słodkie i jędrne. Czwartek: Chrupiące nuggetsy z warzywami i orkiszem Mega prosty patent na chrupiącego kurczaka: filety trzeba zamarynować w maślance, potem obtoczyć w zwykłej mące i usmażyć. Na chrupko. Niech wszystkie fast foody się schowają! Piątek: Zapiekanka z ryżu, batata i chorizo Jednogarnkowe danie, które można upiec, albo udusić na wolnym ogniu. Bogactwo smaków i substancji odżywczych. Pełny
Niedzielny kucharzrobię zawsze na dwa dni. W jeden jedzą solo, a na drugi dzień np. z plackami ziemniaczanymi, ryżem lub kaszą. Jak kto lubi :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 800 g mięsa z indyka (u mnie filet, może być też kurczak) 1 mała dynia piżmowa 3 większe papryki (mogą być kolorowe) około 600 g pieczarek 2 większe cebule
kruche babeczkiwlać wodę wraz z dodatkiem domowej wegety. Chwilę gotować. Na sam koniec dodać podsmażone kawałki piersi z kurczaka, całość zalać śmietaną i posypać odrobiną kurkumy. Lekko wymieszać. Smażyć, aż do lekkiej redukcji sosu. Ewentualnie sos doprawić. Gotowe danie podać, np. z ryżem. Etapy przygotowywania dania: podsmażanie mięsa, szparagów i wygląd gotowego dania na patelni Pomysł na danie
UgotowaćSkładniki: makaron nitki 3 szklanki/ugotowany, natka pietruszki 1/2 pęczka, ćwiartki z kurczaka 2 sztuki, jajka 1 sztuka, bułka tarta 3/4-1 szklanka, wędzona papryka w proszku 1
W Mojej Kuchni Lubiębazie śmietanki i świeżego koperku, dzięki temu jest kremowy i aromatyczny. Można również klopsiki przygotować z gotowanego kurczaka i warzyw z rosołu – przepis na pulpety , Polecam też nasze przepisy na klopsiki w sosie pomidorowym , klopsiki w pikantnym sosie lutenica , klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i natką . Składniki na ok. 12 dużych klopsików drobiowych w sosie koperkowym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrozerwać i wyjąć rękaw do pieczenia - uwaga na uchodzące, gorące powietrze, można łatwo się oparzyć! - a kurczaka w naczyniu z powrotem wstawić do piekarnika . Zapiekać 1 0-20 minut aż na mięsie utworzy się apetyczna, chrupiąca skórka. Serwowałam z brązowym ryżem u gotowanym na sypko i kiszoną kapustą
Grunt to przepis!trochę odzwyczajam od niego, bo mnie się już znudziło jakoś. Z resztą jak widzę te filety z kurczaka czasem takie gigantyczne, to aż mi się niedobrze robi jak sobie pomyślę ile tam musieli wsadzić chemii. Wolę indyka kupić. Pozdrawiam :)) Składniki: opakowanie ryżu Arborio ( u mnie Halina) kawałek dyni 1 mała cukinia 1/2 puszki groszku 1 większa cebula 2 ząbki czosnku
kruche babeczkikminku, niecierpię wręcz, tutaj, zupełnie go nie wyczułam, co jest bardzo na plus. Potrzebujemy: podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego 2 łyżeczki przyprawy gosposi bez glutaminianu sodu i soli Ponadto: 100 g ryżu, który należy uprzednio ugotować łyżka zimnotłoczonego oleju z pestek dyni, ja użyłam Oleofarm papryka marynowana Cebulę kroimy
MamaOskarkasosie serowym z zielonym pieprzu(przepis podany wcześniej), karkówka gyros(przepis podany wcześniej), sznycle z piersi kurczaka (przepis podany wcześniej), i jak znam życie jeszcze jakieś mięsko znajdę to się pochwalę... do tych pyszności kluseczki śląskie, ziemniaki pieczone i gotowane, ryż. Ciasta: makowiec, serniczek z rosą, babka jogurtowa z winem i orzechami, ciasteczka z jabłkiem no i chyba malinowa mgiełka
Kuchnia Beatycebulę i pozostawiamy na ogniu (bez przykrywki) na ok. 5 minut. Opcjonalnie (tak my zrobiliśmy) odstawiamy kurczaka do wystygnięcia i "rwiemy w strzępy". Następnie mieszamy z kukurydza i groszkiem oraz szczyptą (ilość wg uznania) pieprzy cayenne. Najlepiej podawać z białym ryżem
Smaki Brazyliioliwy i dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Podsmażone warzywa i kurczaka przekładamy do większego garnka, Następnie dodajemy cukinię, bakłażana, pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 15 minut. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dodajemy do warzyw z mięsem mleko kokosowe, sok i skórkę z limonki, ananasa pokrojonego
Mania Gotowaniajest pod dostatkiem, przygotowuję je przynajmniej raz w tygodniu. Faszeruję je czym popadnie - kaszą, ryżem, mięsem. Wykorzystuję zazwyczaj wszystkie resztki zalegające w lodówce tworząc to coraz nowsze kombinacje smakowe ;) Te ostatnie powstały z kaszą kuskus (która moim zdaniem, świetnie pasuje do papryki) z dodatkiem kurczaka i oliwek. Składniki na 2 porcje: 3 czerwone papryki 100 g kaszy kuskus 1 filet
My simple kitchenGulasz z cukinii z szybkowaru Leczo z cukinią Kurczak z szybkowaru Ziemniaki po cygańsku Kiełki na patelnię i kasza bulgur Zupa gulaszowa Biała kiełbasa pieczona z warzywami Kalarepa na ciepło Kasza jęczmienna z grzybami leśnymi Bigos z dyni Fasolka po grecku Risotto z suszonymi pomidorami Orkiszowe risotto z białą kiełbasą Ryż z warzywami Curry z dynią, suszonymi pomidorami i komosą
Dorota Smakujeposiekaną paprykę. Zapiekanka sprawdzi się także z ryżem. W zależności dla ilu osób przygotowuję obiad, na oko zwiększam składniki. Podaję z natką pietruszki i sałatą przygotowaną ze świeżych warzyw i sałaty batawskiej, pekińskiej, maślanej, dowolnym mixem sałat lub mini sałaty rzymskiej z domowym ziołowym dressingiem. Składniki: 2 nieduże podwójne piersi z kurczaka lub kurczak upieczony (lub ugotowany w warzywnym bulionie
Zasmakuj Kuchni