moja wersja sławnej już zupy meksykańskiej. Zapraszam! Składniki na 4 porcje. Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 1 mała papryczka chili 1 łyżeczka soku z limonki 1 ząbek czosnku 1 l wody Oliwa z oliwek do smażenia Ulubione przyprawy: kminek, czerwona słodka papryka, oregano, bazylia(...)dodajemy mięso mielone, pokrojoną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażymy do momentu aż mięso będzie gotowe. Następnie zalewamy mięso wodą, dodajemy fasolę (razem z płynem), odsączoną kukurydzę oraz zmiksowane pomidory. Wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Do zupy dodajemy ulubione przyprawy - słodką paprykę, oregano, bazylię, kminek oraz sól
Emcia Pichcipapryczki chili 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 1 i 1/2 łyżki słodkiej papryki 2-3 łyżki oleju roślinnego pęczek świeżej kolendry pół puszki czerwonej fasoli pół puszki kukurydzy 150g startego sera żółtego 300ml wody pół łyżeczki pieprzu jogurt naturalny 1/4 sałaty lodowej Sposób przyrządzenia : fix "Chili con carne" rozrabiamy w 300 ml wody i zagotowujemy w rondelku mięso mielone(...)obsmażamy na patelni, aż zredukują się wszelkie płyny następnie do mięsa dodajemy cebulę oraz żółtą i czerwoną paprykę oraz posiekaną drobniutko papryczkę chili (bez nasion), a także fasolę i kukurydzę z puszki całość smażymy kilka minut, aż cebula i papryka zmięknie do mięsa i warzyw wlewamy z rondla "Chili con carne" i gotujemy do odparowania płynu co jakiś czas mieszając
zobacz ich smakSkładniki: 2 kolby kukurydzy 200 g roszponki 100 g rukoli pół opakowania sera feta ogórek gruntowy łyżka aromatyzowanego oleju(chilli,bazylia,czosnek) odrobina szczypiorku Zbyt wielkiej filozofii tutaj nie ma. Pamiętać należy jedynie by warzywa umyć przed przystąpieniem do ciachania. Ogórka obrać i pokroić w plasterki. Zieleninę wrzucić do michy, a z kolb kukurydzy skroić ziarna. Polać olejem i dodać
Karczma Honoriettydodatkiem kabanosów. Połączenie to jest połączeniem doskonałym. Przygotowanie sałatki zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Watro w kilka chwil przygotować pyszną przekąskę dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 3 kabanosy wieprzowe, 1/2 puszki kukurydzy konserwowej, 1/2 słoika selera wiórki, 1 por, 4 ogórki kiszone, 4 jajka , 3,5 łyżki Majonezu Kieleckiego WSP Społem , sól , pieprz . PRZYGOTOWANIE: 1. Kabanosy gotuję kilka(...)wodzie. Wyjmuję i odstawiam do przestudzenia. Kabanosy kroję na mniejsze kawałki. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę około 10 minut pod przykryciem, odcedzam. Selera i kukurydzę odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. Ogórki kiszone także kroję w kostkę. 2. Wszystkie przygotowane składniki sałatki przekładam do salaterki. Dodaję majonez
Tradycyjna kuchnia Kasipyszny tort sałatkowy. Złożony z trzech warstw, a każda może stanowić oddzielną sałatkę. Całość bardzo ładnie wygląda i świetnie smakuje. Polecam ! Składniki: Warstwa I 1 puszka kukurydzy 7-8 ogórków konserwowych 1 por 3 łyżki majonezu sól pieprz Kukurydzę odcedzić na sitku. Ogórki pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić drobno. Wszystko razem wymieszać z majonezem, doprawić solą
O kuchni z uczuciemakcji "opróżnianie lodówki przed wyjazdem na urlop". Składniki: 2 duże papryki 2/3 szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej 1 mała marchew, ugotowana i obrana 1/2 małej cukinii 1/2 szklanki odsączonej kukurydzy 2 ząbki czosnku przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, sól, pieprz, zioła do pizzy 2 łyżki oleju posiekana natka pietruszki (wg upodobań) oraz 1 kulka mozzarelli Cukinię umyć i pokroić w małą(...)drobno posiekać. Poddusić razem na oleju do miękkości, delikatnie posolić. Ugotowaną marchew (obrać, jeśli nie była obrana przed gotowaniem) i pokroić w kostkę. Cukinię z czosnkiem wymieszać z kaszą, kukurydzą i marchewką oraz natką pietruszki. Doprawić przyprawą, ziołami i pieprzem. Mozzarellę pokroić w kostkę. Z papryk przekrojonych w poprzek na pół wydrążyć gniazda nasienne i nafaszerować kaszą z warzywami
Czerwień i błękitsensu w ich przywoływaniu. Mogłabym zaliczyć do nich klasyczną kolbę kukurydzianą właśnie. Ostatnimi jednak czasy poznałam tak wiele osób, które nigdy w życiu nie jadły przyrządzanej w ten sposób kukurydzy, że uznałam, iż wspomnienie o niej na blogu jest konieczne. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)jest słodka i soczysta. Idealnie komponuje się z masłem i odrobiną soli. Kto raz spróbuje, wracać będzie do niej regularnie (w sezonie). KLASYCZNA KOLBA KUKURYDZIANA Składniki: - dowolna ilość kolb kukurydzy - woda - sól - masło Przygotowanie: Wodę zagotowujemy z solą i wrzucamy do niej obraną z liści kolbę. Gotujemy do chwili, gdy stanie się ciemnozłota, a ziarenka stracą mączysty posmak. Odcedzamy, smarujemy
Życie zamknięte w smakuSposobów na zagospodarowanie takiego kurczaka jest sporo. Dzisiaj wyczarujemy smaczną sałatkę, z gwarancją szybkiego zniknięcia z miski. Składniki: Dowolna ilość pieczonego kurczaka ( miałam całe udo i pierś ) 1 puszka kukurydzy 300 gram pieczarek 3 ogórki konserwowe Kilka kawałków papryki konserwowej Szczypiorek Olej do usmażenia pieczarek Majonez Sól Pieprz Wykonanie: Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju z odrobiną soli(...)pieprzu. Odstawiamy do ostygnięcia. Kurczaka rozdrabniamy na mniejsze kawałki, kukurydzę odsączamy i dodajemy do kurczaka. Ogórki i paprykę również kroimy. Dodajemy wystudzone pieczarki a na koniec posiekany szczypiorek. Do całości dodajemy majonez i przyprawiamy solą i pieprzem. SMACZNEGO
Smaki EwySałatka z brokułami i serem feta to idealny dodatek do Waszych potraw z grilla. Składniki : brokuły 4 duże pomidory 2 małe czerwone cebule puszka kukurydzy 200g ser feta 4 duże łyżki słonecznika łuskanego 150g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Sposób przyrządzenia : brokuły gotujemy al dente w osolonej wodzie(...)majonezu, z czosnkiem wcześniej przeciśniętym przez praskę słonecznik prażymy na patelni ok 4 minuty, aż będzie miał złocisty kolor ser feta kroimy w kosteczkę w półmisku układamy brokuły, posypujemy kukurydzą, cebulą, pomidorami, serem feta, solimy i pieprzymy, a następnie polewamy sosem - czynności powtarzamy na przemian, a na koniec posypujemy uprażonym słonecznikiem sałatkę podajemy z pieczywem i grillowanym mięsem
zobacz ich smakBardzo syta i smaczna sałatka z ziemniaków, sera i marynowanych pieczarek. Całość tworzy spójny i apetyczny smak. 5 ziemniaków 1 puszka kukurydzy 2 pory (biała część) 150 g żółtego sera 50 g ryżu 15 marynowanych pieczarek Orzech (klik) 5 łyżek majonezu Sól Pieprz Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i kroimy(...)kosteczkę. Kukurydzę odsączamy na sitku. Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pora dokładnie myjemy i kroimy w pół plasterki. Ser oraz marynowane pieczarki kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy majonez i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i wstawiamy do lodówki
VioletoweKucharzeniewywar warzywny 1,5 L · ziemniaki 5 szt · boczek wędzony 15 dag · cebula 1 szt · mąka pszenna 1-2 szt · kukurydza w puszce 1 op · keczup 2 łyżki · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony · papryka słodka mielona · przyprawa do zup Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować, boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać drobno pokrajaną(...)cebule, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z ziemniakami, kukurydzą i keczupem, chwile pogotować i doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki
Camilla w kuchnigoździków. Składniki : 1 opakowanie "Przyprawa kuchni meksykańskiej" Kamis 1 podwójna pierś z kurczaka (opcjonalnie) 2 średnie marchewki 1 duża cebula 1 duża papryka czerwona 4-5 ząbków czosnku puszka kukurydzy konserwowej 340-400g puszka czerwonej fasoli 400g puszka krojonych pomidorów 400g mrożonka warzyw w stylu meksykańskim 750g sól, pieprz, kmin rzymski, kolendra, papryka słodka, papryka ostra olej roślinny Sposób(...)kolejnych kilka minut do szklanki wlewamy 100ml wody i dokładnie mieszamy w niej zawartość opakowania przyprawy Kamis, a następnie wlewamy na patelnię do smażących się składników dodajemy fasolę i kukurydzę z puszek wraz z płynem i przeciskamy ząbki czosnku zmniejszamy ogień i dusimy 2-3 minuty pod przykryciem w moździerzu rozcieramy drobno po 1-1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
zobacz ich smakascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: pierś z kurczaka słoik selera konserwowego puszka kukurydzy konserwowej łyżka posiekanej natki pietruszki 1 torebka ryżu 150 g sera żółtego ząbek czosnku kostka rosołowa 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz majonez Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Wystudzić(...)umyć i oczyścić, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę rosołową i sos sojowy, ugotować. Wystudzić. Pokroić na średniej wielkości kostkę. Ser żółty zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Kukurydzę i selera odsączyć. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, majonez i dokładnie wymieszać. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomipodana z dodatkiem chrupiącego pieczywa może stać się samodzielnym daniem. składniki dla czterech osób 150 g pieczarek 250 g krewetek 1/2 główki sałaty 4 jajka 2 pomidory 50 g kukurydzy 50 g sera pleśniowego typu camembert 1/2 pęczka szczypioru sok z połowy cytryny 2 łyzki octu balsamicznego garść kaparów 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia sól pieprz Sposób przygotowania Jajka(...)przy przyrządzaniu sałatki pieczarki i jajka były już wystudzone). Do misy wrzucamy porwane liście umytej i osuszonej sałaty, obrane ze skory (wcześniej sparzone) i pokrojone w kostkę pomidory, pieczarki, kukurydzę, kapary oraz posiekany szczypior. Do niewielkiego naczynia wsypujemy sól i pieprz, dodajemy sok z cytryny, ocet balsamiczny oraz oliwę i mieszając widelcem łączymy ze sobą składniki emulsji. Wlewamy emulsję
Miód i pieprzlodówka wieje pustką, a brzuchy burczą z głodu. Oto jeden z wariantów szybkiego rozwiązania takiego problemu. składniki dla czterech osób 4 jajka 250 g ugotowanej drobnej fasoli 250 g kukurydzy konserwowej 200 g groszku 150 g pieczarek 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu szczypiorek sól, pieprz sposób przygotowania Jajka gotujemy na twardo, pieczarki kroimy i zalewamy ma dwie minuty wrzątkiem(...)blanszujemy), po czym odcedzamy je na sicie. Na tym samym sicie płuczemy i odcedzamy konserwowy groszek, kukurydzę i fasolę, a następnie wrzucamy je do miski, dokładamy do nich obrane i pokrojone w kostkę jajka (zostawiając jedno, które pokrojone w cząstki będzie dekorowało każdą porcję), jogurt oraz majonez, całość mieszamy przyprawiając solą oraz pieprzem. Sałatkę podajemy udekorowaną kawałkiem jajka
Miód i pieprz