Kurczak curry z mleczkiem kokosowym i groszkiem 249Ciebie w domu w niedzielę też jest często kurczak na obiad? Może zamiast smażonych piersi z kurczaka lub pieczonego kurczaka zrobisz... The post Kurczak curry z mleczkiem kokosowym i groszkiem appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.com
Pomysł na… dyniową pastę piernikową 174zmięknie (jeśli zacznie się zbierać więcej płynu, zdjąć przykrywkę i odparować), a następnie zmiksować. Puree można wykorzystać, jako zagęstnik zupy ( z ciecierzycą ), dodać do ciasta ( babeczki, sernik ), dania wytrawnego ( kurczak curry ), albo… wymieszać z kakao i daktylami (uprzednio namoczonymi), co da pyszny krem czekoladowy lub, jak w tytule – wykonać pyszną pastę kanapkową, dodając do puree przyprawy korzenne: kardamon
Kucharzyca
Domowa śmietanka kokosowa i mleczko kokosowe 273zimno (przepis wkrótce pojawi się na blogu). Pozostałe mleko świetnie sprawdzi się do gotowania. Możemy je wykorzystać na przykład do zrobienia dania tajskiego (przepis wkrótce pojawi się na blogu), kurczaka curry z ananasem , chłodnika ogórkowego czy budyniu jaglanego
Dieta bez mleka
Curry z kurczaka ze szpinakiem 158lekko zmiażdżyć. Imbir oskrobać i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulki i smażyć chwilkę. Muszą lekko zmięknąć. Dodać imbir, kolendrę, gorczycę,paprykę słodką, curry, posiekaną chilli i kurczaka. Obsmażyć kurczaka co chwilkę mieszając. Jak kurczak straci kolor surowizny wlać mleczko kokosowe. Dokładnie wymieszać. Dodać porwane listki szpinaku, sok z cytryny. Gotować na małym ogniu 5 minut
Kuchnia Pokoleń
Massaman Curry z wołowiną i batatami 167Massaman Curry to klasyk kuchni tajskiej. Według źródeł Massaman Curry pochodzi już z 17/18 wieku, a pierwszym w historii zarejestrowanym przepisem na massaman curry był „Kurczak Massaman curry w gorzkim soku z pomarańczy” („ Chicken Massaman curry with bitter orange juice „). Massaman Curry to pikantne danie pełne smaków i aromatów. Mieszają się w nim wszystkie znane
Moja Delicja
Wrapy z marynowanym kurczakiem i warzywami 165warzywa, usmażone mięso, całość posypujemy mieszanką nasion i podajemy z sosem czosnkowym , tysiąca wysp lub kupnym, słodko-ostrym sosem chili. SMACZNEGO! :) Wypróbujcie również przepis na wrapy z kurczakiem curry lub łososiem
Bez Cebuli
KURCZAK CURRY 189Kurczak curry, frytki domowe (z suszoną natką pietruszki), warzywa (pomidor, papryka zielona, ogórek, rzodkiewka, oliwki czarne, oliwki zielone, czerwona cebula, natka pietruszki), sos czosnkowy
JejKuchnia
Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 280Ciastka jeżyki Sałatka z buraczków, wędzonego łososia i sera gorgonzola Ciastka orzechowe z Kołaczyc Kruche babeczki orzechowe z kremem maślano-czekoladowym Kruche babeczki orzechowe Sałatka z kaszy bulgur z kurczakiem curry i ananasem Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady Makowiec na kruchym spodzie Mini tartaletki makowe Piernikowy murzynek z gruszkami Kruszonka lasowiacka Placek z gotowanym
Trzeci talerz
pieczone uda kurczaka na termoobiegu... 217sztuki, przyprawa curry 1 łyżeczka, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, olej rzepakowy 4 łyżki przyprawę curry, do kurczaka, kucharka, pieprz mielony, przyprawę w płynie, olej rzepakowy wymieszać dokładnie marynatą natrzeć całe udka, włożyć do naczynia żaroodpornego i odstawić do lodówki na 1 godzinę nagrzać piekarnik lub urządzenie
W Mojej Kuchni Lubię
Udka/podudzia w marynacie musztardowej-curry 280Ostatnio zakochałam si ę w przyprawie curry. Dodaje ją dosłownie prawie do każdego dania (no może jeszcze nie dawałam jej do deserów :) Udka w marynacie musztardowej
Ana Mari's world
Udka/podudzia w marynacie musztardowej-curry 280Ostatnio zakochałam si ę w przyprawie curry. Dodaje ją dosłownie prawie do każdego dania (no może jeszcze nie dawałam jej do deserów :) Udka w marynacie musztardowej
Ana Mari's world
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 217przed smażeniem lub posypania po usmażeniu. Sól mieszamy z dobrej jakości liofilizowaną kawą. Mieszanka nie wymaga suszenia. Grubość soli i kawy dowolna. • SÓL Z LIŚĆMI LIMONKI KAFFIR – do wykończenia curry, kurczaka, potraw z ziemniaków i ryżu. Do mleka kokosowego, białych ryb. Z jogurtem i serem labneh. Świeże lub mrożone liście limonki kaffir ucieramy z solą w moździerzu lub w blenderze
Karo in the Kitchen
Ziołowe ślimaczki z boczkiem 186Wspominałem o tych ślimaczkach w poprzednim wpisie, przy okazji wpisu o kurczaku curry. A pomysł to powstał już dawno temu. Ale jak to zawsze u mnie bywa - musiał poleżeć i nabrać mocy urzędowej :) A wziął się mianowicie stąd, że Karolina będąc kiedyś gdzieś-tam została poczęstowana takim ślimaczkiem przez ekipę "Kuchennych rewolucji". Wzięła więc i jednego dla mnie
Marder&Marder Manufacture
Papryka a'la Mareczek 203Składniki: 6 papryk czerwonych 5 ząbków czosnku 1 duża cebula 1 cytryna 2 opakowania zupki chińskiej VIFON Kurczak Curry 3 łyżki przyprawy do dań Curry 2 łyżeczki przyprawy - ostra papryka sól i pieprz do smaku 1.5 szklanki wody natka pietruszki 3 łyżki bardzo ostrego sosu piri piri - lub tabasco Przygotowanie: Papryki dokładnie myjemy i oczyszczamy z pestek. Następnie
ClauditteMissCooking
Sharma z frytkami 394proste i idealnie smakowo zbalansowane danie :) Mięsko to dzieło mojego męża :) Sharma z "odchudzonymi" frytkami Składniki: podwójna pierś z kurczaka przyprawa do gyrosa pieprz kolorowy przyprawa do kurczaka curry olej z pestek winogron domowy sos czosnkowy frytki Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z pestek winogron. Doprawiamy wszystkimi wymienionymi przyprawami i smażymy aż do miękkości
Lawendowe Niebo