Zapiekanka kebab / gyros jest bardzo znana, ale zazwyczaj podawana jest z kurczakiem:). Ja proponuję bardziej pasujące do niej mięso wieprzowe - dzięki temu smakiem zbliża się do prawdziwego kebaba:). 500g łopatki lub szynki wieprzowej 200g ryżu 3 papryki: żółta, zielona, czerwona 2 cebule 1/2 puszki kukurydzy 5 ogórków kiszonych 2 łyżki śmietany 4 ząbki czosnku 150g tartej mozzarelli
Szefowa kuchnidodatkiem odrobiny zupy, dodaj do zupy razem z ryżem i serkiem topionym i gotuj do uzyskania ulubionej miękkości ryżu. Na koniec przypraw solą, pieprzem, dodaj posiekany koperek. Moja wersja jest wegetariańska. Jeśli chcesz uzyskać mięsną wersję dodaj ugotowaną osobno pierś z kurczaka lub indyka. Smacznego
Mój pomysł nabardzo drobno pokroić lub rozgnieść. 4. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej kokosowy, włożyć schłodzonego kurczaka, chili i czosnek. Obsmażyć do wyparowania wody, ciągle mieszając. Następnie dodać mleczko kokosowe, zmniejszyć ogień i wszystko razem chwilę dusić. Podawać z ryżem, kuskusem lub kaszą jaką lubicie
Apetyczna babeczkabłędu znaleźć to- czego się poszukuje 😊 Smarowidło do pieczywa http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/01/smarowido-do-pieczywa.html Tortilla z kurczakiem i sałatką serowo pomidorową http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/02/tortilla-z-kurczakiem-i-saatka-serowo.html Sałatka z kolorowym tortellini i sosem majonezowo-musztardowym http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/02/saatka-z-kolorowym-tortellini-i-sosem.html Sałatka z kolorowy ryżem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/02/saatka-z-kolorowym-ryzem.html Wegetariańska tortilla http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/03/wegetarianska-tortilla.html Pieczona ciecierzyca http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/08/pieczona-ciecierzyca.html
Kuchnia w czekoladzierozgrzanym tłuszczu smażymy dobrze wymieszaną cebulę z czosnkiem, papryką, kurkumą i kolendrą. Następnie dodajemy kurczaka i mleko kokosowe, dusimy całość do momentu aż mięso będzie miękkie. Na końcu doprawiamy solą, cukrem i sokiem z limonki. Podajemy z ryżem. Gotowe
Rozpustne gotowaniebarbecue, koncentrat pomarańczowy i 1 łyżkę oliwy wymieszać w miseczce. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić kurczaka. Smażyć na dużym ogniu mieszając około 10 minut. Dolać sos, wymieszać i smażyć jeszcze 1 - 2 minuty wciąż mieszając. Gotowe. Podawać na ryżu posypane sezamem i szczypiorkiem
zadanie-gotowaniepowrotem do wolnowara. W miseczce rozrobić mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością wody i wlać do kurczaka, dokładnie wymieszać i gotować przez kolejne 20-30 minut do czasu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z ryżem przybrane sezamem i dymka. Smacznego
Codzienne Gotowaniewrzucić cebulę i zieloną paprykę, chwilę smażyć następnie dodać pomidora. Całość z patelni przelać do garnka z kurczakiem pomieszać i dodać 1/2 łyżki garam masali, i jeszcze gotować przez 5-7 min. Przed serwowaniem posypać posiekaną kolendrą. Świetnie smakuje z ryżem
Smaki Przyprawy i Koloryciekawość zwyciężyła i postanowiłam spróbować modyfikując nieco przepis na swoje potrzeby. Danie okazało się strzałem w dziesiątkę. Udka kurczaka duszone w orientalnym sosie były soczyste a nad garnkiem roznosił się przyjemny migdałowo-kardamonowy aromat. Do tego dania koniecznie ugotujcie też ryż bo sosu po duszeniu mięsa jest sporo i żal go wylewać. Jako, że jest to danie jednogarnkowe, typu curry
Milion Smakówwody by sos kokosowy był nieco rzadszy. Kolejno na patelnie z warzywami dodajemy podsmażone mięso z kurczaka i wlewamy zmiksowany sos kokosowy. Dusimy wszystko 10 minut tak aby smaki się połączyły i Gotowe! My podaliśmy to danie z dodatkiem ryżu. Dodatkiem "na wierzch" może też być pokrojony w plasterki banan lub wiórki kokosowe z odrobiną
Wspólne smakiwrzucić cebulę i zieloną paprykę, chwilę smażyć następnie dodać pomidora. Całość z patelni przelać do garnka z kurczakiem pomieszać i dodać 1/2 łyżki garam masali, i jeszcze gotować przez 5-7 min. Przed serwowaniem posypać posiekaną kolendrą. Świetnie smakuje z ryżem
Kulinarna rozmowaugotowane piersi, które po wyjęciu z rosołu nie znajdują u mnie amatorów. Potrawkę podaję zazwyczaj z ryżem ugotowanym na sypko albo z ziemniakami. Tym razem wyjątkowo zaserwowałam z makaronem, którego zbyt dużo ugotowałam do rosołu. Składniki: 2 piersi z kurczaka 600 ml rosołu 1 ugotowana marchewka 2 żółtka 3 łyżki mąki ok. 50 g masła sól pieprz natka
Walijskie Pichceniesobie to umyśliłam, ale i tak jestem zadowolona, że w miarę mi się udało. Składniki: filet z kurczaka ulubione przyprawy (u mnie chilli, kminek zmielony, granulowany czosnek, sól, słodka papryka, pieprz) olej do smażenia (u mnie sezamowy) ogórek 1 szkl. ryżu do sushi przyprawy do ryżu 2 płaty nori majonez sezam jasny i czarny Ryż przyrządzić według przepisu. Mięso pokroić
chwile dla mnieMoją zupę zagęściłam jeszcze dodatkowymi ziemniakami i makaronem. Zupa wiosenna Składniki: 1,5 litra wody 3 udka z kurczaka lub inne części nadające się na zupę 6 sporych ziemniaków 9-składnikowa mrożona mieszanka "zupa wiosenna" 6 łyżek makaronu orzo (w kształcie ryżu) 4 łyżki śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: Mięso myjemy i zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do zagotowania
Kulinarne przygody Gatity