przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:294/1100)

Świąteczne, pieczone pierogi 100

śmietany 12% kapusta ( u mnie postna z grzybkami) Sposób przygotowania: Wszystkie sypkie produkty dokładnie wymieszaj. Dodaj zimne masło i śmietanę i zagnieć ciasto (nie za długo- gdyż jest to kruche ciasto). Wstaw je na 30 minut do lodówki. po tym czasie rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm i za pomocą szklanki wytnij koła.  Napełnij je zimny farszem

Wielki apetyt
Malinowo-śmietankowe ciasto z nutellą i sucharkami 361

łodko-kwaskowe, idealne na upały, najlepsze prosto z lodówki.Oprócz walorów smakowych jest jeszcze jeden plus - w postaci efektu kolorystycznego. Ciasto składa się z 4 wartstw, z czego pierwszą (ciasto kruche) z powodzeniem można ominąć. Amatorom tego ciasta polecam wersję z musem brzoskwiniowym, przepis znajduje się TUTAJ lub wersję z musem truskawkowym - TUTAJCzytaj więcej

bistro mama
KRUCHE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ 144

Drożdżowe z nutellą już były , więc teraz przeszedł czas na te z ciasta kruchego.Delikatne , wręcz rozpływające się w ustach ciasto , wypełnione po brzegi gorącym czekoladowym kremem

Ostra na Słodko
718. Placki z camembertem i gruszką, na nowy rok szkolny. 154

camembertem i gruszką;suszoną żurawiną i miodem Ostatniego dnia wakacji masło orzechowe kręciłam, w między czasie przecier do słoików pakowałam i ciasto na focaccie zagniatałam..a i jeszcze kruche ciasto kakaowe ze śliwkami i malinami zrobiłam, a na koniec wodą z wiadra się oblałam(kto to wymyślił?!). Intensywnie, a miało być leniwie, ale miło było, szczególnie w towarzystwie

More food, love and dreams
Sernik królewski 299

Pyszny sernik z ciastem kakaowym według przepisu mojej Teściowej. Świetne ciasto na każdą okazję :) SKŁADNIKI   (blacha 40x25cm) Kruche ciasto kakaowe: 500g mąki pszennej 300g masła 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  1 jajko  Masa serowa 1,20kg półtłustego twarogu w kostce 8 jajek 300g cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 200g

Moje Kuchenne Rewelacje
Tarta bananowo-malinowa 174

galaretka brzoskwiniowa - 1 opak galaretka agrestowa - 1 opak WIERZCH CIASTA galaretka truskawkowa - 1 opak maliny leśne banan - 1 szt listki mięty PRZYGOTOWANIE: CIASTO Wszystkie składniki przełożyć do miski, zagnieść kruche ciasto, odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie formę na tartą o wymiarach 27 cm, posmarować tłuszczem, wyłożyć ciastem, nakłuć ciasto widelcem, włożyć do piekarnika, piec 25 minut

Kuchnia Danusi
Tarta półkrucha ze śliwkami 286

niej udział. Tym razem "na kulinarnej tapecie" tarta na słodko . Macie formy do tarty? Jeśli tak, to zapraszam do wspólnego pieczenia ..każdy uczestnik piecze tartę jaką chce ..z ciasta kruchego, biszkoptowego ..a może jeszcze z innego ciasta? oczywiście tarta ma być na słodko ..z owocami lub bez ..z dowolną masą itp. Zasady akcji: - pieczemy od piątku do poniedziałku - publikujemy wpisy

Grunt to przepis!
Bułeczki "krupczatki" 137

razu stwierdziłam, że muszę go wypróbować. Bułeczki upieczone są na mące krupczatce i to mnie właśnie w nich zaciekawiło gdyż do tej pory krupczatkę używałam tylko do kruchych ciast. W przepisie zamieniłam co nieco. Bułki są  kruche i  bardzo chrupiące. Świetnie smakują ze słodkimi jak również pikantnymi dodatkami. 500 g mąki krupczatki op. drożdży instant 1 łyżeczka cukru(...)masła jajko+ sezam do posypania Wszystkie suche składniki przesypać do miski, wymieszać. Mleko podgrzać z masłem i lekko ciepłe wlać do miski z suchymi składnikami. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30-40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części, uformować małe bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem

Smakołyki Asi
Kruche ciasto z masą budyniową i truskawkami 2570

które nie spłynie na dworze. Taki przepis znalazłyśmy na największym blogu cukierniczym naszego kraju :P  chyba wiecie o jakim mówię? :) Na moich wypiekach znalazłam cudowny przepis na fantastyczne ciasto kruche z lekką budyniową pianką. Zastąpiłyśmy tylko maliny, truskawkami i wyszło anielskie ciasto. Szczerze polecamy! Składniki: Na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250g margaryny 2 łyżeczki proszku

Kolizje Smaków
Tarta - kruche ciasto wytrawne - wersja 2 z jogurtem 215

Druga wersja ciasta na tartę wytrawną. Elastyczne, łatwo się z nim pracuje, nie rośnie i jest bardzo kruche. Ciasto można rozwałkować dużo cieniej niż w wersji ciasta z masłem , co za tym idzie tarta jest delikatniejsza. Ta wersja nadaje się do lżejszych tart - z łososiem czy na przykład ze szpinakiem - które swoim ciężarem nie przebiją kruchego spodu.  Składniki: 300g

Gotowanie i blogowanie
KRUCHE CIASTECZKA Z PATELNI 66

Słyszeliście o ciastkach z patelni ? Tak, tak kruche ciasteczka z patelni upieczone są w zaledwie kilka minut i nie potrzebny jest do nich piekarnik. Jest to rewelacyjny sposób na pyszne, kruche, aromatyczne ciastka , które można urozmaicać na wiele sposobów. Wystarczy do ciasta dodać rodzynki, wiórki kokosowe, migdały, czekoladę, wlać kilka kropel ulubionego aromatu i za każdy razem wyjdzie inny(...)Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wbić całe jajka i dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki. Przy pomocy dłoni lub robota z odpowiednią końcówką wyrobić kruche ciasto. W przypadku dodania dodatków należy wsypać je na samym końcu po wyrobieniu ciasta i jeszcze raz je wymieszać, aby wszystko się połączyło. Na stolnicę podsypaną mąką wyjąć wyrobione ciasto

Zrób to smacznie
Sernik brzoskwiniowy pieczony na jogurtach. 130

ktoś to ciacho tak nazwał. Kiedy piekłam je pierwszy raz nie widziałam co z tego wyjdzie, wyobrażałam sobie sądząc po nazwie coś bardziej suchego, kruchego, kokosowego. Zrobiłam też  w ten sam dzień jeszcze drugie ciasto - sernik z nutellą na zimno (z brzoskwiniami).... Ale byłam wściekła kiedy po upieczeniu okazało się, że to ciasto smakuje jak dobry pieczony sernik. Zostaliśmy(...)można zmieniać dowolnie, można dać jogurt o innym smaku i inne owoce ale można także dać gęstą śmietanę i zrobić wersję śmietankową. Składniki na prostokątną blaszkę około 27x37: Na ciasto kruche: 3 szklanki maki pszennej tortowej pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 250 g masła lub dobrej margaryny 10 dojrzałych brzoskwiń Wszystkie składniki oprócz brzoskwiń

Poezja Smaków - blog kulinarny
Mazurek czekoladowy II 157

konfitury z płatków róży Masło rozgniatamy palcami do dużej miski. Dodajemy do niego cukier puder oraz żółtka i sól. Na koniec dosypujemy mąkę i zagniatamy kruchy spód. Jeśli wyszedł zbyt twardy, można lekko pokropić ciasto wodą i zagnieść ponownie. Bez odstawiania do lodówki, wylepiamy ciastem spód tortownicy lub formy do tarty o wielkości 25 centymetrów. Pieczemy w 200 stopniach(...)doprowadzić do wrzenia. Ponownie na parze łączymy śmietankę z czekoladą i dodajemy również masło. Krem pozostawiamy do przestudzenia. Do polania spodu powinien mieć temperaturę pokojową. Na przestudzone kruche ciasto wykładamy konfiturę z róży. Tę zalewamy kremem czekoladowym. Na koniec formę zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Jeśli chcemy mazurek ozdobić bakaliami, należy zrobić to po polaniu

Kuchenna Kontrrewolucya
Kruche babeczki owocowe z Żarłostacji vol. 3 628

którym wcale nie odpoczywamy, bo już prowadzimy kolejne ustalenia do jesiennej edycji :) Poniżej przepis na kruche babeczki, owocowe, które były hitem na moim stoisku podczas Żarłostacji :) Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki tortowej 150 g masła pokrojonego w kostkę 3 łyżki cukru pudru 1 duże jajko 1 łyżka śmietanyszczypta soli Składniki na krem budyniowy: 1 budyń waniliowy200(...)grubości ok. 3 cm, podsypując mąką. Wycinamy kółka, troszkę wieksze niż nasze foremki.  Ciastem wykładamy foremki, nożem usuwamy nadmiar ciasta. Nakłówamy ciasto widelcem.  Pieczemy przez około 20 - 25 minut na złoty kolor. Następnie kruche babeczki studzimy. W tym czasie przygotowujemy krem budyniowy. krem: Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, ale dodając mniejszą ilość mleka niż jest zalecane

Bon Appetit Małgorzaty
Mazurek "jajo" z kajmakiem 201

posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w 180 stopniach C około 15 minut. Na złoty kolor. Kajmak podgrzać w rondelku - będzie łatwiej nałożyć go na ciasto. Tak przygotowany kajmak, wylać na kruche ciasto. Wierzch udekorować wedle uznania. Ja przykleiłam kurczaczka z kruchego ciasta, boki obsypałam mielonymi migdałami. Zrobiłam napis z lukru i przykleiłam motylki czekoladowe.   Smacznego

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania