przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:283/1100)

Rurki z bitą śmietaną 194

musiałam zrobić sama :). W moim domu rodzinnym nigdy nie gościły, ale tak wszystkim posmakowały, że zagoszczą na pewno jeszcze nie raz. Bo czy może być coś lepszego niż obłędnie kruche ciasto z lekką bitą śmietaną? Jest z nim trochę zabawy, ale naprawdę warto. Składniki: ok 500 g mąki 250 g margaryny 250 ml śmietany 18% jajko cukier do posypywania

Cynamonowe szczęście
Banoffee na spodzie z pełnoziarnistych herbatników 359

małe dojrzałe banany - sok wyciśnięty z 1 cytryny   - 300 ml śmietany 30 % Wykonanie: Herbatniki dokładnie rozdrobnić i połączyć z roztopionym masłem. Wyłożyć formę do tart przygotowanym "kruchym ciastem na szybko". Cukier rozpuścić w rondlu i delikatnie podgrzewać, aż zacznie zmieniać barwę na brązową. Następnie dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż zgęstnieje. Zdjąć rondel z ognia, wystudzić. Pokrojone(...)plastry banany skropić sokiem z cytryny, ułożyć na blaszce z kruchym spodem i polać warstwę bananów karmelem. Ciasto odstawić do lodówki do czasu aż karmel zgęstnieje . Przed podaniem posmarować ciasto warstwą ubitej śmietany

Kuchenne syntezy
Domowe tiramisu – prosty przepis 168

Tiramisu to typowo włoski deser, które bazę stanowią biszkopty, nasączone mocną kawą i słodki krem na bazie serka mascarpone. W bardzo prosty i co najważniejsze szybki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem 92

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem – Zapraszam na pyszny deser z jabłkami. Owoce smakują wspaniale z bakaliami i miodem. Jabłka owinięte są w kruche, delikatne ciasto. Deser jest aromatyczny i najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Można go posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu i podać z lodami. Jeden z moich ulubionych jesiennych deserów. Bardzo polecam! Proszę pamiętać

Mała Cukierenka
Mazurek czekoladowy 86

Świąteczny mazurek czekoladowy z nutką kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki. Świetne połączenie i świetny smak na wielkanocny stół Polecam Ciasto kruche na blaszkę 33 x 43 cm: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 4 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia np. kokosanek ) Szczypta soli 2 łyżki cukru pudru 200-220 g masła Wszystkie składniki zagniatam na gładkie ciasto. Jeśli ciasto

Słodki sentyment
Ciasto kruche z jabłkami i budyniową pianką 2640

razem zrobiłam w wersji z budyniowa pianką. Robiłam już takie jagodami , malinami  i z makiem . Wszystkie smakują rewelacyjnie :-) Polecam i życzę Wam miłego poniedziałku :-) Blaszka 23x33 cm Składniki ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła w temp. pokojowej 6 żółtek  1 szklanka cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Mąkę i proszek do pieczenia

kruche babeczki
Sernik lekko migdałowy z malinami 408

Przepyszny sernik na tradycyjnym kruchym spodzie z wilgotną masą serową, malinkami i płatkami migdałów. No i czego chcieć więcej??? Przepis od Doroty . Składniki na formę o wymiarach 30x23 cm. Ciasto kruche: 150 g mąki pszennej; 2 łyżki cukru pudru; 100 g zimnego masła lub margaryny; 1 żółtko; 1 łyżka bardzo zimnej wody; Mąkę i cukier puder przesiać przez sito, dodać(...)Schłodzone ciasto rozwałkować, przełożyć do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem  i podpiec w temperaturze 190st.C przez około 15-20 minut na lekko złoty kolor. Ciasto wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. W tym czasie przygotować masę serową. Masa serowa: 1 kg zmielonego półtłustego białego sera;  100 ml śmietany 30% lub 36%; 5 dużych jajek

In my kitchen
Krucha tarta z jabłkami i musem 131

tarty. Jonaprince - to kolejna odmiana o słodko-kwaśnym smaku i twardym miąższu. Świetna do tarty, szarlotki i wszelkich ciast z jabłkami. Nadaje się także do musów i racuchów. Właśnie tych jabłek użyłam do naszej dzisiejszej tarty, którą widzicie na zdjęciach. Lobo - kruche i kwasowe jabłka(...)idealne do przygotowania musu jabłkowego oraz wszelkich przetworów  Ligol - o lekko korzennym, słodkawo-kwaśnym smaku jest idealny na szarlotkę, dość szybko rozpada się podczas podsmażania. Przepis na najlepsze kruche ciasto na tartę proporcje na formę o średnicy 22-24 cm 220 g mąki pszennej tortowej 110 g miękkiego masła 1 żółtko lub 2-3 łyżki zimnej wody

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kruche ciasto z rabarbarem i kokosem 245

prawda to warzywo, ale znakomicie zastępuje owoce, zwłaszcza w cieście. Co roku staram się wypróbować jakiś nowy przepis z dodatkiem tego właśnie składnika. Tym razem połączyłam go z delikatnym, kruchym ciastem i kokosową pianką. I choć zużyłam tylko 500 g rabarbaru (a przepis jest na 1,5 kg), to jego kwaskowatość i tak była wyraźnie wyczuwalna. Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Ciasto z rabarbarem 197

propozycje w sam raz dla Ciebie! :) Słodko-kwaśne, wilgotne ciasto  z rabarbarem. Słodka kruszonka przeplata się z delikatną pianką, kwaskowym rabarbarem i kruchym spodem jednym słowem POEZJA smaku :) Dobrze, może koniec wychwalania ciasta czas zabrać się za przepis, zapraszam. Składniki: 1 kg rabarbaru mąka pszenna 2 szklanki cukier 0,5 szklanki jajka 3 szt. masło 200 g mąka

Kuchnia Viki
Ciastka kruche PRL-ki 132

Kruchutkie, słodkie, przekładane dżemem i kremem na bazie grysiku. Małe kruche, sentymentalne przekładańce. Orzeczono, przez osoby wyżej wymienione , że ciacha były bardzo OK.- nawet lepsze, bo współczesne 😊 Składniki na ciasto kruche ok. 40 sztuk ciastek: ok. 60 dag mąki pszennej ¾ szklanki cukru pudru 3-4 żółtka 15 dag margaryny 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki amoniaku rozpuszczonego(...)łyżce ciepłego mleka Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do zamrażalnika na noc. Po wyjęciu rozmrażamy ciasto i dzielimy na 2 równe części. Każdą rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 1 cm. Wykrawamy foremką kształty w równych ilościach.   Wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.    Pieczemy po 25- 30 min. w temp 175-180 stopni. Studzimy

Domowe ciasta
Ciasto z rabarbarem 118

Składniki na kruchy spód:-1,5 szklanki mąki-0,5 szklanki cukru pudru-10 dkg margaryny-1 jajko-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromatZ podanych składników zagniatamy ciasto.   Składniki na biszkopt:-3 jajka-3 łyżki cukru-2 łyżki mąki ziemniaczanej-2 łyżki mąki pszennej-2 łyżki oleju-aromatDo tego oczywiście kilka pędów rabarbaru.    Rabarbar obieramy(...)minuty do wrzącego syropu ugotowanego z jednego litra wody,jednej szklanki cukru i pół łyżeczki kwasku cytrynowego.    Rabarbar wyjmujemy z syropu i odsączamy.   Kruche ciasto rozwałkowujemyi wykładamy nim formę.Na spód możemy wyłożyć cienką warstwę dżemu.   Oddzielamy żółtka od białek.Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy cukier i miksujemy.Dodajemy żółtka

Maminek kulinarny
Ciasto z truskawkami i budyniem 116

Składniki: ciasto –  2 szklanki mąki pszennej –  200 g masła –  szczypta soli –  ½ szklanki cukru pudru –  1 jajko budyń – 1l mleka bez laktozy – 2 łyżki masła – 4 łyżki skrobi ziemniaczanej – 2 żółtka – 6 łyżek cukru – 1 cukier wanilinowy nadzienie – 500 g truskawek – 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Truskawki płukamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy skrobią(...)temperatury 180 stopni. Na stolnicę przesiać mąkę i proszek do pieczenia dodać pokrojone masło,cukier. Połączyć wszystkie składniki dokładnie siekając. Na koniec dodać szczyptę soli i wbić jajko. Wyrobić kruche ciasto. Podzielić na dwie części.Jedną część schować do lodówki, natomiast drugą wyłóż do formy i podziurkuj widelcem. Włóż na ok. 10 minut do nagrzanego piekarnika i podpiecz delikatnie

I LOVE LIFE
Ciasto z truskawkami i budyniem 164

Składniki: ciasto –  2 szklanki mąki pszennej –  200 g masła –  szczypta soli –  ½ szklanki cukru pudru –  1 jajko budyń – 1l mleka bez laktozy – 2 łyżki masła – 4 łyżki skrobi ziemniaczanej – 2 żółtka – 6 łyżek cukru – 1 cukier wanilinowy nadzienie – 500 g truskawek – 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Truskawki płukamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy skrobią(...)temperatury 180 stopni. Na stolnicę przesiać mąkę i proszek do pieczenia dodać pokrojone masło,cukier. Połączyć wszystkie składniki dokładnie siekając. Na koniec dodać szczyptę soli i wbić jajko. Wyrobić kruche ciasto. Podzielić na dwie części.Jedną część schować do lodówki, natomiast drugą wyłóż do formy i podziurkuj widelcem. Włóż na ok. 10 minut do nagrzanego piekarnika i podpiecz delikatnie

I LOVE LIFE
Tarta z truskawkami 352

zrobiłam wtedy modyfikację tarty z Kwestii Smaku .  Moja wersja była na biszkopcie.  Ponieważ akurat zbliżały się urodziny syna, pomyślałam, że wersja na kruchym będzie idealna zamiast tortu.  Miałam rację.  Niestety ciasto miało jedną wadę - za szybko się skończyło.     Składniki: ciasto: 200 g mąki 2 łyżki cukru pudru 100 g zimnego masła 1 jajko(...)waniliowego 250 ml śmietanki 30%   truskawki (ok 500 g)   Wykonanie: Mąkę, cukier i masło posiekać, aż utworzą się grudki.  Dodać jajko i wanilię i szybko zagnieść krucha ciasto (ja robiłam to wszystko w robocie).  Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 minut.  Wyjąc ciasto, rozwałkować tak, aby miało średnicę kilka cm większą

Sto kolorów kuchni

Proponowane wyszukiwania