kuchnia - 5425 przepisów (strona:85/362)

Schab w sosie sezamowym, fenkuł z cukinią i kapustą na słodko. Kuchnia azjatycka. 140

Schab z sezamem: - 250 g schabu - 3 łyżki oleju roślinnego - 1 ząbek czosnku posiekany - kawałek imbiru drobno posiekanego - 1 łyżka miodu - 1 łyżka sosu sojowego 

SMYKWKUCHNI
Schab słodko- kwaśny z ryżem i kolendrą - kuchnia chińska 277

Składniki: - 350 g schabu - czerwona papryka - mała cukinia - 1/2 puszki kukurydzy lub kolby kukurydzy - cebula 1/2 - 2 ząbki czosnku przeciśnięte - sos limonko-wy z kolendrą - limonka

SMYKWKUCHNI
Kuchnia chińska, Warzywa z kaszą, CYKL: DIETA NISKOKALORYCZNA 379

Będąc na diecie każdemu z nas bardzo szybką nudzą się posiłki i potrzebujemy nowych smaków, aby nie ulegać pokusom. Proponuję Wam przyrządzić warzywa po chińsku z

SMYKWKUCHNI
Fusion w kolorach #omnomnom FUSILLI Z TRUSKAWKAMI I BIAŁYM BAKŁAŻANEM niczym ulotne marzenie... 136

mąki durum m.in. fusilli, penne, farfalle i spaghetti, ku mojej wielkiej radości, bo czy jest ktoś, kto nie lubi dobrego makaronu?  Przepis na pastę, ma być pomysłem z kuchni fusion, jak dla mnie -bomba! Inspiracją do przygotowania dania, było- soczyście zielone opakowanie makaronu Omnomnom, postanowiłam, że moje danie musi tętnić kolorami! Zapraszam! Do przygotowania  FUSILLI Z TRUSKAWKAMI(...)jest to mój ukochany przepis na makaron.  Nie bójcie się łączyć smaków, które z pozoru do siebie nie pasują. Po przygotowaniu tej potrawy przekonacie się jak może smakować kuchnia. ;-) Pozdrawiam cieplutko i zachęcam do wspólnej zabawy

SMYKWKUCHNI
Risotto ze szparagami na cydrze lubelskim... 139

Zapraszam! SKŁADNIKI: - pęczek zielonych szparagów - ryż jaśminowy - sól, pieprz - masło - 150 ml cydru lubelskiego - woda - pęczek natki pietruszki - 3 ząbki czosnku WYKONANIE: - przygotuj dość spory garnek, ustaw go na kuchni na małym ogniu - go garnka włóż 3 czubate łyżki masła  - do garnka dodaj obrane i pokrojone szparagi - podsmażaj na maśle około 3 minut, doprawiamy solą i pieprzem - dodaj(...)powtarzamy aż cały ryż będzie już miękki, trwa to około 30 minut. Dlatego to danie jest dla wszystkich tych, którzy są cierpliwi i nie przeszkadza im stanie przy kuchni z łyżką w reku. Muszą Państwo wiedzieć że smak risotto wynagrodzi cały trud.  Risotto można podawać na 2 sposoby, pierwszy to nakładamy risotto i posypujemy świeżą natką pietruszki. Bądź nakładamy

SMYKWKUCHNI
Kurczak w sosie z tamaryndowca! 285

Wspaniały przepis na filety z kurczaka, z wyjątkowym sosem z tamarandywca i sosem sojowym. Mocny i głęboki aromat kuchni z dalekiego wschodu. Polecam gorąco, jak dla mnie to jeden z najlepszych przepisów na kurczaka! SKŁADNIKI: - 2 duże filety z piersi kurczaka - sos z tamaryndowca (można kupić w sklepach z kuchniami świata) (70ml) - sos sojowy (30ml) - 500g pieczarek - 2 ząbki czosnku

SMYKWKUCHNI
WARZYWA SŁODKO- KWAŚNE NA OLEJU RZEPAKOWYM Z WOKA NA CHIŃSKI SPOSÓB! 202

Uwielbiam to danie, niesamowity i niepowtarzalny smak, jedyny w swoim rodzaju! Mój ulubiony smak słodko- kwaśny! Sezon warzywny w pełni, wprowadźcie do Swojej kuchni nowe smaki i aromaty!  Zapraszam!  „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest stosowany w różnych kuchniach świata!" SKŁADNIKI: - 4szt młode marchewki - 1 mała cukinia - 1 cebula cukrowa - czosnek

SMYKWKUCHNI
Łosoś norweski w marynacie chińskiej podany ze staropolską kaszą i karmelizowanym jabłkiem z miodem eukaliptusowym! 158

sojowego, podany z kaszą na sposób staropolski tj. z boczkiem i nowalijkami, do tego jabłka karmelizowane w soku limonko-cytrynowym z dodatkiem miodu z eukaliptusa! Wyśmienite połączenie smaków, dalekiej kuchni wschodu i kuchni staropolskiej. To niesamowite jak gotowanie może być inspirujące i z dnia na dzień przerodzić się w pasję ;-) SKŁADNIKI NA DANIE DLA 4 OSÓB: RYBA I MARYNATA: - 700g

SMYKWKUCHNI
Barszcz z buraków i botwinki z ziemniakami! (jak u babci ;-D ) 235

Smaki dzieciństwa to kuchnia do której lubię wracać wspomnieniami. Lubię odtwarzać smak niezapomnianych dań przygotowywanych niegdyś przez moją babcię czy mamę. Kiedy miałam kilka lat, obiady w moim domu robiła babcia, często w kuchni panowały takie dania popisowe jak pierogi z truskawkami, jagodami, serem czy też mięsem, "goły"- czyli kluski ziemniaczane z nadzieniem mięsnym, kluski śląskie, niezapomniane oponki i faworki

SMYKWKUCHNI
Racuchy owsiano-gryczane z brzoskwinią i jagodami 204

Racuchy były pierwsze, potem zrobiłam crumble , ale na blogu wyszło odwrotnie, bo wpis o crumble jakoś szybciej mi się napisał. Robiłam dotąd placki, naleśniki, omlety, pancakes

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pieguski z orzechami - Chocolate chip cookies 238

Małżonek nieśmiało zaproponował, żebym zrobiła trochę piegusków na wyjazd. Postanowiłam zaryzykować i upiec ciasteczka z przepisu, który wyskakuje jako pierwszy w wyszukiwarce . Do tego nazywa się

Sto kolorów kuchni
Grecka Musaka 207

Grecja to kraj, który zawsze kojarzył mi się z pięknymi widokami, słońcem, bogactwem kultury i sztuki. Z kuchnią grecką nie miałam do czynienia, a nawet jeśli miałam, to nie byłam tego świadoma ;) Myśląc o kuchni greckiej zawsze przychodzi mi na myśl sałatka grecka i na tym się kończy. Poczytałam trochę i zdecydowałam się  na Musakę (Mousaka)- trochę z ciekawości

Czerwona Porzeczka
Wiśniowy marmurek 121

Dzisiaj uciekłam troszkę od przepisów związanych z przygotowywaniem przetworów bo chciałam Wam przedstawić to aromatyczne i lekko kwaskowe ciasto dwukolorowe. Sezon na wiśnie trwa więc może

Zainspirowana w kuchni
Dieta FODMAP, dobre placki ziemniaczane, czym odkurzać i inne 183

Miotełka do kurzu Moje lipcowe rekomendacje: 1. Po co wywoływać wilka z lasu, co jest najważniejsze w życiu i czy jest obowiązek bycia młodym? O tym

Zdrowa Kuchnia Sowy
SAŁATKA Z BIAŁEJ RZODKWI I SELERA NACIOWEGO. 277

Ulubiona sukienka w groszki, paznokcie w jaskrawym kolorze, włosy pod górę upięte i pragnienie zobaczenia w tym roku morza. Siedzę zamknięta w pracy, a w wyobraźni

W kuchni Karmel-itki