kuchnia - 5425 przepisów (strona:85/362)

Kalarepki faszerowane wg Buni 211

Archiwalne Nie robiłam nowych zdjęć potrawy - bo przepis był już wstawiany na inne strony kulinarne, a tylko na blogu się nie pojawił ( pochodzi sprzed czasów kiedy

Buniabaje w kuchni
KREM BANANOWY Z MIGDAŁAMI 181

Bo ja chcę swój czekoladowy krem. I już. Ta propozycja to świetna alternatywa dla Nutelli. Bez cukru, bez zbędnego tłuszczu - tylko banany, kakao i migdały. Nie

W kuchni Karmel-itki
TABBOULEH Z SUSZONYMI POMIDORAMI 278

Z trudem w nocy można spać, upał jest nie do zniesienia. Z dnia na dzień temperatury rosną, a ja kiszę się w za ciasnym mieście. Uwielbiam

W kuchni Karmel-itki
Fasolka szparagowa z miętowym masłem 187

Pomysł podpatrzony na  puszka.pl  Spodobał mi się pomysł nadania fasolce miętowego smaku , ale wolałam by była z masłem nie z olejem ( a już na

Buniabaje w kuchni
CZARNA SOCZEWICA Z SUSZONYMI POMIDORAMI. 197

Mała paczuszka schowana pomiędzy większymi koleżankami, niepozorna, cicha i nieśmiała. Właśnie ona przykuła mój wzrok. I skradła serce. Czarna soczewica. Moja faworytka, jeśli o soczewicę chodzi

W kuchni Karmel-itki
Ogórki małosolne 213

Ogórki małosolne to pierwszy z przetworów ogórkowych wykonywany w mojej kuchni. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu i są gotowe już pod trzech dniach. Choć ja osobiście zajadam te dwudniowe, jeszcze słabo ukiśnięte, w środku twarde i całkiem zielone :) Lubię tak ! Ogórki małosolne to przetwór nietrwały, dlatego warto robić je w niedużych słojach - na bieżąco. No chyba, że mamy w domu(...)jeszcze 1-2 gałązki kopru. Zagotować wodę, osolić ( ma być lekko słona ). Wodę odstawić do wystygnięcia. Ciepłą, nie gorącą wodą zalać ogórki i szczelnie zamknąć.  Ogórki przechowywane w kuchni, po 3 dniach są już gotowe. Smacznego

kolorowotorcikowo
Fusilli ( świderki) w jagodowe kropki 220

Chyba się powtarzam , ale proste jest najlepsze. Mamy jagodowy wysyp. Co prawda na jagody do lasu z różnych powodów już nie biegam, ale co za problem

Buniabaje w kuchni
CUKINIA NADZIEWANA KASZKĄ KUSKUS 201

Za gorąco, by gotować. Za gorąco, by piec. A mimo to piekarnik bucha żarem, a na gazówce pyrkoczą różne dziwne rzeczy, ukryte w kolorowych garnkach. Siła

W kuchni Karmel-itki
Placuszki z kalarepki 207

Placki ziemniaczane robię, choć rzadko ( te są pyszne, tylko teraz daję inną mąkę, niepszeniczną), jadam z dyni , z selera też, ale z kalarepki to nowość dla

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ogórki konserwowe 275

Sezon ogórkowy uważam za rozpoczęty :) Przepis ten jest  w mojej rodzinie od dawna i dlatego jest sprawdzony w 100 % :) Składniki: - ogórki - 1 butelka octu

Zainspirowana w kuchni
BRĄZOWY RYŻ Z OLIWKAMI 198

Gaj oliwny tonący w słońcu. Klimat pustynni, a pomiędzy gałęziami drzew i kępami wyschniętej trawy prześlizgują się zielono-szare jaszczurki. Sandałki z rzemyków na stopach i

W kuchni Karmel-itki
Malinowy pucharek 182

Lubię takie desery, które praktycznie nie wymagają żadnej pracy a efekt cieszy zarówno oczy jak i kubki smakowe :) Składniki: - 1 szklanka malin - 1 jogurt naturalny gęsty

Zainspirowana w kuchni
SONISPHERE FESTIVAL 2014 - 11.07, Stadion Narodowy w Warszawie 215

I znów piszę o wydarzeniu zupełnie niekulinarnym, ale za to iście kulturalnym. A że jedzenie to też jej element, można "naciągnąć" i opisać to, co przeżyłam

W kuchni Karmel-itki
Jaki był ten rok? 233

prze kilka dni, mamowe "różności z Dąbrowy", które wygrały publikację w Tygodniku Powszechnym oraz kac pomidory na przepis litewski. Gotowałam domowe, polskie obiady: bardzo sycący żurek, zapiekaną paprykę przepisu kuchni Lidla, bitki wołowe z domowymi kopytkami, grzybówkę na suszonych grzybach, duszone kurki cebulą i natką pietruszki. Przygotowywałam też obiady, które praktycznie robią się same; ziemniaki zapiekane z brukselką i rozmarynem(...)pyszności. Ale nie zabrakło też fast foodów. Pizza dietetyczna i na cienkim cieście, zapiekane gniazdka, fish&chips i 2 rodzaje ogromnych hamburgerów, które zaspokoją każdego faceta!  Próbowałam kuchni niecodziennej: domowe sushi, szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej, pad thai po tym jak trafiłam do thai baru, krem z dyni, pesto ze świeżych pistacji i spaghetti ladacznicy, gdzie odebrałam lekcję

Brzuszki Łakomczuszki
Okrasa - jesteś Bogiem! 144

kolejny kuchnia lidlowa zawitała w moim domu. Po raz kolejny spotkała się z ogromnym zachwytem. Śmiało stwierdzam, że Okrasa jest geniuszem. Jakie to było pyszne. Niestety nie doczekało się zdjęć, gdyż zostało wciągnięte w chwilę. Mogę jedynie zaprezentować zdjęcia mojego pięknego makaronu. Całkowicie kopiuję przepis ze strony kuchnia lidla ,jedynie z leciutko zmienionymi proporcjami. Składniki: 100g łososia wędzonego makaron fusilli

Brzuszki Łakomczuszki

Proponowane wyszukiwania