. Następnie do przesmażonego kurczaka dorzucamy pokrojonego bakłażana, przesmażyć jeszcze kilka minut i całość zalewamy mleczkiem kokosowym. Całość gotować jeszcze z 20 minut, na koniec doprawić sosem rybnym. Curry podałam z ryżem basmati. Udekorowałam świeżą kolendrą i chilli. Jeżeli chcecie, aby curry było rzadsze można dolać wody
Plate of Joyprzede wszystkim na każdą kieszeń. Przejdźmy więc do potrzebnych nam składników: Skrzydełka: *6 skrzydełek z kurczaka (dla 2 osób) *łyżeczka pieprzu cayenne *łyżka papryki słodkiej *troszkę świeżej chili (wg uznania) *3 łyżki oleju *ząbek czosnku *sól, pieprz *pół natki pietruszki Risotto: *100g ryżu * bulion warzywny ( w stosunku 2:1 do ryżu) *mała cebula *5 pieczarek *2 łyzki masła *pół małego
Wspólne smakiBardzo smaczne! Lubię klopsy pieczone w piekarniku, nie potrzebują dużo tłuszczu i bałagan jakby mniejszy .Sos prosty do zrobienia Przepis ze strony BBC Food
Stare GaryCebulę pokroić w piórka, a paprykę i dynię w kostkę. Podsmażyć na patelni, dodać kurczaka i smażyć na średnim ogniu przez kilka minut. Następnie wlać śmietanę, dodać curry i listki tymianku. Zmniejszyć ogień i pozwolić, by smaki się połączyły. Podawać z ryżem
Pasja SmakuDoprowadzamy do wrzenia. 3. Dodajemy kurczaka, banany i sos sojowy. Całość dusimy 7-10 minut (aż kurczak będzie gotowy). Na koniec dodajemy sok z połowy limonki. 4. Curry przekładamy do miseczek, posypujemy szalotką i bazylią. Opcjonalnie dodajemy pokrojone w kostkę mango. Podajemy z ryżem basmati
Tajskie smaki