kukurydza - 4590 przepisów (strona:60/306)

Paella z oscypkiem i chorizo 148

brązowego szklanka bulionu 50 dag fileta piersi kurczaka 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 czerwona papryka puszka pomidorów lub 2-3 świeże pomidory puszka papryki lub świeża kolba kukurydzy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki oliwa z oliwek 1 łyżeczka  kurkumy sól pieprz 1. Ryż gotujemy na półtwardo przez 8-10 minut i odcedzamy(...)kostkę, dodajemy na patelnie i obsmażamy wszystko razem. Po kilku minutach dodajemy pokrojona w plastry paprykę, przyprawy, zalewamy bulionem i przez kila minut wszystko razem dusimy. 3. Odsączamy kukurydzę. Do paelli dodajemy ryż i kukurydzę, mieszamy i gotujemy przez 2- 3 minuty, cały czas mieszając. Dwa oscypki kroimy drobno lub ścieramy na tarce i dodajemy do gotującej się paelli

Apetyczna babeczka
Zupa kukurydziana z grzankami 179

magicznego składnika, ale o tym za jakiś czas.... Dzisiaj jednak chciałabym się z Wami podzielić przepisem na zupę kukurydzianą, którą można przygotować praktycznie przez cały rok, używając mrożonych ziaren kukurydzy. Najlepiej smakuje z ziołowymi grzankami... Składniki: 1 opakowanie mrożonej kukurydzy lub ziarenka z 3 ugotowanych kolb2 kremowe ziemniaki3 ząbki czosnku1 mała marchew 1 mała cebula 1/2 selera3 łyżki posiekanej(...)łyżki masła Grzanki: 3-4 kromki chleba (zwykły, tostowy lub żytni) po pół łyżeczki ziół włoskich i suszonego czosnku  Warzyw umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić z kukurydzą w dużym garnku. Zalać 1 l zimnej wody i gotować do miękkości. Dodać zioła i przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut, następnie zmiksować, wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, dodać masło

Czerwień i błękit
Drobiowe zimne nóżki, galarety, galaty, galantyny... 260

mnie są to zimne nóżki. Składniki: 2 golonki, 2 świńskie nogi (lub 4 łyżki żelatyny), 3 piersi z kurczaka, 4 marchewki, 2 pietruszki, 1 por, 1/2 selera, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka groszku, 3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, szczypta soli. Przygotowanie:    Do garnka wkładamy umyte golonki, nogi świńskie oraz piersi kurczaka. Mięso zalewamy(...)się nie rozgotowały).   Podczas gotowania nóg świńskich wywar po schłodzeniu sam nam stężeje i już nie ma potrzeby dodania żelatyny.   W miseczkach lub filiżankach układamy groszek, kukurydzę, pokrojoną w paseczki marchewkę oraz pietruszkę. Na to układamy pokrojone piersi kurczaka (gotowane w wywarze) i ponownie kukurydzę i groszek. Takie miseczki zalewamy wywarem i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia

Aga w kuchni
Pizza z oliwkami, pomidorem i groszkiem 145

domowa pizza nie jest najlepsza... sami sobie dobieramy składniki i ich ilość... ja osobiście bardzo lubię na pizzy oliwki, kukurydzę i groszek :)Składniki:ciasto: 3 szklanki mąki, 125 ml mleka,  125 ml wody  2 łyżki cukru,  1 łyżeczka soli,  15 g drożdży,  3 łyżki oleju, sos:  1 mała cebula,  1 ząbek czosnku(...)łyżki oliwy,  2 łyżki wody,  1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego,  zioła prowansalskie dodatki: 1/2 puszka kukurydzy, 1 pomidor, 10 plasterków żółtego sera, 1/2 puszki groszku zielonego, 10 oliwek czarnych, 150 g pieczarek, 10 plasterków salami, 2 łyżeczki oregano. Przygotowanie: ciasto: Mąkę wsypujemy do miski. Następnie mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier i pokruszone drożdże. Letnie mleko

Aga w kuchni
Mozzarella z ostrym boczkiem i warzywami 217

mała cebulka czerwona, 1 mała cebulka czosnkowa, ¼ papryczki chili, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku, olej rzepakowy, listki młodej botwinki, świeża roszponka, ziarna młodej kukurydzy, oliwki zielone, ziarna kapary, cukinia, zielona pietruszka. Przygotowanie: Cebulki kroimy w plasterki i delikatnie solimy, pomidorki dzielimy na ćwiartki,  a mozzarellę kroimy w plastry. Cukinię pokrojoną w cienkie plastry osuszamy(...)papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody, skrapiamy olejem, posypujemy solą i podpiekamy na patelni lub grillujemy. Boczek dzielimy na mniejsze paski, podsmażamy na drugiej patelni, pod koniec dodajemy ziarna surowej kukurydzy i drobno posiekaną papryczkę chili. Na talerzu układamy grillowaną cukinię, boczek z kukurydzą i papryczką chili. Dodajemy ser mozzarella na przemian z pomidorkami i listkami zielonej pietruszki. Ser delikatnie polewamy

Moniki Smakołyki
Cannelloni meksykańskie 133

bardzo prosiłabym o wasze głosy http://www.facebook.com/pages/null/434601873268738?sk=app_197506877041602&app_data=18707 Składniki: 16 rurek makaronu Cannelloni 400 gram miesa mielonego  2 plastry sera feta 10 oliwek 2 łyżki groszku i kukurydzy przyprawa do kuchni meksykańskiej 500ml. przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 2 pieczarki 1 łyzka pikantnego keczupu Pieczarki, oliwki, fetę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do mięsa mielonego, wsypujemy przyprawę do kuchni(...)meksykańskiej, dodajemy groszek, kukurydzę i rozdrobniony czosnek. MieszamyPrzecier pomidorowy mieszamy z keczupem dodajemy, możemy dodatkowo dodać groszek i kukurydzę.Rurki nadziewamy farszem. I pieczemy około 30- 40 min. w tem. 160st

NaKońcuJęzyka
D1. Grillowane piersi z kurczaka z ryżem w pomidorach 289

będziemy robić to sami dla siebie...Ale na początku naszej walki Cel jest najważniejszy...Na obiad proponuje piersi z kurczaka grillowane w ziołach z ryżem z salsą pomidorową i kukurydza, do tego bukiet warzyw lub sałatek. Składniki: 2 duże piersi z kurczaka zioła do marynowania, ewentualnie gotowe mieszanki ziół do kurczaka lub na grilla ząbek czosnku 1/2 cukinii 1 torebka(...)ryżu  2 pomidory oregano, chilli, sól, pieprz, curry 2 łyżki kukurydzy Piersi z kurczaka kroimy w cieńsze filety marynujemy z udziałem ziół i czosnku w małej ilości oleju. Odstawiamy na 2 godz. do lodówki. Grillujemy.Ryż gotujemy, pomidory wrzucamy do wrzątku na kilka chwil, następnie zalewamy zimna woda i obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w kostkę miąższ pomidora

NaKońcuJęzyka
Burrito w tortilli kukurydzianej 284

łyżeczce kuminu i papryki ostrej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut, żeby papryka trochę zmiękła. Potem dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Zwiększamy ogień i przesmażamy wszystko razem około minuty - tak by kukurydza i fasola były chrupiące, a nie miękkie.  Schłodzone ciasto dzielimy na 10 części. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką

Moje Kuchenne Rewelacje
Jak przygotować szybką sałatkę z ogórków małosolnych? 276

Składniki: Sałatka z ogórków małosolnych Składniki: 1 kolba świeżej kukurydzy 1 czerwona papryka 3 ogórki małosolne przepis tutaj Przygotowanie: Oczyszczoną paprykę z ogórkami małosolnymi kroimy w kostkę, kukurydzę oczyszczamy z zewnętrznych liści, ziarna kukurydzy odkrawamy nożem. Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy

Moja smaczna kuchnia
Placuszki cebulowo-kukurydziane 137

Składniki - duża cebula - 2 łyżki masła - 1 puszka kukurydzy - 150 ml mleka - ok. 30 dag mąki - 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki - 4 jajka- sól, pieprz - olej Wykonanie Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Kukurydzę osączyć. Jajka roztrzepać z mlekiem i mąką. Dodać cebule, kukurydzę i natkę pietruszki. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Porcje

Świat Smaku
Meksykańskie burrito 164

Burrito to potrawa kuchni meksykańskiej, która składa się ze zgrillowanej tortilli pszennej wypełnionej farszem z mielonego mięsa, pomidorów, kukurydzy i czerwonej fasoli. Podaje się ją z sosem z awokado i kwaśna śmietaną. Składniki: 4 pszenne tortille 500 g mielonego mięsa  cebula 3 ząbki czosnku mała puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy szklanka passaty pomidorowej sól, pieprz, chilli, papryka słodka(...)oliwa z oliwekdodatkowo: dip guacamole np. z TEGO przepisu Mięso podsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Chwilę jeszcze podsmażyć, następnie dodać passate, fasole i kukurydzę. Całość dusić około 15 minut aż sos się zredukuje. Przyprawić do smaku. Gdy farsz będzie gotowy, nałożyć go na tortillę, którą zawinąć pod spód. Podgrzać w opiekaczu do zrumienienia

wyzwania kuchenne
W sam raz na raz- ryżowa sałatka z tuńczykiem 191

rybołówstwa i owoców morza. W roli głównej ryba, którą jako jedyną uznaję na surowo. Ryżowa Sałatka z Tuńczykiem ryż biały ok. 100g puszka tuńczyka w wodzie mała puszka kukurydzy czarne oliwki ok. 10 szt. ząbek czosnku oliwa z oliwek sól, chilli mielone opcjonalnie łyżka majonezu Przygotowanie: ryż ugotować na sypko czosnek pokroić w cienkie plastry i podsmażyć na oliwie, pozostawić(...)wystygnięcia kukurydzę oraz tuńczyka odsączyć z wody oliwki pokroić na połówki lub drobniej ryż wymieszać z tuńczykiem, oliwkami, kukurydzą oraz czosnkiem doprawić solą, chilli można dodać łyżkę majonezu, wymieszać Sałatkę najlepiej podawać schłodzoną. Prawda, że szybko! Rice Salad with Tuna Ingredients: 100g white rice  can of tuna in water small can of corn 10 black olives clove of garlic

bastalena
Sałatka z tuńczykiem vol. 3 430

Składniki na cztery porcje. Składniki:75 g makaronu w kształcie ryżu1 ogórek szklarniowy mały1 puszka tuńczyka w sosie własnym1 puszka kukurydzy konserwowej3 łyżki koperku świeżego3 łyżki majonezuSól, pieprz do smakuPrzepis:Do gotującej się i osolonej wody wsypujemy makaron i gotujemy go zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do osobnej miski wsypujemy(...)puszki kukurydzy (bez wody), następnie nakładamy pokrojonego w kostkę ogórka (można go obrać ze skórki), następnie nakładamy makaron, odcedzonego z "sosu" tuńczyka, pozostałą część kukurydzy i majonez (który rozsmarowujemy na powierzchni sałatki). Sałatkę doprawiamy do smaku i całość posypujemy świeżym koperkiem

Emcia Pichci
Kurczak z ryżem po meksykańsku 3270

Pikantne kawałki kurczaka z tradycyjnymi dodatkami kuchni meksykańskiej, czyli kukurydzą i czerwoną fasolą. Błyskawiczne w przyrządzeniu, zainspirowane gotowym daniem na patelnię z Frosty, które kiedyś bardzo lubiłam. Postanowiłam odtworzyć je, i wyszło rewelacyjnie.   Kurczak z ryżem po meksykańsku      Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 cebuli czerwona 1 papryka 1 mała puszka czerwonej fasoli 3/4 puszki kukurydzy(...)kurczak się zarumieni, a papryka i fasolka zmiękną. Na patelnię przekładamy wcześniej przygotowaną cebule, dodajemy pomidory i koncentrat. Smażymy około 5-7 minut alby pomidory odparowały.   Dodajemy kukurydzę oraz czerwoną fasolkę. Smażymy jakieś 5 minut. Ugotowany ryż mieszamy   razem z resztą składników i jeszcze chwilkę podsmażamy

Mania Gotowania
Schab słodko- kwaśny z ryżem i kolendrą - kuchnia chińska 274

Składniki: - 350 g schabu - czerwona papryka - mała cukinia - 1/2 puszki kukurydzy lub kolby kukurydzy - cebula 1/2 - 2 ząbki czosnku przeciśnięte - sos limonko-wy z kolendrą - limonka - imbir - ocet ryżowy - sos sojowy jasny - 2 łyżki płynnego miodu - 1 łyżka mąki kukurydzianej -3 łyżki oleju słonecznikowego - chili czerwone - kolendra świeża  Wykonanie: Ostrym nożem kroimy mięso na równe, cienkie kawałki. Olej rozgrzewamy(...)gorącym woku, dodajemy kawałki mięsa (wcześniej zamarynowanego: sos sojowy, czosnek, chili, miód), aż będą miękkie. Dodajemy cebulę, cukinię, paprykę, kukurydzę, imbir (posiekane najlepiej w słupki), smażymy kolejne 5- 7 minut. Zakwaszamy octem ryżowym, dodajemy sos limonkowy i sok z 1/2 limonki, smażymy kolejne 5 minut. W miseczce mieszamy mąkę kukurydzianą, z łyżką sosu sojowego 2 łyżkami wody i 1 łyżką

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania