świeże intensywne kolory - składają się na świetne wakacyjne danie. Składniki: 1 cukinia 1 oberżyna 2 małe cebule 2 czerwone papryki 200 gr białych pieczarek puszka czerwonej fasoli puszka słodkiej kukurydzy 2 łyżki oleju 1/3 filiżanki gorącej wody Metoda: Warzywa pokroić w kawałki. Oberżynę posolić i odstawić aż puści sok. Potem ją przemyć pod bieżącą wodą i osuszyć. W garnku(...)Podlać gorącą wodą i poddusić. Dorzucić cukinię, oberżynę, pieczarki i czerwoną fasolę. Dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie od czasu do czasu mieszając. Pięć minut przed końcem dodać kukurydzę. Odstawić do ostygnięcia i schować na noc do lodówki, żeby się przegryzło. Podawać po podgrzaniu następnego dnia. Smakuje wybornie ze świeżym chrupiącym chlebem. Smacznego! Skomentuj
MamaOskarkaKolejna sałatka z cyklu na szybko i z tego co się ma. Składniki -słoik selera w zalewie -puszka groszku konserwowanego -puszka kukurydzy -mix mrożonek,najlepiej 9 składników -seler naciowy -ugotowane jaja na twardo -kiszone ogórki majonez natka pietruszki pieprz ziołowy http://www.skworcu.com.pl/236,pl_pieprz-ziolowy-50g.html sól do smaku Warzywa ugotuj na parze. Odstaw do wystygnięcia. Selera odcedz z zalewy, przepłukaj(...)miski wsyp uparwane warzywa, dodaj seler, jaja pokrojone w kosteczkę. Pokrój selera naciowego w paseczki i dodaj. Wsyp odsączone z zalewy groszek i kukurydzę. Ogórki kiszone pozbaw skórki, pokrój w kosteczkę. Wmieszaj delikatnie w całość. Natkę pietruszki pokrój drobno dodaj. Przygotuj majonez. Posól, dosmacz pieprzem. Wymieszaj.Odstaw do przegryzienia.Posyp szczypiorem!Podawaj z wędlinką, nawet najprostszą, u mnie w lodówce była...dobra
Z Kuchni Do Kuchniostatnio postanowiłam go użyć. Jest naprawdę świetny, sprawdził się znakomicie! Bardzo, bardzo polecam sos i sałatę. składniki sałata 1/2 dużej sałaty rzymskiej lub 2 małe puszka kukurydzy z chili (mała) 5 -6 zielonych, ugotowanych szparagów 1/2 czerwonej papryki ramiro grzanki z bułki - opcjonalnie sos 1 szklanka świeżej natki pietruszki, bez łodyg , garść liści bazylii(...)misce. Wymieszać z olejem, octem, solą, pieprzem. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. sałata: Opłukane i osuszone liście sałaty rzymskiej pokroić w poprzeczne paski. Włożyć do dużej miski. Dodać kukurydzę, pokrojoną w paski paprykę i pokrojone na 2-3 cm kawałki szparagi. Polać sosem (jeżeli nie zużyjemy całego - zamknąć w słoiczku i przechowywać w lodówce), wymieszać, posypać grzankami i podawać
Stare Garyzwykłą kolację czy przekąskę do pracy :) Składniki: 1 duża pierś kurczaka sos słodko-kwaśny lub keczup (najlepiej pikantny) ogórki kiszone lub konserwowe (0,5 litrowy słoik) 1 puszka kukurydzy 2-3 łyżki majonezu kapusta pekińska (1 mała lub 1/3 dużej główki) 1/2 op. przyprawy do gyrosa 2-3 łyżki oleju Sposób przygotowania: Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy(...)mieszamy - tak aby każdy kawałek był idealnie obtoczony w przyprawie. Studzimy. Podsmażone kąski układamy na dnie salaterki, polewamy sosem słodko-kwaśnym lub keczupem. Następnie układamy posiekane ogórki i odsączoną kukurydzę, Smarujemy majonezem, a wierzch posypujemy drobno poszatkowaną pekinką
Kolorowy Przepisownikskładniki: 2 filety z kurczaka 160 g makaronu świderki 1 puszka kukurydzy 1 puszka zielonego groszku 1 puszka czerwonej fasoli 1 słoik pieczarek marynowanych 1 mała cebulka 1 pęczek zielonej cebulki lub szczypiorku 6 – 8 łyżek majonezu 2 łyżki keczupu 1 łyżka curry sól, pieprz olej wykonanie: Filety z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na oleju, doprawiamy curry, solą(...)pieprzem. Po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Pieczarki kroimy w pół talarki. Cebulkę kroimy w kostkę. Fasolę przepłukujemy i odcedzamy. Kukurydzę i groszek odcedzamy. Zieloną cebulkę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy keczup oraz majonez, doprawiamy solą i pieprzem oraz opcjonalnie jeszcze curry. Gotową sałatkę posypujemy cybuchami
Domowy Smak Jedzeniamojego męża. Bardzo smaczna i bardzo sycąca. Moja wariacja na temat klasycznej zapiekanki gyros, którą robi się z mięsem, papryką i ogórkami konserwowymi. Ja ogórki zamieniłam na pieczarki i kukurydzę. Mówię Wam - jest na prawdę pysznie :) SKŁADNIKI: (porcja dla 3-4 osób) 1 szkl suchego ryżu 50 dag piersi kurczaka przyprawa do gyrosa 2 cebule 1 czerwona papryka(...)pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 3 czubate łyżki keczupu 2 czubate łyżki majonezu ser żółty do posypania 1. Ryż ugotować. 2. Mięso pokroić w kosteczkę, natrzeć przyprawą gyros (można odstawić na trochę do lodówki żeby łądnie się mięsko zamarynowało ale nie jest to konieczne) i usmażyć. 3. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki. Poddusić. Dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki
Kto ugości moich gości?każdemu. Jest pyszna w swojej prostocie i idealnie się sprawdza kiedy pojawią się u Nas z wizytą niezapowiedziani goście. Sałatka puszkowa z majonezem SKŁADNIKI: 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki białej 1/3 pora (biała cześć) 3-4 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu kieleckiego 1 łyżeczka musztardy PRZYGOTOWANIE: Otwieramy wszystkie puszki i odlewamy zalewy. Do miski(...)przekładamy groszek, kukurydzę oraz fasolkę i mieszamy. Ogórki kroimy w drobną kostkę, a pora drobno i dodajemy do warzyw puszkowych. Dodajemy majonez i musztardę i całość mieszamy. Do przygotowania sałatki wykorzystałam majonez kielecki . Jest to zdecydowanie jeden z moich ulubionych majonezów. Ma dość charakterystyczny smak, dzięki niemu sałatka nabrała charakteru i właściwie nie trzeba było jej przyprawiać dodatkowo
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidoskonałą potrawą a zarazem bombą witaminową, niezmiernie pożądaną szczególnie w taką nieokreśloną, niesprzyjającą pogodę. No to do dzieła! Czego potrzebujemy: - 5 dużych lub 6 małych pomidorów - 3 łyżek kukurydzy konserwowej - 3 łyżek groszku konserwowego - 1 cebula - 1/2 papryki - 1 duży ogórek konserwowy - 5 łyżek majonezu Przyprawy: pieprz, sól, koperek Dokładnie myjemy pomidory, odcinamy górną część (aby stworzyć kapelusik), wydrążamy(...)środka miąższ. Cebulę, ogórka, paprykę kroimy w drobną kostkę, umieszczamy w misce. Dodajemy groszek, kukurydzę, majonez i przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Całość mieszamy. Całą powstałą sałatkową masę delikatnie wkładamy do pomidorów, a kapelusze dekorujemy koperkiem (można również pietruszką) PALCE LIZAĆ
upichconalistków rukoli - czerwona papryka i żółta papryka - 400g sera żółtego - 10dag zielonych oliwek - bazylia - 4 ząbki czosnku - pieprz - sól - 3 rzodkiewki - 0,5kg makaronu - 4 małe ogórki konserwowe - puszka kukurydzy konserwowej - 7 łyżek majonezu Ogórki, ser, oliwki, rzodkiewkę, paprykę, czosnek kroimy w kosteczkę i dodajemy kukurydzę konserwową. Makaron gotujemy al dente. Po ugotowaniu makaronu mieszamy go z warzywami. Dodajemy majonez
upichconatych wszystkich, którzy preferują zupy na ostro przedstawiam "Salsę" Składniki: - 2 pałki z kurczaka - pół paczki warzyw na patelnię - puszka kukurydzy - puszka pomidorów - 3 małe papryczki chilli - woreczek kaszy jaglanej - 3 łyżki śmietany 18 volt - 1,5 łyżeczki pasty curry - przyprawy: kumin, ostra papryka, majeranek, kolendra Gotujemy pałki z kurczaka, po 15 minutach do wywaru dodajemy warzywa na patelnię(...)kolejnych 10 minutach wrzucamy papryczki chilli, pomidory oraz kukurydzę z puszki ( w obu przypadkach nie odsączamy sosu tylko wlewamy razem z warzywami z puszki), przyprawiamy wg uznania. Śmietanę oraz kaszę jaglaną możemy wrzucić do gara z zupą lub podawać bezpośrednio na talerz - jak kto lubi :) Smacznego
upichconaśredniej wielkości) sól, pieprz do smaku mąka do obtoczenia Ryż z warzywami 2 woreczki ryżu 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 por (większy) 1 pomidory w puszce 1 kukurydza w puszce 2 łyżki Sos Kielecki cygański sól, pieprz do smaku 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki olej do smażenia Przygotowanie: Klopsiki:cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na niewielkiej ilości(...)pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać pokrojony w półplasterki por i całość podsmażać aż por będzie miękki. Wlać zmiksowane pomidory, dodać sos cygański, ugotowany ryż i odsączoną z zalewy kukurydzę. Wymieszać i mieszając smażyć około 10 min. Doprawić do smaku. Nałożyć na talerz ryż z warzywami na środku ułożyć klopsiki i posypać natką pietruszki. *Ryż w woreczkach ugotować w osolonej
Ala piecze i gotujesmak ryżu a prażone ziarna słonecznika cudnie chrupią przy każdym kęsie :) SKŁADNIKI: (na ok 10 placuszków) 2 szkl ugotowanego ryżu* 1 marchewka 1 cebula kilka łyżek kukurydzy konserwowej garść posiekanego szczypiorku garść ziaren słonecznika 2 jajka 1 łyżka (czubata) mąki pszennej 1 łyżka (czubata) mąki ziemniaczanej 1 łyżka przyprawy do placków ziemniaczanych Rafex 1 łyżeczka(...)tarce, cebulę drobno posiekać. Zeszklić razem na 1 łyżce masła, dolać troszkę wody, lekko osolić i poddusić do miękkości. 3. Ryż przełożyć do dużej miski, dodać marchewkę, cebulę, kukurydzę, szczypiorek i uprażony słonecznik. Doprawić do smaku. 4. Dodać jajka i mąkę, wymieszać dokładnie. Kłaść porcje na rozgrzany olej, smażyć z obu stron. Placki dobrze się komponują z keczupem
Kto ugości moich gości?żółtego sera mielony kmin rzymski, kolendra, papryka mielona ostra sól, świeżo zmielony pieprz mąka krupczatka do panierowania Gulasz 0,5 kg mięsa wieprzowego 1 cebula 1 puszka mieszanki kukurydzy z fasolą w sosie pomidorowym 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 gram serka topionego paprykowego sól, świeżo zmielony pieprz papryka słodka mielona wędzona, tymianek Wykonanie: Chleb moczymy w mleku, dokładnie odciskamy(...)kostkę przyprawiamy odstawiamy na 30 minut. W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, dorzucamy mięso, smażymy 20 minut, następnie dokładamy serek topiony, po 10 minutach dorzucamy mieszankę kukurydzy z fasolą, przecier pomidorowy, dusimy jeszcze 10 -15 minut. Smacznego
kgwjanczewokolację, wiosenna co za tym idzie kolorowa. Łatwa w przygotowaniu. Składniki : 3-4 ogórki konserwowe 4 parówki cienkie - można zastąpić szynką konserwową 4 połówki papryki konserwowej 1 puszka kukurydzy 1 pomidora pół pora 2 woreczki ryżu 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu 1 łyżka ketchupu opcjonalnie sól, pieprz Przygotowanie: Ogórki, paprykę i parówki pokroić w kostkę. Por umyć, pokroić(...)krążki. Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie produkry pokrojone w kostkę umieścić w jednej misce. W oddzielnej miseczce wymieszać ketchup, majonez i jogurt - wszystko dokładnie wymieszać. Sos wymieszać z całą sałatką, doprawić do smaku
Garnkowe fanaberiepysznie! Składniki: 250 gram wołowiny, u mnie antrykot 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła+ łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 papryka czerwona 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej 1 puszka pomidorów 1 cukinia 2 łyżki sosu barbecue szczypta chili sól, pieprz 1/3 szklanki wina 1 szklanka bulionu natka pietruszki Na maśle z dodatkiem oliwy smażę pokrojoną(...)chili. Wlewamy wino i na dużym ogniu staramy się część odparować. Następnie wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki i gotujemy całość 10 minut. Warzywa niech pozostaną al dente. Dodajemy kukurydzę, sos barbecue. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy podsmażone mięso i mieszamy całość, doprowadzając do wrzenia. Doprawiamy ewentualnie do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Podajemy z natką pietruszki
Mango Papaja