ogrzanego mleka, 50 ml letniej wody, 2 łyżki oliwy, Na farsz: 500 g piersi z kurczaka, 1/2 główki kapusty pekińskiej, puszka kukurydzy, 2 średniej wielkości czerwone cebule, 250 g pieczarek, przyprawa do gyrosa, Dodatkowo: sos czosnkowy, dowolne zioła do posypania calzone, 1 jajko do posmarowania Sposób przygotowania Drożdże rozrobić(...)miski. Pieczarki umyć, pokroić w paski i krótko podsmażyć na patelni ( do momentu aż zaczną puszczać sok). Zdjąć z patelni. Kapustę pekińską drobno pokroić, cebulę w ćwiartki i piórka. Kukurydzę odcedzić. Połączyć wszystkie składniki farszu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części i uformować z nich w dłoniach placki. Rozwałkować na okręgi o średnicy około 25 cm. Placki posmarować sosem
Nie tylko w kuchniKomu śledzika, komu? Mam dla Was bardzo smaczną, a zarazem prostą propozycję sałatkową tej rybki :) Składniki: 400 g płatów śledzia w oleju, 1/2 puszki ananasa, 1/2 puszki kukurydzy konserwowej, jasna część z średniej wielkości pora, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, świeży tymianek Sposób przygotowania: Ananasa i kukurydzę osączyć z zalewy. Por pokroić
Nie tylko w kuchniWiosna i lato na talerzu. Kolorowo, smacznie i zdrowo! Składniki ( na dwie porcje): 2 – 3 garści sałaty roszponki, 150 g szynki, 150 g żółtego sera, ½ puszki kukurydzy, ½ czerwonej słodkiej papryki, 1 mała cebula, 1 pomidor, 1 ogórek, sól, pieprz, zioła prowansalskie, oliwa Sposób przygotowania: Sałatę opłukać i osuszyć. Kukurydzę odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Ogórka, pomidora, paprykę pokroić
Nie tylko w kuchnidoskonale na imprezach i jako popołudniowa przekąska :) Składniki: 200 g ryżu (2 woreczki), 1 puszka łososia z wody, 1 niepełny słoiczek marynowanej papryki, 3 średniej wielkości korniszony, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 1 cebula, kilka gałązek świeżego koperku, 3 łyżki majonezu light, sól, pieprz mielony prawdziwy Sposób przygotowania: Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Osączyć, wystudzić i przełożyć do dużej miski(...)kostkę.Posiekać koperek, cebulę obrać i drobno pokroić. Łososia osączyć z zalewy i w razie potrzeby rozdrobnić widelcem. Do miski z ryżem przełożyć pokrojone warzywa, łososia, odcedzoną z zalewy kukurydzę. Dodać majonez, sól i pieprz.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Sałatkę wstawić na kilka godzin do lodówki. W razie potrzeby doprawić jeszcze przed podaniem solą i pieprzem. Zamiast koperku można dodać
Nie tylko w kuchnijesień, więc obowiązkowo świeże orzechy wrzucam gdzie się da :) Dzisiaj lekka sałatka z farfalle, suto okraszona orzechami laskowymi. Składniki: 250 g makaronu typu kokardki , 1 duża czerwona papryka, puszka kukurydzy konserwowej, 200 g wędzonej piersi z kurczaka, 1 średniej wielkości cebula, 1 szklanka wyłuskanych orzechów laskowych, 4 łyżki majonezu (użyłam typu light), sól, pieprz, Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente(...)Odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć. Kurczaka, oczyszczoną paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Składniki przełożyć do miski, dodać orzechy, majonez, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin
Nie tylko w kuchnizimę . W tym roku z dodatkiem musztardy i sosu sojowego. Składniki: 3 kg pomidorów (najlepiej odmiany bawole serce lub malinówka), 5 słodkich papryk, 1 kg cebuli, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 1 puszka ananasa z puszki, 5 dużych ząbków czosnku, 1 szklanka cukru, 100 ml octy 10%, 2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki musztardy sarepskiej, 2,5 łyżki soli, 1 łyżka(...)zmniejszyć ogień. Paprykę, cebulę, czosnek oczyścić i drobno pokroić. Ananasa wyjąć z puszki i również pokroić (zachować zalewę). Wszystkie składniki przełożyć do garnka z przecierem pomidorowym. Dodać również kukurydzę i zalewę z ananasa. Gotować około 10 - 15 minut ( w zależności od tego jak drobno pokroiliśmy składniki - czym drobniej tym krócej). Następnie dodać musztardę, ocet, cukier i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać
Nie tylko w kuchnisałatka zyskuje niepowtarzalny smak i zachwyci każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie. składniki na 6 porcji podwójna pierś z kurczaka 1/2 główki kapusty pekińskiej 2 czerwone cebule 1 puszka kukurydzy 6 średnich ogórków konserwowych 150 g majonezu 100 g keczupu 2 łyżki oleju 3 łyżki przyprawy do gyrosa przepis Kurczaka kroimy na niewielkie kawałki a następnie przekładamy do miski, dokładnie(...)mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy a kapustę pekińską szatkujemy. Wszystkie składniki sałatki układamy warstwowo - kurczaka, cebulę, keczup,odsączoną z zalewy kukurydzę, ogórki, majonez, kapustę pekińską. Gotową sałatkę wstawiamy na pół godziny do lodówki aby wszystkie składniki się przegryzły
Smakowite Daniacebule 3 łyżki oliwy z oliwek 3-4 łyżki przyprawy Gyros do kurczaka (w zależności jak mocno ostre potrawy lubicie) 1 papryka czerwona, żółta i zielona 1 mała puszka kukurydzy (140g po odsączeniu) 3 pełne łyżki majonezu 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego 3 pełne łyżki ketchupu pikantnego 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżka oleju(...)minuty, by kurczak trochę się ‚podusił’. Papryki pokrój w paseczki. Majonez wymieszaj z jogurtem i ketchupem, dodaj czosnek granulowany i bazylię. Wymieszaj. Pokrojone papryki i odsączoną z zalewy kukurydzę wrzuć do jednej miseczki. Dodaj sos i wymieszaj. Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Na talerz wyłóż ugotowany ryż, na to papryki wymieszane z sosem, a na samej górze ułóż kurczaka. Smacznego
Kulinarne Przebojedodatek smaczna sałatka, może się wpisać do ulubionych, naszych sałatek na przyjęcia i na co dzień, spróbujcie, zdegustujcie! Składniki: 1 paczka makaronu ryżowego 1 pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 20 dag słonecznika łuskanego 2 łyżki oleju pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną(...)wodą studzimy. Fileta z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem kroimy w kostkę . Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kawałki fileta na złoty kolor. Na tej samej patelni prażymy słonecznik. Kukurydzę odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą. Do miski wkładamy wszystkie przygotowane składniki dodajemy pokrojony szczypiorek oraz wymieszany majonez z jogurtem. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem do smaku. Przepyszną sałatkę przygotowała Małgorzata Smacznego
kgwjanczewoszybka do przygotowania. Polecana szczególnie dla osób będących na diecie i dbających o linie. SKŁADNIKI: 150g komosy ryżowej (Quinoa) MAKAR , 1 szklanka wody, 1 ogórek, 1/2 puszki kukurydzy, 6 szt pomidorów koktajlowych, 6 szt żółtych pomidorków, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, cukier, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Komosę ryżową zalewam wodą i gotuję około(...)minut cały czas mieszając. Odstawiam do przestudzenia. Pomidorki przekrawam na pół. Ogórka obieram i kroję w plasterki. Kukurydzę odsączam z zalewy. 2. Wszystkie przygotowane składniki sałatki delikatnie ze sobą mieszam. 3. Oliwę z oliwek mieszam z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem polewam sałatkę. Do przygotowania sałatki wykorzystałam Quinoa- komosę ryżową, którą otrzymałam do testowania
Tradycyjna kuchnia Kasipłatki pomidorowe ze szczypiorkiem olej do smażenia farsz: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 250 g pieczarek 1 łyżka masła 3 łyżki sosu Madziarów 1 mała puszka kukurydzy 4 łyżki siekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski wlewamy mleko i wodę, dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia, wbijamy(...)dwóch stron. Farsz: Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, podduszamy na maśle delikatnie soląc. Dodajemy mięso mielone i smażymy przez 5 minut. Do przestudzonego mięsa dodajemy kukurydzę, natkę pietruszki i sos Madziarów Folwark, mieszamy. Na naleśniki nakładamy porcję farszu, zwijamy. Smacznego. II miejsce - zestaw produktów folwark Leśne przekąski - zgłoszenie nadesłane przez Panią Izę C. Składniki : Wędlina
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiosoby: 4 kawałki karkówki wieprzowej na kotlety 2 główki sałaty zielonej 1 duża czerwona cebula 4 duże pomidory 2 długie zielone ogórki lub 4 gruntowe mała puszka kukurydzy oliwa,sól,pieprz Kotlety z karkówki rozbić,posolić,natrzeć czosnkiem,popieprzyć,posypać dowolną przyprawą do karkówki.Najlepiej zrobić to wcześniej.Piec na patelni bez tłuszczu,najlepiej na grillowej(...)jeden pomidor podzielony na 6 lub 8 cząstek,1/2 długiego ogórka lub jeden gruntowy(jeśli mamy swoje możemy tylko umyć i pokroić razem ze skórką) w większą kostkę.Posypać kukurydzą,przykryć cienkimi plastrami cebuli,posolić,popieprzyć i skropić lekko oliwą.Gorące mięso położyć na przygotowanych porcjach sałatki. Można podawać z chrupkim pieczywem
Niespełnione zdolności kulinarnecoś innego, dlatego przyjmijcie to jako wartość orientacyjną. Składniki (2 porcje): 100 g makaronu pełnoziarnistego, np. kokardki (2 szklanki przed ugotowaniem) kawałek pora, ok. 50 g 50 g kukurydzy z puszki 80 g ciecierzycy konserwowej lub ugotowanej (4 łyżki) 2 ogórki kiszone 2 jajka 1 łyżeczka (5 g) oleju nierafinowanego przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra 1. Jajka ugotuj(...)twardo 2. Makaron ugotuj al dente i odstaw do wystygnięcia 3. Do pudełka na jedzenie wrzuć makaron, na to połóż (wypłukane wcześniej) ciecierzycę, kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki i pora w paskach. Polej olejem, dodaj przyprawy i wymieszaj. 4. Na wierzch sałatki połóż pokrojone w kostkę jajka i posyp np. pietruszką. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 366 kcal
Powiedz dietom niepenne pozwoli na utrzymanie sylwetki w formie, jest naprawdę bardzo smaczne, wystarczy się przekonać! Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Składniki: makaron penne pełnoziarnisty dla dwóch osób szklanka kukurydzy, świeżej lub konserwowej 1/2 brokuła 4 pomidorki lima 3 duże ząbki czosnku 100 g twardego, żółtego sera w kawałku oliwa z oliwek 2 łyżki suszonego oregano 3 łyżki słodkiej papryki(...)łyżka octu balsamicznego 2 łyżki oliwek kalamata nadziewanych suszonymi pomidorami Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na dużej patelni, na oliwie z oliwek podsmażamy plasterki czosnku, dodajemy kukurydzę oraz brokuła podzielonego na mniejsze różyczki. Oprószamy warzywa słodką papryką w proszku. Mieszamy. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, suszone oregano i ocet balsamiczny, czekamy
Moja smaczna kuchniaszybka, to jej największe walory, zapewniam, że od pierwszego razu stanie się Waszą"dyżurną" sałatką na wszelkie okazje... Składniki: 100 g drobnego makaronu 1 słoiczek selera naciowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 100 g szynki 100 g sera żółtego 1 puszka ananasa krojonego pęczek szczypiorku pęczek kopru świeżego sos 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu(...)mały jogurt naturalny sol i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do wystudzenia. Seler, kukurydzę, czerwoną fasolę odcedzamy z zalewy oraz z ananasa odlewamy syrop. Paprykę, ser żółty, szynkę i czerwoną cebulę kroimy w kostkę. Szczypiorek, koperek siekamy drobniutko. Do miski kładziemy ostudzony makaron, dodajemy pozostałe składniki. Czosnek przeciśnięty przez praskę łączymy z majonezem
kgwjanczewo