Kolejna propozycja na wielkanocny stół to tartaletki z kajmakiem i kolorowymi jajeczkami. Przepis opublikowany w Ciastach czytelników w 2016 r. kruche ciasto: 350 g mąki tortowej 200 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka 1 cukier waniliowy Mąkę po łączyć z cukrami,posiekać z masłem,dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć
Kolorowa kuchnia ElkiKolejna propozycja na wielkanocny stół to tartaletki z kajmakiem i kolorowymi jajeczkami. Przepis opublikowany w Ciastach czytelników w 2016 r. kruche ciasto: 350 g mąki tortowej 200 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka 1 cukier waniliowy Mąkę po łączyć z cukrami,posiekać z masłem,dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć
Kolorowa kuchnia Elkilawendy żółtko do posmarowania ciastek z wierzchu szczypta soli morskiej i suszonej lawendy do dekoracji Z masła, żółtka, cukru, mąki, kwaśnej śmietany i suszonej lawendy zagniatam ciasto kruche. Schładzam w lodówce zagniecione ciasto przez godzinę. Wałkuję ciasto o grubości 1 cm i wykrawam niewielkie ciastka. Wierzch ciasta smaruję roztrzepanym żółtkiem, posypuję lawendą i odrobiną soli morskiej. Surowe
Mango PapajaCiasto ze śliwkami i bezą to bardzo proste i szybkie ciasto do kawy na niedzielę. Kruche ciasto, a pomiędzy nim beza z owocami. Oczywiście najlepiej smakuje od razu po upieczeniu. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 20 kawałków Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 4 żółtka 2 łyżki
KuchniaWeDwoje.plzimno i choć robiłam już ich wiele to właśnie malinowo śmietankowy z wyczuwalną nutą kakao bardzo mi zasmakował. Delikatny rozpływający się w ustach, a na końcu lekka chrupkość ciasta kruchego...mogę zajadać. Zapraszam... Na ciasto: 140 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 3 łyżki kakao 1 żółtko 1 łyżka zimnej
Kubki smakuciasto tak pyszne i lekkie, że aż samo się w ustach rozpływa. Duża ilość malin, galaretka również malinowa, ubita śmietana i beza :) Ciasto to wykonane jest na kruchym cieście, jednak mi w lodówce zalegały białka jaja, więc moja malinowa chmurka jest na podłużnych biszkoptach maczanych w soku malinowym :) Składniki na formę prostokątną 24 na 26 cm: * około
Zrób to smacznieIdealny, bezglutenowy wypiek na Boże Narodzenie. I nie tylko... W zależności od preferencji można zrobić go z mniejszą ilością ciasta a większą ilością maku. Kruche ciasto bezglutenowe jest proste i wymaga tylko mąki kukurydzianej i skrobi ziemniaczanej. Ciasto jest delikatne, lekkie i pulchne. Składniki: 300 ml mąki kukurydzianej 100 ml skrobi ziemniaczanej 100 ml cukru 1/2 kostki margaryny 1 łyżeczka
Ze smakiem bez glutenulodówce otwartą puszkę z ananasem już kilka dni myślałam jak go wykorzystać, co upiec i w końcu dzięki pomocy mamy wyszło takie przepyszne kombinowane ciasto. Przepyszne, wilgotne i bardzo kruche. Ciasto kakaowe jest wykorzystane z przepisu na cielaczka Składniki: 2 szkl mąki 1 szkl cukru 3/4 szkl oleju 2 jajka 1 szkl mleka 2 łyżki kakao 2 łyżki powideł
Motylkowa Kuchniakwaśnej śmietany(np 18 %) dam truskawkowy,lub jakiś inny ulubiony szczypta soli Przygotowanie: z mąki,soli,cukru,i masła śmietany i żółtka zagnieść gładkie ciasto,(nie ugniatajmy za bo kruche ciasto jest lepsze jeśli jest szybko i krótko zagniatane) ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokąt(odsypując mąką stolnicę),posmarować dżemem, zwinąć w roladkę zawinąć w folię
Swojskie jedzonkoNastępnie dodajemy oba rodzaje mąk, cynamon, proszek do pieczenia i aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy słonecznik i len. Ponownie zagniatamy ciasto. Struktura ciasta powinna być zbita (jak ciasto kruche), łyżeczką nabieramy kawałki surowego ciasta, lekko spłaszczamy. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa FiestaMakowca nie może zabraknąć na świątecznym stole. U większości ludzi to tradycja. Makowiec może być na cieście drożdżowym, ale także na kruchym. U mnie kruche ciasto czekoladowe sprawdziło się idealnie. Ciasto jest mięciutkie, a farsz ma idealną konsystencje, co ułatwia zwinięcie rolady. Najlepsza jednak jest chrupiąca złota skorupka ! Polecam do kawki w rodzinnym gronie :)\ SKŁADNIKI: Ciasto: mąka
Kuchnia Paulettesksylitolem. Ugotowaną i przestudzoną kaszę zmiksować na gładkie puree razem z daktylami. Następnie dodać cynamon, masło, jajka, mąkę i płatki owsiane. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto o konsystencji ciasta kruchego. W razie potrzeby podsypać ciasto mąką. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez pół godziny. Po tym czasie połowę ciasta rozwałkować i przełożyć do foremki. Na cieście poukładać pokrojone w plastry
Kuchnia Bon Appetitwyjęłam z piekarnika. Zostawiłam do wystudzenia. Na całą noc. Na drugi dzień upudrowałam cukrem pudrem... ... i zabraliśmy się do spróbowania tego wspaniałego w smaku ciasta. Wyraźnie czuć maślany smak kruchego ciasta. Mięciutkie śliwki i lekko chrupiące płatki gruszek sprawiają, że to ciasto jest obłędnie pyszne i nie można poprzestać na jednym kawałku Upieczcie. Zachęcam, polecam i .... życzę SMACZNEGO! Krys
Kuchnia u Krysikwaśnej śmietany(np 18 %) dam truskawkowy,lub jakiś inny ulubiony szczypta soli Przygotowanie: z mąki,soli,cukru,i masła śmietany i żółtka zagnieść gładkie ciasto,(nie ugniatajmy za bo kruche ciasto jest lepsze jeśli jest szybko i krótko zagniatane) ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokąt(odsypując mąką stolnicę),posmarować dżemem, zwinąć w roladkę zawinąć w folię
Swojskie jedzonkosmażonych jabłek, 1 galaretka cytrynowa Pianka budyniowa: 4 białka, 3 łyżki budyniu wiśniowego, 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: kasza manna WYKONANIE Ciasto: z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 1/3 ciasta chowamy do zamrażarki. Resztą ciasta wykładamy foremkę, podpiekamy 20 min. w 180 stopniach. Masa jabłkowa: Jabłka zagotowujemy, dodajemy galaretkę, mieszamy. Piana budyniowa: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy
słodki bratek