Dzień dobry :-) Dziś wpis nietypowy, ale za to z pyszną, rozgrzewającą herbatą. Pani Magdy Gessler nie muszę chyba nikomu przedstawiać. Na pewno niektórzy z Was
kruche babeczkiWitajcie :-) U Was też tak pada dziś ? W Rzeszowie od rana, ale to dobrze, bo ja tych upałów miałam dość. Już bardzo zmęczona nimi jestem.
kruche babeczkiZa dwa dni Mikołajki, więc czas upiec ciasteczka dla poczciwego Staruszka, co by się mógł posilić w trakcie dostarczania prezentów. Jeśli nadal myślicie jakim wypiekiem
Food Squaretrzyma się we framugach, przy każdym kolejnym podmuchu wiatru :) Dlatego w podziękowaniu za ten złoty, ciepły czas zapraszam na iście jesienną tartę pełną świeżych grzybów leśnych i pora, na kruchym spodzie z żółtym serem. Delikatne grzyby podsmażone z lekko słodkim porem pod jogurtową pierzynką to zapowiedź leśnej przygody w każdym kęsie! No i serowy spód, który nie dość, że wspaniale(...)łyżeczki pieprzu 2 szczypty suszonego tymianku 200g jogurtu naturalnego 100g śmietany 18% 2 jajka 2 szczypty soli 2 szczypty pieprzu Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Szybkimi ruchami zagnieć jednolite ciasto z podanych składników. 2. Uformuj z ciasta kulę, zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 20min. 3. Wylep schłodzonym ciastem formę do tarty, ponakłówaj obficie widelcem i piecz 15min
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPrzepyszne małe co nie co do kawy. Kruche orzechowe babeczki, wypełnione mega czekoladowym kremem z dodatkiem kawy, które przełamuje smak dżemu z czarnej porzeczki. Pięknie się prezentują i doskonale smakują dzięki prażonym orzechom laskowym Helio . SKŁADNIKI Babeczki: 16 sztuk 1 szkl. mąki tortowej, ½ szkl. mąki krupczatki, 100 g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki zmielonych orzechów laskowych(...)mąki z cukrem, orzechami, proszkiem do pieczenia i solą, dodaję zimne masło, włączam urządzenie, aż powstanie gęsta kruszonka, następnie dodaję olejek i jajko, mieszam aż składniki się połączą. Gotowe ciasto wkładam do lodówki na 30 minut. Foremki smaruję masłem, posypuję mielonymi orzechami. Ciasto cienko rozwałkowuję, wycinam koła szklanką, układam w foremkach, lekko dociskając. Spód babeczek nakłuwam widelcem. Piekę w rozgrzanym
słodki bratekPrzepis wygrzebałam ze swoich zapisków kulinarnych sprzed lat . Uwielbiam te pierożki. Kojarzą mi się ze słodkościami z dzieciństwa. Ser nadaje im specyficzny smak, są niezwykle
Różne smaki w kuchnizeszytu . Mam sentyment do tych przepisów. Przywołują niezwykle silne olfaktoryczne wspomnienia i dlatego lubię do nich powracać. Jednym z takich przepisów jest przepis na krucho - drożdżowe rogaliki świętokrzyskie. Małe, kruche, delikatne i pyszne rogaliki przeważnie nadziane były domowymi powidłami. Posypane koniecznie grubym cukrem, smakowały zawsze wyjątkowo. Zapraszam Was na degustację. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas(...)mleko, dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Zaczyn drożdżowy dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Z ciasta wałkujemy koła o średnicy 28 cm i grubości 1/2 cm. Koła dzielimy na 8 równych trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta wykładamy niewielką ilość powideł i zwijamy w rogalik
Wędrówki po kuchnimąki gryczanej i jaglanej, dodatkiem sklejającym i nadającym nieco miększej tekstury są nasiona chia i lnu. Chleb wyszedł dosyć ciężki, mimo to nie jest zakalcem :D Niby jest kruchy, ale nie łamie się i nie stwarza żadnych problemów podczas krojenia. Bardziej przeważa smak prosa aniżeli gryki. Myślę, że jak na pierwszy raz wyszedł całkiem dobry, jestem zadowolona ze smaku(...)zagotować! Odstaw na 30 minut. Nasiona chia i babkę płesznik należy zmielić w blenderze. Następnie wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Dodaj rozrobione drożdże i dokładnie wyrób ciast rękoma. Odstaw w ciepłe miejsce. Wierzch miski przykryj ściereczką. Po tym czasie ciasto powinno ładnie wyrosnąć. Przełóż je do wyłożonej papierem do pieczenia formy, delikatnie uformuj. Wstaw do nagrzanego
Zdrowie na języku :PCzasem tęsknię za białą mąką, tymi tartami i innymi kruchymi spodami… zawsze wtedy szukam dozwolonych na nie przepisów, ale z reguły szybko o nich zapominam – odstawiam na bok, bo nie mam wszystkich składników do ich zrobienia. Ale ostatnio dostałam od koleżanki mąkę konopną – i okazało się, że zachomikowane przepisy czasami się przydają! ;) Odgrzebałam gdzieś ten przepis na tartę i dzień(...)jajka Przyprawy (np. tymianek, papryki ostra i słodka, cayene) Opcjonalnie: tarty ser żółty do posypania Przygotowanie: Mąkę konopną i kokosową ugniatamy ręcznie z masłem, jajkiem i szczyptą soli. Ciastem wykładamy foremkę do tarty i wkładamy do lodówki, żeby się schłodziło – na około ½ do 1 godziny. Nic się nie stanie jeśli potrzymamy je w lodówce dłużej ;) Schłodzone ciasto wstawiamy
Jak gotować i nie zwariowaćCiasteczka które nie tylko są fajnie wyglądają, ale też wspaniale smakują. Mogą być ozdobą na świątecznym stole, słodkim upominkiem a na pewno słodką przekąską dla każdego
Słodka Kraina Wypiekówciasto przygotować również inaczej: od początku wyrabiać oddzielnie obie porcje.Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.Z jasnego ciasta odciąć połowę, podsypując stolnice mąką (żeby ciasto nie kleiło się do niej i do wałka) rozwałkować na placek o grubości około pół cm i wykrawać dowolne kształty. Ja użyłam zestawu(...)ulubionymi ozdobami, które przykleja się rzadkim białym lukrem.I jak tu powstrzymać się przed zjedzeniem? ;)...nawet mały prezent znalazł się pod choinką ;)Ciastka są bardzo delikatne i kruche. Dosłownie rozpływają się w ustach. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, ale są tak pyszne, ze szybko znikają :)Życzę Wam smacznych choinek
Codzienna kuchnia niecodziennaJak co roku jednego dnia przed świętami pieczemy z córka pierniczki. Zostało już naprawdę niewiele czasu więc tym razem mam przepis na " szybkie pierniczki" nie potrzebują
Basia w kuchniOdkładanie rzeczy na później i zamiatanie problemów pod dywan nie sprzyja ich rozwiązywaniu. Mimo, że staram się zawsze racjonalnie organizować swój czas i nie odkładać
ciastkarnia na kruchym spodzieUwielbiam pomarańczowe ciasteczka, dlatego stale z nimi eksperymentuję:) Te są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i do tego niezwykle smaczne. Kruche, delikatne, nie za słodkie. O cudownym pomarańczowym aromacie... Idealne do pochrupania w jesienne popołudnie. Składniki: 275g mąki pszennej, 170g masła lub margaryny, 80g cukru pudru, pomarańcza, 2 żółtka, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, cukier puder do oprószenia. Przygotowanie(...)przesiać, dodać cukier puder, sodę oczyszczoną, żółtka i posiekaną margarynę. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, otrzeć skórkę i wycisnąć sok, dodać do reszty składników. Całość posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30min do lodówki. Następnie rozwałkować, podsypując blat mąką, foremkami wycinać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Z miłości do słodkości