kukurydza - 4590 przepisów (strona:123/306)

Sałatka z liści botwiny 199

kruche i delikatne w smaku. Składniki: pęczek botwiny sałata masłowa (bądź też każda inna, lub nawet mieszanka sałat) mały pęczek szczypiorku mała cebula czerwona 4-5 średnich pomidorów puszka kukurydzy 2 garście podprażonych ziaren słonecznika sos winegret ewentualnie kilka liści świeżej bazylii Sposób przygotowania: Botwinę dokładnie umyć, osuszyć, odciąć korzenie, Łodyżki pociąć na 1 cm kawałki, liście poszarpać, bądź też(...)pokroić (nie za mocno-ja kroiłam liście dosłownie na pół). Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać. Szczypiorek drobno pociąć. Cebulę obrać i pociąć w drobne piórka, pomidory w ósemki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie warzywa przełożyć do miski posypać słonecznikiem pociętą bazylią, polać sosem winegret , dokładnie wymieszać i od razu podawać. Smacznego

na moim stole...
Sałatka z pora 485

Sałatka z pora Sałatka o zdecydowanym smaku, choć nie tak ostra, jak pewnie przypuszczacie. Por został poskromiony wcześniejszym posoleniem, a jego intensywność została złamana jabłkiem oraz kukurydzą. Całość tworzy wyśmienitą sałatkę, którą z powodzeniem można podać na imprezę, bez obawy, że ktoś będzie zionął wydechem porowym:) Składniki: 2 białe części pora 4 jajka ugotowane na twardo 1 duże kwaskowe jabłko(...)puszka kukurydzy 6 ogórków konserwowych 4-5 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy pieprz sól Sposób przygotowania: Por pokroić w cienkie półplasterki, posolić i odstawić na jakąś godzinę. Po tym czasie zlać wodę, która wyciekła z pora, ewentualnie lekko odcisnąć z nadmiaru wody.  Jajka, ogórki  pokroić w kostkę, Jabłko obrać, również pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą

na moim stole...
Sałatka z kalafiora 405

pestki słonecznika, więc jest co pochrupać, koper, czosnek, więc jest intensywnie. Sałatka jest lekka, chrupiąca, o zdecydowanym smaku, i szybka w wykonaniu.  Składniki: średni kalafior pęczek rzodkiewki puszka kukurydzy pęczek kopru 2-3 ząbki czosnku garść uprażonych ziaren słonecznika 4 łyżki majonezu sól biały pieprz Sposób przygotowania Kalafior umyć, odciąć grubą łodygę, połamać na mniejsze części, przełożyć do robota(...)poszatkować. Jeśli nie macie robota, zetrzeć na tarce.  Rzodkiewkę umyć, pokroić w kostkę. Koper posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dosmaczyć solą i białym pieprzem, odstawić na godzinę do lodówki. Smacznego

na moim stole...
Sałatka z makaronem ananasem i ogórkiem 379

lubią lżejsze sałatki, polecam TĄ  sałatkę.    Składniki: 1 puszka ananasa 1 słoiczek selera konserwowego 200 g sera żółtego 1 ogórek zielony 1 puszka kukurydzy 100 g makaronu 1/2 pęczka koperku 4 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente,przelewamy wodą i odcedzamy. Ananas, seler i kukurydzę odcedzamy

magiczna kuchnia Kasi
Papryki faszerowane bundzem 191

Dzisiaj jednego z nich użyłam jako dodatek nadzienia do papryki. Pychunia :) Składniki: - 5 papryk - 150 g kuskusu - 1 kostka grzybowa - 150 g bundzu - 1/2 opakowania czarnych oliwek - 1/2 puszki kukurydzy - 1 pomidor - kilka kropli maggi - kilka kropli tabasco - pieprz Przygotowanie: Kuskus zalewamy wrzątkiem i dodajemy kostkę grzybową. Kuskus mieszamy z czarnymi oliwkami, kukurydzą i drobno pokrojonym, obranym ze skórki pomidorem

Zainspirowana w kuchni
Sałatka z tuńczykiem i ryżem 508

idealna. Sycąca i smaczna. Polecam! Składniki 2 szklanki ugotowanego ryżu na sypko 2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub w oleju 1 duża czerwona cebula 3 pomidory 1 puszka kukurydzy 1 pęczek posiekanego szczypiorku zalewa 3 łyżki ketchupu 2 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cukru pudru pieprz Wykonanie Wszystkie składniki zalewy wymieszać i odstawić do lodówki(...)około 30 minut. W tym czasie ugotować ryż na sypko. Tuńczyka odcedzić na sitku. Cebulę i pomidory. pokroić w drobną kostkę. Wymieszać ryż z cebulą,kukurydzą, pomidorami i tuńczykiem, a następnie zalać zalewą i wymieszać . Posypać szczypiorkiem i ponownie wymieszać. śledź po cygańsku

O kuchni z uczuciem
Sałatka z brokuła i kurczaka z jajkiem. 378

kolację w domowym zaciszu. Jest zdrowa i pożywna, dlatego często ją przygotowuję. Polecam!!! Składniki na sałatkę z brokuła i kurczaka z jajkiem 1 brokuł (500g) 1 puszka kukurydzy konserwowej 6 jajek ugotowanych na twardo 1 mała cebula 1 pierś z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy gyros 1 łyżka majonezu 6 łyżek jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól olej do smażenia(...)kosteczkę, a jajka w ósemki.  Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez, jogurt i szczyptę soli, mieszamy. W sporej misce układamy połowę porcji kurczaka, następnie połowę cebuli, kukurydzy, jajek i brokułów, polewamy połową sosu i czynność powtarzamy. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Pizza Neapolitańska z brokułami. 221

łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii (lub łyżeczka suszonej) 1 łyżeczka cukru 2 ząbki czosnku sól pieprz DODATKI 1 pomidor 5 pieczarek 1 cebula 1 garść kukurydzy konserwowej 200 g ugotowanych brokułów 300 g kiełbasy wiejskiej 200-300 g mozzarelli lub sera żółtego      Przygotowujemy ciasto. Drożdże mieszamy z 1/4 szklanki letniej wody, z cukrem(...)pomidorowy i przyprawy. Przykrywamy pokrywką i dusimy, aż uzyskamy gęsty sos.      Na każdym placku rozsmarowujemy porcję sosu i układamy pokrojone pomidory, pieczarki, cebulę, kiełbasę, brokuły, posypujemy kukurydzą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Po około 10 minutach układamy mozzarellę i pieczemy, aż ciasto się zarumieni. Gotowe!!!      Warto przygotować sos czosnkowy

Rozpustne gotowanie
Sałatka jarzynowa. 192

niezastąpiona! Składniki na sałatkę jarzynową 5 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach (ze skórką) 4 średnie ugotowane marchewki 2 średnie ugotowane pietruszki 1 nieduży ugotowany seler 1 puszka dobrej, słodkiej kukurydzy 1 puszka groszku konserwowego (lub szklanka ugotowanego, mrożonego groszku, który jest o wiele lepszy i ładniej się prezentuje) 1 por (biała część) 2 średnie ogórki konserwowe 6 jajek ugotowanych(...)majonezu (możemy go zastąpić częścią jogurtu naturalnego) sól pieprz      Wszystkie ugotowane warzywa obieramy, kroimy w podobnej wielkości kostkę i przekładamy do sporej miski. Dodajemy groszek, kukurydzę oraz pokrojone w drobna kosteczkę ogórki i por. Jajka obieramy i również kroimy w kostkę. Następnie dodajemy musztardę, trochę majonezu, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, gdyby sałatka była

Rozpustne gotowanie
Ptysie z twarogiem i kurczakiem. 283

kremowego twarożku 2 łyżki twarożku ze szczypiorkiem lub 1 łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku 1 pojedynczy filet z kurczaka (doprawiony i usmażony lub ugotowany na parze) 1 mała puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu sól pieprz      Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy margarynę i doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy z ognia, wsypujemy sól z mąką  i energicznie mieszamy. Następnie znów(...)stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Rumiane ciastka wyjmujemy z piekarnika, po przestudzeniu przecinamy na pół.      Nadzienie. Twaróg mieszamy z majonezem, dodajemy pokrojonego, zimnego kurczaka, odsączoną kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Chłodzimy.        Zimne ptysie nadziewamy farszem i gotowe! Ptysie możemy również nadziać ulubioną sałatką

Rozpustne gotowanie
Zupa na małżach oraz pstrągu łososiowym z ryżem dzikim i parboiled. 197

litr bulionu (najlepiej rybnego)   1 torebka (100g) mieszanki ryżu dzikiego i parboiled Kupiec 1 puszka wędzonych małży w oleju 300 g fileta z pstrąga łososiowatego 100 g kukurydzy z puszki sok z połowy limonki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ostrej papryki szczypta mielonego(...)zalewamy bulionem i trzymamy pod przykryciem do czasu aż się zagotuje.  W tym czasie kroimy rybę w dość dużą kostkę, a małże odsączamy z oleju. Wrzucamy do garnka kukurydzę, ryż i dodajemy pstrąga oraz małże. Przykrywamy i gotujemy jeszcze około 15 minut, aż ryż zmięknie a ryba nie będzie surowa.  Doprawiamy wszystko tymiankiem, imbirem, papryką, cukrem oraz solą

Symfonia smakowa
RISOTTO Z WARZYWAMI 196

Obiad szybki dzięki czemu nie marnujemy letniej pogody na stanie w kuchni   Składniki: 6 pieczarek garść fasolki szparagowej 1 czerwona mała cebula pół białej cebuli pół szklanki kukurydzy pól brokuła olej do przesmażenia 1 szkl ryżu do risotto 1 szkl bulionu warzywnego sól,pieprz Wykonanie: Na oleju szklimy posiekane cebule. Dokładamy pokrojone w plastry pieczarki.Przesmażamy oprószając solą(...)osolonej wodzie obgotowujemy brokuła i fasolke szparagową ok 10 minut, po tym czasie studzimy, dzielimy brokuła na rózyczki,fasolke kroimy na mniejsze kawałki, dokładamy na patelnię, dorzucamy tez osączona kukurydzę. Dolewamy bulion, wsypujemy ryż, dusimy aż ryz pochłonie cały bulion, doprawiamy do smaku

Z Majeczką w kuchni
Quinoa z czerwoną soczewicą, kapustką, cukinią i mnóstwem innych warzyw oraz olejem arganowym - wege obiad! :) 167

jest to, że za każdym razem powstaje nowy smak i za każdym razem danie smakuje obłędnie :)   Składniki (4 porcje): 1/4 główki młodej kapusty 2 cukinie 1 mała puszka kukurydzy 3 marchewki kawałek selera 3 małe cebule 2 ząbki czosnku 50 g quinoa Agnex 50 g soczewicy czerwonej  przyprawy: sól morska, zioła prowansalskie Agnex , curry Agnex , pieprz cayenne Agnex(...)poszatkuj, posiekaj czosnek, marchewkę i seler pokrój w cieniutkie plasterki. Podduś na patelni dodając wodę.  Kapustę poszatkuj, cukinie pokrój w grube półplastry. Dodaj do pozostałych warzyw wraz z kukurydzą. Duś na małym ogniu. W razie potrzeby podlej wodą. Komosę ryżową przepłucz 2-3 razy pod wodą. Ugotuj razem z soczewicą w 1,5 szklance wody, bez soli! Kiedy warzywa

Zdrowie na języku :P
Sałatka ogórkowo koperkowa 196

Składniki: 5-6 liści sałaty lodowej 1 ogórek zielony 1/2 puszki kukurydzy 1 mała cebula 1/2 pęczka koperku 2 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. Ogórek myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Cebulę kroimy w półksiężyce,a koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka z ananasem i selerem konserwowym 1086

Składniki: słoik selera konserwowego 1/2 puszki ananasa 200 g sera żółtego 1/2 puszki kukurydzy 4 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Seler konserwowy, ananas i kukurydzę osączamy z zalewy. Ser żółty i ananasa kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski i połączyć ze sobą. Dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać

magiczna kuchnia Kasi