Kolejny przepis na amerykańskie ciasteczka! Tym razem przepis na kruche i delikatne ciasteczka z rozpływającą się białą czekoladą i aromatycznymi migdałami! 🙂 Składniki na amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i migdałami: (około 30 sztuk) 200g masła szklanka cukru pudru Opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Szczypta soli 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżyczki proszku do pieczenia 400g mąki pszennej 400g(...)dodatkiem cukru pudru, cukru z prawdziwą wanilią i soli, na samym końcu dodajemy jajka w temperaturze pokojowej. Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i migdałami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikKolejny przepis na amerykańskie ciasteczka! Tym razem przepis na kruche i delikatne ciasteczka z rozpływającą się białą czekoladą i aromatycznymi migdałami! 🙂 Składniki na amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i migdałami: (około 30 sztuk) 200g masła szklanka cukru pudru Opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Szczypta soli 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżyczki proszku do pieczenia 400g mąki pszennej 400g(...)dodatkiem cukru pudru, cukru z prawdziwą wanilią i soli, na samym końcu dodajemy jajka w temperaturze pokojowej. Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i migdałami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikorzechowe, delikatne, pyszne, idealne! Naprawdę ciężko poprzestać na jednej lub dwóch sztukach, więc od razu podpowiadam, abyście upiekli ich podwójną porcję. Koniecznie spróbujcie! Ps. Zerknijcie też na przepis na kruche ciasteczka bananowo-orzechowe z kaszą manną, które składają się tylko z 3 składników - klik . Dodam, że nie zawierają one jajek, nabiału, mąki, ani cukru. (około 15 sztuk) 1/2 banana(...)należy utrzeć na puszystą masę, a następnie połączyć z uprzednio poduszonym na puree bananem. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i całość wymieszać (najlepiej dłońmi) na jednolitą masę. Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ja swoje ciasteczka dodatkowo spłaszczałam widelcem, dzięki czemu na wierzchu uzyskały ciekawy wzorek
Di gotujeTradycyjny mazurek wielkanocny. Kruchy spód połączony z masą kajmakową to coś pysznego do kawy. Składniki: SPÓD: 160 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 250 g mąki MASA KAJMAKOWA: 150 g miękkiego masła 1 puszka masy kajmakowej *ja dodałam też pod koniec ubijania szczyptę soli by masa nie była bardzo słodka - powstanie nam taki lekko słony karmel(...)czekolady: 2-3 tabliczki czekolady gorzkiej Przygotowanie: SPÓD: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Zagniatamy na jednolitą kulę ciasta. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Prostokątną formę (u mnie 20 x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i umieszczamy
Gotuj z Mąkąmiski, posypujemy odrobiną mąki po górze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Musi co najmniej podwoić swoją objętość. Gotowe wyrabiamy chwilę, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ciasto dzielimy na 8 równych kawałków. Formujemy kuleczki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 240° wraz z blachami (lub jeśli posiadamy z kamieniem(...)gorącego piekarnika na nagrzane blachy. Pieczemy 3-4 minuty, tylko do napuchnięcia i lekkiego przyrumienienia spodu. Gotowe od razu wyciągamy z piekarnika. Pity powinny być miękkie ale nie kruche po upieczeniu. Jeśli za bardzo Wam się przypieką, posmarujcie je, kiedy są jeszcze gorące, zwykłą wodą. Smacznego Artykuł Chlebki pita pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujetylko do połączenia składników (zbyt długie miksowanie doprowadzi do napowietrzenia masy serowej, która najpierw urośnie, a później opadnie) --> Wykonanie: --> Masę serową wykładamy na schłodzony spód piernikowy, wyrównujemy. Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy 60 minut. Sernik pozostawiamy jeszcze na 30 minut w wyłączonym i nie otwartym piekarniku. Po tym czasie otwieramy piekarnik i studzimy sernik(...)momentu jej rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, mieszamy. --> Wierzch zimnego sernika polewamy polewą czekoladową ganache. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia polewy. --> Smacznego Notatki Ja dodatkowo pokruszyłam na polewę czekoladową kruche pierniczki. Post Sernik piernikowy pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje
Marta GotujePyszne, kruche ciasteczka idealne na Święta i nie tylko. Przepis znalazłam w zeszycie. Ciasteczka są pyszne, znikają szybciutko. Idealne na drugi dzień. Po naszych ulubionych budyniowych , drugie nasze ulubione.Musicie koniecznie spróbować, bo słowami ciężko opisać ich smak :-). Z podanych składników wychodzi 50 już złożonych ciasteczek. Udanego piątku Wam życzę :-) Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej 340 g masła(...)słoiczek dżemu u mnie porzeczkowy cukier puder do posypania ciasteczek 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone masło, cukier puder i wszystko siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Owijamy w folie aluminiową i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. 2. Po 30 minutach wyjmujemy, dzielimy na porcje. Każdą porcję ciasta musimy rozwałkować na grubość około
kruche babeczkiOBOWIĄZKI. Mazurek był pierwszy raz na naszym stole. Postawiłam się i powiedziałam, że w końcu ma być ! Trochę poczytałam na temat naszych mazurków. Podobno mają mieć kruchy spód i brzeg. Najlepiej by był w jakiś sposób ozdobiony. Coś pomyślałam, coś popróbowałam i COŚ Z TEGO WYSZŁO. Mazurek zniknął szybciej niż się tego spodziewałam. A to przecież jest najważniejsze(...)łyżki śmietany – może być gęsta 2 krople aromatu waniliowego Z podanych proporcji może wyjść właśnie około pięć małych mazurków 20x15 cm. Wykonanie : Masło wyciągnąć godzinę przed wykonywaniem ciasta, by było miękkie i łatwe do zagniecenia. Składniki połączyć ze sobą i ugniatać do połączenia się składników. Następnie ciasto musi odpocząć w lodówce około pół godziny. Nastawiamy piekarnik
Justa próbuje gotowaćWitajcie Kochani! Dziś zapraszam Was na pyszne, mięciutkie, maślane ciasteczka Linzer. Robiłam je po raz pierwszy i jestem zachwycona efektem! Ciasteczka są kruche, słodziutkie, a po przełożeniu dżemem jeszcze bardziej miękną i wręcz rozpływają się w ustach. Bardzo polecam! Składniki na ciasteczka Linzer: 300 g mąki 200 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła 100 g cukru pudru szczypta soli(...)dodajemy masło. Tłuszcz mieszamy z mąką i rozcieramy dokładnie palcami, aż otrzymamy drobną kruszonkę. Teraz dodajemy żółtko i pastę z wanilii lub ekstrakt waniliowy, mieszamy i szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy co najmniej 1 godzinę (ale w lodówce może czekać nawet do następnego dnia). Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 5 mm, wycinamy pożądane kształty
Rozpustne gotowaniesposób recenzentem kulinarnym – także na potrzeby bloga. Na początek wybraliśmy kołduny : mąż w barszczu, ja w rosole. Obie wersje były przepyszne – delikatne jagnięce mięso, cienkie ciasto…niebo w gębie. Jadłam je po raz pierwszy w życiu i wiem, że zawsze będą mnie kusiły. Tato mojego męża jadł czerninę . Tutejsza czarna polewka to zupa pachnąca goździkami, pełna suszonych(...)Pierwsze potrawy wywarły na nas takie wrażenie, że zapomnieliśmy zrobić zdjęcia. Poprawiliśmy się, gdy Gospodyni spieszyła do stołu z daniem głównym. Gęsia wątróbka z jabłkiem i kopytkami – delikatna, krucha z aromatyczną żurawiną i zeszkloną cebulką. Mąż zdecydował się na zawijak z szynki wieprzowej faszerowany kaszą i świeżymi borowikami, podawany z sosem oraz pieczonymi ziemniaczkami. Mięso było kruche, soczyste
Szybko Tanio Smacznielepszych pomysłów na smaczne rozpoczęcie jesiennego dnia. W dodatku rozgrzewające i bardzo sycące. M I E J S C E IV Rustykalna tarta owsiana z jabłkami Pozycja obowiązkowa! Kruchy, owsiany placek z jabłkami i cynamonem to prawdziwa kwintesencja jesieni. <3 M I E J S C E III Mini serniczki ze śliwkami Małe, a jakie efektowne! Serniczki(...)ulubione! Pełnoziarniste, zdrowe, bez białej mąki i cukru. Idealne jako przekąska na drugie śniadanie czy podwieczorek. and the winner is... M I E J S C E I Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą Mój numer jeden wśród jesiennych słodkości. Marchew praktycznie niewyczuwalna, za to nadaje ciastu ciekawego koloru. Całość wieńczy lekko kwaskowata, jogurtowa polewa i drobno posiekane batoniki
Kuchnia EllieCiasteczka reniferki, kruche i cytrynowe (55 ciasteczek) Te ciasteczka goszczą na naszym wigilijnym stole co roku od jakichś 4 lat. Są to najsmaczniejsze ciasteczka cytrynowe jakie kiedykolwiek robiłam. Wygląd reniferków udało mi się kiedyś podpatrzeć na jakichś obrazkach w Internecie i postanowiłam spróbować zrobić takie same własne. Jak widzicie na zdjęciu- efekt całkiem niezły. Składniki: Ciasteczka: 225g mąki pszennej 150g(...)erytrytolu) szczypta soli skórka otarta z cytryny Dekorowanie ciasteczek: 65 czerwonych drażetek 50g rozpuszczonej czekolady mlecznej rozpuszczonej Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasteczka umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy. Ciasto przekładamy na blat i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Szklanką wykrawamy koła i układamy na wcześniej przygotowanej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200*C przez około
Moja Michaciastka przypominają mi zawsze dzieciństwo. Zawsze musiałam towarzyszyć mojej mamie przy pieczeniu tych ciastek. Ciasteczka są z dodatkiem skwarek, co powoduje, że są jeszcze bardziej kruche.. Przepis oczywiście podała mi moja mama :-) Z podanego przepisu wyszły mi 3 blachy ciastek. Składniki: 300 g mąki pszennej 150 g skwarek 100 g cukru pudru 1 paczka cukru waniliowego 3 żółtka(...)przyrumienią ( nie za dużo ) a następnie odcedzić tłuszcz i odważyć 150 g skwarek. Skwarki przemielić przez maszynkę używając drobnego sitka. Do zmielonych skwarek dodać resztę składników i zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki, żeby się schłodziło. Na maszynkę do mielenia mięsa nałożyć nakładkę na ciastka. Schłodzone ciasto przepuścić przez maszynkę. Ciasteczka
Na słodko lub wytrawnieFaworki , oponki , pączki i karnawałowe róże już goszczą na naszych stołach. Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami! Dziś mam dla Was przepis właśnie na róże. Delikatnie, niezwykle kruche … no i wyglądają przepięknie! Idealne do popołudniowej kawki! Uwaga: uzależniają! Spróbujcie! A potem śmiało możecie dorobić jeszcze faworki ( TE! ) , oponki , pączkowe muffiny no i pączki wiedeńskie ! Jak szaleć to szaleć! SKŁADNIKI(...)sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do miski przesiewamy mąkę z cukrami i solą. Dodajemy jajka, żółtka , masło , śmietanę i odrobinę spirytusu. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto, odkładamy na ok. 15 minut do mrożenia. Rozwałkowujemy na cieniutki blat i wycinamy okręgi. Wycinamy 3 okręgi – duży, średni i mały ( tak z całości ciasta ). Każde kółko nacinamy ( duże
Ostra na Słodkoktoś tu leci w kulki? tak moje ciastka, które uwielbiają dzieciaki! :)Składniki na ciastka:300 g masła, 220 g cukru pudru, 1 cukier waniliowy600
Bon Appetit Małgorzatyciasteczka są obłędne. Tak kruche i delikatne, że rozpływają się w ustach. Dodatek skórki nadaje intensywnego smaku i zapachu pomarańczy. Tych ciasteczek nie ma potrzeby dekorować a gwarantuję że i tak szybko będą znikać. Jedynie co, to proponuję je raczej robić z mniejszych foremek bo duże się szybko połamią.Składniki:125 g masła125 g mąki ziemniaczanej 75 g mąki(...)pudru skórka otarta z pomarańczyPrzygotowanie:Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Dodać skórkę otartą z jednej pomarańczy. Przesiać mąki, dodać do masy maślanej. Wymieszać i zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na dwie godziny do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na grubość około pół centymetra. Foremkami wykroić ciasteczka i ułożyć
Ala piecze i gotujeczego się nie robi dla ciasteczek... W dodatku takich ciasteczek! Wyszły obłędne - serio. Choć C. nadal najbardziej lubi te z żurawinami, ja jestem rozdarta... Serduszka wyszły bardzo delikatne, kruche z wierzchu, mięciutkie i lekko ciągnące w środku, z wyraźnym smakiem migdałów i posmakiem rumu, który podkręca całość i sprawia, że ciężko się od nich oderwać. Pachną obłędnie - rumem właśnie(...)Należy je jednak odstawić na dwanaście godzin w temperaturze pokojowej - szczerze mówiąc nie wiem, jak to wpływa na smak, ale wyszły pyszne, więc widocznie tak ma być. Można więc ciasto przygotować rano i upiec wieczorem, lub, tak jak ja, zagnieść wieczorem, a upiec rano następnego dnia. Zapach niejednego łasucha wyciągnie z łóżka...W przepisie podano, że powinnam otrzymać czterdzieści pięć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasteczka idealne na lato, uwielbiam je, bo można je długo przechowywać i przez kilka tygodni są równie pyszne jak zaraz po upieczeniu. Słodkie, kruche, z bakaliami, do kawy na podwieczorek idealne!. Bardzo ciekawa propozycja rodem z kuchni Włoskiej. Po bakalie na te ciasteczka zapraszam Was na stronę www.Skworcu.com.pl.Składniki: 3 szklanki mąki 3 jaja 10 dag masła 3/4 szklanki cukru(...)całości zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodaj miękkie masło i zmiksuj na jednolitą masę. Do masy jajecznej przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj resztę składników i zagniataj ciasto. Pod sam koniec wyrabiania ciasta dołóż bakalie i zagniataj tak, aby je równomiernie rozłożyć.2. Ręce oprósz obficie mąką i formuj cztery podłużne wałki, o szerokości
Apetyczna babeczkaKruche drożdżowe rogaliki z marmoladą. Bardzo smaczne. Obsypane cukrem pudrem lub lukrem wg uznania. Najlepsze w dniu pieczenia. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu. Rogaliki wodne PRZEPIS Temperatura pieczenia: 190-200°C Czas pieczenia: ok. 15 min.(do zarumienienia rogalików) Składniki 50 dag mąki pszennej 25 dag masła/margaryny 50 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki śmietany(...)jabłka (lub mus jabłkowy) do posypania: cukier puder lub lukier (w wersji light bez posypki :)) Przygotowanie Mąkę posiekać z margaryną, dodać jaja, drożdże, śmietanę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, zawinąć w płócienną szmatkę i włożyć do dużego garnka z wodą (ja wrzuciłam bez szmatki i też wyszło :)). Gdy wypłynie, rozwałkować ciasto na kształt okręgu, wykroić trójkąty, nałożyć nadzienie
coolinarnastrefa.blogspot.comDzień dobry :-) Placuszki na pewno lubią i dzieci i dorośli. Moje uwielbiają, ostatnio na śniadanie sobie zażyczyli kakaowe. Zrobiłam z dodatkiem maślanki, wyszły delikatne i smaczne
kruche babeczkiKruche, lekko cynamonowe ciasteczka z kawałkami strzelającego pod zębami maku. Polane dekoracyjnie białą oraz mleczną czekoladą, mogą być ozdobą świątecznego stołu. 200 g masła 3 żółtka 100 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego 250 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g maku 50 g mlecznej czekolady 50 g białej czekolady Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem(...)żółtku oraz ekstrakt pomarańczowy, miksujemy krótko tylko tyle, aż żółtka wkręcą się w masę. Obroty miksera zmniejszamy do minimum i dodajemy obie mąki przesiane z cynamonem oraz mak. Przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy podłużne ciasteczka. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 12-14 minut (do lekkiego
Smaki Na TalerzuSznycle jogurtowe Kruche, mięciutkie, chrupiące i soczyste kotleciki z kurczaka w jogurtowej panierce. Możemy je podać z frytkami lub ziemniaczkami i ulubioną surówką. Bardzo smaczne i aromatyczne danie, polecam! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 150g gęstego jogurtu naturalnego 1 jajko 1/3 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chilli Dodatkowo(...)kurczaka kroimy w plastry *** *** Każdego sznycla delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa *** *** Do miski przekładamy jogurt, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy oraz mąkę *** *** Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite dość gęste ciasto *** *** Do ciasta wkładamy rozbite sznycle, mieszamy i całość odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę (może być kilka godzin lub cała noc) *** *** Na 20 minut przed smażeniem kotlety wyjmujemy
Blog z Apetytemoczywiście dużo zdrowsze, nie zawierają cukru, ani innych niepotrzebnych składników czy niezdrowego tłuszczu. Takie ciasteczka robi się błyskawicznie i tak samo szybko znikają z talerzyka. Po upieczeniu ciastka są kruche i chrupiące, na drugi dzień robią się miękkie, ale smakują naprawdę znakomicie. Idealnie nadają się do relaksu przy kawie lub herbacie, ale będą też świetną przekąską do szkoły lub pracy(...)Wykonanie: Czekoladę pokroić na małe kawałeczki. Do miski wsypać mąki, proszek do pieczenia, dodać jajko miód oraz olej kokosowy. Wszystko wymieszać, najlepiej wyrabiać za pomocą dłoni, w razie gdyby ciasto było zbyt suche dolać troszkę mleka lub wody. Ciasto ma wyjść wilgotne i zbite. Uformować dużą kulę, odrywać po kawałku ciasta tworząc w dłoniach kulki, które następnie kłaść na blachę
Healthy food explorermąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, aromat i wbijamy jajka. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej zrobić to ręcznie, do uzyskania jednolitego ciasta *** *** Dłonie natłuszczamy olejem i formujemy kulki z ciasta, wielkości orzecha włoskiego (podczas pieczenia pączki jeszcze urosną) *** *** Na wysokiej patelni podgrzewamy olej. Palnik powinien być ustawiony na średnią moc, ponieważ jeżeli olej będzie zbyt mocna nagrzany, pączki przypalą(...)nabiorą już mocno rumianego koloru, wyjmujemy je z oleju za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy na ręczniku papierowym *** *** Następnie usmażone kulki obtaczamy w cukrze pudrze *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: KRUCHE FAWORKI PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ PĄCZKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Pączki serowe w 5 minut! pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemProste, pyszne, szybkie w przygotowaniu. Kruche piernikowe ciasteczka. Idealne do kubka ciepłej herbaty czy na święta. Polecam przygotować je z maluchami – będą miały świetną zabawę podczas wycinania piernikowych ciasteczek. A ten zapach podczas ich pieczenia… Składniki: (na około 2 blaszki) 300 g mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 2 żółtka jajek(...)trójboczną formę do pieczenia od Betterware Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (siekam je nożem), żółtka jajek, cukier puder i przyprawę do piernika. Składniki szybko zagniatamy ręką. Z ciasta tworzymy kulę, wkładamy ją do lodówki w celu schłodzenia (na minimum 30 minut). Po tym czasie stolnicę lub matę silikonową oprószamy mąką pszenną, wyciągamy część ciasta np. połowę (resztę zostawiamy
Słodkie okruszkiUWAGI: jajka w całości ubija się dłużej niż same białka, ale się opłaca, bo masa jest bardzo puszysta, a cukier idealnie rozpuszczony i nie tworzy się na górze biszkoptu krucha, cukrowa skorupka użyć drobnego cukru zamiast dodatku mączki ziemniaczanej można zamiennie użyć mączki kukurydzianej nie dodawać proszku do pieczenia lub sody. Psują smak, a doskonale ubite jajka mają(...)papierem do pieczenia, boku nie smarować tłuszczem. Biszkopt podczas pieczenia będzie ładnie się "wspinał" i nie opadnie boki biszkoptu odzielić ostrym nożem od boków foremki dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta możliwe modyfikacje: biszkopt kakaowy - zamiast 1-2 łyżek mąki dodaj kakao. Waniliowy - dodaj ziarenka wanilii. Piegusek - dodaj suchy mak w zamian za część mąki. W ten sam sposób dodaj mielone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mają niesamowicie sypką, piaskową strukturę; bez szklanki wody albo herbaty się nie obejdzie. Można to oczywiście zmienić, zmniejszając nieco ilość masła i dodając jajko. Ciasteczka będą bardziej zwarte i kruche, w tradycyjnym znaczeniu tego słowa. Mi odpowiadają takie, jakie są; ich zabawna struktura zaskakuje. C. się krztusił i stwierdził, że on tego jadł nie będzie. Ciasteczka są lekko słone, rozmarynowe(...)ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki drobno posiekanych igiełek rozmarynu 200 g miękkiego masła Mąki przesiać, wymieszać z cukrem, solą i rozmarynem. Dodać masło, zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałeczek o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez przynajmniej 1 godzinę. Schłodzone ciasto pokroić w 6-8 milimetrowe plastry. Układać płasko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeProste rozwiązania bardzo często okazują się najlepsze, dlatego jako słodki dodatek do prezentu wybrałam właśnie kruche ciasteczka. Niewątpliwie uroku dodaje im domowy dżem z soczystych truskawek z dodatkiem wanilii. Lekko posypane cukrem pudrem prezentują się uroczo. Taki prezencik od serca spakowałam do słoika i przewiązałam kokardką. Tego typu podarunek z pewnością wywoła uśmiech na twarzy każdego obdarowanego! No, chyba(...)łyżeczka proszku do pieczenia 125g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego dowolne nadzienie- dżem, nutella, masło orzechowe itd. cukier puder Z mąki, margaryny, jajka, proszku i cukru szybko zagniatamy gładkie ciasto i chłodzimy 15 minut w zamrażarce. Po tym czasie ciasto wałkujemy podsypując mąką. Szklanką wycinamy okrągłe ciastka. W połowie ciastek pośrodku wykrawamy dowolny kształt foremką lub nożem. Pieczemy
Wrzosowa PolanaPyszne, kruche paszteciki ! Składniki: 20 dag mąki 12 dag margaryny 3 dag drożdży ½ łyżeczki cukru 4 łyżki mleka sól do smaku 1 jajko papier do pieczenia Składniki na nadzienie: 1 puszka kukurydzy 1 filet z kurczaka 25 dag pieczarek 1 cebula biała 1 czerwona papryka 15 dag żółtego sera 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa tłuszcz do smażenia Wykonanie nadzienia: Pieczarki(...)cebulą i oczyszczaną papryką. Dodać pokrojone mięso, przyprawę do gyrosa , przełożyć na patelnię i podsmażyć na tłuszczu. Nadzienie przestudzić, wsypać odsączoną kukurydzę, pokrojony drobno ser i dokładnie wymieszać. Wykonanie ciasta: Mąkę posiekać z margaryną, dodać drożdże utarte z cukrem i mlekiem, posolić do smaku i wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować, nałożyć nadzienie, zwinąć w rulon, pokroić w grube plastry i ułożyć
Tradycyjna KuchniaSmaczne kruche ciasteczka, które swoim wyglądem i smakiem zachęcają aby zajadać jedno po drugim ;) Składniki na jedną dużą blachę od piekarnika: 200 gr mąki 100 gr masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 cm świeżego imbiru 1 jajko 80 gr cukru 2 łyżeczki kakao szczypta kurkumy 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy cukier, masło(...)części i do jednej dajemy starty imbir, a do drugiej kakao. Zagniatamy osobno i chowamy do lodówki na 20-30 min. 3. Po tym czasie z każdej połówki ciasta formujemy wałek, następnie wałek ciemny delikatnie rozwałkujemy i oklejamy nim wałek żółty. Całość ponownie staramy się schłodzić przez jakieś 30 min aby lepiej nam było kroić ciastka. 4. Ostatni krokiem
Gotowanie...to proste !razem jagodowe nadzienie zamknęłam w kruchych, serowych pierożkach. Są one pyszne zaraz po upieczeniu, jak i następnego dnia. Nadzienie możemy modyfikować wg uznania, bo równie smaczne są z marmoladą lub nadzieniem z jabłek :)) Składniki: 1,5 szkl. mąki pszennej 100g roztopionego masła 100g białego sera 1 całe jajko i 1 żółtko 1,5 łyżeczki proszku(...)mieszamy Lukier: cukier pu der łyżka soku z jagód Wykonanie: Jajko i żółtko ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy pokruszony ser, rozpuszczone masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Blat stołu posypujemy odrobiną mąki. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę nadzienia jagodowego. Sklejamy dokładnie (na pół, jak pierogi). Układamy na blaszce wyłożonej papierem
Walijskie PichcenieIdealne połączenie kruchego spodu, słodkiego maku i kwaskowatego kremu. Składniki: Na tartę o śr 28 cm Spód: 300g mąki 150g masła szczypta soli 4 łyżki przegotowanej wody 50 g cukru pudru 1 żółtko 850g gotowej masy makowej ok. 250g kremu pomarańczowego: 2 duże pomarańcze 1/2 cytryna 110g cukru kryształu 125g masła 2 żółtka Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę(...)soli, wodę, cukier puder oraz żółtko. Wszystko razem siekamy i łączymy na gładką kulę. Zawijamy w woreczek foliowy i odkładamy na pół godziny do zamrażarki. 2. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wałkujemy- ja wkładam je między dwie duże folie. Ciasto nie kruszy się i łatwiej jest później przełożyć je do formy. Rozwałkowane przekładamy do wysmarowanej masłem formy na tartę
Kuchnia w czekoladzieCiastka z maszynki lub domowe kruche (zależy jak kto je nazywa), i chyba więcej opisów i rozmyśleń, w tym przypadku jest zbędnych. Dodam więc tylko, że ciasteczka wyszły bardzo kruche i smaczne. Jeszcze lepsze niż, te z najlepszej cukierni, bo naprawdę domowe.Składniki:(na 30 ciasteczek)2 szklanki mąkipół szklanki cukru pudrupół kubka (125 g) masła roślinnego (odjąć dwie(...)cukier i proszek wymieszać.Masło pokroić w kawałki i dodać do mąki, posiekać nożem.Następnie dodać do tego żółtka i śmietanę.Wszystko razem zagnieść, ja najpierw mieszam wszystko łyżką, ciasto nie przyklej się tak bardzo do rąk). Następnie ciasto dokładnie zagnieść.Ciasto przekładamy do maszynki z konkretnym wzorem. Ja wykorzystałam do tego moją wyciskarkę i spisała się na piątkę.Wyciskamy
Moje pyszne gotowanie