kukurydza - 4590 przepisów (strona:60/306)

Cannelloni meksykańskie 144

bardzo prosiłabym o wasze głosy http://www.facebook.com/pages/null/434601873268738?sk=app_197506877041602&app_data=18707 Składniki: 16 rurek makaronu Cannelloni 400 gram miesa mielonego  2 plastry sera feta 10 oliwek 2 łyżki groszku i kukurydzy przyprawa do kuchni meksykańskiej 500ml. przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 2 pieczarki 1 łyzka pikantnego keczupu Pieczarki, oliwki, fetę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do mięsa mielonego, wsypujemy przyprawę do kuchni(...)meksykańskiej, dodajemy groszek, kukurydzę i rozdrobniony czosnek. MieszamyPrzecier pomidorowy mieszamy z keczupem dodajemy, możemy dodatkowo dodać groszek i kukurydzę.Rurki nadziewamy farszem. I pieczemy około 30- 40 min. w tem. 160st

NaKońcuJęzyka
D1. Grillowane piersi z kurczaka z ryżem w pomidorach 302

będziemy robić to sami dla siebie...Ale na początku naszej walki Cel jest najważniejszy...Na obiad proponuje piersi z kurczaka grillowane w ziołach z ryżem z salsą pomidorową i kukurydza, do tego bukiet warzyw lub sałatek. Składniki: 2 duże piersi z kurczaka zioła do marynowania, ewentualnie gotowe mieszanki ziół do kurczaka lub na grilla ząbek czosnku 1/2 cukinii 1 torebka(...)ryżu  2 pomidory oregano, chilli, sól, pieprz, curry 2 łyżki kukurydzy Piersi z kurczaka kroimy w cieńsze filety marynujemy z udziałem ziół i czosnku w małej ilości oleju. Odstawiamy na 2 godz. do lodówki. Grillujemy.Ryż gotujemy, pomidory wrzucamy do wrzątku na kilka chwil, następnie zalewamy zimna woda i obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w kostkę miąższ pomidora

NaKońcuJęzyka
Burrito w tortilli kukurydzianej 290

łyżeczce kuminu i papryki ostrej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut, żeby papryka trochę zmiękła. Potem dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Zwiększamy ogień i przesmażamy wszystko razem około minuty - tak by kukurydza i fasola były chrupiące, a nie miękkie.  Schłodzone ciasto dzielimy na 10 części. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką

Moje Kuchenne Rewelacje
Jak przygotować szybką sałatkę z ogórków małosolnych? 292

Składniki: Sałatka z ogórków małosolnych Składniki: 1 kolba świeżej kukurydzy 1 czerwona papryka 3 ogórki małosolne przepis tutaj Przygotowanie: Oczyszczoną paprykę z ogórkami małosolnymi kroimy w kostkę, kukurydzę oczyszczamy z zewnętrznych liści, ziarna kukurydzy odkrawamy nożem. Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy

Moja smaczna kuchnia
Placuszki cebulowo-kukurydziane 150

Składniki - duża cebula - 2 łyżki masła - 1 puszka kukurydzy - 150 ml mleka - ok. 30 dag mąki - 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki - 4 jajka- sól, pieprz - olej Wykonanie Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Kukurydzę osączyć. Jajka roztrzepać z mlekiem i mąką. Dodać cebule, kukurydzę i natkę pietruszki. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Porcje

Świat Smaku
Meksykańskie burrito 174

Burrito to potrawa kuchni meksykańskiej, która składa się ze zgrillowanej tortilli pszennej wypełnionej farszem z mielonego mięsa, pomidorów, kukurydzy i czerwonej fasoli. Podaje się ją z sosem z awokado i kwaśna śmietaną. Składniki: 4 pszenne tortille 500 g mielonego mięsa  cebula 3 ząbki czosnku mała puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy szklanka passaty pomidorowej sól, pieprz, chilli, papryka słodka(...)oliwa z oliwekdodatkowo: dip guacamole np. z TEGO przepisu Mięso podsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Chwilę jeszcze podsmażyć, następnie dodać passate, fasole i kukurydzę. Całość dusić około 15 minut aż sos się zredukuje. Przyprawić do smaku. Gdy farsz będzie gotowy, nałożyć go na tortillę, którą zawinąć pod spód. Podgrzać w opiekaczu do zrumienienia

wyzwania kuchenne
W sam raz na raz- ryżowa sałatka z tuńczykiem 202

rybołówstwa i owoców morza. W roli głównej ryba, którą jako jedyną uznaję na surowo. Ryżowa Sałatka z Tuńczykiem ryż biały ok. 100g puszka tuńczyka w wodzie mała puszka kukurydzy czarne oliwki ok. 10 szt. ząbek czosnku oliwa z oliwek sól, chilli mielone opcjonalnie łyżka majonezu Przygotowanie: ryż ugotować na sypko czosnek pokroić w cienkie plastry i podsmażyć na oliwie, pozostawić(...)wystygnięcia kukurydzę oraz tuńczyka odsączyć z wody oliwki pokroić na połówki lub drobniej ryż wymieszać z tuńczykiem, oliwkami, kukurydzą oraz czosnkiem doprawić solą, chilli można dodać łyżkę majonezu, wymieszać Sałatkę najlepiej podawać schłodzoną. Prawda, że szybko! Rice Salad with Tuna Ingredients: 100g white rice  can of tuna in water small can of corn 10 black olives clove of garlic

bastalena
Sałatka z tuńczykiem vol. 3 443

Składniki na cztery porcje. Składniki:75 g makaronu w kształcie ryżu1 ogórek szklarniowy mały1 puszka tuńczyka w sosie własnym1 puszka kukurydzy konserwowej3 łyżki koperku świeżego3 łyżki majonezuSól, pieprz do smakuPrzepis:Do gotującej się i osolonej wody wsypujemy makaron i gotujemy go zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do osobnej miski wsypujemy(...)puszki kukurydzy (bez wody), następnie nakładamy pokrojonego w kostkę ogórka (można go obrać ze skórki), następnie nakładamy makaron, odcedzonego z "sosu" tuńczyka, pozostałą część kukurydzy i majonez (który rozsmarowujemy na powierzchni sałatki). Sałatkę doprawiamy do smaku i całość posypujemy świeżym koperkiem

Emcia Pichci
Kurczak z ryżem po meksykańsku 3282

Pikantne kawałki kurczaka z tradycyjnymi dodatkami kuchni meksykańskiej, czyli kukurydzą i czerwoną fasolą. Błyskawiczne w przyrządzeniu, zainspirowane gotowym daniem na patelnię z Frosty, które kiedyś bardzo lubiłam. Postanowiłam odtworzyć je, i wyszło rewelacyjnie.   Kurczak z ryżem po meksykańsku      Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 cebuli czerwona 1 papryka 1 mała puszka czerwonej fasoli 3/4 puszki kukurydzy(...)kurczak się zarumieni, a papryka i fasolka zmiękną. Na patelnię przekładamy wcześniej przygotowaną cebule, dodajemy pomidory i koncentrat. Smażymy około 5-7 minut alby pomidory odparowały.   Dodajemy kukurydzę oraz czerwoną fasolkę. Smażymy jakieś 5 minut. Ugotowany ryż mieszamy   razem z resztą składników i jeszcze chwilkę podsmażamy

Mania Gotowania
Schab słodko- kwaśny z ryżem i kolendrą - kuchnia chińska 294

Składniki: - 350 g schabu - czerwona papryka - mała cukinia - 1/2 puszki kukurydzy lub kolby kukurydzy - cebula 1/2 - 2 ząbki czosnku przeciśnięte - sos limonko-wy z kolendrą - limonka - imbir - ocet ryżowy - sos sojowy jasny - 2 łyżki płynnego miodu - 1 łyżka mąki kukurydzianej -3 łyżki oleju słonecznikowego - chili czerwone - kolendra świeża  Wykonanie: Ostrym nożem kroimy mięso na równe, cienkie kawałki. Olej rozgrzewamy(...)gorącym woku, dodajemy kawałki mięsa (wcześniej zamarynowanego: sos sojowy, czosnek, chili, miód), aż będą miękkie. Dodajemy cebulę, cukinię, paprykę, kukurydzę, imbir (posiekane najlepiej w słupki), smażymy kolejne 5- 7 minut. Zakwaszamy octem ryżowym, dodajemy sos limonkowy i sok z 1/2 limonki, smażymy kolejne 5 minut. W miseczce mieszamy mąkę kukurydzianą, z łyżką sosu sojowego 2 łyżkami wody i 1 łyżką

SMYKWKUCHNI
SAŁATKA WARSTWOWA WERSJA II 1093

choć osobiście za smakiem gotowanego selera nie przepadam, to ta sałatka bardzo przypadła mi do gustu. Połączenie selera, z wędzonym kurczakiem, słodko-kwaskowym ananasem oraz dużą ilością słodkiej kukurydzy okazało się bardzo smakowite. Polecam, szczególnie na imprezy. Porcja dość konkretna...Składniki:- puszka ananasów (w kawałkach)- 5 jajek ugotowanych na twardo- 1 słoik selera konserwowego- 2 wędzone udka od kurczaka- 200g(...)żółtego sera (u mnie gouda)- duża puszka kukurydzy (u mnie ok.400g)- ok.4-5 łyżek dobrego majonezu- ok.4-5 łyżek jogurtu naturalnego- świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy)W miseczce przygotować sobie majonez wymieszany razem z jogurtem i doprawiony świeżo mielonym kolorowym pieprzem (ja dałam go dość sporo).W misie (u mnie garnek żaroodporny) wyłożyć warstwami: odsączonego ananasa (ja pokroiłam go jeszcze

Smaczne Zdrowe
SAŁATKA Z BIAŁEJ RZODKWI I SELERA NACIOWEGO. 287

sałatki i surówki - są łatwe, ale zawsze smakują przednio i urozmaicają nasz posiłek. SAŁATKA Z BIAŁEJ RZODKWI I SELERA NACIOWEGO. /przepis własny;/ 2-3 porcje 2/3 selera naciowego puszka kukurydzy konserwowej 1 biała rzodkiew posiekany pęczek koperku 2-3 łyżki majonezu  2-3 łyżki jogurtu sól biały pieprz   Selera kroję w cienkie plasterki. Kukurydzę odcedzam z zalewy. Rzodkiew(...)obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.  Posypuję odrobiną soli i odstawiam na kwadrans, by puściła sok, a następnie starannie odciskam rzodkiew z płynu. Kukurydzę, rzodkiew i seler wrzucam do miski, dodaję posiekany koperek, majonez i jogurt. Mieszam, doprawiam. Podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Niebanalne kotlety mielone vol. 3 + słodko-kwaśna surówka 2890

smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto-brązowy kolor. Do takich kotletów proponuję słodko-kwaśną surówkę, na którą przepis znajdziecie poniżej. Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, jabłkiem oraz kiszonymi ogórkami Do jej zrobienia należy przygotować: 1 niewielką kapustę pekińską 1 puszkę kukurydzy 2 małe jabłka 4 niezbyt duże ogórki kiszone 1 małe opakowanie(...)ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ogórki kiszone również ścieramy na takich samych oczkach i delikatnie odciskamy. W sporej misce mieszamy poszatkowaną kapustę, starte jabłka i ogórki oraz kukurydzę. W oddzielnym pojemniku łączymy jogurt z majonezem i zalewamy nimi warzywa. Całość doprawiamy do smaku solą i pierzem, a jeśli jabłka nie były dość słodkie, także cukrem. Odstawiamy

Ratunku obiad
Kwaśno-pikantna wieprzowina z brązowym ryżem 244

ziarenkami (jeśli wolicie mniej pikantne potrawy, to koniecznie je wyjmijcie) kawałek imbiru (ok. 5 cm) 2 marchewki 0,5 puszki zielonego groszku (lub odpowiednią ilość mrożonego) 100 g minikolb kukurydzy z zalewy 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem mały pęczek natki pietruszki garść niesolonych orzeszków ziemnych 2 płaskie łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu (może być też ziemniaczana, ale tym razem(...)lodówki na co najmniej 2 godz., a najlepiej na całą noc. Orzeszki prażymy na suchej patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Marchewki kroimy w słupki, dymkę w piórka, minikolby kukurydzy w spore krążki, a szczypior siekamy. Siekamy także natkę i orzechy, ale dość grubo. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu (będzie to ok. 30 min.). Zamarynowane mięso wrzucamy

Ratunku obiad
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z SOSEM JOGURTOWO-CZOSNKOWYM 383

Surówka , która baaardzo  nam zasmakowała. Myślę, że przypadnie Wam również do gustu, pod warunkiem oczywiście , że lubicie konkretne , wyraźne smaki. Ta jest bardzo wyraźna. Słodycz kukurydzy w połączeniu z czosnkiem i kolorowym pieprzem ( uwielbiam ten pieprz, jest cudny, dużo lepszy niż czarny, jakby bardziej pikantny). Tak więc danie konkretne, idealne zarówno jako dodatek do obiadu ale także jako samodzielna(...)potrawa. Przy tym piękne - kolorowe. Zachęcam do wypróbowania. :-)Składniki:- średnia kapusta pekińska- puszka kukurydzy- 1 duży ząbek czosnku- 1/2 strąka papryki- świeżo mielony kolorowy pieprz ( ok.1 łyżeczki)- sól do smaku ( ok. 1/2 płaskiej łyżeczki)- 2 łyżki majonezu- 1 mały jogurt naturalny ( 200-250g)- szczypiorek ( wedle uznania)Kapustę drobno pokroić wrzucić do miski. Dodać do niej odsączoną kukurydzę i pokrojoną

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania