przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:888/1100)

PYSZNE CIASTECZKA MAŚLANE Z POMARAŃCZOWĄ NUTĄ 204

Uwielbiam kruche, maślane ciasteczka 😍 I robić, i jeść 😀 Tym razem wzbogaciłam ich smak otartą skórką z jednej (oczywiście sparzonej wcześniej) pomarańczy. Pomarańczowy smak tutaj jednak nie dominuje, a jedynie podkreśla aromat masła. Składniki:  (na ok. 35-40 szt) 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka mąki pszennej 250 g zimnego masła (82% tłuszczu, nie margaryna!) 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej(...)Mieszamy. Następnie dodajemy posiekane, zimne masło i łączymy składniki dość szybko. Możemy to zrobić mikserem przy użyciu haka lub siekając zwykłym nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę. Wyrabiamy gładkie ciasto, które formujemy w kulę  i owijamy folią. Wkładamy na 2-3 godz. do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto poprzedniego dnia wieczorem, i trzymałam w lodówce do następnego dnia. Stolnicę

Walijskie Pichcenie
Żytnie Naleśniki ze Szpinakiem i Kurczakiem 253

rzecz w sklepach. Brak mąki gryczanej nie spowodował jednak zmiany moich planów. Zajrzałam do szuflady, wyciągnęłam mąkę żytnią typ 580 i postanowiłam stworzyć naleśniki żytnie. Bałam się, że wyjdą kruche i ciężko mi będzie zawinąć w nie szpinak, a tu miła niespodzianka. Wyszły bardzo smaczne, fajnie współpracowały podczas zawijania i w smaku naprawdę delikatnie różniły się od tradycyjnych z mąki(...)wierzch naleśników jak macie ochotę, bo takie też są pyszne. Podsumowując, danie jest fajne, bo lekkie, łatwe i szybkie w przygotowaniu, możecie przygotować je wcześniej, a potem tylko zapiec. Ciasto na naleśniki na 5 szt: 2 jajka szczypta soli 1 szklanka mąki żytniej typ 580 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki wody mineralnej u mnie niegazowanej 1 płaska łyżeczka kurkumy

Blondynka Gotuje
Kluski kładzione i modra kapusta :) 215

Róbcie to z uwagą, ponieważ ciasto nie może być zbyt rzadkie ! Teraz w dużym garnku gotujemy osoloną wodę.  Po zagotowaniu dużą łyżką stołową kładziemy na wrzątek po trochę ciasta ok. 1/3 łyżki. Kluski po wypłynięciu gotujemy ok. 5-6 minut, a najlepiej wyciągnąć jedną i spróbować. Wylewamy kluski na sito i przelewamy zimną wodą. Podajemy z sosem. Nasza propozycja(...)kapusta: 1/2 główki kapusty czerwonej 1/2 cytryny 1/2 małej cebuli 1 duża łyżka oleju ryżowego Kapustę szatkujemy i wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy kilka minut, aż stanie się krucha, wyłączamy gaz i do wody wciskamy sok z połowy cytryny. Mieszamy, aż kapusta zmieni swój kolor. Odcedzamy i wlewamy przesmażoną na złoty kolor cebulę. Dobrze mieszamy wszystko ze sobą

vegetanie
Ciasteczka maślane Tuiles 181

maślane ‚Tuile’ pochodzi z języka francuskiego i oznacza ni mniej ni więcej tylko ‚dachówka’, bo z założenia ma właśnie swoim kształtem ją przypominać… W smaku są delikatne i kruche, po prostu rozpływają się w ustach. Trochę zręczności wymaga przekładanie ich na wałek/butelkę aby nadać im kształt, ale jeśli mi się udało, to myślę że każda/każdy(...)jednolitą konsystencję, to ostawiamy masę do ostygnięcia i przekładamy -zawsze- do czystej miski. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy wszystko metalową łyżką. 2. Blaszkę lekko smarujemy olejem i wykładamy łyżką ciasto. Można lekko pomoczyć łyżkę żeby rozsmarować ciasto na cienki krążek. Możemy część posypać płatkami migdałowymi. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5-7 minut. Pieczemy aż brzegi

UgotujmyTo.pl
Andrzejki 2014 - cień wosku 233

Dziś cień wosku ci ukaże, co ci życie niesie w darze.  29-go listopada to wigilia św. Andrzeja, czyli tradycyjne andrzejki . Lanie wosku, zabawy z

Kulinarny karnet Christophera
Mazurek z białą czekoladą i figami 174

Słodki wielkanocny mazurek, czyli klasyczny cienki kruchy spód oraz wypełnienie z białej czekolady. Wierzch udekorowany suszonymi figami i posiekanymi migdałami. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 120 g masła zimnego 1 jajko biała czekolada 3 łyżki śmietany 30 % łyżeczka masła suszone figi garść migdałów Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder i zimne masło pokrojone w kosteczkę(...)Palcami rozetrzeć masło z mąką, dodać jajko i wyrobić szybko jednolite ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i cienko rozwałkować. Przenieść na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i przyciąć równo na kształt prostokąta lub kwadratu o boku około 25 cm. Z resztek zrobić

wyzwania kuchenne
Rustykalna tarta z rabarbarem 194

Bardzo prosta do wykonania krucha rabarbarowa tarta z rustykalnym wykończeniem. Sezon na rabarbar w pełni, więc zachęcam do wypróbowania... Składniki: szklanka mąki pszennej 100 g zimnego masła 4 łyżeczki brązowego cukru szczypta soli 2 łyżki zimnej wody na nadzienie: 4 łodygi rabarbaru                    2 łyżki brązowego cukru(...)łyżka mąki ponadto: roztrzepane jajko              łyżka cukru brązowego Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać masło pokrojone w kostkę. Wyrobić na gładkie ciasto, dodając w trakcie wyrabiania wodę. Ciasto zagnieść w kulę , zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około godzinę. Rabarbar pokroić na plasterki. Wymieszać z cukrem i odstawić

wyzwania kuchenne
Szwedzkie bułeczki cynamonowe 155

Dzień dobry :-) Jak ten czas szybko leci. Dopiero był poniedziałek, a już mamy piątek. Dawniej mi tak nie leciał, a teraz strasznie. Wy też tak macie

kruche babeczki
Migdałowa Księżniczka Bezowa.. 186

Migdałowa Księżniczka Bezowa.. Korona bezowa z płatkami migdałowymi i obłędnym kremem mlecznym Lusette! Tak chcę zaczynać każdy weekend! #POZWÓL SOBIE NA CHWILĘ PRZYJEMNOŚCI ;-))) Zainspirowana wafelkami

SMYKWKUCHNI
Racuchy z mąki kukurydzianej 123

czasu do czasu lubimy ugotować sobie coś bez mąki pszennej, którą zastępujemy gryczaną lub kukurydzianą. Dzisiaj przedstawiamy przepis na złociste, smaczne racuchy z mąki kukurydzianej . Są bardziej kruche od tradycyjnych racuchów, ale równie dobrze jak one wyrastają i trzymają kształt. Można je podawać na ciepło lub zimno, z dodatkiem ulubionego dżemu lub sosu. Składniki na racuchy z mąki kukurydzianej(...)lekko ciepłe mleko, jajka, cukier wanilinowy, szczyptę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Wymieszać dokładnie łyżką. Przykryć ściereczką, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta. Racuchy z mąki kukurydzianej smażyć z obu stron na złoty kolor. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Racuchy z mąki kukurydzianej pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Przepis #180 Bezglutenowe herbatniki - bez cukru i laktozy (wegańskie) 173

Witajcie, zrobienie domowych herbatników od dawna było na mojej  liście "do zrobienia". Nie obyło się bez wielu prób i błędów ale w końcu udało się zrobić pyszne i kruche domowe wegańskie herbatniki.  Ciasteczka są bez glutenu, białego cukru oraz laktozy. Herbatniki zrobiłam na bazie zmielonych migdałów oraz gotowej mieszanki mąki bezglutenowej o dobrym składzie (przy wyborze gotowej mieszanki(...)łyżka ksylitolu lub innego sypkiego słodzidła Wykonanie Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy zmielone migdały, sodę, ksylitol oraz mleko i olej kokosowy. Całość dokładnie i szybko zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 mm (możemy delikatnie podsypać mąką jeśli ciasto się zbyt klei) i wycinamy herbatniki. Układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 13-15 minut

Health-Fit-Life
Orkiszowe herbatniki z karobem (bez cukru) 164

Wracam znów do tematu ciasteczkowego, a tym razem chciałam się podzielić przepisem na bardzo kruche, orkiszowe herbatniki z karobem Ciasteczka nie wymagają dużo pracy, a są naprawdę przepyszne. Dodatkowo długo zachowują kruchość i świeżość, jeśli przechowuje się je w zamkniętej puszce. Słodkie, chociaż bez dodatku białego cukru i oczywiście pełnoziarniste. Mój ulubiony karob też podkręca smak i dzięki niemu ciacha(...)łyżka karobu Ksylitol, miód i masło klarowane roztopić w garnuszku i odstawić do przestudzenia. Sypkie składniki umieścić w misce, dodać schłodzone wcześniej pozostałe składniki i jajko. Zagnieść gładkie ciasto i umieścić w lodówce na około 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać niewielkie ciasteczka. Piec w temperaturze 180 stopni około 10-12 minut. Artykuł Orkiszowe herbatniki

Fitkot
Płomyki - kruche ciastka z jabłkami 657

Płomyki to kruche ciastka o oryginalnym kształcie i smacznym jabłkowym nadzieniu. Ich wykonanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Przepis zaczerpnęłam z bloga OksanyBorisowej  i wprowadziłam do niego nieznaczne zmiany, które ułatwiły mi pracę. Składniki na około 40 sztuk: 500 g mąki pszennej tortowej 200 g miękkiego masła 120 g cukru 2 jajka 100 ml mleka 2 łyżeczki proszek(...)puder do dekoracji Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodać miękkie masło i posiekać. Następnie dodać cukier, jajka, wanilię, skórkę z cytryny i mleko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, spłaszczyć je i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na godzinę (w zamrażalniku wystarczy 10 minut). Przygotowanie nadzienia: Jabłka obrać i zetrzeć

Trzeci talerz
Mandarynkowe ciasteczka 176

Lekkie, delikatne i prawdziwie kruche ciasteczka o smaku mandarynki. Takie inne, takie dobre:) Polecam. Przepis odkryłam na rosyjskich stronach, ale nie mogę dokopać się do źródła przepisu. Składniki: 150 g mąki pszennej; 100 g mąki ziemniaczanej; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżka cukru kryształu; 80 g cukru pudru; 1 łyżeczka cukru waniliowego; tata skórka z 2 mandarynek(...)ucierając stopniowo dodawać cukier puder, ucierać około 3-4 minut. Dodać skórkę, jajo i śmietanę, utrzeć na puszysty krem. Następnie dodać sypkie składniki i wszystko razem zamieszać, uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy ( w razie konieczności podsypywać lekko mąką pszenną, by ciasto się nie kleiło

In my kitchen
Tarta ze szpinakiem 241

tarta ze szpinakiem ! Zazwyczaj farsz robię taki sam jak podałam w przepisie (ew. dodaję jakieś mięso), natomiast spód lekko zmodyfikowałam. Będę nieskromna, ale smakuje obłędnie, a spód jest idealnie kruchy i wyrazisty !!  Pierwszy raz do wypieku  użyłam mąki gryczanej- REWELACJA. Warto wspomnieć o minerałach w niej zawartych, są to m.in.  potas, magnez, fosfor, wapń i w mniejszych(...)stolnicę mąkę, otręby, przyprawy, dodaję żółtko oraz pokrojone masło (schłodzone), całość siekam a następnie chwilę ugniatam do uzyskania w miarę zwartej masy. Muszę się przyznać, ale moje ciasto nie chciało "trzymać się kupy", więc dodałam łyżkę zimnej maślanki.            Delikatnie formuję kulę, zawijam folią spożywcza i wkładam do lodówki na godzinę

Życie na widelcu

Proponowane wyszukiwania