kukurydza - 4590 przepisów (strona:128/306)

Ptysie z twarogiem i kurczakiem. 250

kremowego twarożku 2 łyżki twarożku ze szczypiorkiem lub 1 łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku 1 pojedynczy filet z kurczaka (doprawiony i usmażony lub ugotowany na parze) 1 mała puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu sól pieprz      Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy margarynę i doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy z ognia, wsypujemy sól z mąką  i energicznie mieszamy. Następnie znów(...)stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Rumiane ciastka wyjmujemy z piekarnika, po przestudzeniu przecinamy na pół.      Nadzienie. Twaróg mieszamy z majonezem, dodajemy pokrojonego, zimnego kurczaka, odsączoną kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Chłodzimy.        Zimne ptysie nadziewamy farszem i gotowe! Ptysie możemy również nadziać ulubioną sałatką

Rozpustne gotowanie
Zupa na małżach oraz pstrągu łososiowym z ryżem dzikim i parboiled. 151

litr bulionu (najlepiej rybnego)   1 torebka (100g) mieszanki ryżu dzikiego i parboiled Kupiec 1 puszka wędzonych małży w oleju 300 g fileta z pstrąga łososiowatego 100 g kukurydzy z puszki sok z połowy limonki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ostrej papryki szczypta mielonego(...)zalewamy bulionem i trzymamy pod przykryciem do czasu aż się zagotuje.  W tym czasie kroimy rybę w dość dużą kostkę, a małże odsączamy z oleju. Wrzucamy do garnka kukurydzę, ryż i dodajemy pstrąga oraz małże. Przykrywamy i gotujemy jeszcze około 15 minut, aż ryż zmięknie a ryba nie będzie surowa.  Doprawiamy wszystko tymiankiem, imbirem, papryką, cukrem oraz solą

Symfonia smakowa
RISOTTO Z WARZYWAMI 156

Obiad szybki dzięki czemu nie marnujemy letniej pogody na stanie w kuchni   Składniki: 6 pieczarek garść fasolki szparagowej 1 czerwona mała cebula pół białej cebuli pół szklanki kukurydzy pól brokuła olej do przesmażenia 1 szkl ryżu do risotto 1 szkl bulionu warzywnego sól,pieprz Wykonanie: Na oleju szklimy posiekane cebule. Dokładamy pokrojone w plastry pieczarki.Przesmażamy oprószając solą(...)osolonej wodzie obgotowujemy brokuła i fasolke szparagową ok 10 minut, po tym czasie studzimy, dzielimy brokuła na rózyczki,fasolke kroimy na mniejsze kawałki, dokładamy na patelnię, dorzucamy tez osączona kukurydzę. Dolewamy bulion, wsypujemy ryż, dusimy aż ryz pochłonie cały bulion, doprawiamy do smaku

Z Majeczką w kuchni
Quinoa z czerwoną soczewicą, kapustką, cukinią i mnóstwem innych warzyw oraz olejem arganowym - wege obiad! :) 127

jest to, że za każdym razem powstaje nowy smak i za każdym razem danie smakuje obłędnie :)   Składniki (4 porcje): 1/4 główki młodej kapusty 2 cukinie 1 mała puszka kukurydzy 3 marchewki kawałek selera 3 małe cebule 2 ząbki czosnku 50 g quinoa Agnex 50 g soczewicy czerwonej  przyprawy: sól morska, zioła prowansalskie Agnex , curry Agnex , pieprz cayenne Agnex(...)poszatkuj, posiekaj czosnek, marchewkę i seler pokrój w cieniutkie plasterki. Podduś na patelni dodając wodę.  Kapustę poszatkuj, cukinie pokrój w grube półplastry. Dodaj do pozostałych warzyw wraz z kukurydzą. Duś na małym ogniu. W razie potrzeby podlej wodą. Komosę ryżową przepłucz 2-3 razy pod wodą. Ugotuj razem z soczewicą w 1,5 szklance wody, bez soli! Kiedy warzywa

Zdrowie na języku :P
Sałatka ogórkowo koperkowa 162

Składniki: 5-6 liści sałaty lodowej 1 ogórek zielony 1/2 puszki kukurydzy 1 mała cebula 1/2 pęczka koperku 2 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. Ogórek myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Cebulę kroimy w półksiężyce,a koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka z ananasem i selerem konserwowym 1051

Składniki: słoik selera konserwowego 1/2 puszki ananasa 200 g sera żółtego 1/2 puszki kukurydzy 4 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Seler konserwowy, ananas i kukurydzę osączamy z zalewy. Ser żółty i ananasa kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski i połączyć ze sobą. Dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać

magiczna kuchnia Kasi
Placuszki batatowo-ziemniaczane i gulasz z piersi indyka z ananasem, żurawiną i orzeszkami ziemnymi 187

smażenia Gulasz z indyka z żurawiną, ananasem i orzeszkami ziemnymi: 60 dag piersi z indyka 1 puszka ananasów duża garść suszonej żurawiny 50 g orzeszków ziemnych solonych kilka łyżek kukurydzy (na ogół dodaję ale tym razem nie miałam) 1 łyżka mąki ziemniaczanej ulubiona przyprawa do mięs (u mnie Pikantny Kurczak SKWORCU ) sól, pieprz, ostra papryka do smaku Placuszki: 1. Batata(...)dosypać mąki. Gulasz:   1. Mięso pokroić na małe paseczki, doprawić i usmażyć.   2. Ananasa pokroić w kostkę, dodać do usmażonego mięsa razem z żurawiną, orzeszkami i ewentualnie kukurydzą. Wymieszać i smażyć razem przez chwilę. 3. Do puszki z sokiem z ananasa dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, wlać na patelnię. Mieszać, aż całość zgęstnieje. Gdyby wyszło za gęste dolać wody

Kto ugości moich gości?
Sałatka z kalarepą 152

Składniki: 1 kalarepa 1 pęczek rzodkiewek pół ogórka pół żółtej papryki 7 łyżek kukurydzy konserwowej pół pęczka świeżego koperku oliwa z oliwek sok z połowy cytryny 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, pieprz Sposób wykonania: Kalarepę umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Koper drobno poszatkować. Wszystko razem wymieszać, dodając kukurydzę, oliwę z oliwek

Qchnia po prostu
Sałatka z makaronem i czerwoną fasolą 265

Składniki: 100 g makaronu 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 10 pieczarek 3 ogórki konserwowe 3-4 liście sałaty 1 cebula 4 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, przelać wodą i odcedzić. Pieczarki myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie, a gdy przestygną kroimy w kostkę. Kukurydzę i fasolę osączamy z zalewy. Cebulę kroimy

magiczna kuchnia Kasi
Placuszki śniadaniowe 154

Bardzo smaczne placuszki śniadaniowe - delikatne ciasto naleśnikowe skrywające w sobie ulubione składniki, na które akurat mamy ochotę (lub które po prostu mamy w lodówce). U mnie były to: szynka, kukurydza, papryka i mozzarella. SKŁADNIKI: (12 malutkich lub 6-8 większych placuszków) 1 jajko 1/4 szkl mleka 1/4 szkl wody 2 łyżki oleju* 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag szynki 4 łyżki kukurydzy kawałek papryki czerwonej 1 mozzarella (można zastąpić 10-15 dag sera żółtego) + ewentualnie pieczarki, cebula itp. * jeśli zamierzamy smażyć normalnie na tłuszczu to pomijamy olej w cieście, ja smażę bez tłuszczu lub na kilku kroplach oleju więc go dodaję podobnie jak do naleśników 1. Jajko, mleko, wodę, olej, mąkę

Kto ugości moich gości?
Sałatka z makaronem ryżowym 169

Bardzo smaczna i szybka sałatka z makaronem typu ryż. Składniki: - 250 g makaronu ryż - 250 g szynki - 1 świeży ogórek - puszka kukurydzy - 1/2 słoika papryki konserwowej - szczypiorek lub cebulka - 3-4 łyżki majonezu  - sól,pieprz - garść oliwek (można pominąć) Wykonanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i dokładnie odcedzić. Kukurydzę odcedzić z zalewy.Szynkę,ogórek i paprykę kroimy

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem wędzonym 339

Składniki: 3 zupki chińskie 1 udko wędzone z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 por(biała część) 1/2 kapusty pekińskiej  1 ogórek zielony 3 pomidory  2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu sól, pieprz Wykonanie: Makaron połamać na kawałki wsypać do miski i zalać 3 szklankami gorącej wody. Kurczaka, pomidor oraz ogórek pokroić w kostkę. Kapustę(...)drobno posiekać, por pokroić w pól plasterki. Kukurydze osączyć z zalewy. Wszystko wrzucamy do makaronu i przyprawiamy solą oraz pieprzem.  Na koniec dodajemy majonez z jogurtem (można użyć samego majonezu bądź jogurtu ja osobiście wolę pół na pól) i wszystko razem mieszamy.   Odstawiamy do lodówki by wszystko się przegryzło, smacznego

magiczna kuchnia Kasi
RUKOLOWY ZAWRÓT GŁOWY 149

mnie tu nie było, ale teraz nadrabiam zaległości kulinarne. Dzisiaj proponuję pyszną sałatkę. :) ZAPRASZAM!!! SKŁADNIKI: Opakowanie rukoli Pomidory koktajlowe ok. 10 szt.  Mozzarella Czarne oliwki ok. 15 szt. Kukurydza konserwowa Jogurt naturalny Przyprawy (curry, zioła prowansalskie, sól, ostra papryka, czosnek granulowany)     Rukolę wsypujemy do dużej miski (większe listki rwiemy na mniejsze kawałki). Pomidorki kroimy na ćwiartki, oliwki(...)plasterki, a mozzalellę w drobną kosteczkę. Pokrojone składniki wsypujemy do miski. Następnie dodajemy 4 łyżki odsączonej z zalewy kukurydzy.      Wszystko dokładnie mieszamy. Już prawie gotowe. :)     Trzeba zrobić jeszcze dip ziołowy, bardzo prosto. Ja do jogurtu naturalnego dodałam różne zioła, które lobię i sól do smaku. Każdy może dodać dowolne przyprawy według upodobań. Następnie sosem polewam

Zdrowo i kolorowo
Burger po meksykańsku 150

tylko domowy. ;-) 1 bułka do hamburgera 125g mięsa mielonego 1 liść sałaty 3 plastry pomidora 3 plastry czerwonej cebuli 1 plaster żółtego sera garść czerwonej fasoli z puszki garść kukurydzy konserwowej 1/4 czerwonej papryki 1/2 papryczki chilli ketchup sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, kumin, papryka słodka, papryka ostra olej 1. Mięso mielone doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, czosnku, oregano, tymianku, ostrej(...)formujemy kształt kotleta. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Bułkę podgrzewamy na suchej patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy ketchupem. Układamy kolejno: sałatę, kotlet, ketchup, ser, kukurydzę, fasolę, paprykę, pomidor, cebulę. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy patykiem od szaszłyka by burger zachował formę

Szefowa kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami, boczkiem i sosem serowym 237

młodych ziemniaków duża gałązka pomidorków koktajlowych 1/2 młodej cukinii 100 g chudego wędzonego boczku w bardzo cienkich plastrach 150 g miękkiego żółtego sera (Gouda, Złoty Mazur, Edamski) 1/2 szklanki kukurydzy 3-4 ząbki drobno posiekanego czosnku 2 gałązki natki pietruszki suszone zioła do pizzy Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka wody 2/3 szklanki słodkiej śmietanki(...)pieprzem.  Boczek posiekać w paseczki, a cukinię zetrzeć na tarce do mizerii w cienkie plastry. W naczyniu do zapiekania ułożyć ziemniaki, boczek, posiekany czosnek, umyte pomidorki, odsączoną kukurydzę, cukinię, i posiekaną natkę. Posypać ziołami do pizzy. Na wierzch zetrzeć połowę sera, zalać sosem i zetrzeć drugą połowę sera. Zapiekać w 190 o C aż warzywa zmiękną, a wierzch

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania