pieczarkami, zainspirował mnie przepis siostry Anastazji, który znalazłam w jej książce. Mój przepis trochę się różni, gdyż u siostry nie ma pieczarek i Curry. W każdym razie oba przepisy są bardzo dobre, więc jeśli lubicie kurczaka, to polecam Wam wypróbowanie tego przepisu. Na pewno będzie smaczną alternatywą(...)tradycyjnego kotleta w panierce :) Składniki: 700g fileta z kurczaka Ok. 300g pieczarek 2 średnie cebule 30g margaryny 4 łyżki oleju 2 łyżeczki vegety 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka Curry 2 jajka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Olej do smażenia Filety z kurczaka kroimy w cienkie, podłużne paseczki. Dodajemy do nich bardzo drobno posiekaną cebulę, olej oraz vegetę, curry
Smakowy Rajkostkę Do woka wlewamy połowę mleczka kokosowego. Podgrzewamy na średnim ogniu, a następnie zagotowujemy, aż mleczko zmieni konsystencję na bardziej oleistą. Dodajemy czerwoną pastę curry i podgrzewamy, aż zacznie intensywnie pachnieć. Zmniejszamy ogień, wrzucamy kawałki kurczaka i wlewamy pozostałą częsć mleczka kokosowego oraz bulion drobiowy. Doprawiamy sosem rybnym i cukrem palmowym, Dodajemy pędy bambusa, liście kafiru, papryczkę i tajską bazylię(...)łyżki oleju rzepakowego do podsmażenia pasty curry 1 czubata łyżka stołowa drobno zmielonych wiórków kokosowych 1,5 łyżeczki cukru palmowego Przygotowanie - z moimi modyfikacjami Piersi kurczaka kroimy w kostkę Na patelni podgrzewamy pastę curry z 2 łyżkami oleju. Kiedy pasta curry zacznie wydzielać intensywny aromat, dodajemy mleczko i wiórki kokosowe. Zmniejszamy ogień, wrzucamy kawałki kurczaka i pędy bambusa doprawiamy sosem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapół czerwonej papryki pół czerwonej cebuli pół zielonego ogórka pół główki sałaty lodowej sos sałatkowy koperkowo-ziołowy 3 łyżki oleju 3 łyżki wody curry, pieprz Wykonanie: 1. Kurczaka przyprawiamy curry i pieprzem, układamy w garnku do gotowania na parze i parujemy. Po ostygnięciu kroimy na plastry. 2. Sałatkę lodową rwiemy na kawałki i układamy na talerzach, na niej układamy
Pasja Smakusmaki. Kolendra, garam masala, kurkuma, imbir, kardamon, cynamon są moimi ulubionymi przyprawami. Dlatego często po nie sięgam. Dziś zrobiłam sałatkę curry. Prosta, szybka, robiona przeze mnie w dwóch wariantach. Składniki: 1 paczka ryżu 1 podwójna pierś z kurczaka lub 10 plasterków szynki 2-3 ząbki czosnku 1 puszka(...)groszku konserwowego 1 szklanka startego żółtego sera 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 3 łyżeczki przyprawy curry sól Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy curry i smażymy na oleju kokosowym (można smażyć na zwykłym). Kurczaka wykładamy na ręcznik papierowy do ostygnięcia. Jeżeli robimy sałatkę z szynką, to kroimy ją w kostkę. Groszek
Olikowa kuchniaceramicznych, gazowych, elektrycznych czy halogenowych. W związku z tym, że przypadł mi do testów właśnie wok, postanowiłam zrobić coś wschodniego i po długim namyśle postawiłam na curry. Szybkie, rozgrzewające i bardzo aromatyczne z kurczakiem, szpinakiem, brokułami i pomidorami, podane z makaronem ryżowym. Przepyszne! Patelnia jak zwykle sprawdziła się świetnie, nic nie przywarło, potrawa gotowała się równomiernie a mycie(...)mieli szansę, gdyż za kilka dni ogłoszę konkurs, gdzie do wygrania będzie patelnia sygnowana logo MasterChef o średnicy 20 cm. Nie przegapcie! Scroll down for recipe in English Kurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami (4 porcje) Składniki: 1 cebula, pokrojona w kostkę 3 pomidory, pokrojone w kostkę 1 ząbek czosnku, pokrojony w kostkę 1 czerwona papryczka chilli, pokrojona
karmelowypiersi z kurczaka 1 puszka kukurydzy ½ puszki ananasa 4 łyżki majonezu sok z ½ cytryny 3 łyżki soku z ananasa 1 żółta papryka 2 łyżki oleju curry przyprawa do złocistego kurczaka sól biały pieprz Dzisiaj sałatka dla wielbicieli żółtego koloru :). Prosta w wykonaniu, lekko słodkawa i przepyszna sałatka dla każdego. Piersi z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę. Posypać delikatnie curry(...)przesuszyć. Odstawić do ostygnięcia. Do dużej miski przesypać kolejno: dobrze wystudzony ryż, odcedzoną kukurydzę, pokrojonego w małe kawałeczki ananasa, pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz kurczaka. Teraz przyprawy i dodatki... ¼ łyżeczki curry, sól i biały pieprz do smaku. Następnie dodać sok z cytryny, sok z ananasa i majonez. Wszystko razem delikatnie i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum godzinę
Świat Domowej Kuchnibulionu warzywnego lub drobiowego 100 ml śmietanki 30% lub 36% pół łyżeczki przyprawy curry sól i pieprz, papryka słodka do smaku pół pęczka koperku opcjonalnie mąka pszenna do zagęszczenia sosu (w 50 ml zimnej wody wymieszać 1 łyżeczkę mąki pszennej) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na kurczaka w kremowym sosie ze szparagami: Filety z piersi kurczaka pokroić na mniejsze plastry(...)patelnię pokrywką i dusić przez ok. 3-4 minuty (aż szparagi będą ugotowane al dente – na półtwardo). Kolejno dodać z powrotem na patelnię podsmażone kawałki kurczaka. Dodać również śmietankę kremówkę, przyprawę curry oraz posiekany drobno koperek i całość dokładnie wymieszać. Ponownie przykryć patelnię pokrywką i dusić przez ok. 4 minuty aż szparagi całkowicie zmiękną. Po tym czasie odkryć patelnię
Kulinarne Przebojechili. Przyprawy te m.in. stymulują układ odpornościowy i mają właściwości bakterio i wirusobójcze. Przy takiej pogodzie jak dzisiaj, przyjemnie jest zasiąść nad miską gorącego curry. Gorąco polecam! Trzymajcie się ciepło! Składniki: 400 g filetu z kurczaka 1 cukinia 1 szalotka 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony) 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 3 cm korzenia imbiru 2 garście liści(...)jaśminowy Przygotowanie: Zaczynamy od pokrojenia składników: mięso kroimy w kostkę, podobnie cukinię. Szalotkę, czosnek, imbir, papryczkę chili drobno siekamy. W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka, pastę curry, szalotkę, imbir, chili i czosnek. Po chwili zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy około 7 minut. W razie potrzeby możemy dodać 1/2 szklanki wody. Następnie dodajemy liście kafiru, sos rybny
Smakowity Blog KulinarnyWersja bardzo warzywna, z cukinią i bakłażanem. Ananas wbrew pozorom komponuje się świetnie z pozostałymi warzywami i podkreśla smak dania. Bardzo sycący i rozgrzewający posiłek, idealny na jesień. Curry z kurczakiem, cukinią, bakłażanem i ananasem Składniki: 2 piersi z kurczaka ½ małej papryki zielonej ½ małej papryki czerwonej 1 średnia marchewka ½ niewielkiej cukinii ½ małego bakłażana 5 plastrów ananasa 200 ml mleka(...)łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki kolendry w proszku 3 rozgniecione goździki 1/3 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie, gdyż pasta curry jest również ostra) Przygotowanie: Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do marynaty i przyprawiamy kurczaka. Pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Cukinię i bakłażana obieramy ze skóry. Cebulę
Mania GotowaniaPrzepis poniżej to nieco egzotyczny miks smaków, który może nasuwać skojarzenia np. z kuchnią indyjską. Połączenie zwłaszcza imbiru, cynamonu, curry oraz miodu i cytryny nada tak przyrządzonemu kurczakowi oryginalnego wyrazu. Uzupełnimy to słodką czerwoną cebulą i suszonymi śliwkami oraz migdałami. Podajmy z ryżem, najlepiej basmati. Efekt końcowy jest tyleż oryginalny smakowo, co i całkiem dobrze wygląda. Z jednej strony(...)grubo krojonych migdałów 75g suszonych słodkich śliwek 4 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka soli Do podania ryż (najlepiej basmati) Instrukcje Jeśli używamy całych nóg z kurczaka, dzielimy je na pół w stawie; w każdym wypadku usuwamy z nich ewentualny nadmiar tłuszczu. Mięso solimy i pozostawiamy na kilkanaście minut
Kulinarna Pokusaobędzie się bez dokładek. SKŁADNIKI / 4 PORCJE 50 g makaronu ryżowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oleju kokosowego 1 pełna łyżka pasty curry / użyłam TAKIEJ 1 łyżeczka pasty tamaryndowej / można pominąć 1 pierś kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 1 marchewka 150 g boczniaków 1 l gorącego bulionu lub wody z sosem sojowym 1 łyżka sosu(...)wyciśnięcia WYKONANIE Makaron gotujemy w lekko osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, wykładamy na półmisek, skrapiamy olejem sezamowym. Kurczaka osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w małą kostkę. Przekładamy na talerz, doprawiamy solą, pieprzem i pastą curry. Cebulę i czosnek ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieramy, kroimy w plastry, a następnie w cienkie paski. Boczniaki
cool and mintyProsta i dość szybka do przygotowania sałatka. Pachnąca przyprawą curry, którą osobiście bardzo w sałatkach lubię. Kurczaka można podsmażyć, tak jak ja to zrobiłam, albo ugotować i dopiero potem pokroić w drobną kosteczkę. Sałatka jest dość prosta, zwyczajna, choć smaczna – nie ma się więc co dłużej rozpisywać;) 2 pojedyncze piersi kurczaka puszka ananasa puszka kukurydzy ok. 200 g żółtego(...)sera (u mnie cheddar i gouda) pęczek natki pietruszki przyprawa gyros Sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka miodu sok z połowy cytryny curry sól, pieprz Umyte i pozbawione błonek piersi kurczaka kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawą kebab/gyros i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie mięso smażymy na rozgrzanej patelni. Kukurydzę oraz ananasa osączamy
Smaki Na TalerzuSkładniki: udka kurczaka całe 4 duże, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, curry 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba, woda 1 szklanka umyte i osuszone duże udka kurczaka podzielić na poduudzie i pałkę, odciąć nadmiar tłustej skóry do miski wsypać curry, przyprawę do kurczaka i dobrze natrzeć porcje mięsa, schować do lodówki najlepiej na całą
W Mojej Kuchni LubięBardzo pożywny, pachnący wyjątkowo, smakujący orientalnie. Składniki: 3 filety z kurczaka lub 2 filety z indyka – lepszy indyk – jest mniej suchy 1 cebula 1 marchewka 1 łyżka curry(...)łyżeczka kurkumy 2 ząbki czosnku 1 puszka mleka kokosowego szczypta chilli suszonego, lub 1/2 świeżego chilli drobno posiekanego sól pieprz 1 szczypta kminu rzymskiego Filet z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w curry, kurkumie, soli i kminie. Odstawiamy na 30 minut. Na głębokiej patelni rozgrzewany odrobinę oleju i na nim dusimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy drobno posiekany czosnek
MojaQchnia.plkurczaka lub innego mięsa. Mięso pokroić na małe paseczki. Jeśli macie całą trawę cytrynową należy ja rozbić, żeby uzyskać więcej smaku. Na koniec po ugotowaniu wyrzucić trawę. Czosnek obrać i posiekać na miazgę, imbir zetrzeć na tarce, chili rozciąć i usunąć nasionka i błonki. Do woka wlać olej, rozgrzać. Dodać czosnek, chili, imbir, pastę z krewetek, pastę curry, sos rybny
Kuchnia Pokoleń