które większość z nas posiada w swojej kuchni. Jest to jeden z najłatwiejszych przepisów na sałatkę, jakie znam. Podstawowe składniki to makaron, szynka, ser żółty, ogórek konserwowy i kukurydza. Przygotowując sałatkę studencką mamy pewność, że będzie ona szybka i smaczna. Wystarczy ugotować makaron a w czasie jego gotowania pokroić składniki. Całość zajmie Wam może 15 minut i sałatka gotowa(...)zawartości makaronu bardzo sycąca, więc śmiało możecie ją przygotować nawet na obiad. SAŁATKA STUDENCKA PRZEPIS Składniki 100 g makaronu 4 ogórki konserwowe 200 g szynki 1/2 puszki kukurydzy 150 g sera żółtego 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Wykonanie Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Ja wybrałam makaron kolanka. Ogórki
Przepiski.plciekawie prezentuje się właśnie dzięki takiej nietuzinkowej formie podania. Swoim wyglądem przypomina egipską piramidę, stąd jej nazwa. Sałatka z selerem konserwowym z dodatkiem szynki, ananasa, sera żółtego, jajek i kukurydzy jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki można kupić w każdym sklepie, co jest jej kolejną zaletą. Jeśli macie ochotę na smaczną i jednocześnie bardzo prostą w przygotowaniu sałatkę, ten przepis(...)będzie dla Was idealny. PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z SELEREM KONSERWOWYM (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki słoiczek selera ½ puszki kukurydzy 3 jajka 150 g sera 150 g szynki konserwowej 1/2 puszki ananasa 2 łyżki majonezu 100 g jogurtu naturalnego pieprz, sól, koperek Przygotowanie Kukurydze odcedzić z zalewy. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jaja ugotować, zetrzeć na tarce o dużych
Przepiski.plSkładniki: Tuńczyk puszka Jajka 5 Kukurydza puszka Ogórek konserwowy 6 sztuk Cebula czerwona średnia Szczypiorek 1/2 pęczka Majonez 5-6 łyżek Przygotowanie: Wszystkie składniki układamy warstwowo zaczynając od dołu układamy: starte na tarce białka, pół puszki kukurydzy, 2-3 łyżki majonezu do rozsmarować delikatnie po całości. Kolejne warstwy to pokrojone ogórki w kosteczkę(...)tuńczyk , cebula pokrojona w kosteczkę i pozostała część kukurydzy. Dodajemy 2-3 łyżki majonezu i delikatnie rozsmarowujemy. Ostatnia warstwa to starte żółtka. Całość dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i czerwoną cebulą. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału
Kulinarne przygodycytryny lub octu. Polecam jako element świątecznego śniadania :) Składniki: 1 l bulionu, 30 g żelatyny, 2 piersi z kurczaka (ugotowane w bulionie), 1 słoik marchewki z groszkiem, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 3-4 jajka przepiórcze. Jajka przepiórcze ugotować na twardo. Bulion podgrzać. Żelatynę rozrobić według przepisu na opakowaniu. Dodać do bulionu i mieszać, aż do momentu kiedy żelatyna całkowicie połączy(...)się z bulionem. Marchewkę z groszkiem i kukurydzę odsączyć. Ugotowane piersi z kurczaka, pokroić lub poszarpać na drobne kawałki. Przygotować foremki do galaretek o średnicy 7-8 cm. Jajka przepiórcze obrać i pokroić na plasterki. Na dno foremki ułożyć plasterek jajka i wsypać porcję kukurydzy. Zalać bulionem z żelatyną (tylko do wysokości warzyw) i wstawić do lodówki, żeby warstwa stężała
Świat Domowej Kuchniponiedziałek pomidorową to mam dzisiaj pomysł na wykorzystanie zupy – zróbcie z niej meksykańską . Bardzo prosta i smaczna zupa meksykańska z zupy pomidorowej z mięsem lub bez, z fasolką, kukurydzą i jeśli macie ochotę z papryką i kolendrą. Robi się ją w 15 minut. Do tego makaron i pożywny obiad w kwadrans gotowy. PRZEPIS NA ZUPĘ POMIDOROWĄ MEKSYKAŃSKA Składniki(...)litra zupy pomidorowej 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 garść świeżej kolendry kumin mielony chili kolendra mielona Jak zrobić zupę pomidorową meksykańską: Zaczynamy od zupy pomidorowej. Jeśli była gotowana na mięsie, mięso wyjmujemy i kroimy w mniejsze kawałki. Następnie zupę pomidorową zagotowujemy, dodajemy fasole i kukurydzę z zalewą, gotujemy 2 minuty
Dorota Smakujedodatkiem pieczonej ryby i warzyw. Tortilla z rybą i warzywami - przepis na 5-6 sztuk Do przygotowania tortilli będziesz potrzebować: 5 filetów mintaja (lub innej dowolnej ryby), puszkę kukurydzy, puszkę czerwonej fasoli, papryczka chili, 200g jogurtu naturalnego, łyżkę majonezu, sałatę rzymską, sól, pieprz, kumin, słodką paprykę, czosnek niedźwiedzi, natkę pietruszki, 5-6 tortilli. 1. Piekarnik nagrzej do 170 stopni(...)Przyprawioną rybę ułóż na płaskiej blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Na wierzchu połóż drugi kawałek papieru, żeby ryba nie wysuszyła się w piekarniku i piecz 15 minut. 4. Kukurydzę i czerwoną fasolę odsącz i wsyp do miski. 5. Papryczkę chili posiekaj i dodaj do miski. 6. Sałatę pokrój w paseczki. 7. Jogurt wymieszaj z łyżką majonezu, dopraw solą i pierzem
Z notatnika dietetykaSzybka sałatka ziemniaczana z pieczarkami kukurydzą. Ziemniaki gotuję dzień wcześniej bo takie są najlepsze. Sałatka jest syta, i bardzo dobra. Zrobicie ją w 15 minut. Można zabrać na wynos do pracy. 1/2 ugotowanych ziemniaków 1 cebula czerwona 1 puszka kukurydzy 100 g sera feta 150 g pieczarek 1/3 brokuła natka pietruszki 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego sól pieprz(...)obiadu. Brokuł dziele na małe różyczki, wrzucam do gotującej się wody, dodaję odrobiną soli, cukru i gotuję trzy minuty. Przelewam zimną wodą odcedzam. Ziemniaki kroję w ćwiartki, dodaję brokuł, kukurydze odsączoną z zalewy, cebule pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone na plastry. Dodaję jogurt, majonez, sól, pieprz, zioła, natkę i mieszam. Na końcu dodaję ser feta pokrojony w kostkę. Posypuję natką
wesoła kuchniaSałatka krabowa z kukurydzą i porem – tym razem w wersji prostej, szybkiej i z niewielką ilością składników. Z podanych niżej proporcji wychodzi jedna duża porcja sałatki lub 2 mniejsze. Zapraszam również po przepis na sałatkę z paluszkami krab The post Sałatka krabowa z kukurydzą i porem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojemyślałam aż wymyśliłam recepturę doskonałą. Słodko-kwaśny sos, lekko pikantny, bogaty w warzywa. Znajdziecie w nim nie tylko paprykę i cukinię ale też marchewkę, kukurydzę i mnóstwo cebuli. Zastosowań też będzie miał bez liku, bo można zjeść go z ryżem i kurczakiem, makaronem, ziemniakami jako leczo a nawet widziałabym go na zimno jako dodatek do pieczeni czy mięsa(...)cukinii (cienkiej młodej, użyłam zieloną i żółtą) 1,5 kg papryki (różne kolory) 1 kg marchewki 1 kg cebuli (pół na pół białą i czerwoną) 1 puszka kukurydzy 4 ząbki czosnku 400 g koncentratu pomidorowego szklanka octu spirytusowego szklanka cukru (można dodać łyżkę więcej) półtorej łyżki soli łyżeczka pieprzu przyprawy według upodobań: słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie, oregano Przygotować
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaRoladki drobiowe z kremowym nadzieniem porowym Roladki z kurczaka faszerowane porem, kukurydzą i serkiem śmietankowym oraz duszone w aromatycznym sosie. Pyszne danie na codzienny obiad jak i na niedzielne spotkanie rodzinne. Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 6 łyżek serka śmietankowego (typu Almette) 1 mały por lub pół dużego pół szklanki kukurydzy konserwowej 300ml bulionu 1 łyżka sosu(...)olej do smażenia *** Filety na kurczaka rozcinamy wzdłuż na połówki *** *** Pora myjemy, osuszamy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju *** *** Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i jeszcze chwilę przesmażamy. Studzimy *** *** Mięso rozbijamy na cienkie kotlety *** *** Płaty mięsa oprószamy solą i pieprzem. Na każdym kotlecie rozsmarowujemy łyżkę serka śmietankowego *** *** Nakładamy pełną łyżkę farszu porowo-kukurydzianego *** *** Mięso
Blog z Apetytemprzygotowaną sałatkę można też zabrać ze sobą jako przekąskę podczas przerwy w pracy lub na piknik wiosenny :) Składniki: * solidna garść mixu sałat * 4- 5 pomidorków koktajlowych * 2- 3 łyżeczki kukurydzy konserwowej * odrobina sera fety do posypania na wierzch * garść groszków ptysiowych (użyłam Brześć ) * 150 g piersi z indyka * sól * przyprawa do kurczaka (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Pierś z kurczaka(...)praktycznie codziennie a ona nadal wygląda jak nowa). Upieczone mięso pokroić na mniejsze kawałki. Na talerzu ułożyć mix sałat, na to poukładać pomidorki pokrojone na pół, posypać 2 łyżeczki kukurydzy konserwowej i drobno pokruszony kawałeczek sera fety. Następnie poukładać kawałki mięsa, posypać resztę kukurydzy, ser feta i groszki ptysiowe
Zrób to smaczniebędzie smaczna. Będzie też idealna na każdą imprezę. Nam smakowała bardzo, została wymyślona tak na szybko. Polecam i miłego poniedziałku wszystkim życzę :-) Składniki: 1 opakowanie mixu sałat 1 puszka kukurydzy 2 filety z kurczaka pomidorki koktajlowe 1 opakowanie sera feta 30 g płatków migdałowych u mnie Helio curry indyjskie olej do smażenia Sos czosnkowy: 2 - 3 większe ząbki czosnku(...)indyjskie ( u mnie płaska łyżeczka, można więcej, zależy jak ostrego kurczaka lubicie). Jak kurczak się usmaży, studzimy go. 2. Mix sałat myjemy, osuszamy na sitku, pomidorki kroimy na ćwiartki, kukurydzę odsączamy z zalewy, fetę kroimy w kostkę. 2. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. 3. Przygotowujemy sos: do miseczki dajemy czosnek przepuszczony przez praskę, dodajemy jogurt naturalny, majonez
kruche babeczkipyszną warzywną sałatką. Jarzynowa sałatka Matki Natury to pyszna i szybka do wykonania sałatka, która może śmiało konkurować z tradycyjną sałatką jarzynową. W sałatce Matki Natury znajdziemy kalafior, marchew, kukurydzę i koperek. Można ją robić nawet poza sezonem na świeże kalafiory, ponieważ można użyć kalafiora mrożonego firmy Hortex. SAŁATKA WARZYWNA MATKI NATURY Składniki: 250 g kalafiora mrożonego Horetx 1/2 puszki(...)kukurydzy 1 duża marchew 3 jajka 1 mała cebula 1/2 pęczka koperku majonez napoleoński sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Różyczki kalafiora mrożonego Hortex, marchew i jajka gotujemy (każde oddzielnie). Ugotowanego kalafiora,marchew i jajka na twardo kroimy dość drobno. Cebulę siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy w misce z posiekanym koprem, majonezem oraz solą i pieprzem
Bon appetit mon amiepomocy, a że całą rodziną uwielbiamy kanapki, to nie trudno jest namówić ich do współpracy. Tradycyjne pieczywo chętnie zastępuję domowymi, chrupiącymi goframi. Tym razem orkiszowe gofry podaliśmy z kukurydzą, papryką, grillowanymi szparagami, a dla przełamania smaku i urozmaicenia dodałam słodkie mango, które idealnie komponuje się z warzywami oraz ser gouda z kozieradką. Ser w formie powycinanych gwiazdeczek od razu spodobał(...)szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3/4 szklanki kefiru 3/4 szklanki wody gazowanej 3 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru szczypta soli dodatki: mała puszka kukurydzy 3 małe podłużne słodkie papryki mango pół pęczka szparagów łyżeczka oliwy gouda z kozieradką natka pietruszki limonka sos jogurtowy: mały jogurt naturalny 2 ząbki czosnku pół pęczka szczypiorku Jogurt mieszamy
Mienta blogpół średniej czerwonej cebuli – ok. 50 g 1 papryka czerwona – ok. 190 g 2 średnie pomidory, najlepiej dobrze dojrzałe – ok. 240 g 7 łyżek kukurydzy konserwowej odsączonej z zalewy 1 ogórek zielony – ok. 200 g Sos czosnkowy – Składniki: 3 czubate łyżki majonezu 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego 2-3 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka ziół(...)surowe w środku. Pod koniec smażenia przykryć patelnię pokrywką i podusić mięso przez chwilę, by było soczyste. Po usmażeniu odstawić kurczaka do ostudzenia. Sałatę lodową poszarpać na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w małe paseczki. Ogórka pokroić w półplasterki. Pomidory pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Przygotować sos czosnkowy: Do miseczki wrzucić
Kulinarne Przeboje