przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:304/1100)

Klasyczny sernik bez spodu – prosty sernik 301

sernika nie ma. Ale wróćmy do przepisu. Jest idealny dla początkujących. Nie ma tutaj spodu, bo sam sernik doskonale smakuje. Spód, oczywiście możecie zrobić z dowolnego przepisu na ciasto kruche, tylko pamiętając o wcześniejszym podpieczeniu go, przed wylaniem ciasta. Spód również można wykonać z pokruszonych herbatników, połączonych z masłem. Sernik świetny będzie z bakaliami jak i bez nich (czasem mnie

Mieszam w Garnku
Sernik królewski 2463

Sernik królewski zawsze kojarzy się mi ze świętami u Babci :) Uwielbiam to tradycyjne ciasto z kruchym, kakaowym spodem, serową masą i kolejną warstwą kakaowego ciasta. Jeśli jeszcze szukacie pomysłu na świąteczny sernik, to gorąco polecam właśnie ten… a wielbicieli nowych smaków może zainteresuje również pyszny, ale o zdecydowanie delikatnej masie – Sernik Oreo, na który […] The post Sernik

Kulinarne Przeboje
Rodzaje i typy mąki. Do czego, jaką mąkę używać 167

mąka tortowa) – idealna do pieczenia ciast lekkich takich, jak np. biszkopty i ciasta ucierane          typ 500 (krupczatka) – zapewnia świetną konsystencję ciast kruchych i półkruchych             typ 500 (wrocławska) – doskonała do pieczenia ciasta drożdżowego, francuskiego, półfrancuskiego, a także do smażenia naleśników oraz do zagęszczania   sosów

Kuchnia u Krysi
CiAsTo mAślanE z MaliNami pOd cZekOladoWą PiankĄ 205

łyżki wody 4 łyżki cukru Przygotowanie: masło, cukier oraz żółtka siekamy, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, szybko zagniatamy ciasto ciasto powinno mieć konsystencję trochę bardziej mokrą niż standardowe kruche ciasto.  Gotowe ciasto należy wstawiamy do lodówki na min 30 minut  w międzyczasie przygotowujemy formę do pieczenia i ustawiamy piekarnik na 180*C maliny myjemy, zalewamy połową wody

Luźna Kuchnia
Szybka bezmączna tarta z owocami 144

masy. Wyrobić. Dodać zimną wodę. Najpierw 1 łyżkę, a jeśli stwierdzimy, że masa jest wciąż za sucha po wyrobieniu, kolejną. Ciasto powinno być zwarte i lekko wilgotne, jak typowe kruche ciasto do tarty. Całość wykładamy na formę do tarty, równomiernie rozprowadzamy i wkładamy do lodówki. Składniki na górę tarty: 500 g serka mascarpone 2-3 łyżki soku z limonki (bądź

gutfut
Mazurek cytrynowy 138

cytrynowy. Ciekawa jestem czy Wy pieczecie mazurki na święta, a jeśli tak to jakie. Prócz mazurków robię też inne ciasta, które możecie zobaczyć tutaj A teraz zapraszam na kruche ciasto z cytrynowym kremem. Ciasto 1 i 1/4 szklanki mąki 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 1 żółtko Wszystkie połączyć i zagnieść ciasto. Owinąć ciasto w folię

O kuchni z uczuciem
Blueberry rhapsody 170

pierogów bezglutenowych bylo lekkim wyzwaniem... otóż: Składniki na ciasto: - 1 szklanka mąki Shar na naleśniki/pierogi (bazuje na mące ziemniaczanej) - 1 szklanka mąki Shar na ciasto kruche - 1,5 szklanki ciepłej wody - 2 szklanki oliwy/oleju Ciasto dobrze zagnieść w misce. Dobrze zawiązaną masę ciasta, dognieść na stolnicy. Lekko podsupujac maka

Lajtkraft food intolerance
Ciasto kruche 141

Kolejny przepis na kruche ciasto. Składniki: 20 dag mąki tortowej, 12 dag masła, 2 żółtka, sól do smaku, 1 łyżka smalcu, 1 jajko do smarowania. Usiekać mąkę z masłem, dodać resztę składników, zgnieść ciasto, schłodzić i rozwałkować na stolnicy. Piec w temperaturze 190 stopni na złoto przez 15- 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem 3598

Proste i bardzo intensywne w smaku ciasto w którym masa budyniowa świetnie łączy się z kruchym spodem, owocami i cudownie przyrumienioną kruszonką :) Zapraszam! Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem Składniki: -ciasto: 450g mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  250g margaryny 1 jajko 2 żółtka łyżka śmietany -dodatkowo: bułka tarta do posypania 4 brzoskwinie (mogą

Tagebuch po polsku
Ciastka pina colada 194

wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Rozbełtać jajko widelcem. Dodać do suchych składników. Wymieszać. Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo śmietanę. Ciasto powinno dać się zlepić łatwiej niż ciasto kruche. Na koniec dodać cukier i szybko połączyć z ciastem. Schłodzić ciasto w zamrażarce przez 5 minut. Stolnicę posypać obficie mąką. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować

Weekendy w domu i ogrodzie
Quiche porowy z boczkiem 114

jedno z moich ulubionych dań, nieskomplikowane, pyszne i zawsze się udaje. Równowaga smaków i kontrast konsystencji to jej niepodważalne atuty. Dla zapracowanych można skorzystać z wersji z kupnym ciastem kruchym... wtedy jej przygotowanie zajmie dosłownie chwilkę:) Składniki: na ciasto: 100g masła200g mąki pszennejżółtko2-3 łyżki posiekanego

Pyry na Gaz
Szarlotka z budyniem 307

Pyszna szarlotka z budyniem, na kruchym cieście. Doskonała do popołudniowej kawy, lub herbaty. Najlepsza na drugi dzień po upieczeniu, jak troszkę od wilgnie.  Doskonale smakuje oprószona cukrem pudrem lub "pomiziana" lukrem :) ciasto: 45 dag mąki + 2 łyżki cynamonu( lub przyprawa De Lexe ) 25 dag margaryny (Kasia) ½ szklanki cukru pudru 1 całe jajko + 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany

Takie tam pichcenie
Ciasto ze śliwkami prosty przepis 107

Uwielbiam to tradycyjne kruche ciasto z dodatkiem kwaśnych śliwek! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 jaj, 1 kostka masła, ½ szklanki śmietany, 2 cukry waniliowe, 15 dag cukru, 1 kg śliwek, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do formy. Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem , dodać masło i nadal ucierać na pulchną masę. Następnie

Tradycyjna Kuchnia
Jabłecznik na kefirze (bez jajek) 295

pieczenia, dodać cukier puder, posiekane na mniejsze kawałki masło, kefir oraz ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać, zagnieść gładkie, jednolite ciasto - ciasto powinno być luźniejsze w konsystencji niż klasyczne ciasto kruche, może się nieco kleić, lecz niezbyt mocno - gotowe ciasto zafoliować i schłodzić - schłodzone ciasto podzielić na dwie części: większą około 2/3 i mniejszą około 1/3 całości - na dno tortownicy wyłożyć

Smakołyki Bereniki
Bezglutenowa tarta z galaretką malinową, mascarpone i jeżynami 178

Coocking wiadereczko olbrzymich jeżyn to nie mogliśmy zmarnować takich fantastycznych owoców i przygotowaliśmy nowy przepis To kolejna słodka tarta, ale w przeciwieństwie do poprzednich jest ona bezglutenowa gdyż ciasto kruche wykonaliśmy z połączenia migdałów i kokosa Składniki na ciasto: - 220 g migdałów - 80 g wiórek kokosowych - 1 żółtko - 75 g masła - 35 g cukru Składniki na galaretkę malinową

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania