zdecydowanie bardziej fit, a smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne! Przyjmując jednego kotleta na porcję, potrzebujemy: 4 plastry schabu mleko cebula, 2 ząbki czosnku 3 duże pomidory por kukurydza w puszce ser pleśniowy (u mnie z niebieską pleśnią) ok.80-100g przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, suszone zioła oliwa Schabowe wkładamy do pojemnika, układamy na nich pokrojoną w półplasterki cebulę i posiekany(...)rozgrzaną oliwę, doprawiamy solą, pieprzem, dużą ilością ziół i papryki. Dusimy, aż wyparuje cała woda, którą pomidory puszczą. Białą część pora przekrajamy na pół, myjemy, kroimy w półplasterki. Kukurydzę odsączamy. Ser kroimy w kostkę. Schabowe wyjmujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebulę z marynaty układamy na dnie pojemnika żaroodpornego, na to kładziemy kotlety, doprawiamy solą, dużą ilością papryki ostrej, pieprzu. Następną
Taste of imaginationśmietany 18 % 2 czubate łyżki chrzanu pieprz, sól 100 ml bulionu warzywnego 5 szy suszonego pomidora posiekanego 2 jajka na farsz: 5 pieczarek 2 pętka białej kiełbasy 3 łyżki kukurydzy konserwowej pęczek natki pietruszki cebula Przygotowanie: Przygotowanie tarty rozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. W większej misce mieszamy(...)masę chrzanową czyli jajka, śmietanę, chrzan, bulion warzywny, suszone pomidory, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie rózgą. W tym czasie obieramy i kroimy w plasterki białą kiełbasę, pieczarki i cebule. Kukurydzę konserwową odsączamy z zalewy. Natkę pietruszki siekamy. Po 30 minutach w lodówce wyjmujemy ciasto, wałkujemy placek o wielkości naszej blachy do tarty i wykładamy nim tartę lekko uklepując. Widelcem nakłuwamy
Życie zaczyna się w kuchnispróbować. Ta wersja pojawi się z pewnością na naszym stole. Śledzie pod chrzanową pierzynką z żurawną i kapustą pekińską Składniki na 4 porcje: 1/2 młodej kapusty pekińskiej 3 łyżki kukurydzy konserwowej 6 filetów śledziowych w oleju cebula kilka plasterków białej podsmażonej kiełbasy 2 jajka ugotowane na twardo mały pęczek szczypiorku sos chrzanowy: 150-200 gram jogurtu greckiego 1 łyżka chrzanu(...)łyżka konfitury żurawinowej sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę pekińską oraz cebulę drobno kroimy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Białą kiełbasę podsmażamy a jajka gotujemy na twardo. Filety śledziowe kroimy w maseczki około 0,5 cm. Układamy warstwowo: kapusta pekińska, śledzie, cebula, sos chrzanowy, kukurydza, jajko na twardo, kapusta pekińska. Wierzch to biała kiełbasa, jajko na twardo oraz szczypiorek. Sos chrzanowy: W większej
Życie zaczyna się w kuchniBardzo szybki obiad, kolacja czy też lunch. Burrito powstało z połączenia kuchni meksykańskiej i południowej USA. Z czerwoną fasolą i kukurydzą jest bardzo sycące. Na tortille możecie położyć też ryż. Składniki: 4x tortilla pszenna z siemieniem lnianym 250 g mięsa mielonego z indyka 400 g pomidorów krojonych w puszce 200 g fasoli czerwonej w puszce 200 g kukurydzy w puszce(...)mięso jest już podsmażone, dodajemy przyprawy i puszkę pomidorów. Czekamy aż wszystko się połączy i zgęstnieje. Nasze tortille podgrzewamy w parowarze lub piekarniku. Do farszu dodajemy fasolę, oraz kukurydzę i wszystko razem jeszcze podgrzewamy. Na placki kładziemy garść sałaty i farsz. Ja robiłam także wersję bez sałaty. Zawijamy ciasno w rulon i gotowe
Dominacja smakuSkładniki: 1 słoik marynowanych pieczarek (420g po odsączeniu) lub 1,5 słoika (zależy, czy macie małe pieczarki czy dość duże (dno sałatki powinno całe być pokryte pieczarkami) 1 puszka kukurydzy (po odsączeniu 285g) 3 duże ziemniaki (ok. 400g) 2 marchewki (ok. 300g) 3 jajka 3 ogórki konserwowe (ok. 200g) 460g filetów śledziowych a’la Matjas w oleju (350g(...)push({}); Sałatka leśna polana ze śledziami – Wykonanie: Marchew i ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, a następnie obrać z łupin i pokroić w kosteczkę. Ogórki również pokroić w kosteczkę. Kukurydzę i pieczarki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać. Śledzie wymoczyć w mleku lub w wodzie (przez kilka godzin, by były mniej słone). Odsączyć i osuszyć
Kulinarne Przebojeodporna na niskie temperatury wiec doskonale się sprawdza do zamrażania. Składniki: 600 ml wywaru z kurczaka 2 gotowane jajka 40 dag szynki dobrej jakości 1/2 puszki groszku 1/2 puszki kukurydzy 1 gotowana marchewka 4 łyżki żelatyny natka pietruszki 2 ząbki czosnku sól,pieprz Gotowy wywar zagotować,doprawić solą,pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Następnie rozpuścić(...)dnie foremki do babki układamy listki natki pietruszki oraz ugotowane,obrane i pokrojone w plastry 1 jajko.Zalewamy kilkoma łyżkami wywaru- tak by jajko było przykryte.Wstawiamy do lodówki do stężenia. Kukurydzę i groszek odsączamy,marchewkę i szynkę kroimy w kostkę.Kukurydzę,groszek i marchewkę mieszamy ze sobą. Połowę tych warzyw wykładamy na zastygniętą galaretkę.Następnie układamy pokrojoną szynkę oraz drugie jajko
Niespełnione zdolności kulinarnespróbować. Ta wersja pojawi się z pewnością na naszym stole. Śledzie pod chrzanową pierzynką z żurawną i kapustą pekińską Składniki na 4 porcje: 1/2 młodej kapusty pekińskiej 3 łyżki kukurydzy konserwowej 6 filetów śledziowych w oleju cebula kilka plasterków białej podsmażonej kiełbasy 2 jajka ugotowane na twardo mały pęczek szczypiorku sos chrzanowy: 150-200 gram jogurtu greckiego 1 łyżka chrzanu(...)łyżka konfitury żurawinowej sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę pekińską oraz cebulę drobno kroimy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Białą kiełbasę podsmażamy a jajka gotujemy na twardo. Filety śledziowe kroimy w maseczki około 0,5 cm. Układamy warstwowo: kapusta pekińska, śledzie, cebula, sos chrzanowy, kukurydza, jajko na twardo, kapusta pekińska. Wierzch to biała kiełbasa, jajko na twardo oraz szczypiorek. Sos chrzanowy: W większej
Życie zaczyna się w kuchnipowiedzieć, że jest rewelacyjna. Więc szczerze wam ją polecam. Składniki: 200 g ryżu 2 piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 1 cebula czerwona 5 ogórków konserwowych 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej 150 g sera żółtego gouda 150 sera mozzarella 3-4 łyżeczki przyprawy do gyrosa 2 łyżki oleju olej do podsmażenia Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu Przygotowanie(...)dodać przyprawę i wymieszać. Włożyć na co najmniej godzinę do lodówki. Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski a ogórki w plasterki. Kukurydzę odsączyć. Majonez wymieszać z ketchupem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i lekko przesmażyć cebulę i paprykę. Chodzi o to by zmiękła a się nie zrumieniła. Przełożyć na talerz
Ala piecze i gotujetakie dania a na dodatek są pożywne, szybkie w przygotowaniu no i smaczne. Jako dodatek polecam różne kasze lub ryż ugotowane na sypko. Dzisiaj indyk z fasolką szparagową i kukurydzą. Pycha. Porcelana Bogucice z kolekcji Rajski Ogród Składniki: 500 g piersi z indyka 250 g zielonej fasoli szparagowej mrożonej 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 1 cebula 3 ząbki czosnku(...)dodać pokrojoną cebulę lekko przesmażyć dodać mięso i podsmażyć ze wszystkich stron. Pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Zalać mięso bulionem gotować około 5 minut. Dodać fasolkę szparagową, odsączoną kukurydzę wlać śmietanę i jeśli jest zbyt mało płynu dolać bulionu. Gotować około 5 minut aż sos lekko zgęstnieje. Jeśli sos będzie zbyt rzadki można zagęścić niewielką ilością mąki rozmieszanej
Ala piecze i gotujeZapraszam na smaczną sałatkę z roszponki z jajkami i kukurydzą z puszki. Taka sałatka będzie idealna na lekką kolację. Polecam Składniki: 100 g roszponki 1/4 czerwonej papryki pół pomidora 2 jajka ugotowane na twardo gałązka koperku 3 łyżki kukurydzy z puszki sos: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1 łyżka wody 1 łyżka gotowej mieszanki ziół do sałatek(...)Warzywa myjemy i osuszamy. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki. Paprykę kroimy w paseczki a pomidor w kostkę. Do miseczki przekładamy roszponkę, na niej układamy paprykę, pomidora, kukurydzę, pokrojone jajka i koperek. Sos: w słoiczku mieszamy wszystkie składniki na sos. Polewamy sałatkę sosem tuz przed podaniem.Smacznego Przepis na 2 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarnetortellini ? Ostatnio przy okazji organizowania imienin mojego taty postanowiłam przygotować kolejna wersję tej sałatki. Podobnie jak we wcześniejszej wersji znalazły się w niej pierożki tortellini z nadzieniem pieczarkowym, ogórek, kukurydza oraz mnóstwo aromatycznego koperku i pieprzu cytrynowego. Dodatkowo postanowiłam dodać do niej kawałki ugotowanego wcześniej kurczaka. Możecie być spokojni bo w sałatce smakuje on na prawdę bardzo dobrze. Taką sałatkę(...)sobą do pracy jako lunch czy przygotować po prostu na kolację. Do dzieła! Składniki: opakowanie pierożków tortellini ugotowanych zgodnie z instrukcją na opakowaniu 1 podwójna pierś z kurczaka kukurydza konserwowa ogórek wężowy, dokładnie umyty i pokrojony w drobną kostkę pęczek drobno posiekanego koperku 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego, szczypta soli, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę małe opakowanie jogurtu greckiego Przygotowanie
Życie ze smakiemSkładniki 1 słoik selera konserwowego 8 łyżek kukurydzy konserwowej 80 g kiełbasy szynkowej 4 krążki ananasa z puszki 4 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Sposób Seler, ananasa oraz kukurydzę odsączyć z zalewy. Seler pokroić drobniej, ananasa pokroić w kosteczkę. W miseczce wymieszać seler, kukurydzę oraz ananasa, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę szynkową, wszystko razem wymieszać. Dodać majonez, przyprawić
Kuchenne aromatySałatka powstała przy okazji urodzin Ww. Od dłuższego czasu chciałam zrobić klasyczną imprezę, dostałam akceptację, więc podziałałam. Śledzie, zimna płyta, sałatki, wiecie jak jest. Do połączenia kurczaka, ananasa i kukurydzy nie trzeba nikogo przekonywać. Sylwester już za parę dni, więc może ktoś z Was skorzysta z przepisu. Składniki: 170 g drobnego makaronu (ja użyłam w kształcie ryżu) 1 wędzone udko(...)kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 mała cebula 1 ząbek czosnku pół pęczka koperku 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i wrzucamy do miski. Mięso obieramy ze skóry i kroimy w małą kostkę. Ananasa i cebulę kroimy również w małą kostkę. Wszystko wrzucamy do miski
Kardamonovycieszyły. Spełnienia marzeń i wszystkiego dobrego kochani :) Sałatka warstwowa z tortellini (wyjdą 2-3 salaterki) Składniki: 500 g makaronu tortellini np. z wędzonym boczkiem, 300 g pieczarek puszka kukurydzy konserwowej kilka ogórków korniszonów 1 ogórek szklarniowy duża główka sałaty lodowej 4 średnie pomidory na sos: szklanka majonezu, szklanka jogurtu, łyżeczka czosnku granulowanego, sól i pieprz kilka łyżek dobrego jakościowo(...)ugotować wg opisu na opakowaniu. Odsączyć na durszlaku i przelać wodą, by się nie kleił. Składniki na sos połączyć ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Kukurydzę odsączyć. Ogórki pokroić w kostkę (zielonego obieramy najpierw ze skórki). Pomidory także pokroić w kostkę. Pieczarki posiekać na cienkie plasterki i na odrobinie tłuszczu oraz z dodatkiem soli
Poezja Smaków - blog kulinarnyZapraszam na galaretkę z mięsa i warzyw z rosołu z dodatkiem kukurydzy i zielonego szczypiorku. Polecam Składniki: udko z kurczaka z rosołu 3 średnie marchewki z rosołu 1 średnia pietruszka z rosołu 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 2 łyżki kukurydzy z puszki 1 szkl bulionu 1 płaska łyżka żelatyny 1/4 łyżeczki soli i pieprzu Przygotowanie: Obieramy(...)mięso z udka i kroimy drobno. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę. Do miski wkładamy mięso, marchewkę, pietruszkę, kukurydzę i szczypiorek. Mieszamy razem. Jajka obieramy ze skorupek i przekrawamy na pół. Układamy jajka na dnie 4 foremek lub szklanek. następnie dokładamy mieszankę warzywno -mięsną. Żelatynę wsypujemy do gorącego rosołu i mieszamy do rozpuszczenia. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy
słodkie i nie tylko historie kulinarne