czekoladowym Pierniczki katarzynki Świąteczne gwiazdki pierniczki Lukrowane pierniczki Owsiane ciasteczka Zielone pierniczki choinki Ciasteczka-choinki cytrusowo maślane Kruche piernikowe ciasteczka Piernikowe kolorowe gwiazdki Popękane czekoladowe ciasteczka Choinki z piernika Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Kokosowe ciasteczka z czekoladą Czas przygotowania: Składniki: 60 g brązowego cukru 60 g miękkiego masła 1 jajko w temperaturze pokojowej szczypta soli 150 g mąki pszennej(...)puszystą masę, następnie dodajemy jajko i miksujemy do całkowitego połączenia się składników. W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Wsypujemy je do masy maślanej, miksujemy, a następnie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę i owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy partiami na blacie posypanym mąką. Powinno ono mieć grubość
Kulinarne przygody Gatitynatychmiast po spróbowaniu musiałam upiec ich kolejną, podwójna porcję! Solone dodatki podkreślają delikatnie orzechowy smak ciastek. W pierwszy dzień po upieczeniu są mięciutkie, ale kolejnego stają się odrobinkę kruche. Test świeżości był naprawdę ciężki, ponieważ trudno oprzeć się takim w miarę zdrowym i domowym pysznościom. Zresztą sami spróbujcie! (około 8 sztuk) 100g mąki z orzechów nerkowca 50g mąki pszennej(...)dowolnych proporcjach) Wszystkie składniki (oprócz pestek i pistacji) dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią) do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu do masy wmieszać całe pestki oraz uprzednio posiekane pistacje. Z ciasta uformować kulki o wielkości sporego orzecha włoskiego. Wszystkie kuleczki ułożyć (zachowując większe odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia, a następnie delikatnie spłaszczyć za pomocą widelca. Ciasteczka wstawić do rozgrzanego
Di gotujeciągłego braku czasu. Dziś wykopałam przepis z moich starych zbiorów i razem z moją pomocnicą zabrałyśmy się do dzieła. I szczerze Wam powiem, że ciacha wyszły mega kruche i delikatne. Pięknie się prezentują zwłaszcza obsypane cukrem pudrem, rozpływają w ustach. Obiecuję, że takich pysznych ciasteczek nie kupicie nawet w najlepszej cukierni. Polecam :) SKŁADNIKI : 0,5 kg mąki pszennej(...)posypania WYKONANIE : Na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier puder. Dodajemy zimną margarynę i dokładnie siekamy nożem. Robimy wgłębienie do którego wbijamy jajka oraz jogurt lub śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Można schować na całą noc, ciastka zyskają dodatkowo na swojej kruchości. Ciasto dzielimy na pół, Cienko wałkujemy, jedną połowę wykrawamy za pomocą szklanki
Pani na deserAmoniak, czyli wodorowęglanem amonu to środek spulchniający, który sprawia, że ciasteczka są kruche i chrupiące. Dla wielu są wspomnieniem dzieciństwa i babcinych wypieków, dla mnie również :) Najprostsze ciasteczka jakie można upiec, dlatego idealnie sprawdzają się przy wspólnym wypiekaniu razem z dziećmi. Może i moim dzieciom pozostaną w pamięci, chociażby zapach jaki się unosi w trakcie pieczenia :) SKŁADNIKI: 3 1/2 szklanki(...)kryształ Mąkę przesiać i posiekać razem z margaryną. W osobnej misce rozmącić 2 jajka i żółtko z cukrem, śmietaną i amoniakiem. Płynne składniki wlać do mąki i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4 mm i wycinać dowolne kształty. W trakcie wałkowania można podsypywać ciasto niewielką ilością
https:KKuchniaMniamwspólne pieczenie ciasteczek. Kto nie lubi czasem poczuć się jak dziecko? Fajnie powrócić do czasów dzieciństwa i kreatywnie spędzić czas, dekorując ciasteczka wspólnie z dziećmi! Urocze Rudolfy są bardzo kruche i nie tylko fajnie wyglądają, ale również smakują. Mogą być zarówno słodkim upominkiem jak i ozdobą choinki czy świątecznego stołu. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 45 min Czas(...)żółtko 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo 50 g czekolady mlecznej groszki czerwone klej spożywczy Instrukcje Do przesianej mąki dodajemy zimne, posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na grubość około 3 mm, delikatnie podsypując mąką. Foremką wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej
Wędrówki po kuchniKruche ciasteczka z orzechami włoskimi i cynamonem (2 blachy ciasteczek- około 45 ciasteczek) Moja rodzina zgodnie orzekła, że są to najlepsze ciasteczka jakie do tej pory jedli. Są baaardzo kruche i ciężko się od nich oderwać. Idealnie nadadzą się na świąteczny stół. Są zdrowsze od innych ciasteczek, ponieważ są bez cukru. Składniki: 230g masła w temperaturze pokojowej 2/3 szklanki pudru(...)masę. Orzechy wkładasz do woreczka śniadaniowego i kruszysz na mniejsze kawałki młotkiem do mięsa. Do masy maślanej dodajesz resztę składników i łączysz je ze sobą za pomocą miksera. Z ciasta formujesz kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziesz w niewielkiej odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczesz około 12 minut w 180*C. * Jeżeli używasz zwykłego cukru możesz
Moja Michataką tradycję, że każdego roku robię inną wersję mazurka. Były mazurki na waflu i na spodzie kruchym i na półkruchym i pełne bakalii... i - naprawdę sporo. Ten jednak mazurek jest moim zdecydowanie ulubionym. I gdyby nie tradycja zmienności, robiłabym go każdego roku. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); MAZUREK ŚLIWKOWY Z KREMEM Z MASCARPONE I BIAŁEJ CZEKOLADY Składniki na ciasto: - 150 gram mąki krupczatki - 150 gram mąki pszennej - 200 gram masła - 100 gram cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżka zimnej wody Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię
Życie zamknięte w smakuCiastka przygotowałam łącznie z pieczeniem w ciągu 40 minut. Wyszły niezwykle kruche dodatek mąki kokosowej jest wyczuwalny . Można powiedzieć , że parę składników a jaka radość w domu :) zwłaszcza dla dzieci. Składniki : mąka pszenna 300 g mąka kokosowa 100 g 2 żółtka margaryna 220 g łyżeczka proszku do pieczenia ksylitol 100 g Wykonanie ciastek: Do misy(...)Przesiewamy obydwie mąki ( kokosowa i pszenna) oraz proszek do pieczenia ,dodajemy do masy " maślanej". Nadal miksujemy koło 15 minut. Teraz bierzemy końcówkę od rękawa cukierniczego i wciskamy ciasto. Końcówka makaronik równo nad papierem wyciskamy, a potem przecinamy nożem. Wychodzą proste fajne ciasteczka. Pieczemy je koło 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem jeśli
Różowa kuchniarozpływają się w ustach. Zdjęcia słabe, bo były tak pyszne, że nie zdążyłam zrobić im porządnej sesji zdjęciowej :D. Dla kogo: dla dzieciaków dla fanów masła orzechowego dla lubiących kruche ciasteczka Składniki: 100g masła (miękkiego) jajko 0,5 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki białego cukru łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)masło orzechowe i miksujemy. Następnie wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy. Wsypujemy połowę cukierków czekoladowych (resztę powciskamy na wierzchu ciastek). Z ciasta formujemy małe kuleczki (orzeszki) i odkładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy ciasteczka dłonią, a następnie wciskamy na górę M&M'sy. Między ciasteczkami należy zostawić
Mania WypiekaniaWykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać okrągłe kształty. Układać na papierze do pieczenia, zachowując nieduże odstępy. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 minut(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/kruche-waniliowe-ciasteczka-na-dzien-taty/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('6eb33bb6a164a523fbce6c7d855a4e23').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Kruche waniliowe ciasteczka na Dzień Taty appeared first
dom-agi.plSkładniki na około 18 sztuk:gotowe ciasto francuskie 275g 400 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru 2 małe opakowania Śmietan-Fix cukier puder do posypaniaCiasto francuskie rozmrozić. Rozwinąć i pokroić w paski szerokości 2 cm (fot.1). Nawinąć na posmarowaną masłem rurkę zaczynając od węższej części. Rurki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (fot.2). Piec 15 minut w temp. 200ºC(...)dodać cukier i Śmietan-Fix-y. Wystudzone rurki napełnić bitą śmietaną za pomocą szprycy do dekoracji tortów. Posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują tego samego dnia. Są wtedy delikatne i kruche. Pycha
Świat Ciastalepsze to niż, nic. Dzisiaj jeżeli chodzi, o moje propozycje na słodkie pyszności, to fajne kruche ciastka, przypominające świderki (stąd taka nazwa :)). Ciasteczka wyszły smaczne, fajnie kruche. Idealne to kawki, czy herbatki.Więc oto i przepis ;)Składniki:(na ok. 30 ciasteczek)2 szklanki mąki1/2 kostki masła2 jajkacukier waniliowy1/3 szklanki cukrupół łyżki sodyłyżka kakao2 łyżki jogurtu greckiegoWykonanie:Mąkę przesiać, wymieszać(...)podzielić na dwie i do jednej dać kakao. Dałam jedną łyżkę, ale kolory mało się od siebie różnią dlatego polecam dać 2 lub 3 łyżki kakao.Następnie, z każdego ciasta rwać równe kawałki i robić z nich cienkie wałeczki.Oba (jeden jasny, drugi ciemny) splatamy ze sobą. U mnie moje wałeczki przekrajałam na pół. Taki wałeczek może mieć
Moje pyszne gotowanieDzień dobry :-) Dzisiaj małe co nie co do kawy. Pyszne ciasteczka z żurawiną, które bardzo, a to bardzo nam posmakowały. Proste w przygotowaniu, można zrobić
kruche babeczkiPyszne babeczki, tym razem z jabłkami, cynamonem i migdałami. Zawsze jak robię muffinki, to dwa rodzaje, bo mam kilku ich fanów w domu. Babeczki zawsze szybko
kruche babeczkiWitajcie :-) Ostatnio przesiliłam chyba rękę, młoda już trochę waży, ale czasem trzeba ją gdzieś podnieść, zanieść i jakoś tak dobrze mi się ją nosiło na lewej
kruche babeczkiDzień dobry :-) zimno się zrobiło i to bardzo, ale w końcu zimę mamy :-) Ja mam dla Was bardzo fajny przepis na muffiny Magdy Gessler. Wychodzą
kruche babeczkinaturalne, bez sztucznych składników. Poza tym zrobienie takich ciasteczek to też świetny pomysł na zajęcie małych raczek i spędzenie wspólnego czasu z dziećmi w kuchni. Dziś zrobiłam orzechowe kruche ciasteczka w formie takich wianuszków i udekorowałam je po upieczeniu czekoladą. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3/4szkl. mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 0,5szkl. zmielonych orzechów arachidowych(...)tortową, mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier puder i zmielone orzechy ziemne. Dodałam żółtka, zimna wodę i pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam szybko ciasto. Ciasto może wyjść trochę klejące, ale tak ma być. Przygotowane ciasto można przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać okręgi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Waniliowe ImprowizacjeKruche babeczki z pastą migdałową i bitą śmietaną Dziś zapraszam Was na pyszne kruche babeczki z pastą migdałową i bitą śmietaną. Idealny deser do kawy i na zbliżający się długi weekend. Takie babeczki są naprawdę proste w wykonaniu, a pasta z migdałów dodaje im wspaniałego, niepowtarzalnego smaku. U mnie te babeczki znikają w mgnieniu oka Szukając dobrej jakości pasty(...)migdałów, z nerkowców. Do tego pyszne delikatnie prażone orzechy migdałowca i inne wspaniałe naturalne produkty. Polecam! P.s. Na początek warto zamówić promocyjny zestaw podarunkowy past orzechowych 3x330g Składniki: Na ciasto – na około 30 babeczek, część możecie przygotować z innym nadzieniem lub schować do metalowej puszki: 300 g mąki pszennej 150 g masła lub margaryny 80 g cukru pudru
Słodkie okruszkiKruche ciasteczka z cytrynowym kremem podbiją serca nie tylko najmłodszych łasuchów :) Z okazji zbliżających się Świąt życzę Wam przede wszystkim zdrowia i spokoju ducha. Wesołych Świąt! Ciasteczka: 200 g zimnego masła 200 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 70 g cukru pudru jajko 1-2 łyżki zimnej wody łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Lemon curd: sok i skórka(...)cukru pudru 50 g masła Ciasteczka: obie mąki, cukier puder i sól wymieszać a następnie posiekać z zimnym masłem. Dodać zimne jajko, ekstrakt waniliowy i odrobinę wody. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok godzinę. Ciasto rozwałkować na ok 1/2 cm, wyciąć ciasteczka. W połowie ciasteczek wyciąć kurczątka (ewentualnie kieliszkiem kółeczka) i upiec
Smakołyki AsiKruche maślane ciasteczka z nadzieniem z mocno cytrynowego kremu lemon curd. Nie są skomplikowane do zrobienia, a ich przygotowanie można podzielić na etapy. Ja cytynowy krem zrobiłam dzień wcześniej, dzięki czemu przez noc nabrał w lodówce odpowiedniej konsystencji. Składniki na około 30 ciastek: 400 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka 220 g zimnego masła szczypta soli(...)Curd np. z tego przepisu cukier puder do posypania Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier puder, pokrojone w kostkę lub posiekane masło i żółtka. Szybko zagnieść całość na jednolite ciasto pod koniec dodając łyżkę bardzo zimnej wody. Wyrobione ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blachę
wyzwania kuchenneSzybkie w przygotowaniu, kruche, pachnące migdałami i wanilią domowe ciasteczka w kształcie księżyca to świetny pomysł na chrupiące małe co nie co do świątecznej kawusi. Wspólne przygotowanie ciasteczek to również świetna zabawa i wprowadzenie do kulinarnego świata Bożego Narodzenia dla najmłodszych. Składniki: 280g mąki pszennej 100g zmielonych migdałów 200g masła extra 75g cukru pudru 1 żółtko 4 łyżeczki cukru(...)wysmarowania formy Wykonanie: 1. Mąkę i zmielone migdały wymieszać ze sobą, dodać masło, cukier, żółtko, szczyptę soli i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera. Następnie ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. 2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 6-7 mm i za pomocą formy-wykrawacza
Szalona Kuchnia EwelinyBardzo smaczne, kakaowe, kruche ciastka, które swoim wyglądem przypominają orzeszki, stąd ich nazwa. Do tradycyjnego przepisu dodałam kakao a ciastka są tak samo pyszne jak te jasne :) Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, wydaje mi się, że ich nadziewanie zajmuje więcej czasu niż samo pieczenie. A nadziewać można je dowolnie, wszystkim tym na co tylko mamy ochotę... czekolada, dżemy, masa(...)szklanki cukru pudru * pół kopiatej łyżeczki sody oczyszczonej * 200 g masła * 2 jajka * 2 łyżki kwaśnej śmietany * 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe kawałki i kulać kuleczki średnicy około 1,5 cm. Maszynkę lub patelnię nagrzać. W każdym zgłębieniu umieścić jedną kulkę, zamknąć maszynkę (patelnię) i upiec ciasteczka około
Zrób to smacznieWiadomość o jednym z ważniejszych „świąt“, a mianowicie dniu sernika dopadła mnie w mało sprzyjających warunkach do gotowania, gdyż w podróży. Z góry wiedziałam, że przepisu
Kate's KitchenWiadomość o jednym z ważniejszych „świąt“, a mianowicie dniu sernika dopadła mnie w mało sprzyjających warunkach do gotowania, gdyż w podróży. Z góry wiedziałam, że przepisu
Kate's Kitchenpudru 400 ml śmietany kremówki poncz: 1 cytryna 100 ml wina białego 50 ml wody pozostałe: kulki kokosowe zielony barwnik kawałek mango 50 g czekolady białej lukier biały ciastka kruche: 100 g mąki pszennej 40 g masła 1 jajko małe szczypta soli 50 g cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt: Białka o temperaturze pokojowej wlewam do miski(...)przesiewam i dodaję w trzech porcjach do jajek. Mieszam delikatnie drewnianą łyżką od spodu, dodaję kilka kropli barwnika. Dno formy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto do formy. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam formę. Biszkopt piekę około 40-45 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika wykładam na kratkę
wesoła kuchnianich chciałam poprawiać, aby osiągnąć "ten" - zazwyczaj tylko mi znany heheh- efekt. I udało się! Bułeczki te nie mogą być zbyt puchate, jak zwykłe drożdżówki, ani też zbyt kruche jak ciasteczka, Dlatego musiałam szukać tego balansu. Nadzienie też nie należy wcale do łatwych, aby miało ten niemalże cynamononowo- karmelowy smak. Wyszły obłędnie tak, jak wyglądają tak smakowały! Przepis(...)tego jak odzielasz żółtka od białek, od rodzaju mąki itp) Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z drożdżami, dodaj ubite żółtka, masło i zacznij robotem wyrabiać ciasto, dodawaj partiami mleko. Całość wyrabiaj przez 10 minut. Odstaw na godzinę aby ciasto podrosło. Nadzienie: - 100 g masła - 5 łyżek cukru brązowego - opakowanie cynamonu Masło stop i wymieszaj
SMYKWKUCHNISkładniki: – 250 g mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – pół łyżeczki sody oczyszczonej – 1 łyżeczka cynamonu – 100 g masła, w
I LOVE LIFEPyszne kruche ciasteczka orzechowe przełożone dżemem morelowym z polewą czekoladową. Tak do poobiedniej kawy, na przyjęcie urodzinowe, na Boże Narodzenie. Składniki ciastek orzechowych: 30 dag mąki 20 dag masła 10 dag cukru pudru 10 dag zmielonych orzechów 2 żółtka cukier waniliowy szczypta imbiru szczypta soli kilka kropel soku cytrynowego Przełożenie: marmolada/dżem morelowy 100 g czekolady + łyżka masła(...)orzechy, cukier puder, cukier waniliowy, imbir, sól wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i razem posiekać szerokim nożem na piasek. Dodać żółtka oraz sok cytrynowy i szybko zagnieść ciasto. Z zagniecionego uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto wałkować na grubość 3 mm i wykrawać ciasteczka i układać na tacach piekarnikowych wyłożonych papierem
Rodzinka w kuchnipodgrzewamy ( gotujemy ). Przelewamy do strzykawki, wypuszczamy kropla po kropli na schłodzony olej. CIASTECZKA SEROWE: Ser ścieramy na grubych oczkach, dodajemy mąkę, chili, sól, masło i żółtko. Zagniatamy gładkie, zwarte ciasto. Wałkujemy, wycinamy, pieczemy na złoto ( ok. 13-15 minut/200C ). PANNA COTTA Z TUŃCZYKA: Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do napęcznienia. Tuńczyka osączamy z zalewy i miksujemy. Ps. Jeżeli użyliśmy ryby(...)Przelewamy śmietanę do zmiksowanego tuńczyka, dodajemy koniak ( masa będzie rzadka ). Doprawiamy solą, pieprzem i drobiną soku z cytryny. Przelewamy do foremek. Wkładamy do lodówki. CAŁOŚĆ: Schłodzony mus podajemy na kruchym ciasteczku z kawiorem wiśniowym. Smacznego
Ostra na Słodkoprzesiewamy przez sitko mąkę pszenną, mieszamy z mieszanką korzenną, zagniatamy ciasto, okręcamy w folię i odstawiamy na 6 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc. Po leżakowaniu ciasto podsypując delikatnie mąką, wałkujemy na grubość pół centymetra ,foremką do pierniczków w kształcie serca wycinamy ciasteczka. Wyciąć tyle aby ich liczba była parzysta, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy(...)wycinamy kształt serc. Drugą połowę ciastek smarujemy konfiturą układamy masę marcepanową, smarujemy znów konfiturą dociskamy partią z lukrem, odstawiamy w chłodne miejsce na jakiś czas. Na drugi dzień kruche pierniczki pod wpływem mas miękną i są przepyszne! Słodkich wypieków! Wpis dodaję do akcji konkursowej #lowicz #dzem #konfitura #truskawki Trzymajcie kciuki, tylko mocno
Wanilia i Kardamonprzekonać, przecież w odpowiednim zestawieniu jest pyszny. Dzisiaj rabarbar w romansie z truskawką. Tartaletki rabarbarowo-truskawkowe z beza włoską to esencja początku lata. Słodko -kwaśny krem na kruchym spodzie z delikatną bezą. Jest pysznie. Przy okazji tego przepisu chciałam Wam przypomnieć o akcji Uczymy jak słodzić i zachęcić do zajrzenia na stronę kampanii ( klik ). TARTALETKI RABARBAROWO-TRUSKAWKOWE Składniki(...)żelfiksu bezy: 3 białka 150 g cukru np.Polski Cukier 50 ml wody szczypta soli Przygotowanie: spody: Mąkę, cukier i sól mieszamy, dodajemy zimne posiekane masło oraz żółtka. Zagniatamy ciasto, które odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Potem rozwałkowujemy i przekładamy do foremek tartaletkowych. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Pieczemy przez
Bon appetit mon amieWitajcie :) Na osłodę ponurego i deszczowego dnia proponuję wyśmienite ciasteczka krucho drożdżowe bez wyrastania, po prostu rewelacja. Ostatnio przeglądając przepisy Pawła Małeckiego natknęłam się na te właśnie ciasteczka, oryginalne były z wróżbą w środku ja zamiast papierków włożyłam pyszną marmoladę wieloowocową ORZECH . Przepis troszkę zmieniłam bo nie miałam oleju kokosowego, zastąpiłam go zwykłym. Zapraszam do wypróbowania bo przepis jest banalnie(...)przegotowanej 7 g suchych drożdży 30 g oleju Marmolada wieloowocowa Orzech Wykonanie : Do miski przesiewamy mąkę z cukrem i cukrem waniliowym, wsypujemy drożdże, dodajemy olej i wodę. Zagniatamy ciasto. Ciasto ma być elastyczne jak na pierogi. Rozwałkowujemy dość cienko. Wycinamy foremką w kształcie kwiatka kółeczka na środku układamy po 1/2 łyżeczki twardej marmolady i zlepiamy kwiatkowe brzegi. Ciastko układamy
Sama słodycz i szczypta chilikokosem. Wersja zdrowsza, bo z mąki pełnoziarnistej, zamiast cukru erytrol, kokos i łamiący słodycz berberys od Helio bez dodatku substancji konserwujących z serii Helio Natura . Zestawienie idealne :-) Ciasteczka kruche i smaczne - polecam :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki na około 30 ciasteczek: 240 g masła (temp pokojowa) 3/4 szklanki erytrolu/ksylitolu 2 duże jajka 2 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta soli(...)koniec dodajemy kokos, miksujemy i berberys, mieszamy łyżką. 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (funkcja góra -m dół). 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 4. Łyżką nabieramy porcję ciasta, formujemy w rękach kulki i układamy na blaszce. Lekko spłaszczamy palcem. 5. Pieczemy około 20 minut. Ciasteczka powinny się ładnie zarumienić :-). Smacznego
kruche babeczkiMoja rodzina pokochała te pierniczki! Świetnie smakują zarówno zaraz po upieczeniu, jak i w ciągu kilku kolejnych dni. Następne dwa tygodnie pokażą czy pierniczki zmiękną, czy nadal pozostaną idealnie kruche. Polecam, najlepszy przepis na blogu na pierniczki! Składniki (na 50-60 pierniczków): 900 gram mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody szczypta proszku do pieczenia 3 żółtka 2 łyżki(...)przesiać mąkę, sodę, kakao, proszek do pieczenia, cukier puder, przyprawę do piernika oraz cynamon i imbir. Dodać żółtka, śmietanę, sól oraz rozpuszczone masło z miodem. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest taka konieczność dodaj więcej mąki. Wałkuj ciasto cienko i wykrawaj z niego ulubione kształty. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 6-7 minut. Studź
Mango Papajabidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Postanowiłam dziś upiec ciasteczka. Przepis powstawał w trakcie ich przygotowania i muszę powiedzieć, że się udało. Ciasteczka wyszły kruche, nie za słodkie i chrupiące a uwieńczeniem smaku jest polewa z gorzkiej 60% czekolady. Składniki: 250g masła 250g mąki pełnoziarnistej z orkiszu Basia 150g mąki pszennej tortowej Basia 3 łyżki płatków(...)sezam do obtoczenia brzegów ciastek, gorzka czekolada 60% Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni Masło w misce posiekać z mąką, miodem, solą, proszkiem do pieczenia oraz jajkami. Następnie zagniatając ciasto dodać nasiona oraz rodzynki. Ciasto będzie lekko klejące, ale raczej zwarte. Dłonie lekko moczyć w wodzie i formować kulki. Ja urywałam kawałki ciasta o wadze mniej więcej 40g każda
W garach u GosiWczoraj sprawdziły się idealnie jako słodka przekąska na pełen emocji mecz Polska-Ukraina. Brawo Panowie! Oby tak dalej! A wracając do ciasteczek z marmoladą – polecam. Słodka marmolada w kruchym ciasteczku… Nic tylko jeść i sięgać po kolejne Składniki: (na około 18 ciasteczek) 1 szklanka mąki pszennej 2 żółtka (najlepiej z wiejskich jaj) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej(...)miksujemy. Na koniec dodajemy obie mąki z cukrem cytrynowym. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli Wasz mikser nie daje rady połączyć w pełni masy można na koniec szybko (!) zagnieść ciasto ręką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Uwaga! Piekarnik musi być dobrze nagrzany. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy szybko kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Słodkie okruszkiPyszne ciasteczka, naprawdę warto je zrobić. Przepis dostałam od koleżanki, zawsze robią te ciastka na drogę jak jadą na narty. Każdy się nimi zajada. Dziękuję Martyna
Kuchnia PokoleńNajprostsze kruche ciasteczka w kształcie serduszek upieczone, lukrem i cukrowymi dekoracjami ozdobione, w prezencie z pocałunkiem jak wręczycie to prawdziwy uśmiech zapewne zobaczycie. Bo jak z miłością dla miłości sami coś przygotujecie, zawsze to będzie najpiękniejszy prezent na świecie J Składniki: na ciastka: 100 g masła 2 żółtka, 200 g maki pszennej, 100 g cukru białego na lukier(...)czerwony barwnik. Przygotowanie: Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone masło i z pomocą dużego noża, kroimy ją jeszcze drobniej, równocześnie mieszając z mąką. Dodajemy żółtka, cukier i zagniatamy ciasto. Z ciasta formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i schładzamy ok. 1 godz. w lodówce. Piekarnik nastawiamy do temp. 180°C. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość
Moniki Smakołykinawiązaniu do trwającego na blogu konkursu z marką Almette (szczegóły tu- klik ) dziś przedstawiam Wam bardzo prosty przepis na kruche babeczki wypełnione serkiem i owocami leśnymi. Mimo swojej prostoty babeczki są niebanalne w smaku a ich wygląd sprawia, że bez wyrzutów sumienia sięgamy po kolejną. Serek Almette Fruit (jagoda-malina) doskonale się tu sprawdził nie tylko przez dobór smaku(...)wciskać go szprycą. A delikatny smak sprawia, że babeczki nie są przesłodzone. Po prostu idealne na lato. *czas przygotowania: 90 minut *kategoria: deser Składniki na 15 sztuk: na ciasto: 100 g mąki 60 g zimnego masła łyżka cukru pudru żółtko szczypta soli na nadzienie: 250 g serka Almette Fruit jagoda-malina 50 g czekolady mlecznej łyżka mleka łyżka poziomek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKruche małe co nieco do kawki o każdej porze dnia…. Ciasteczka są rewelacyjne – pachną migdałami i orzechami… Przygotowanie zajmuje dosłownie 10 minut. Ciasteczka umila nam słoneczne popołudnie. Podam je na otrzymanej od sklepu Rossi.pl kolorowej etażerce. 75 g orzechów włoskich 250 g maki pszennej 80 g cukru pudru 60 g cukru 5 łyżek mleka 1 łyżeczka olejku migdałowego(...)stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder. Dodajemy cukier, orzechy i posiekaną margarynę. Dolewamy mleko i olejek migdałowy. Wszystkie składniki dokładnie i szybko wyrabiamy na jednolitą gładka masę. Ciasto rozwałkowujemy na mocno oprószonej mąka stolnicy (na ok. 3-4 mm). W ciasta wykrawamy ciasteczka. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku
VioletoweKucharzenieCóż mogę powiedzieć o tym serniku - jest BOSKI! Pod każdym względem, a do tego jest niesamowicie prosty w przygotowaniu. Ma idealną konsystencję, jest delikatny, kremowy, orzeźwiający
DefinicjaSmakumuffinki, dziś był test jak się sprawuje. Zadowolona jestem z niej i to bardzo, bo w końcu mam muffinki a nie bulwy. Na dziś zrobiłam takie jogurtowo - bananowe z kruchymi kuleczkami w środku. Tak prawie wiosennie się robi na zewnątrz;) aż nie mogę się doczekać piknikowania nad rzeką! Zaparzam kawę i jem kolejną, ktoś też chce? Składniki suche(...)dodać jogurt, jajko i olej, wszystko razem połączyć. Dodać składniki suche i kilka razy zamieszać łyżką. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, blaszkę na muffinki wyłożyć papilotkami, nałożyć łyżkę ciasta, dać z 2-3 kuleczki czekoladowe, przykryć kolejną łyżką ciasta. Piec ok 25 minut. Miłej niedzieli
pink envelopeLubię po obiadku zostać jeszcze w kuchni i przygotować coś słodkiego :-) Tym razem padło na kruche, maślane cynamonowe ciasteczka o lekkim waniliowym posmaku i puszystym, mięciutkim wnętrzu :-) Do kawy czy herbaty są idealne!Inspiracja: http://kotlet.tv/ciasteczka-z-migdalami/Składniki:200 g mąki (1 szklanka ma około 130 - 150 g mąki)150 g miękkiego masła7 łyżek cukru1,5 łyżeczki cynamonu1(...)stolnicę. Dodaję do niej masło pocięte na około 2-centymetrowe kawałki. Dosypuję cukier, cynamon, proszek do pieczenia, dolewam olejek i wbijam jajko. Wszystko razem ze sobą zagniatam. Ciasto powinno być bardzo miękkie i lekko kleić się do dłoni, ale jeśli ciasto jest za bardzo klejące, że nie da się z niego uformować ciastek, to należy dosypać odrobinę mąki
Anielska Kuchnia Ani