kostki (100 g) masła 1/2 szklanki cukru 1 białko 100 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie jak to bywa z kruchym ciastem chłodzimy przez ok godzinę w lodówce. Dzielimy na 4 części i każdą część rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23x35). Pieczemy w 180 st. C przez ok 10-15 minut Masa(...)szklanki mleka gotujemy z masłem i cukrem. W pozostałym rozpuszczamy budynie i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Gorącą masę wykładamy na pierwszy kruchy blat i przykrywamy drugim. Różowa pianka: 400 ml śmietany 30% 2 galaretki malinowe 1 łyżka cukru pudru Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem
Cynamonowe szczęścieUwielbiam ciasta z jabłkami i tak sobie pomyślałam ,że przeszukam net pod kątem czegoś zdrowszego niż standardowe ciasto :) Jak zwykle znalazłam kilka przepisów ,zmodyfikowałam po swojemu i wyszła ....pachnąca cynamonem ,mocna krucha a jednak rozpływa się w ustach :) nie jest za wysoka a to sprawia ,że bardziej czujemy pyszny mus jabłkowy :) Składniki : - 150 g mąki pszennej krupczatki - 200 g maki(...)Wkładamy do piekarnika i dopiekamy jeszcze 50 minut . Wyciągamy i studzimy, wyjmujemy z blaszki bo jabłka lubią nabrać posmaku metalu od blaszki :) Ale najlepiej ciasto smakuje jeszcze ciepłe. Ciasto jest bardziej kruche od klasycznego za sprawą otrębów :) Smacznego
Wypieki Reneowocami, bardzo kruchym spodem i pysznym waniliowym kremem, który pochodzi z książki M. Rouxa "Ciasta pikantne i słodkie", ale ja znalazłam go tutaj . Zmniejszyłam tylko nieco ilość cukru. Kruche ciasto 220 g mąki krupczatki szczypta soli 110 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 jajo Mąkę wymieszać cukrem i solą. Dodać wiórki zimnego masła, szybko posiekać razem
Pełny talerzWielkanocny Mazurek w zdrowszej, lżejszej, odchudzonej wersji. Proste kruche ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, wzbogacone mielonymi migdałami, które uformowałam w pisanki i wypełniłam daktylowo - orzechowy kremem. Dodam - mega łatwym kremem, bo cała robota to tylko zblendowanie daktyli z masłem orzechowym. Mazurki polałam gorzką czekoladą osłodzoną miodem, ozdobiłam wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Mazurek to jedno(...)obowiązkowych ciasto na świątecznej liście wypieków, obok sernika i babki tworzy mój ulubiony wielkanocny zestaw. . SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki maki pełnoziarnistej 100 g. mielonych migdałów kostka masła (200 g.) 2 łyżki cukru kokosowego 3 żółtka PRZYGOTOWANIE: na blat wysypuję mąkę, mielone migdały, posiekane masło, żółtka i cukier szybko zagniatam ciasto owijam folią
Upiecz sobie babeczkęNumber cake Prosty w wykonaniu i bardzo efektowny torcik urodzinowy. Wykonanie ciasta jest dość czasochłonne, ale możemy sobie prace trochę rozłożyć w czasie. Kruche blaty spokojnie można upiec dzień wcześniej, natomiast przełożenie kremem powinno nastąpić rano w dzień podania, ponieważ ciasto musi mieć czas, aby zmięknąć. Torcik dekorujemy dopiero przed podaniem, gdyż krem śmietankowy może rozpuścić nam np beziki(...)łyżki cukru pudru Dodatkowo: 4-5 łyżek frużeliny lub gęstej konfitury owocowej Do dekoracji możemy użyć: bezy, makaroniki, mini czekoladki, świeże kwiaty, świeże owoce, słodycze, kruche ciasteczka itp. *** Przygotowujemy kruche ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zmielone migdały i masło pokrojone w kostkę. Mieszamy wszystko rozcierając palcami, do czasu, aż powstanie coś w formie kruszonki *** *** Dodajemy cukier
Blog z ApetytemPrzepyszne ciasto, zachwycające smakiem, a jednocześnie łatwe i szybkie do zrobienia - kruchy spód przykryty lekko kwaśną masą śliwkową i delikatną słodką bezą oraz chrupiącymi migdałami. Doskonały pomysł na wykorzystanie śliwek, zwłaszcza w sezonie. składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru cukru cukier waniliowy(...)stopniowo dodając cukier. Na koniec wsypuję skrobię i miksuję jeszcze około 1 minuty. Ostudzone śliwki wykładam na kruchy spód i przykrywam pianą z białek. Posypuję płatkami migdałowymi. Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem ciasto chłodzę tak, by masa śliwkowa stężała
babka w formieKokosowe ciasteczka budyniowe to pyszne, kruche krążki, powstałe z połączenia tradycyjnych składników ciasta kruchego, proszku budyniowego oraz wiórków kokosowych. Ciasteczka dzięki dodatkowi budyniu, maja nie tylko delikatnie wyczuwalny budyniowy posmak, ale też sypką i delikatną strukturę. Duża ilość wiórków kokosowych w przepisie sprawia, że ciasteczka są zdecydowanie kokosowe, a smak kokosa wyróżnia się na tle innych. Z podanej porcji przygotujecie(...)proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać wiórki kokosowe i masło pokrojone na mniejsze kawałki, wszystko posiekać razem - dodać rozbełtane żółtka i ekstrakt z wanilii, wymieszać, zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić - ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałki, formować z nich kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego - na talerzyku wymieszać cukier puder i domowy cukier waniliowy - każdą kuleczkę obtoczyć
Smakołyki Berenikigalette z mąki żytniej ze śliwkami , cynamonem, miodem i płatkami migdałowymi. Te mini rustykalne tarty nie wymagają użycia formy, wystarczy blaszka. Banalnie proste do wykonania, każdy sobie poradzi Pyszne kruche ciasto i pachnące cynamonem śliwki… Czego chcieć więcej? Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki żytniej 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany szczypta soli
Oryginalny smakjest naprawdę pyszne. Trochę wymagające jeśli chodzi o przygotowania, ale warto się pomęczyć dla tego efektu. O ile spód nie stanowi większego problemu i wyzwania organizacyjnego (standardowe kruche ciasto zrobione w malakserze), to nadzienie już owszem. Trzeba mieć na wyposażeniu Egg Nog oraz skondensowane mleko kokosowe . Jak się domyślacie żadnego z tych produktów nie dostaniecie w sklepie osiedlowym(...)Świąteczne ciasto musi być wyjątkowe. Dokładnie taka jest ta keto tarta z Egg nog. Pachnąca cynamonem i kremowa od żółtek. Nutka rumu nadaje jej szczególnego smaku. No to Wesołych Świąt! Dania Deser Kuchnia Amerykańska , Angielska , Tropikalna Keyword ciasto kokosowe , jajka , likier , tarta Porcje 12 porcji Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 30 minut Czas oczekiwania 4 godziny Składniki Kruchy spód
Modern Cave Girlidealne :) Mój Mąż jakoś tez nie narzeka na tę mieszankę smakową. Czy Wam Kochani posmakuje? Mam nadzieję, że tak, bo ja często wracam do tego połączenia...zwłaszcza na kruchym spodzie :) Składniki: 250 g mąki 150 g masła szczypta soli jajko 300ml śmietany 18% 6-8 ząbków czosnku 40dag sera żółtego 4 pomidory 8 plastrów salami (u mnie pieprzowe(...)bazylia Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski i uformować w nim dołek. Do wgłębienia wrzucamy pokrojoną margarynę, jajko oraz sól. Ugniatamy ciasto na gładka masę, ale niedługo ponieważ kruche ciasto nie lubi wyrabiania. Zawijamy je w folię i wkładamy na około godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Ciasto uformować w okrągłej formie natłuszczonej (ja robię w silikonowej, wiec
ChilliJemybudyniem jest wyjątkowo lekka i krucha, ale z charakterem. Kolorowe owoce nadają jej uroku i nieco kwaśnego smaku, który równoważy słodki budyń waniliowy. To wszystko w połączeniu z maślanym, kruchym ciastem stanowi ucztę dla podniebienia. Aby spód był wyjątkowo kruchy nie wolno zapomnieć o użyciu dobrej jakości, prawdziwego masła, a także o schłodzeniu go przed pieczeniem. Do tarty można użyć(...)masła (użyłam irlandzkiego Kerrygold ) świeże owoce leśne'; document.write(" "); Spód: Masło kroimy na mniejsze części. Dodajemy je do mąki i wraz z cukrem pudrem, jajkiem i szczyptą soli zagniatamy jednolite ciasto (można też wszystkie składniki włożyć do malaksera i pulsacyjnie wymieszać do połączenia). Wkładamy na 30 minut do lodówki. Pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia rozwałkowujemy ciasto. Wkładamy je do formy
Poezja smakusłodkie i soczyste owoce. Jakby ktoś postawił przede mną kosz dojrzałych śliwek, to zjadłabym je z ochotą. No cóż te parę śliwek, których mi zostało wykorzystałam do ciasta. Ciasto na delikatnym kruchym spodzie ze słodką kruszonką. Czas na niedzielną kawę i kawałek ciasta ze śliwkami. Ciasto ze śliwkami Składniki: Forma 25 cm x 25 cm 250 g pszennej mąki
codojedzenia