przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:301/1100)

Ciasto z "pazurkami" 199

Ciasto z "pazurkami" zadowoli niejednego łasucha. Delikatne i kruche ciasto przełożone karmelową masą jest idealne do popołudniowej kawy.  Składniki: 20-25 dag płatków migdałowych 45 dag margaryny 3 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek Z podanych składników (bez płatków migdałowych) zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części. Ciasto schładzamy w lodówce. Z pozostałych jajek, jednej

Salonik smaków
Krakersy 155

się rozpuści.) Zagnieść elastyczne ciasto. Wody ma być tyle, żeby było odpowiednio miękkie do rozwałkowania. Ciasta nie zagniatać zbyt długo, podobnie jak przy kruchym cieście. Rozwałkować na cienki placek, ponakłuwać widelcem i wykrawać dowolne kształty. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut - krakersy powinny lekko zbrązowieć. Podawać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kruche ciasteczka przekładane dżemem 110

ciasteczka aż do wyrobienia całego ciasta. W co drugim ciastku, przy pomocy mniejszej foremki, grubszej słomki lub tylki od rękawa cukierniczego wycinamy dziurkę na jego środku. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10 minut (do zarumienienia). Wystudzone ciastka przekładamy dżemem i składamy. Posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Kruche ciasteczka przekładane dżemem to absolutny must(...)wyrobienia całego ciasta. W co drugim ciastku, przy pomocy mniejszej foremki, grubszej słomki lub tylki od rękawa cukierniczego wycinamy dziurkę na jego środku. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10 minut (do zarumienienia). Wystudzone ciastka przekładamy dżemem i składamy. Posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. [/hide] Artykuł Kruche ciasteczka przekładane dżemem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Sernik z jagodami i kruszonką 102

Chociaż jedno ciasto z jagodami w sezonie musi być  :) Proponuję na dzisiaj pyszny sernik, na kruchym spodzie, z pokaźną warstwą jagód i słodką kruszonką. Do tego sernika wybitnie polecam samodzielnie mielony twaróg, a nie taki z wiaderka. Wychodzi wtedy o wiele smaczniejszy. Składniki na spód i kruszonkę: 250 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 g masła(...)wylać na niego masę serową  (fot.2) . Wymieszać jagody (idealnie suche) z mąką ziemniaczaną, i rozsypać równomiernie na masie serowej  (fot.3) .  Następnie wyjąć z lodówki resztę kruchego ciasta i rozkruszyć ją równomiernie na jagodach tworząc mniejsze i większe grudki kruszonki  (fot.4) . Ciasto wstawić z powrotem do piekarnika, obniżyć temperaturę do 175°C i piec jeszcze przez

Świat Ciasta
Placek kruchy z rabarbarem i malinową pianką 134

gdyż delikatna pianka malinowa fajnie łamie kwaśny smak rabarbaru. Ciepły majowy weekend i kruchy z rabarbarem i delikatną malinową pianką mmm pycha. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - żeby pianka bezowa ładnie nam urosła i nie była ciągnąca należy dobrze ubić cukier z białkami. Źródło : blog poezja-smaku Ciasto: 2,5 szkl. mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku(...)wierzch delikatnie wykładamy rabarbar - układamy ciasno przy sobie nie żałujemy. Ścieramy na tarce jarzynowej ciasto z zamrażarki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na ok. 40 minut. Wystudzone kruche ciasto z rabarbarem możemy posypać cukrem pudrem

Kubki smaku
Ciasteczka nadziewane 147

powtórzenia- ale moje wyszły także całkiem smaczne- połączenie krucho- drożdżowego ciacha i marmolady zagrało- warto jednak posypać je cukrem pudrem- bo nie są bardzo słodkie.   Składniki na ciasto krucho drożdżowe: pół kg mąki pszennej 200 g masła 5 dag drożdży 4 łyżki śmietany 18% cukier waniliowy 3 łyżki cukru pudru łyżeczka soli 2 żółtka 2 jaja   żółtko(...)posmarowania Drożdże kruszymy i mieszamy ze śmietaną. Mąkę przesiewamy z solą do dużej miski. Dodajemy posiekane masło, żółtka, jaja i śmietanę z cukrami drożdżami.     Wyrabiamy zwarte ciasto ( jeśli się klei- śmiało można podsypać mąką) Nadzienie: Słoik marmolady wieloowocowej WYKONANIE: ciasto rozwałkowujemy/ rozciągamy w koło i smarujemy marmolada zwijamy w rulon         potem następująco kroimy

Domowe ciasta
Top 10 świątecznych mini słodkości 134

domowe pierniki, które możecie przygotować dosłownie kilka dni przed samymi świętami. Do ich przyrządzenia nie potrzebujemy żadnych foremek. Wystarczy z ciasta uformować wałek i pociąć go na mniejsze części. Poniższe pierniczki są miękkie, puszyste i mocno wciągające. 6. Kruche(...)rogaliki z masą makową to pomysł na słodką przekąskę. Rogaliki są idealnie do podjadania - kruche, słodkie i maślane w smaku. Spokojnie możecie przygotować je kilka dni przed podaniem, ponieważ ciasto kruche z dnia na dzień jest coraz lepsze. 7. Jeżeli jesteście znudzeni tradycyjnym przepisem na ten deser bądź nie możecie jeść surowych jajek, to zachęcam do przygotowania dyniowego tiramisu . Idealnie

Ugotować
Ciasto ze śliwkami i kremową polewą 136

Delikatne ciasto ze śliwkami i kremową polewą jest lepsze niż sernik- stwierdzili moi znajomi i zgodnie poprosili o przepis. Kruchy spód, gęsty, śliwkowy budyń i delikatna masa ze śmietanek są naprawdę przepyszne. Szybkie, łatwe ciasto, warte polecenia. Wszystko pieczone jest razem, bez konieczności wcześniejszego podpiekania spodu. Kremowe nadzienie jest z dwóch rodzajów śmietany: kremówki

dolcevitainmykitchen
Słodko-kwaśno, krucho i puchato! 500

Kruche ciasto z owocami to pierwsze ciasto, które upiekłam będąc małą dziewczynką. Miałam wtedy może około 10 lat. Od tamtej pory obowiązki przygotowywania słodkości w domu spadły na mnie.  Kiedy byłam dzieckiem moja mama od zawsze piekła coś na niedzielę. Piękny zapach drożdżowych rogalików, który unosił się po domu na zawsze pozostanie w mojej pamięci. Ledwo dosięgając do stołu(...)uwielbiałam zagniatać ciasta, wycinać ciasteczka z foremek i próbować pysznych mas. Tak zostało do dziś. No, może trochę urosłam :) Kruche ciasta mają to do siebie, że pasuje do nich mnóstwo połączeń. Śliwki, jabłka, truskawki, maliny, gruszki, aronie.. Cynamon, wanilia, kakao,bakalie... Kombinacji smakowych jest mnóstwo.  Dziś jednak przywołując lato w moim nadzieniu znalazły się jagody, które ukryłam

Sajkofanka smaku
ZBIÓR PRZEPISÓW NA CIASTA NA ŚWIĘTA 114

www.zrobtosmacznie.pl/2017/05/ciasto-palce-lizac.html Raffaello na biszkopcie http://www.zrobtosmacznie.pl/2017/05/rafaello-na-biszkopcie.html Ciasto pleśniak http://www.zrobtosmacznie.pl/2017/10/ciasto-plesniak.html Sernik królewski http://www.zrobtosmacznie.pl/2016/03/sernik-krolewski.html Sernik krakowski http://www.zrobtosmacznie.pl/2017/03/sernik-krakowski.html Sernik z serkiem mascarpone na kruchym cieście z konfiturą porzeczkową i kruszonką http://www.zrobtosmacznie.pl/2018/05/sernik-z-serkiem-mascarpone-na-kruchym.html Sernik z jogurtów greckich na kruchym spodzie http://www.zrobtosmacznie.pl/2017/12/sernik-z-jogurtow-greckich-na-kruchym.html Sernik na zimno z musem brzoskwiniowym http://www.zrobtosmacznie.pl/2017/09/puszysty-brzoskwiniowy-sernik-na-zimno.html Sernik na zimno

Zrób to smacznie
Makowiec z budyniową pianką 401

Prosty makowiec na kruchym cieście i budyniową pianką na wierzchu. Nie jest to jednak typowa pianka, jaką stosowałam w innych przepisach. Tutaj faktycznie gotuje się najpierw budyń, a nie sypie proszek budyniowy do białek. Dla mnie to coś nowego, ale podoba mi się ten pomysł. Ogólnie z tym makowcem nie ma dużo pracy (chyba, że koniecznie chcecie użyć samodzielnie wykonanej

Arabeska waniliowa
Kruche ciasto z czereśniami i pianką 106

ubitych dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Gdy ten się rozpuści wsypujemy budynie oraz wlewamy olej. Całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Gotową piankę wykładamy na ciasto kruche. Na piance układamy owoce. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach schłodzone ciasto. Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 180°C. Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem

Cakes By Kejt
Tarta gruszkowa z kremem waniliowo - cytrynowym 165

teraz najlepsze. Długo zastanawiałam się, co mogę z nimi zrobić. Szukając pomysłów, natknęłam się w pewnej gazecie na tartę na kruchym spodzie. Co prawda nigdy wcześniej nie robiłam kruchego ciasta, ale w końcu musi być ten pierwszy raz. Zakasałam więc rękawy i wzięłam się do pracy. Przyznam, że było to małe wyzwanie, ale chyba tą lekcję zaliczyłam całkiem nieźle

W poszukiwaniu inspiracji
Włoskie ciasto "Sbrisolona" z Mantova (Sbrisolona mantovana) 157

słowa "brisa", co w tłumaczeniu oznacza "okruch". To jest właśnie cecha charakterystyczna tego rustykalnego ciasta. Niezliczona ilość upieczonych i połączonych ze sobą okruszków kruchego, maślanego ciasta aromatyzowanego sk ó rk ą  cytrynow ą  i wanili ą . Korzenie tego włoskiego wypieku sięgają XVI wieku, czasów, gdy z powodu biedy, rolnicy piekli okruszki

La grande e la piccola cuoca
Tarta makowa 201

tych gdzie jest mało maku a dużo ciasta. Jednak tarta makowa to zupełnie inna historia. Po pierwsze ciasto jest bardzo wilgotne z dużą ilością maku i bakalii. Po drugie kruche ciasto, które rozpływa się w ustach. I po trzecie ciasto jest łatwe w wykonaniu i szybkie. A jeśli macie trochę czasu można je podpicować wycinając np gwiazdki na wierzch ciasta(...)mąki ziemniaczanej 60 g czekolady gorzkiej 40 g czekolady mlecznej 50 g orzechów włoskich 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 szt. jajek 1 łyżeczka pasty waniliowej/ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania Kruchy spód Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Do misy miksera lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę masło

Wypieki i Rumieńce

Proponowane wyszukiwania